Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Průjem u syna, v rodině Crohnova choroba

Ester 8.11.2017 redakce uLékaře

Dobrý den. Mám syna (8), který trpí skoro 3 týdny na průjem, který přichází většinou hned ráno. Střídá se vodnatý průjem s jakoby měkkou stolicí, teď již druhý den nebyl na velké. Obvodní lékařka mu dělala krevní testy, kde nám vyšlo železo 2,8 ,Alt 0,13 , Crp 53,9 , Erytrocyty 5,30 , Stř. Obj. Erytr. 65, Barvivo erytr. 21,5 , Eryt. Křivka 16,4 , Trombocyty 498, Biochemie stolice S_IgE 19,48 a imunologie S_EMA IgA IF negativní, dále mu byl dělán výtěr rektum - negativní. Teploty nemá, udělaly se mu v puse afty. V rodinné anamnéze máme Crohnovu chorobu, tak nás obvodní lékařka posílá na Gastro.. Prosím o radu, zda jsou předpoklady k tomu, že by toto onemocnění měl i syn podle výsledků, které jsem Vám výše uvedla. Předem děkuji za odpověď. Doplnění informací: Vypsala jsem Vám vše co bylo buď zvýšené nebo snížené. Pokud něco chybí tak to bylo v pořádku. Henoglobin též v normě.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, u syna je v odběrech patrný nedostatek železa, bude mít pravděpodobně anémii (neuvádíte hodnotu hemoglobinu), krvinka je malá. Dále jsou patrné známky zánětu- a to vyšší CRP, vyšší počet trombocytů.
Určitě bych také doporučila gastroenterologické vyšetření - k vyloučení Crohnovy choroby či dalších onemocnění střev (celiakie, porucha vstřebávání atd.).
Váš dotaz bude zpracovávat ještě specialista, vyčkejte i jeho odpovědi. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, podle výsledků testů lze říci, že Váš syn trpí anemií, má nízkou hodnotu železa, má vyšší hodnoty destiček a CRP, což svědčí pro zánět. Obecně Vám mohu napsat, že anemie bývá někdy přítomná v důsledku nedostatečného příjmu železa, u pubertálního růstového výšvihu u chlapců, ale i u dlouhodobých drobných ztrát krve do střeva. CRP bývá vysoké u bakteriálních infekcí, ale i u zánětlivého onemocnění střev. Nález IgE ve stolici svědčí buď pro střevní parazity nebo také nesnášenlivost nejaké složky potravy. Test na celiakii S EMA IgA byl negativní.
Nevím, jaké další testy paní doktorka nechala udělat, někdy je dobré znát i ty, které dopadly dobře, abychom věděli, na co se pomýšlelo a co se případně vyloučilo.
Podle toho, co jste napsala, není vyloučené, že Váš syn trpí zánětlivým onemocněním střeva jako je Crohnova nemoc, je také možné, že má potravinovou nesnášenlivost (na mléko například) nebo nějakého parazita, v tomto směru by bylo vhodné dovyšetření. Jsou také možné další příčiny. Každopádně bude vzhledem k dlouhodobému trvání potíží a rodinné anamnéze nutné, aby byl syn vyšetřen na gastroenterologii, vezměte s sebou výsledky všech vyšetření včetně těch, která neukazují žádné odchylky. Zkuste si vzpomenout, jak obtíže začaly, jestli někdo v okolí netrpí podobnými příznaky, jestli jeho obtíže nejsou vázané na nějakou potravinu, zda před propuknutím průjmů neužíval antiobiotika.
Zatím určitě dodržujte dietní opatření, dostatek tekutin, omezení nekysaných mléčných výrobků, jídla lehká, dobře stravitelná, ne moc tučná.
Přeji synovi brzké uzdravení. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Crohnova choroba
Dobrý večer, přítel mé dcery má Crohnovu chorobu byl...
Crohnova choroba
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se Crohnova choroba...
Crohnova choroba
Dobrý den , mám dotaz na crohnovu chorobu , je mi 16...
Crohnova choroba
Je Crohnova choroba autoimunitní onemocnění?
Crohnova choroba
Dobrý den, ještě dovkládám dvě první vyšetření od pana...
Crohnova choroba
Dobrý den, před rokem jsem kvůli svým problémům (průjmy,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem u dítěte

Dobrý den, pětapůlletá dcera má 3. den průjem, první dva dny ve větší míře,...

Průjem u dvouletého dítěte

Holčička 2 roky, měsíc trvající průjem, až 1OxD. Veškerá vyšetření v normě-výtěry,...

