Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Křečové žíly

Na dotazy odpovídá MUDr. Radovan Fiala

od 8. 4. 2018 do 15. 4. 2018

Křečové žíly, neboli varixy jsou problém, který trápí až polovinu populace. Čím dříve je člověk začne léčit, tím je terapie snadnější a doba rekonvalescence kratší. Využijte možnosti a zeptejte se cévního specialisty MUDr. Radovana Fialy z Fakultní nemocnice v Motole.

Dotazy pokládejte zdarma do neděle 15. 4. do 18 hodin.

Děkujeme vám za váš zájem. Možnost pokládat dotazy MUDr. Fialovi byla ukončena.

Pokud se potřebujete zeptat ohledně křečových žil a nebo dalších zdravotních obtíží, či se objednat ke specialistovi, využijte naše služby.

Poradit se s lékařem      Objednat se k lékaři

Otázky a odpovědi

Jana

Omlouvám se ani nevím jestli to jsou žíly ale každou chvíli mám neskutečmě bolavá lýtka tvrdá a na dotek bolavá nemohu chodit bolí to je to moc nepříjemné .Jsem prodavačka celý den na nohou a večer sotva dojdu domů .moc děkuji Jana

Odpověď lékaře:

Dobrý den, Vaše obtíže skutečně mohou souviset s žilní nedostatečností. Otoky a bolesti lýtek jsou v tomto případě způsobeny poruchou odtoku žilní krve a zvýšeným tlakem krve v žilním systému dolních končetin. K jejich vzniku přispívá statická zátěž v podobě dlouhého stání, ale i sezení. Vaše profese patří k rizikovým povoláním pro rozvoj žilní nedostatečnosti. Doporučuji návštěvu angiologické ambulance, kde Vám provedou ultrazvukové vyšetření žilního systému a v případě, že se nedostatečnost prokáže, také doporučí další léčebná a preventivní opatření. Jejich základem jsou kompresivní punčochy a v této fázi onemocnění také venotonika, tzn. léky na podporu žilního systému. Z jiných příčin Vašich obtíží se nabízí postižení kloubního aparátu, v tom případě bude na místě vyšetření ortopedem. Angiologické vyšetření bych ale doporučil na prvním místě.

Alena

Dobrý večer pane doktore, mám aktuální problém v podobě akutní alergické reakce na doplněk stravy Duovarix, který jsem před týdnem zakoupila v lékárně na radu cévní lékařky, jako doplněk k punčochám, předepsaných touto lékařkou, když mi diagnostikovala po sonografickém vyšetření varixy, ne vystouplé, ale zatím podpovrchové, viditelné slabě. Nohy mne zatím nebolí, na vyšetření jsem přišla kvůli metličkám, které jsem chtěla odstranit. Nedostala jsem recept na zesílení stěn cév, proto jsem koupila výše uvedený doplněk a dle návodu, začala užívat. Druhý den večer mě začala svědit hlava,pak postupně přišla kopřivka do vlasů, pokračovala na čelo, nos, víčka, do obličejových rýh, pod nos, doprovázena siným pálením a zarudnutím.Přes velikonoce jsem nechtěla na pohotovost, tedy jsem dnes navštívila svou alergoložku. Je jasné, že Duovarix je spouštěč této alergie, protože vše ostatní je konstantní léta, stejné značky kosmetiky, stejně zdravá strava, lety prověřená, pravidelná péče s rozbory krve a příslušnou léčbou. Alergii jsem tedy neměla cca 20 let na nic. Dostala jsem vakcinu, zítra jdu na další, samozřejmě poučení o stravě, zákaz zdravých potravin a velmi omezený výběr jen tepelně upravených potravin neochucených. A na příbalovém letáku tohoto žilního doplňku není složení, obsahuje kaštan mj, jež teď kvete a to je alergen. Jsem rozhořčená, myslím, že by se měl prodejce o tom dozvědět a doplnit podrobnosti do příbalového letáku. A co bych si měla na počínající ojedinělé varixy účinného pořídit?Už se bojím a proto prosím Vás o Váš názor, mám užívat Detralex, což navrhuje alergoložka. Já zvažuji návštěvu jiného cévního odborníka. Jsou opravdu doplňky stravy k ničemu? Jou lepší homeopatika? Nebo mám zůstat u punčoch a jogy pro seniory a rhb cvičení pro seniory v nemocnici Na Homolce? Jsem na vahách, zda méně není více. Paní doktorka mi zakázala jíst alergeny ořechy, vločky, zrna, byliny aj. aj. Kde je zlatá střední cesta, abych pomohla cévám. Mám za sebou i roční absolvování vedení zdravým stravováním Světa zdraví Dr. Fořta,kdy se mi cévy zprůchodnily, cholesterol i tlak klesly, léky nepotřebuji,nesolím, nesmažím, plavu, chodím s hůlkami atd... Budu moc vděčná za Vaši odpověď a za Váš čas. Děkuji moc, s pozdravem aktivní seniorka

