Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Závislost na alkoholu

Vnitřní lékařství Pavel 1.12.2017

Dobrý den, mám takový dotaz. Asi pro Vás divný. Může se abstinenční syndrom u alkoholu projevit závratěmi a slabostí?? Aby jste mi rozuměli. Poslední dobou jsem popíjel víc, než je zdrávo. Ale ne pravidelné pití do němoty, spíš po večerech třeba 4 sklenky vína někdy trošku více, ale ne každý den. Mám vážný problém? Četl jsem na internetu, že se abstinenční syndrom projevuje třesem, pocením, vysoký tlak, bušení srdce. To já nemám. Jen mě zaráží ta závrať a slabost. Můžete mi říct Váš názor? Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Dobrý den pane Pavle, Vaše příznaky, které popisujete, by se mohly týkat syndromu závislosti. Pocitujete závratě a slabost jen když nepijete, nebo stále? Také by se mohlo jednat o příznaky předávkování alkoholem, tedy následek pití. Doporučuji Vám omezit užívání alkoholu na maximálně 1-2 sklenky vína denně, větší množství škodí Vašemu zdraví. S pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Pavle, pokud jste se rozhodl omezit pravidelnou konzumaci alkoholu, je to z mého pohledu správné rozhodnutí. Čtyři sklenky denně je hodně a pravidelná konzumace alkoholu v takovém množství může způsobit nejenom závislost, ale i fyzické obtíže včetně selhání jater. Z pohledu hepatologa není žádná pravidelná konzumace alkoholu vhodná, protože Vaše játra potřebují čas na obnovu.
Pokud jste nyní omezil přísun alkoholu či přestal pít úplně a cítíte závrať a slabost, je možné, že to je příznak z odnětí. V takovém případě Vám doporučuji vydžet a alkohol zkusit nepít. Jak velký to může být problém, Vám mohou pomoci objasnit v anonymních poradnách (lze najít na internetu, například www.alkoholpodkontrolou.cz). Je důležité, zda cítíte touhu se napít, zda jste měl či neměl kvůli konzumaci alkoholu nějaké obtíže, také je důležité vědět, zda nemáte nějaké postižení jater. Ohledně toho byste mohl navštívit Vašeho praktického lékaře, který Vám může udělat jaterní testy, bilirubin, krevní bílkovinu a vyšetřit srážlivost. Z výsledků se pak dá posoudit stupeň poškození jaterní tkáně. Při pochybnostech by bylo vhodné udělat i sonongrafické vyšetření jater.
Pokud by Vaše slabosti a závratě nesouvisely s odnětím alkoholu, bylo by vhodné Vaše obtíže probrat s praktickým lékařem a vyšetření zaměřit jiným směrem (interní nemoci, blokáda krční páteře atd.).
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Závislost na alkoholu
Zavislost na alkoholu Dobry den, chtela bych vas...
Závislost na alkoholu
Dobrý den, mám takový dotaz. O víkendu ( pátek, sobota)...
Závislost na ibalginu
Vzniká při užívání léka Ibalgin 400 po 2-4 týdnech...
Závislost na kávě
Dobrý den, jak mohu zabránit závislosti na kávě. Káva...
Závislost na pervitinu
Dobrý den, mám 30-ti letou dceru, která je závislá...
Závislost na kanabinoidech (marihuana, tráva)
Dobry den.jde lecit zavislost na trave ?partner tvrdi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Závislost

Dobrý den, potřebuji radu, resp. pomoc. Můj muž je závislý na čtení manga. Někdy...

Závislost

Dobry den. Jsem po tezkem urazu (56%). Byl jsem4 mesice v umelem spabku. Je...

Závislost

Dobrý den, cca půl roku jsem aktivně užívala pervitin nejdřív pomalu 0,3g jsem...

Závislosť

Dobrý deň, môj problém spočíva v tom, že som závislý od písania na sociálnych...

Závislost a pervitinu

Dobry vecer,prosimvas uzivam nitrozilne pervitin a nevim jak prestat

Závislost děttěte na matce

Dobrý den, mám problém asi pro dětského psychologa,ale třeba mi dokážete poradit....