Průjem u kojence

Dobrý den, ráda bych se zeptala čím může být způsoben průjem u skoro 6ti měsíčního...

Prujem u kojence

pane doktore, mam 6ti mesicniho syna, nikdy to nebyl velky jedlik ale zda se...

Průjem u kojence

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Syn mám dva a půl měsíce. ve 2 týdnech...

Průjem u kojence

Dobrý den, máme měsíční plně kojené miminko, několik dní má tekutou, skoro vodnatou,...

Průjem u miminka

Můj deseti měsíční syn má průjem už několik dní. Myslím si že důvod je růst...

Průjem u neštovic

Dobrý den,můj syn (2 roky) minulý týden ze čtvrtka na pátek zvracel a v pátek...

Průjem u novorozence

Dobrý den mám holčičku je ji 1.5 mesice kaka my hlenovitou stolici hnědou někdy...

Průjem u obou synů

Dobrý den,mám dva syny,11 a 3 roky a oba mají již delší dobu mírný průjem (starší...

Průjem už 10 dní

Dobrý den. Moje dera 20 měsíců má už 1O dní průjem. Byla bez teploty. Výtěr...

Průjem v 7 denní pauze

Dobrý Den chtěla bych se zeptat užívám HAK Minisiston, měla jsem 7 denní pauzu...

Průjem v 7 denní pauze

Dobrý Den chtěla bych se zeptat užívám HAK Minisiston, měla jsem 7 denní pauzu...

Průjem v 7 denní pauze

Dobrý Den chtěla bych se zeptat užívám HAK Minisiston, měla jsem 7 denní pauzu...

Prujem v 7denni pauze

Dobrý den, poprve po pulrocnim uzivani antikoncepce jsem dostala spolu s druhym...

Průjem v těhotenství

Dobrý den, jsem na začátku druhého trimestru, 14 tt. Již týden mám řidší stolici...

Průjem v těhotenství

Dobrý den,prosila bych o radu. Asi bych se měla zmínit o tom,ze jsem po operaci...

Průjem v těhotenství

Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství, mám průjem (příčinu neznám) a vzala jsem...

Průjem v těhotenství

Dobrý den jsem v 14 tt a uz měsíc me trápí střídání průjmu a normální stolice...

Prujem v těhotenství ??

Dobrý den..chci se zeptat..na internetu na ruznych strankach se píše,že žena...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha od vysazení antikoncepce

Dobrý den, po vysazení antikoncepce mám hrozné bolesti v podbřišku. Může to...

Prakticky neustálá, pulzující bolest v zadní části hýždě a stehna (pravá strana)

Dobrý den, zhruba před půl rokem jsem začal pozorovat občasnou bodavou bolest...

Dlouhodobá únava, nevolnost, dušnost

Začalo to v polovině února. V jeden den (čtvrtek) mi bylo dobře, měl jsem větší...

Bolest varlete


Zánět mandlí


Špatně polykám

Dobrý den chci se zeptat jestli může dělat autoimunitní zánět štítné žlázy tlak...

Bolest kyčle

Dobrý den, asi měsíc mě bolí pravá noha. Začíná to v kyčli a jde to do kolena....

Vyrazka nad penisem (akne)

Dobry den, mam potize nad penisem vypada to jako podkozni akne, kdyz to vymacku,...

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych znát názor na hodnoty u vyšetření štítné žlázy: TSH-...

Pálení žaludku, nevolnosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám už několik let od monenukleozy problémy...

Stoporeni penisu

Chtel bych jse zeptat na muj problem mam 31 a kdyjsi jsem byl sexualne aktivny...

Hodnoty krve-kreatinkináza

Dobrý den, od neurologa jsem byla poslána na odběry a vyšla mi vyšší kreatinkináza...

Bolesti pravého ramene

Dobry den,mam problem s bolesti praveho ramene. Boli me to uz tak dva mesice....

Bolest ve vnějším kotníku


Hodnoty PSA

Dobrý den, je mi 58 let.V roce 2013 mi byla zjištěna při preventivní prohlídce...

Rentgen v těhotenství ?

Dobrý den, jsem v 9 až 10 týdnu těhotenství a 27.6.2012 jsem asistovala na rentgenu,...

Možný nežádoucí účinek antikoncepce?


Polygynax

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda Polygynax globule jsou antibiotika? Děkuji

Acc

pani doktorko děkuj za rady ted jsme se vas ptala ohledne acc děkuji ale ješte...

Vyrazka nad penisem

Dobry den, nedavno (cca pred 4-5 dny) jsem se poprve oholil ziletkou nad penisem,...

Inzerce
×