Odpověď lékaře:

Dobrý den, paní Aleno, Váš dotaz obsahuje hned několik částí. K té první -reakci na doplněk stravy. Naprostá většina přípravků doporučovaných na podporu žilního systému je založena na účincích tzv. bioflavonoidů, hesperidinu a diosminu. Tyto látky jsou získávány z plodů citrusů. Některé preparáty obsahují kromě základní složky ještě i další doplňkové látky, např. aescin, rutin, kyselinu askorbovou nebo kvercetin. Složení musí být vždy uvedeno na krabičce. První jmenovaná látka, aescin, se získává ze semen kaštanu koňského (jírovec maďál). Na otázku možného podílu na vzniku alergické reakce Vám lépe odpoví alergolog. Byla-li ale nalezena souvislost, je vhodné se přípravkům, tohoto složení vyhnout a volit preparáty obsahující pouze základní složky (hesperidin a diosmin). I takových je na trhu celá řada. S homeopatickými preparáty nemám zkušenost a osobně je nedoporučuji. Druhá část dotazu směřuje k Vašemu aktuálnímu nálezu. Uvádíte, že dosud nemáte výrazněji viditelné křečové žíly ani obtíže spojené s žilní nedostatečností, pouze metličky. To označujeme jako stádium C1. V této fázi jsou důležitá především režimová opatření např. dostatek pohybu, omezení dlouhého stání a sezení, polohování dolních končetin, redukce nadváhy a další. Základní součástí preventivních opatření pro všechny osoby s projevy žilní nedostatečnosti je nošení kompresivních punčoch. Preparáty na podporu žilního systému mají své opodstatnění především v případech, kdy se žilní nedostatečnost projevuje již i nějakými obtížemi, např. pocity těžkých nohou, otoky nebo křečemi. S tím souvisí i odpověď na třetí část Vašeho dotazu. Životní styl, který praktikujete (jste aktivní, chodíte pravidelně plavat a cvičit, dbáte na zdravé stravování a nosíte kompresivní punčochy) je tím nejlepším, co můžete pro svůj cévní systém udělat. Přesně to jsou totiž opatření, které Vám doporučí jakýkoliv cévní specialista. Ve Vašem konkrétním případě bych tedy doporučil pokračovat v aktivním způsobu života a nošení kompresivních punčoch. Chcete-li vyzkoušet některý z preparátů na podporu žilního systému (ne nutně), pak pouze ty s obsahem hesperidinu a diosminu. K prevenci patří i pravidelné návštěvy a sonografické kontroly v angiologické ambulanci. Jejich frekvence závisí na konkrétním nálezu a doporučení, při absenci obtíží obvykle postačí 1x ročně.

E. Leona

Dobrý den, chci se zeptat, jestli se vyšetření a případná následní léčba hradí z nemocenského pojištění a ráda by jsem měla kontakt na skvělého lékaře - odborníka v daném oboru v okolí Uherského Hradiště, kam jsem se z Prahy přestěhovala, děkuji za případnou odpověď, Leona

Odpověď lékaře:

Dobrý den, vyšetření angiologem včetně cévního ultrazvuku, stejně jako vyšetření obecným nebo cévním chirurgem jsou na pracovištích, která mají uzavřenou smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Dále záleží na tom, která metoda léčby bude doporučena k řešení Vašeho nálezu. Pojišťovna hradí klasickou operaci (stripping, flebektomie), ostatní metody, především různé ambulantní operace a tzv. endovenózní techniky (laser, radiofrekvence, mechanochemická ablace, lepidlo...) jsou hrazeny pacientem. Přesné podmínky konzultace, vyšetření a následného řešení Vám sdělí přímo na pracovišti, které si vyberete.

