Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cukrovka 2. typu je i srdeční záležitostí

Diagnostika diabetu

Diabetologie Miroslav 2.2.2020

Mam kolisavy cukr 7/14 a mudr mi rekla ze je to oki??jak s tim.nalozit??z tou informaci co dal??dekuji za odp Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, hladiny cukru nalačno se mají pohybovat mezi 4-6 mmol/l, po jídle do 9 mmol/l. Nevím, zda... Celá odpověď

Diagnostika diabetu

Diabetologie Oldřich 1.2.2020

Dobrý den chtěla bych se zeptat na množství jednotek hladiny cukru u 73. letého manžela. Po zkoušce doma glukometrem má manžel po ránu hodnoty 7.2. Je to ještě v mezích nebo se má hlásit u obvodního lékaře. Děkuji Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, ráno nalačno ( minimálně 8 hodin lačnění, ráno jen voda) by měla hladina cukru v krvi být... Celá odpověď

Léčba diabetes typu 2

Diabetologie Mária 1.2.2020

Dobrý den paní doktorko Ja mám diabetes II stupně . V květnu to bude čtvrty rok. Beru léky Metformín Teva XR 500 Jen mně trápi to že cukr se mi zvedá po jídle . Můžete mi poradit co mám dělat ? Já nemůžu cvičit ze zdravotních duvodu. Jsem po DMO a jsem na voziku. Děkuji S pozdravem Mária Mudrová Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, hladiny po jídle se mají pohybovat mezi 6-9 mmol/l. Pokud toto překračujete, je nezbytné promyslet... Celá odpověď

Prediabetes

Diabetologie Dagmar 1.2.2020

Dobrý den, je mi 54 let, 170/56kg, před 5lety mě zjistili vyšší glykemii nalačno, následoval test, ten byl z hodnotách porušené glukozové tolerance. Stravuji se střídmě, někdy je glykemie nalačno dobrá, ale po dvou hodinách je vždy zvýšená. Nevím, jak bych ještě mohla upravit stravu, kromě toho mám... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, porušená glukozová tolerace spadá pod termín prediabetes. Prediabetes má být ve věku 54 let... Celá odpověď

Srdeční selhání

Srdce a cévy Růžena 1.2.2020

Já cukrovku nemám ale chtěla bych se dozvědět co znamená Voda na srdíčku beru tabletky dioxin 0,125 tabletku a dichani Euphylln 200 a houstne my krev beru godasal 100 a na odvodnění furorese 125 prosím o radu děkuji Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, "voda na srdci" může být zánět osrdečníku, srdeční selhání a napadají mě i další diagnozy... Celá odpověď

Hojení rány

Srdce a cévy Miriam 1.2.2020

Dobrý den. Na článek jsem narazila náhodou, nicméně otazníky nad cukrovkou mi hlavou krouží už déle. A sice proto, že jsem si s nehojícími a mokvajícími ranami na nártu PDK v posledních měsících užila až dost. K lékaři jsem sice šla, ale ačkoli ten mě okamžitě odeslal urgentně na Homolku na cévní,... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, pokud Vám nikdo nedělal odběry od r.2018, nemohu k tomu mnoho dodat. Máte mnoho potíží, většina... Celá odpověď

Diagnostika diabetu

Diabetologie Stanislav 31.1.2020

Dobrý deň Vážená pani doktorka, mám 81 nedobrovoľne žijem v domove sociálnych služieb asi pred 6 - 7 mesiacmi som bol v bezvedomí. Ako dlho mi nikto tu nepovedal. Pohotovosť nebola volaná. Po brebratí, som mal skriňu rozchádzajú. V r. 1990 som mal mozgovú príhodu. Asi o 10 dni prepustený. Od leta... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, mrzí mě, že máte takové těžkosti, ale třeba Vás potěší, že chuť na sladké není typickým projevem... Celá odpověď

Diagnostika diabetu

Diabetologie eva 31.1.2020

Dobry den,mam dotaz,muj manzel nikdy nemel zvyseny cukr,je mu 68.let a nyni prodelal chripku lehciho razu,ryma,kasel,chrapot,bez teploty,pije caj s medem a paralen,kazdy den sni asi ctyri lzicky medu a med ji i preventivne,nyni si nameril na glukometru 7.7.mol cukru,chci se zeptat,muze mit med vliv na... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, 5 gramů medu (cca 1 lžička) obsahuje 4 gramy cukru, tedy téměř celá jedna kostka cukru. Na... Celá odpověď

Léčba diabetes typu 2

Diabetologie Stanislav 31.1.2020

Dobrý den mám cukrovku 2 typu průměrnou glykemii mám 5-6 (občas někdy si zazlobím a dám si 4-5 pivek tak 1 za 14 dní tak mi ten den skočí na 8-10 ale na druhý den je vše v normě ) Mám astma středně těžké (skoro 2 roky ji ale nekouřím a spirometrie mám znatelně lepší ) .Navštěvuji interní oddělení... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, je chválihodné, že jste dokázal dlouhodobě nastavit změny k lepšímu a jistě jste si prodloužil... Celá odpověď

