Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Testosteron

Ivo 18.2.2015

Dobrý den. Chtěl bych se prosím zeptat. Je mi 43 let a má hladina testosteronu je 3,14 uq/l , TSH 1,754 mU/l , T3 1,47 nmol/l , T4 103 nmol/l . Je to normální hladina, nebo je to zralé již na léčbu. Můžou hladinu ovlivňovat léky na tlak Prestarium? Děkuji Ivo.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Psychiatrie Roudnice

Hladina testosteronu je hraniční, je na spodní hladině fysiologických rozmezí, není jasné, kolik činí FAI (free androgen index) a hladina SHBG, tedy bílkoviny vážící v plazmě testosteron - bylo by zapotřebí doplnit laboratorní vyšetření o tyto dvě hodnoty, jedná-li se o sexuologickou problematiku, pak o hladiny PRL (prolaktinu), případně ostatních sexagenů (steroidů, řídících sexuální funkce,17-b estradiol a progesteron), případně dalšího hormonů hypofysy (vedle PRL, myslím na FSH a LH).
O tom ovšem rozhodně endokrinolog, jde o to, proč vlastně tuto problematiku řešíte.

Sama o sobě tato hladina indikaci k substituci, podávání testosteronu, nepředstavuje, je možné, že byste z jeho aplikace měl užitek, protože by se hladiny testosteronu posunuly doprostřed fysiologického rozmezí - nicméně je třeba, aby případnou substituční léčbu řídil odborník.


Není mi známo, že by ovlivnění hladiny testosteronu bylo zapříčiněno perindoprilem, tedy Prestariem.

Spíše bych se přikláněl k řádnému léčení arteriální hypertense, vysoký tlak se léčí jak farmakologicky, tak režimovými opatřeními (sůl, váha, pohyb). Nezmiňujete ani glykemii, hladinu krevního cukru, výsledky jaterních testů.

Velký význam mají tyto údaje proto, že vysoký tlak i cukrovka poškozují cévy včetně cév zásobujících mužské pohlavní ústrojí, a poškození těchto cév na všechny funkce mužského genitálu může mít/má vliv. Kupř. erektilní dysfunkce, potíže s erekcí, mohou být prvním příznakem postižení cév při tomto onemocnění.

Poškození jater potom může vést k nepoměru mezi testosteronem a ženskými sexageny (17 -b estradiol a progesteron), převaha 17- b estradilu naruší účinek vlastního, i v tobolkách nebo injekčně podaného testosteronu.

Dr. Borovanský

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Testosteron
Dobry den, podobny dotaz uz tu byl, ale ne prilis do...
Testosteron
Dobrý den, je mi 15 let, a chtěl bych se zeptat, zda...
Bolest v místě aplikace testosteronu
DObrý den, chtěl jsem se zeptat. Týden zpátky jsem...
Testosteron...ane či ne ??
Pro nedostatek testostorenu v 72 letech beru Testim.Je...
Endogenní produkce testosteronu
Dobrý den, nějaké léky na obnovu endogenní produkce...
Erekce a schizofrenie
Vím, že k tvorbě testosteronu je zapotřebí pokyn z...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Test Western blot

Dobrý den, jak dlouho přibližně prosím trvá vyhotovení výsledků na borrélie...

Test ze stolice na H. pylori - spolehlivost

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně bakterie Helicobacter pylori.Od léta...

Testo

dobry den, trochu netypicky dotaz ale kdyz delam malemu cukrovi co je lepsi...

Testosteron

Dobry den. Neviem na koho sa obratit, mozno mi poradite vy. Zistili mi zvysenu...

Testosteron

Dobrý den, je mi 16 let a chci se zeptat jestli můžu užívat z lekarny Tribulus...

Testosteron

Dobrý den, ze zvědavosti jsem si na krevních testech nechal změřit hladiny...

Testosteron

Dobrý den, mám dotaz ohledně přípravku Undestor. Při aplikaci dle doporučení...