Lenka

Dobrý den, pane doktore, 20.2 2018 jsem podstoupila klasickou operaci varixů na levé dolní končetině. Přestože jsem po operaci postupovala přesně podle rad lékařů, končetinu bandážovala ve dne i v noci, objevily se v lýtku, které bylo nejvíc postiženo jakési zatvrdliny.Připadá mi, že se objevují další postižené žíly. Ráda bych se zeptala zda mám nosit elastické punčochy trvale. Je možné, že se můj stav ještě upraví? Je mi 59let a nerada bych celý proces podstoupila znovu. Děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Lenka

Odpověď lékaře:

Dobrý den, zatvrdliny v průběhu ošetřených křečových žil mohou odpovídat vstřebávajícím se hematomům nebo zbytkům žilních větví, které procházejí vazivovou přestavbou (jizvením). V obou případech by mělo dojít k jejich postupnému vstřebání. Můžete ho ovlivnit masírováním, pomocí krémů, mastí nebo gelů usnadňujících vstřebávání hematomů. Konkrétní přípravky Vám doporučí v lékárně. Pokud se ale objevily nové žíly, bude nutné ověřit, zda zákrok vyřešil kompletně všechny postižené úseky povrchového žilního systému, nebo jestli zůstaly například spojky, které mohou zpětný tok (reflux) udržovat. Od toho se odvíjí i další možnosti řešení. Budete muset podstoupit kontrolu včetně ultrazvukového vyšetření, ideálně na pracovišti, kde jste byla operována.

Marieta

Dobry vecer prajem Som dva mesiace po operacii krc.zil .Citim sa dobre .Krcove zily boli vyrazne ,bola som dva mesiace PN Chcem sa opytat ako dlho je potrebne nosit stahovaciu pancuchu .Po operacii som nohu bandazovala asi mesiac ,teraz uz vynechavam .Pri prepusteni z nemocnice mi to nikdo nevysvetlil .Dakujem velmi pekne. Marieta

Odpověď lékaře:

Dobrý den, délka kompresivní léčby po operaci závisí na rozsahu nálezu, charakteru výkonu, ale i zvyklostech operatéra. Na našem pracovišti obvykle doporučujeme aplikovat kompresi (bandáže nebo punčochu) v prvních 2 týdnech nepřetržitě, v dalších 2 týdnech přes den a při zátěži. Odstup 2 měsíců od operace už by měl být pro ukončení kompresivní léčby dostatečný. Kompresivní punčochy jsou ale zároveň nejlepším preventivním opatřením rozvoje křečových žil. Jejich nošením, zvláště v situacích, kdy jste vystavena dlouhodobé statické zátěži (stání, sezení) proto určitě nic nezkazíte.

Hana

Dobrý večer,klasickou operaci křečových žil jsem podstoupila v roce 1984 na levé noze,ale křečové žíly se objevily znovu a ve větším rozsahu.Při bolestech a tepotu v levé noze užívám detralex a byla mi doporučena punčocha.Prosím o radu, jaký zákrok by byl pro mě nevhodnější?Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, na Vaši otázku nejde, bohužel, odpovědět jednoznačně. Kompresivní léčba punčochou a užívání venotonik jsou základní léčebné a preventivní prostředky, odstranění již vzniklých žil bude ale třeba provést mechanicky (chirurgicky). Volba typu a rozsahu výkonu při operaci křečových žil závisí na předchozím provedeném zákroku, ale především na aktuálním nálezu. K jeho upřesnění je nutné klinické a ultrazvukové vyšetření. Objednejte se ke konzultaci do angiologické ambulance nebo přímo na pracoviště cévní chirurgie.

Helena

Dobrý den, pane doktore. Křečové žíly ( na lýtku )mne trápí již asi 20 let. Nejméně 10 let užívám Detralex, nosím stahovací podkolenku Též užívám Magnezium. Navzdory této medikaci se občas objeví silné křeče- bolestivé Z operace mám panický strach. Prosím, je něco ještě lepšího, co bych mohla užívat ? Děkuji za odpověď. Helena

Odpověď lékaře:

Dobrý den, z Vašeho dotazu bohužel není zřejmé, jestli jste pravidelně kontrolována nebo jste vůbec byla vyšetřena ultrazvukem. Opatření, které uvádíte, patří k základům léčby i prevence křečových žil a jejich důsledná aplikace (především nošení punčoch) většinou dostačují i v případech, kdy operační řešení není z jakéhokoliv důvodu možné. Pokud však opatření nefungují, je na místě zamyslet se nad možnými příčinami. Otázkou je, zda jsou ve Vašem případě dostatečné kompresivní podkolenky, nebo je vhodnější volit punčochy vyšší, tedy stehenní. Na to určitě odpoví podrobnější ultrazvukové vyšetření hlubokého, ale i povrchového žilního systému s určením rozsahu nedostatečnosti. Dalším důležitým faktorem je správná funkce zdravotní pomůcky, tedy jaká je míra komprese (základní skupinu tvoří podpůrné punčochy, při žilní nedostatečnosti je vhodnější II. kompresivní třída), jak dlouho ji už používáte (punčochy je vhodné měnit 2x ročně), jestli máte správnou velikost. Při splnění všech podmínek správné léčby je vhodné se zaměřit i na jiné příčiny, především stav tepenného systému a pohybového aparátu. Doporučuji objednat se k angiologickému vyšetření.