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, souhlasím s ošetřujícím lékařem, i přesto, že uděláte veliké změny a hodnoty cukru klesnou,... Celá odpověď

Prediabetes

Diabetologie Lenka 31.1.2020

Dobrý den, nic mĕ netrápí jen mám dotaz... Přítel byl na vyšetření krve, mĕl cukr 5,8. Víc mi k tomu neřekl, půjde na krev znova. Řekla bych, že na cukrovku je mladý (34 let) ale za den vykouří 1 krabičku cigaret a večer si neodpustí 3-4 piva. Co může udĕlat-já mu pomoci, aby předešel cukrovce, řekla... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, ano, pokud má přítel ještě k tomu navíc jednoho nebo oba rodiče diabetiky a nedodržuje zdravou... Celá odpověď

Vertigo vleže

Srdce a cévy Jana 31.1.2020

Dobrý den,podle me lékařky mám prediabetes, na vyšetření mi už dvakrát po vypití glukozy nalačno klesla po 2 hod hodnota cukru z lehce zvýšených hodnot k hodnotám 2-2,8. Sladké jsem přestala jíst, snažím se stravovat se pravidelně. Mám dotaz. může s tímto nálezem souviset motání hlavy vleže,při otáčení... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, při nízkých hladinách cukru se dostaví hlad, opocení, vyčerpání s možná i pocitem "motání... Celá odpověď

Prediabetes

Diabetologie E. 31.1.2020

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli i léky mohou zvyšovat cukr. Před pár lety jsem měla období asi jednoho roku, kdy jsem hodnoty cukru měla hraniční (5.6-6). Poté hodnoty klesly pod hranici limitu. Letos mi opět glukoza vyskočila na 6.3 a za poslední rok jsem si všimla u jiných odběrů nedělaných na lačno,... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, ano užívání Baclofenu může zvyšovat mírně hladiny glukozy v krvi, bohužel doporučení pouze... Celá odpověď

Léčba diabetes typu 2

Diabetologie Miroslav 31.1.2020

Dobrý den, můj přítel má dlouhodobé problémy s diabetem 2.typu.Z počátku užíval pouze tabletky, ale po prodělání prasečí chřipky, se jeho stav podstatně zhoršil, a skončil na inzulinu.Jeho diabetolog mu neustále dávky inzulinu zvyšuje, ale nedochází ke snížení cukru v krvi.Přítel má již dlouhodobou hyperglykemii,... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, pokud má přítel hladiny cukru v krvi kolem 20mmol/l zcela jistě potřebuje zvýšení dávek inzulinu.... Celá odpověď

Prediabetes

Diabetologie Martin 30.1.2020

Zdravim měřím 187 váha 105kg ranní glikemie 5.7 po jídle 6.2 ,po obědě 6.5 mám jse obávat cukrovky a beru teď ATB. Amoksilov 1000 Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, pokud jsou opakovaně ranní hodnoty cukru vyšší, jste s největší pravděpodobností prediabetik... Celá odpověď

Prediabetes

Diabetologie Karla 30.1.2020

Dobrý den, chtěla bych se utvrdit , že názor mé obvodní lékařky že cukr při preventivní prohlídce před dvěma lety 5,6 a nyní 5,9 ještě není tak vysoký abych podstoupila jakékoliv vyšetření,nyní jsem měla i cholesterol vyšší 6,2 beru léky eutyrox a prestarium na tlak také omeprazol na neustále pálení... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, ranní hodnoty nad normu (i když jež mírně) by měly být dovyšetřeny testem OGTT (k ověření,... Celá odpověď

Prediabetes

Diabetologie Alena 30.1.2020

Dobrý den. Dle rozboru krve mám obsah cukru 6,2. Mám to již delší dobu. Chci se zeptat, zda se již jedná o cukrovku a zda bych měla brát nějaké prášky. Co do diety nemám co vylepšit, nejím sladké ( žádné dorty), pouze pečivo k snídani,kávu nesladím, tak nevím, co jinak bych měla omezit. Jedině ještě... Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, vyšší hladina cukru nalačno by zasloužila vyšetření tzv. OGTT - test, při kterém přijdete... Celá odpověď

Režimová opatření a léčba diabetu typu 2

Srdce a cévy Tomáš 27.1.2020

Dobrý den, chci se zeptat jak mohu srazit vysokou glykemii když inzulín a Siofor moc nezabírají? Byla mi doporučena operace - obřízka, ale můj diabetolog mě nechce pustit kvůli glykémiím. Budu vám vděčný za jakoukoliv radu, Tomáš Zobrazit více

PICNMa11P
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Dobrý den, je zapotřebí častých kontrol hladin cukru pomocí glukometru. Z těchto hodnot pak můžete přijít... Celá odpověď

12