Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nepodceňujte časné příznaky rakoviny plic – jděte k lékaři

Bolest na hrudníku

Onkologie Helena 16.12.2021

Dobrý den. Už od leta mám pocit tlaku na hrudi,jako když by mi tam něco sedělo, těžšího dýchání a a k tomu tlak pod levou lopatkou a píchání v levém rameni ,nékdy to jde po celé paži,až do prstů na základě toho jsem navštívila plicní ambulanci,kde jsem podstoupila rtg plic,spirometrii a poslech plic... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Heleno, děkuji za dotaz. Také bych na prvním místě zvažovala plicní onemocnění a doporučila vyšetření... Celá odpověď

Reklama

Patologický nález na CT

Onkologie Milena 16.12.2021

Syn je po operaci slepého střeva a na CT mu zjistili granulomy na plicích, dokonce zhoršení od ledna t.r.. Vrtá mi hlavou, proč se mu tvoří a zda jsou nebezpečné, celý stav jeho plic se mi nelíbí. Prosím o vysvětlení a co s tím. Přikládám jeho CT. Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Mileno, děkuji za dotaz. Diagnózu granulomy lze stanovit pouze podrobným vyšetřením tkáně. To se... Celá odpověď

Rakovina kůže

Onkologie bohumil 16.12.2021

Mám delší dobu svědění kůže na nohou - lýtkách, a rukou - předloktí až triceps - někdy malé flíčky. Dostal jsem kortiko mast, jen občas mažu. Může to být předzvěstí vážného onemocnění - rakoviny? Beru Letrox na hypofunkci š. žlázy. Cholesterol celk 9, ale statiny neberu, protože mi spouštěly fibrilace... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Pane Bobe, nejsem kožní lékařka. Jsem pneumolog a onkolog. K Vašim kožním problémům se nemohu vyjádřit.... Celá odpověď

Reklama

Rakovina plic

Onkologie Petra 16.12.2021

Dobry den.Chtěla bych se zeptat,před třemi roky mi byl zjištěn nalez na plicích,mam v leve plíci tukove bulky zjištěno rentgenem.Byla jsem na plicním,paní doktorka mě poslala na CT plic,to se potrvrdilo s tím,že se nemam obavat,že to nic není.Jsem cely život nekuřačka,je mi 55 let,ani alkohol nepiji.Chtěla... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Petro, děkuji za dotaz. Předpokládám, že to, čemu Vy říkáte tukové bulky, jsou lipomy (nezhoubné... Celá odpověď

Dušnost

Onkologie Marie 16.12.2021

Dobrý den chci se zeptat mívám části Angíny týden po Dobrani ale stále krk není volné uzdraven .udělalo se mi na jazyku z boku bílí pupinek jako čep A jazyk pořád zbarveny Odbery krve v pořádku Spatne se mi dýchá z těžká někdy se zadychavam při nadechu paleni v krku a škrábání rýmu kašel nemam... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Vážená Marie, děkuji za dotaz. Na základě toho, co píšete, byste měly být vyšetřena, pneumologem, ORL... Celá odpověď

Rakovina plic, dušnost

Onkologie Iveta 16.12.2021

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, jak poznám, že mám rakovinu plic. Léčím se na chopn, astma a jsem poslední dobou denně dušná. Spirometrii mám v pořádku. Bolí mě na hrudi. Děkuji za odpověd. Iveta Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Vážená paní Iveto, bez skiagramu hrudníku nemůže bát vysloveno podezření na rakovinu plic. Ale pokud... Celá odpověď

Kašel

Onkologie Ivana 16.12.2021

Dobrý den,dne 5.12.2021 jsem navštívila pohotovost měla jsem šílený kašel a špatně se mi dýchalo na pohotovosti mě lékař poslechl a řekl mi že mám akutní bronchitidu napsal mi antibiotika a doporučil mi si dojít v pondělí 6.12.2021 k obvodnímu lékaři pro neschopenku.To jsem tak udělala a jela ke svému... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Ivano, děkuji za dotaz. Samozřejmě, že lékař si Vás poslechnout měl. A snímek hrudníku je také vhodný,... Celá odpověď

Bolest na hrudníku, kašel

Onkologie Alena 16.12.2021

Od letošního jara mě bolí v zádech pod celýma žebrama. V květnu jsem měla asi měsíc velký kašel, na který mi dal lékař antibiotika. Po celý další měsíc jsem ještě hodně kašlala, potom to přešlo v bolest. Lékař mi řekl, abych si vzala Ibalgin, což nepomohlo. Bolí mě to neustále, ale jelikož beru Warfarin,... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Vážená paní Aleno, děkuji za dotaz. Měla byste být vyšetřena pneumologem, kam by Vás měl odeslat praktický... Celá odpověď