Libuše

Před 3 roky mi byla provedena operace žil - radiofrekvenční ablace. 3 měsíce po operaci jsem užívala Warfarin. Třetí měsíc se mi udělala svědivá vyrážka, po vysazení Warfarinu zmizela,zůstaly jen modřiny v místech největšího výskytu vyrážky. Jsem 14 let po plastice mitrální chlopně,mám výhřez 3 plotýnek s necitlivostí prstů u oper.nohy a po operaci křeč.žil mi zůstala necitlivost od kolene po nárt. Mám nesnášenlivost léků -Tetracyklin, Sotalex - po operaci srdce změněná léčba, léky proti bolestem Nimesil, Aulin - museli být vysazeny způsobily zhoršené jaterní testy. Dále špatně reaguji na Dirastan, Agapurin, Azitromycin, paralen Crip, již dříve mi byl zjištěn imunodeficit CD 4, alergie na lepek, osteroporoza, chron. thyreoiditis s hypofunkcí. Nyní mi byla zjištěna dna. Užívám Concor Cor 10 mg, Godasal 100, Euthyrox 75 mg. Po půl roce po provedené operaci se mi ve stejných místech začaly tvořit znovu křečové žíly. Byla mi provedena magnetická rezonance a zjištěno, že došlo k rekanalizaci téměř v celém operovaném úseku. Proč se tak stalo, nemohlo to být vlivem léků? Mám jít znovu na operaci, mám prý poslední stadium před otevřením bércového vředu. Jakou operaci by jste mi doporučoval Vy? Moc Vám předem děkuji za radu. Libuše

Odpověď lékaře:

Dobrý den, rekanalizace ošetřeného úseku povrchových žil patří ke komplikacím tzv. endovenózních metod (laser, radiofrekvence...). Příčin proč k ní dochází může být více. Od toho se odvíjí i způsoby dalšího řešení. Z Vašeho dotazu není zřejmé, co bylo důvodem užívání antikoagulační léčby (warfarinu) po operaci. K vyšetření žilního systému dolních končetin se také obvykle používá ultrazvukové vyšetření (duplexní sonografie). Jestliže jste podstoupila magnetickou rezonanci, mohlo být jejím cílem vyšetření pánevního řečiště. Poruchy této oblasti jsou také jedním z rizikových faktorů. K doporučení optimálního způsobu léčby je nutné znát aktuální nálezy klinické (tj. jak vypadají Vaše končetiny a žíly na nich), ale i výsledky zobrazovacích metod (UZ a event. i MR, byla-li provedena) a Vaši celou anamnézu. Píšete, že Vám již byla doporučena nová operace. Nechte si všechny nálezy a strategii léčby vysvětlit indikujícím lékařem nebo přímo svým operatérem.

Dana

Mám příčně ploché nohy , bolí mě to, v příštím týdnu si jdu pro vložky na míru, ale bolí mě i lýtka a kolena vypadá to na křečové žíly. Nebo si myslíte, že by ta bolest patřila k těm plochým nohám?

Odpověď lékaře:

Dobrý den, na Váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět. Stav Vašeho žilního systému zhodnotí ultrazvukové vyšetření. Pokud ortopedická pomůcka ani po pravidelném používání nepřispěje ke zmírnění obtíží, objednejte se k vyšetření do angiologické ambulance.

Vendula

Dobrý den, dne 13. března jsem absolvovala klasickou operaci křečových žil. Jak dlouho mám nosit stahovací punčochy vím, ale zapomněla jsem se zeptat, zda je po celou tu dobu musím mít i na noc. Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, délka kompresivní léčby po operaci závisí na rozsahu nálezu, typu zákroku, ale i doporučení operatéra. Doporučení by mělo být součástí lékařské zprávy. Po klasické operaci obvykle doporučujeme kompresi aplikovat i na noc v prvních 14 dnech.

Otakar

Dobrý den je mi sedmdesát let pracoval jsem cely život v gastronomii porad na nohách tudiz mam i slusne křečové žíly ale pdstraneni stoji moc peněz coz si nemohu dovolit poraďte prosim co se da delat děkuji Otakar

Odpověď lékaře:

Dobrý den, klasické chirurgické řešení křečových žil je v zařízeních, která mají smlouvu s pojišťovnou, hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. O tom, je-li pro vás tato léčba vhodná, rozhodne klinické a ultrazvukové vyšetření. Vyšetřením a chirurgickou léčbou varixů se kromě specializovaných center zabývá i naprostá většina chirurgických oddělení větších nemocnic. Máte tedy široké možnosti výběru.