Testosteron

Dobrý den, prosím o vysvětlení, zda praktikou zadržování ejakulátu stlačením...

Testosteron

Dobrý den , je mi 15 let a nedávno jsem slyšel že když si budu v pubertě doplňovat...

Testosteron

Dobrý den, měl jsem psychické problémy, tudíž mi psychiatr předepsal léky Fewarin,...

Testosteron

problém mám, že vôbec nezarastám, mám nízke ochlpenie a väčšina tuku sa mi ukladá...

Testosteron

Dobry den, podobny dotaz uz tu byl, ale ne prilis do detailu. Muj manzel uziva...

Testosteron

Dobry den.Chcel by som sa spytat. Dnes som bol u endokrinologicky na odber krvy...

Testosteron

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat: Prý jsou hodně bolestivé injekce hormonu testosteronu,...

Testosteron

Dobrý den, mohu užívat přípravek na zlepšení produkce testosteronu který obsahuje...

Testosteron

dobrý den, chci se zeptat jak moc kolísá hladina testosteronu během dne ? je...

Testosteron

dobrý den, chci se zeptat jak moc kolísá hladina testosteronu během dne ? je...

Testosteron

Mam zvhledem k veku 70 let nedostatek testosteronu. Urolog mi podaval lek ktery...

Testosteron

Dobrý den, jsem 17-cti letý, chci se zeptat jestli nemám malou hladinu testosteronu,...

Testosteron

Dobrý den, je mi 13 let a zajimalo by me jestli pri nadmerne masturbaci (2x...

Naposledy přečtené dotazy z poradny



Řídká stolice u dvouletého dítěte

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala,zda může být způsobena řídká...

Vertigo

Dobrý den, již více jak 2 měsíce trpím závratěmi(jakoby pocit opilosti), brní...

Hallux rigidus

Dobrý den. Lékaři mně diagnostikovali hallux rigidus v pokročilém stadiu. Navrhují...

Rozbor moči - epitelie

Dobrý den, paní doktorko, na biochemii mi byl zjištěn výrazně zvýšený výskyt...

Systémový lupus

Dobrý den mám systémový lupus zaměřený momentálně na ledviny a ted mám z poslední...

Augmentin, játra, GMT

Dobrý den, lékař mi předepsal Augmentin 625 mg. Při jeho užívání jsem začal...

Zarudlý lesklý žalud, zarudlá předkožka a loupání (žmolky) žaludu

Dobrý den, již několik měsíců se nemohu zbavit potíží s přirozením. Žalud...

Štítná žláza

Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz obrázek -téměř celý...

Pohmatová bolest holenní kosti

Dobrý den, před půl rokem jsem při lyžování upadla na kámen a narazila přímo...

Červené skvrny nad kotníky

Už 4 roky mám nad kotníky červené fleky s fialovými žilkami, bolest mi nepůsobí...

Očkování proti meningokokovi

Dobrý den, prosím info - jaký typ vakcíny proti meningokokovi je nejvhodnější...

Bolest břicha a plynatost


Červené skvrny různě po těle


Pálení v dutině ústní, hořkost v ústech

Dobrý den,můj manžel se léčí teď již 2 roky s tím,že ho pálí v cele ústní dutině...

Bolesti a tlaky v konečníku

5,zužení prostory v useku C4-C5,zužení meziobratlprostory.Tam mám prý všechno...

Vyšetření prsu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně termografie prsu. Přesnost...

Kapavka - zánět varlat/nadvarlat

Dobrý den, jako jeda z komplikací kapavky je uváděn i zánět varlat/nadvarlat....

Bodavá bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit.Dnes poprvé jsem po celý den cítila strašnou...

Štítná žláza a dávka Euthyroxu

Dobrý den,chci se zeptat,beru každý den euthyrox 75 a výsledky z odběrů mám...

Zavřít reklamu