Rakovina plic

Onkologie Alena 16.12.2021

Dobrý den. Paní doktorko,prosím,je obyčejný rentgen,který trvá pár vteřin,spolehlivý? Mám s ním špatné zkušenosti.V minulosti jsem se díky snímkům z RTG,zbytečně rok trápila a když mě poslali na MR,do měsíce jsem byla po operaci páteře. To jen k RTG. V minulosti jsem byla silná kuřačka - kouřila jsem... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Aleno, děkuji za dotaz. Pokud se skiagramu hrudníku, tak ten je pro plicní vyšetření spolehlivý.... Celá odpověď

Covid

Onkologie Ondřej 16.12.2021

Dobrý den, na konci října a v průběhu listopadu 2020 jsem prodělal středně závažný průběh onemocnění Covid-19. Od té doby, mě hlavně v noci a výhradně v poloze na zádech zastihne (zhruba jednou za několik týdnů) záchvat kašle, který ale rychle odezní. Obzvláště rychle odezní, když si lehnu na bok. Nikdy... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Ondřeji, děkuji za dotaz. Potíže, které popisujete odpovídají postcovidovému syndromu. Pokud trvají 3... Celá odpověď

Kouření

Onkologie Jana 16.12.2021

Dobrý den, mohu sama požádat lékaře o vyšetření na rakovinu plic? Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Jano, děkuji za dotaz. O vyšetření v rámci screeningu karcinomu plic můžete od 1.1.2022 požádat... Celá odpověď

Rakovina plic

Onkologie Iveta 16.12.2021

Dobrý den, chtěla bych se optat můj tatínek zemřel na rakovinu plic a měl i rozednu plic. Já mám podchycene astma a chtěl jsem se optat jestli je velmi předpoklad, že bych mohla mít též rakovinu plic a rozednu plic. Kouřim jen 2 cigarety denně. Děkuji moc za Vaši odpověď. S pozdravem pěkného dne Pecinová... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Iveto, rakovina u Vás vzniknout může. Stejně tak rozedma plic, pokud ji již nemáte. Jtse kuřák... Celá odpověď

Rakovina plic

Onkologie Lenka 16.12.2021

Dobrý den nic mě netrápí. Je mi 53 let jsem sportovec, nekuřák. Můj děda zemřel. na rakovinu plic 62let a teta je to 2 roky 68 let co také zemřela na rakovinu plic, byla nekuřák. Ráda by jsem se zeptala jestli je možná nějaká prevence děkuji Rohanová Lenka Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Lenko, děkuji za dotaz. Prevence možná je. Nekouřit a do Vy dodržujete. Zdraví Jana Skřičková Celá odpověď

Kašel

Onkologie Jan 16.12.2021

Dobrý den,již měsíc mám husté zelené hleny,občas s kašlem.Stává se muí,že se v noci probudím,protože mě příšerně páli v krku,musímse hned napíta pak to přestane.Mám chronický zánět jícnu cca 10 let,užívám denně 1xnolpazu.děkuji Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Jene, děkuji za doitaz. Měl byste co nejdříve podstoupit gastroskopické vyšetření a jícnovou pH-metrií... Celá odpověď

Kouření

Onkologie P. 16.12.2021

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat jaký máte názor na Vapovani samozřejmě certifikované náplně do ecigaret. Je mi jasné že každé kouření je nezdravé. Ale pokud bychom se bavili o klasické cigaretě a cigaretě elektronické.. Jsou v tomto porovnání ecigarety menším zlem? Děkuji Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Petře, elektronické cigarety jsou menší zlo než klasické, ale zlo jsou. E-cigarety obsahují škodlivé... Celá odpověď

Rakovina plic

Onkologie petr 16.12.2021

dobry den ,chtel bych se zeptat kdyz mam astma jestli muze byt i rakovina plic a jsem nekurak podotykam a astma mam jen mirne Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Petře, děkuji za dotaz. I astmatik může onemocnět rakovou plic. Ale vzhledem k tomu, že jste nekuřák,... Celá odpověď

Kašel

Onkologie Alena 16.12.2021

Dobry den, jsem nekurak, ale ziji s kurakem.Jiz nekolik mesicu mam problemy s dychanim, zadychavam se i pri bezne chuzi, stale mam tlaky na hrudi.Take mam dlouhodoby kasel, pri kterem vykaslavam hlen, i pri kychani...Rentgen plic jsem absolovovala tusim v dubnu pri podezreni na astma..Covid jsem neprodelala...Lecim... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Vážená Aleno, děkuji za dotaz. Každopádně by Váš partner neměl doma kouřit. I pasivní kouření škodí.... Celá odpověď