Olga

Dobrý den, v roce 2002 mi byla provedena sklerotizace, několik let jsem měla klid, ale cca před 5ti lety se stav žil opět začal zhoršovat. Někdy bolí, svědí(dělá se i vyrážka), někdy je noha v oblasti varixu horká. Nohy otékají. Pracuji jako masérka. O operaci uvažuji, ale bojím se zhoršení otoků a také, že se varixy objeví znovu. Jaké mám možnosti, jaká je prevence? Až nyní zařazuji rutin, používám gely na žíly, punčocháče nemám,užívám Detralex, ale nikdo mi pořádně nic neřekne. Je mi 43 let. Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, sklerotizace je, bohužel, velmi často jen řešením aktuálního kosmetického nálezu, s velkým rizikem dalšího výskytu křečových žil. Obtíže, které popisujete (otoky, bolesti, kožní změny), jsou již projevy pokročilé žilní nedostatečnosti. Pravděpodobně bude už na místě chirurgický zákrok. Odstranění nedostatečně fungujících úseků povrchových žil by rozhodně mělo přispět ke zmírnění obtíží. Garanci toho, že se už varixy nikdy v budoucnu neobjeví poskytnout nelze. Na jejich rozvoji se podílí nejen vrozené dispozice, ale i životní styl. Bez jeho změny nebo dodržování preventivních opatření se i po úspěšné operaci mohou další varikózní žíly v budoucnu objevit. Opatření, která uvádíte (rutin, venotonika, lokální přípravky), jsou podpůrná, již vzniklé žíly s jejich pomocí nezmizí. Punčochy různé stupně komprese, velikostí i barev získáte v kterékoliv prodejně zdravotních potřeb. Určitě byste se ale měla objednat k ultrazvukovému vyšetření žilního systému, ideálně do angiologické ambulance, kde se podrobně zaměří na Vaše povrchové žíly, určí rozsah postižení a budou Vám schopni doporučit další řešení.

Ladislav

Dobrý den.Otéká mě levý nárt na noze a následně i kotník.Na pravé noze jsou otoky podstatně menší.Na nohou mám ekzém.Praktický lékař mě předepsal lék Furon 40 mg 0,5 tabletzy denně a asi po měsíci lék detralex 500 mg 2×denně.Potíže zůstavají.Dále beru léky na výsoký tlak,aritmii,prostatu,cholesterol,vertigo a léčím se s ekzémem.Beru lékTezefort 80mg/5mg,který obsahuje amlodipin.V návodu na tento lék uvádějí jako velmi častné nežádoucí účinky otoky kotníků a edémy.Můžete mě poradit proč mám tyto problémy.Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, otoky dolních končetin mohou mít řadu příčin od onemocnění srdce nebo ledvin po poruchu lymfatického systému nebo žilní nedostatečnost. Uvádíte, že nález není symetrický, tj. postihuje jednu končetinu více. Vliv léků je spíše méně pravděpodobný. ověření podílu žilní nedostatečnosti se určitě objednejte k vyšetření na cévní ultrazvuk ideálně do specializované cévní ambulance.

Věra

Udělali se mi na levé noze co s tím. Mamka mi zemřela v 94 letech a měla krásně hladké nohy.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, dědičnost je pouze jedním z rizikových faktorů rozvoje žilní nedostatečnosti a křečových žil. Stav nohou Vaší matky proto není rozhodující. Důležitější je Váš životní styl, například i charakter zaměstnání, které máte. V rozhodování o volbě způsobu řešení křečových žil je důležité znát nejen klinický, ale i ultrazvukový nález. Bude nutné podstoupit vyšetření angiologem nebo cévním chirurgem.

Danuše

dobré ráno,je mi 71,mám křečové žíly,na jedné noze odstraněny,na levé noze mám křečovou žílu pod kolenem,maminka měla bércový vřed a já mám někdy slabou bolest v místě,kde se bercový vřed dělá,jde to nějak odstranit,pomohlo by odstranění té křečové žíly?Děkuji Danuše

Odpověď lékaře:

Dobrý den, stav Vašeho žilního systému a eventuálně i potřebu operačního zákroku nejlépe zhodnotí ultrazvukové vyšetření. Objednejte se k němu do angiologické ambulance. Nepříjemné pocity vyvolané žilní nedostatečností můžete i sama ovlivnit nošením kompresivních punčoch. Bolesti dolních končetin mohou mít ale i řadu jiných příčin (např. poruchu tepenného zásobení), i proto je vyšetření důležité.

Eva

Mám krec. Žili na jedné noze po těhotenství. Bolí i od páteře. Nechci klas.operaci a na hrazenou nemám peníze. Je i jiná cesta léčby?