Zavislost krevniho tlaku od tepove frekvence

Dobry den pani doktorka, pan doktor. Chci se Vas zeptat na jednu vec, nejdu...

Závislost na alkoholu

Dobrý den, potřebuji radu, Je mi 53 let, jsem zcela jistě alkoholička, každý...

Závislost na alkoholu

Dobrý den, mám takový dotaz. O víkendu ( pátek, sobota) jsem zvyklá chodit se...

Závislost na alkoholu

Zavislost na alkoholu Dobry den, chtela bych vas pozadat o odbornou radu...

Závislost na alkoholu u přítele

Dobry den, hledam radu pomoc. Pred tremi mesici jsem zacala chodit s pritel,...

Závislost na alnagonu

Som zavislá na liekoch na alnagone.velmi by som chcela s tým skončit.prosím...

Závislost na alprazolamu

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na to, jak lze odvykat tomu, když beru alprazolam...

Závislost na bývalém příteli, vydírání, agrese

Dobrý den, paní doktorko. Předem se omlouvám za tak dlouhý dotaz, ale potřebuji...

Závislost na cukru

Dobrý den, Je mi 29let aktivně sportuji a to od dětství teď vážím kolem 93kg...

Závislost na dhc continus

Dobrý den,chci se prosim Vás zeptat, jak by šla řešit závislost na dhc continus.Moje...

Závislost na drogách

Dobrý den,mám syna bude mu v dubnu 18, na internátu a v učilišti se chytil party...

Závislost na drogách, automatech

Dobrý deň, moje meno je Nikoleta a obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc môjmu...

Závislost na energy nápojích

Dobrý den je mi 13 a potřebovala bych se zeptat už dlouhou dobu mě trápí bušení...

Závislost na hypnoticích

Dobry den, moja mama (53rokov) uz viac ako 6 rokov uziva liek na spanok Stilnox...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nateklý pysk

Dobrý den, včera, když mi skončila menstruace, mě začal pobolívat stydký...

Možnost otěhotnění

Zdravím... Když jsme měli pohlavní stykl s partnerkou během jejích "krámů"může...

Zvýšené : Střední objem trombocytu a distribuční šíře velikosti trombocytu

Dobrý den , píšu ohledně výsledků KO, trombocyty mám v pořádku 149. Ale...

Vermox a alkohol

Dobrý den trápí mě roupy chtěla jsem se zeptat zda můžu lék vermox sníst a večer...

Kožní absces na penise

Zdravím, včera se mi udělal na penisu takový běďar. Bulka, ve které byla vidět...

Brániční kýla a zhoršené dýchání

Dobrý den , před třemi měsíci jsem patrně přechodil chřipku ( bez teplot ) ale...

Naražená žebra


Svrab

Mám nejspíše svrab asi 2 týdny jak ho léčit

Opožděná menstruace při stresu


Pupínek (akné, beďar) na penisu

Dobrý den, před cca. týdnem se mi udělal tento pupínek na penisu, nic to nedělá,...

Něco ze mě vypadlo

Dobrý den, Chci se zeptat. Teď jsem dobrala první platicko antikoncepce, na...

Praskání kloubů

Dobrý den poslední dobou mi začínají často křupat kosti jak v rukou tak i v...

Rivotril 0,5 mg denně a závislost


Svrab

zmizi svrab bez leceni

Bolesti stydkého pysku

Dobry den, uz asi tyden mam boulicku na velkem stydkem pysku, dnes jsem yi vsimla,...

Vstřebání antikoncepční pilulky

Dobrý den.Mám takový problém.Na Silvestra jsem pravidelně užila antikoncepci.Ale...

Můžu užívat tyto dva prášky dohromady biofenac a dimexol?


Tiky hlavy

Dobry den, mela bych jeden dotaz.. Je mi 23let a stava se mi, ze mam tik hlavy.Nevim...

Vstřebání antikoncepce

Dobrý den paní doktorko, měla bych dvě otázky ohledně antikoncepce. 1.)...

Vypití hodně tekutiny a vstřebání antikoncepce

Dobrý den, každý den ve 23:30 zapíjím antikoncepci klasicky čistou vodou nebo...

Reklama
Zavřít