Kašel

Onkologie zdenka 15.12.2021

dobry den pani doktorko mela sem vic jak mesic virozu hrozny kasel rymu a dotetka mam stale kasel byla sem u pani mudr na plicnim vse vporadku na rengenu plic taky vse vporadku tak nevim co s tim nejhorsi je to rano a vecer nase pani mudr si mysli ze si to us vymyslim ale je to hrozne co mam delat dekuji... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Vážená Zdenko, děkuji za dotaz. Pokud bylo při pneumologickém vyšetření vše v pořádku, tak můžete být... Celá odpověď

Rakovina plic, screening

Onkologie Daniel 15.12.2021

Dobrý den, Jsem kuřák. Mohu podstoupit nějaké preventivní vyšetření plic, abych se ujistil, že se mě rakovina zatím netýká? Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Danieli, děkuji za dotaz. Zdravotní pojišťovnou hrazené screeningové vyšetření rakoviny plic se týká... Celá odpověď

Kouření

Onkologie jarda 15.12.2021

Paní koktorko srdečně Vás zdravím a děkuji že se můžu zeptat - lekokož než pojdu rád bych věděl zhruba kdy ně čeká smrt. je mi 63 letmám akutní broncichydu, zánět plyc, a jsem asmatik, deně spotřebuji 2 toaletní papíry na odkašlávání hlenu, které mám odporně zelene, za další lékařka píše že významně... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Pane Jaroslave, děkuji za otázku. Prosím, přestaňte kouřit a pít. alkohol. 62 let není mnoho. Veškeré... Celá odpověď

Rakovina plic

Onkologie Tomáš 15.12.2021

Dobrý den. Otec zemřel ve 48 letech na rakovinu plic (silný kuřák). Nedávno jsem se dozvěděl, že moje sestra má metastaze na páteři, jelikož má taktéž rakovinu plic. Chci se zeptat, jestli je rakovina dědičná, nebo jde o náhodilé onemocnění a záleží na životním stylu, nebo mám počítat s tím, že mě něco... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Tomáši, děkuji za dotaz. Jednoznačná dědičnost u rakoviny plic prokázána nebyla. Velmi záleží na tom,... Celá odpověď

Rakovina plic

Onkologie Šárka 15.12.2021

Dobrý den,měla jsem zápal plic ve 3 letech a podruhé a naposledy v 9-10/2019, oboustranný zápal plic.Od toho roku jsem astmatik.Jsem kuřák.chci se jen zeptat,kdybych měla rakovinu to by viděli na těch rtg když jsem měla zápal plic že?COVID jsem nikdy neměla a nyní od 11.12 .js m očkovaná na COVID vakcínou... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Šárko, děkuji za dotaz. Pokud byste v roce 2019 měla rakovinu plic a nebyla poznána a léčena, už byste... Celá odpověď

Screeningové vyšetření

Onkologie Marta 15.12.2021

Dobrý den, je možné v případě mého zájmu požádat lékaře, aby mne poslal na screenengové vyšetření plic? Moje maminka zemřela na rakovinu plic. Můj tatínek na rakovinu žaludku. Proto mám před touto nemocí velký respect. Předem děkuji za odpověď S pozdravem a přáním hezkého dne M. Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Marto, děkuji za dotaz. Odeslání na screeningové vyšetření rakoviny plic, které bude spuštěno od... Celá odpověď

Elektronické cigarety, zahřívaný tabák

Onkologie Josef 14.12.2021

Dobrý den, já mám na Vás jako na odborníka dotaz. Když pomineme, že nejlepší je nekouřit vůbec. Jaký názor máte na elektronické cigarety jako např icos? Říká se, že zde není dehet, který ubližuje. Všechny náhražky jsou lepší než klasické cigarety, ale tato konkrétně probíhá také inhalací. Myslite, že... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Josefe, děkuji za dotaz. Elektronické cigarety či zahřívaný tabák jsou menší zlo než klasické cigarety.... Celá odpověď

Dušnost, kouření

Onkologie Jaroslava 14.12.2021

Dobrý den, jsem kuřačka, cca 30 cigaret denně. Byla jsem v protikuřácké poradně a více- méně než " kupte si léky" z toho nebylo. Koupila jsem si defumoxan, ale nevydržela jsem :-( . Pak mi zjistili vysoký tlak a já, ač nevím zda je to možné jsem si ten tlak spojila s Defumoxanem a teď se bojím jít do... Zobrazit více

prof_Skrickova_2 ctverec.jpg
Odpovídá lékař:

prof. MUDr. Jana Skřičková , CSc.

Paní Jaroslavo, děkuji za dotaz. O tom, jaká léčba závislosti na tabáku je pro Vás vhodná, by měl rozhodnout... Celá odpověď

12
Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.