Odpověď lékaře:

Dobrý den, křečové žíly, které se již na končetině objevily, nelze odstranit jinak než mechanicky tedy některou z chirurgických metod (až už klasických nebo moderních ambulantních) nebo v indikovaných případech sklerotizací. Lokální přípravky, tabletové preparáty i kompresivní punčochy tvoří důležitou součást léčby, větší varixy při jejich použití ale nezmizí. To ale na druhou stranu neznamená, že všechny žíly se musí operovat. Ke zmírnění obtíží mohou přispět právě i uvedené metody. Výběru způsobu řešení předchází vždy fyzikální a ultrazvukové vyšetření, které ověří funkci povrchového žilního systému. Bez těchto informací nelze spekulovat nad tím, jaká metoda by byla právě u Vás vhodná a proč se pro ni rozhodnout nebo ne. Objednejte se do angiologické ambulance.

Alexandra

Dobrý den. Jsem ročník 1972. Už od mládí jsem měla trochu vyboulenou žílu na pravé noze, vnitřní strana pod kolenem. Zhoršilo se to cca před 13 lety, při stojaté práci. Byla jsem na operaci-r.2006. Řez u třísel, vnitřní strana pod kolenem a u kotníku. Po čase se začaly objevovat metličky a v místě odoperované žíly se to tvoří znovu. Občas mě silně a nepříjemně tepe v onom místě u kolena, jak kdyby to bylo ucpané a v tu chvíli se tam tvoří hodně rozpraskaných žilek-vypadá to jako modřina.Mažu to Heparoidem a to uleví. Závodní lékařka mi napsala lymfodrenáže.Na operaci to prý není, ale pokud s tím chci něco dělat, měla bych co nejdřív. Kompresní punčochy nosím vždy chvíli. Zřejmě bych to zase měla začít nějak řešit, že?

Odpověď lékaře:

Dobrý den, podle popisu jste podstoupila klasickou operaci křečových žil, jejíž podstatou je odstranění hlavního kmene povrchové žíly, tzv. stripping. Tomu odpovídá i lokalizace řezů. Příčinou Vašich obtíží může být některá z vedlejších větví povrchového systému nebo spojka (perforátor). Jejich charakter může odpovídat i opakovaným povrchovým zánětům (flebitidám). Kompresivní punčochy jsou nejlepším léčebným i preventivním prostředkem, je ale důležité používat je pravidelně, fungují jenom pokud jsou nošeny. K ověření aktuálního stavu žilního systému po proběhlé operaci bude nutné provést ultrazvukové vyšetření. Další postup podle jeho výsledku. Navštivte angiologickou ambulanci nebo přímo ambulanci cévní chirurgie.

Marie

Vážený pane doktore, mám dotaz, zda se křečové žíly mohou objevit např. na krční žíle. Zjistila jsem, že když ležím, tak se mi na levé straně krku, na žíle objevuje zduřenina nebo jak to mám nazvat, prostě taková malá boulička. Ve svislé poloze není vidět. Měla bych s tím něco dělat nebo to nevadí? Nijak to nepociťuji, nebolí mě to. Děkuji za odpověď. Marie

Odpověď lékaře:

Dobrý den, křečové žíly se na horní polovině těla nevyskytují. Viditelné nebolestivé a nezvětšující se rozšíření povrchových žil na krku při určité poloze těla (vleže nebo dokonce hlavou dolů je obvykle normální, stranový rozdíl může být jen anatomickou varietou. Viditelnost žil je otázkou jejich uložení, množství podkožního tuku, polohy hlavy, apod. Nemáte-li jiné obtíže a vzhled žíly je dlouhodobě stejný, není třeba se znepokojovat. Požádejte o názor svého praktického lékaře v rámci pravidelné preventivní prohlídky. V případě potřeby je možné provést ultrazvukové vyšetření.

Ludmila

Dobrý den. Omlouvám se, pravděpodobně můj dotaz nezapadne do toho k čemu vaše poradna směřuje, ale i tak se dovolím se zeptat. Začalo to otoky kotníku/ snad 5 let zpět/ , nikdo jim nevěnoval pozornost, na interně jen zapsali, pacientka má otoky kotníků, na urologii, že od ledvin to není. PL je nikdy vidět nechtěla. Pak při jediné kontrole na hematologii/ r. 2014/ zjištění, že v krvi mám d dimery v roce 2014 to bylo 940/ v pozn. bylo mírně aktivovaná fibrinolýza, dál se nedělo nic/ , loni d dimery 1140, letos 1240. PL mne poslala na vyšetření do nemocnice k vyloučení flexotrombozy. Řekla mi urgentně ihned, tak jsem sedla na autobus a jela. EKG: bez akutních isch. změn, nespecifický repol. změny. Angiolog: otoky DKK bilat. kolem kotníků i na bércích, var. klidné, lýtka nebol., měření 26-39-49 a 23-38-49., Závěr triplexní ultrasonografie DK byl : ve 2D obraze se jeví lumen VFC, VFS,VP bércových i plantárních žil oboustranně s plnou barevnou náplní. Lumen je je dobře komprimovatelné v obou řezech . Saphenofemorální i saphenopopliteální junkce je volná. Dechové křivky v tříslech jsou symetrické. REs.: Neprokazuje jednoznačné známky obstr. hlub. žil. systemu DK ve smyslu flexotrombozy, bez povrchové tromboflexibility. Chron. žil. insuficience CEAP kl.4. Lipedemy. Komprese. Dg: Chronická insuficience kl.4. Lipedemy - fibotromboza neprokázana . Dop. Komprese II KT, nadále venotonika. Beru Detralex 2x denně, dále užívám pravidelně Tenaxum/1x/ , Lusopres/1x/, Nolpazu 1X/, Symbicort 200/ 1-2x denně/ , Lexaurin /1x denně/ Calcichew , Vigantol. Občas od bolesti Ibalgin 400/ asi 2x za týden/. Lékařka mi další vyšetření krve nedělala / jen ty d dimery/ a dala mi jak řekla preventivně Godasal 100 /1x/ denně. V podstatě jistě to myslela jistě moc dobře , ale není mi dobře, Ibalgin jsem vysadila/ale ten mi právě mi od bolesti pomáhal, ale ke Godasalu se asi nemá, to jsem se jen dočetla/ , ale nevím, jestli je vhodný vzhledem k astmatu. S výběrem léků mám problémy, mám řadu alergií potravinových/ lepek, mléčná bílkovina, laktoza, sója...tak musím dávat pozor i na další složky léků jako monohydrát laktozy,.../ i lékových, třeba Atb Amoxicilin(/ a tuhle penicilinovou řadu/ , Mesocain.. Prosím vás, je ten Godasal potřeba? Bolí mne břicho / mám to zažívání s těmi alergiemi takové narušené/, zhoršilo se mi dýchání . Možná, že mi nesedí ta kys. acetylsalicilová, ale ta je asi i v Ibalginu, ne? Pan primař na gastroen. kam docházím mi říkal, že pokud bude nutné tak na bolest Paralen / horečka ap. Moc se omlouvám, máte jistě pacienty se závažnějšími problémy, ale nevím, čím se ty d dimery mají snížit a jestli mimo Detralexu a punčoch je ten Godasal třeba, pokud ano musím to vydržet. nebo by mohl být jiný lék? Je mi 69 let. Moc vám děkuji za vaši odpověď . Ludmila

Odpověď lékaře:

Dobrý den, zvýšená hladina D-dimerů je skutečně, jak Vám řekli na hematologii, známkou fibrinolýzy tedy zjednodušeně řečeno toho, že se někde v organismu sráží krev a tělo na tento stav reaguje rozpouštěním těchto sraženin. Příčin tohoto stavu může být celá řada, žilní trombóza je jen jednou z nich, ke srážení krve dochází i kdekoliv jinde než v dolních končetinách. Zatímco negativní výsledek (normální hladina) D-dimerů trombózu s vysokou pravděpodobností vylučuje, zvýšená hladina není zcela specifická, tzn. kromě žilní trombózy může signalizovat více různých stavů např. v nedávné době prodělaný chirurgický zákrok, poranění (kožní hematomy), jaterní onemocnění, zánět, autoimunitní nebo nádorové onemocnění, ale může být zvýšená i bez vážnější příčiny ve vyšším věku. Vzhledem k otokům bylo naprosto logickým krokem, že jste byla odeslána k ultrazvukovému vyšetření. To podle popisu vyloučilo akutní flebotrombózu (uzávěr hlubokých žil) i tromboflebitidu (uzávěr a zánět povrchových žil) na dolních končetinách. Vzhledem ke známkám žilní nedostatečnosti Vám byla doporučena dlouhodobá kompresivní léčba a venotonika. Přípravky s obsahem kyseliny acetylsalicylové (ASA) jsou opravdu spíše preventivním opatřením pro výskyt kardiovaskulárních onemocnění obecně (omezují shlukování krevních destiček a tedy tvorbu krevních sraženin a ucpávání cév). Ve Vašem případě nejde o cílenou léčbu. Dušnost s užíváním ASA pravděpodobně nesouvisí, zažívací obtíže by už ale mohly. Tyto přípravky také není příliš vhodné kombinovat s dalšími preparáty ze skupiny nesteroidních antiflogistik, kam patří Vámi uváděný ibuprofen, ale i samotná ASA (i když Vám byla doporučena pro účinek protidestičkový). Jde o jinou účinnou látku i odlišný mechanismus působení, dlouhodobé užívání, tím spíše v kombinaci, ale negativně působí na zažívací trakt a může způsobovat např. žaludeční vředy a krvácení. Vzhledem k množství různých obtíží a příznaků (otoky, polyvalentní alergie, problémy s dýcháním, zvýšená hladina D-dimeru), které u Vás mohou mít řadu příčin (a může jít i o jejich různé kombinace) nelze na Váš dotaz odpovědět jednoduše. Sama ale léčbu rozhodně nevysazujte, se svými obtížemi – nyní především těmi novými zažívacími po nasazení Godasalu - se svěřte svému praktickému lékaři. Samozřejmě existují i jiné přípravky ovlivňující krevní srážlivost, s menším vlivem na trávicí systém. Pomoci s jejich výběrem, stejně jako k vysvětlení opakovaně nebo dlouhodobě zvýšených hladin D-dimerů by mohlo pomoci podrobnější vyšetření faktorů krevní srážlivosti a konzultace hematologické ambulance nebo přímo trombotického centra.

Marika

Dobry den,mam krec.zily pouze na jedne noze,ale uz opravdu vystouple,noha boli,nekdy to v okoli pali,stipe,nohu mam vice nez o 2 cm silnejsi v lytku,silne nateklou jako by mi chtela prasknout,v noci se mi stava,ze nemuzu bolesti spat,noha boli cela.Byla jsem uz 2x ambulantne na castecnem odstraneni zil,myslim,ze Chiva nebo tak nejak se to jmenuje,ale zase se mi to vratilo.Nechci jit na klasickou operaci,chtela bych znat nejake setrnejsi metody,u nas kazdy lekar řekne jen operace,nenabidnou zadne jine moznosti.Uz jsem se smirila s tim,ze nosim dlouhe kalhoty i v lete,ale trapi me ta opuchla noha a ta bolestivost,ktera se jeste v lete stupnuje.Posledni rok navic velmi casto trpim křečemi v te noze. Marika 

Odpověď lékaře:

Dobrý den, pro stanovení možností léčby je naprosto zásadní provést ultrazvukové vyšetření žilního systému. Tím spíš, že trpíte bolestivými otoky, které Vás obtěžují i v noci. To jsou známky již pokročilé žilní nedostatečnosti. Kosmetická flebektomie (ke které patří i metoda CHIVA) Vám bez znalosti funkce všech částí žilního systému nepomůže, odstraněné žíly bez vyřešení hlavní příčiny dříve či později nahradí nově vzniklé. Operace má své alternativy, jsou samozřejmě situace, kdy výkon nelze z jakéhokoliv důvodu provést. Nejen v takových případech je pro léčbu žilní nedostatečnosti nezbytná kompresivní léčba (bandáže nebo zdravotní punčocha). Skrývání varixů dlouhými kalhotami nic neřeší, při obtížích, které popisujete, se už nejedná jen o kosmetický problém. Pokud jste dosud navštěvovala jen chirurgická pracoviště, co nejdříve se objednejte k vyšetření do angiologické ambulance, kde Vám provedou duplexní sonografii (ultrazvuk) žilního systému a vysvětlí možnosti další léčby.

Vlasta

Dobrý den pane doktore mám dotaz mám na jedné noze shluk modrých žilek a je to docela velký flek byla jsem u lékaře a domluvili jsme se na katedrisaci, problém vidím v tom, že od loňska se mně to velmi zhoršilo a žilky se mně rozšířily v podstatě na celé lýtko. Mám obavy, že mně to nepůjde spravit a opět se to zhorší. Zjistila jsem zhoršení po fysické práci, zvedám manžela upoutaného na vozíku Jen chci vědět jestli mám podstoupit tu katedrisaci nebo né jaký máte názor vy.Pokud se to navrací nevím jestli je vhodné to postupovat. Děkuji za správu a pěkný den.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, zákrok, který uvádíte, neexistuje. Nejblíže uvedenému výrazu je katetrizace, tedy vyšetření cévního systému napíchnutím cévy přes kůži, zavedením katétru a aplikace kontrastní látky, jejíž šíření se zobrazuje pomocí rentgenu. Toto vyšetření se ale používá spíše v souvislosti s tepenným systémem (tzv. angiografie), ke zobrazení žil vzácněji. V souvislosti se shlukem žil bych bez znalostí detailů očekával spíše zákrok nazývaný sklerotizace, tedy napíchnutí žilek tenkou jehlou a aplikaci tzv. sklerotizačního roztoku způsobujícího jejich chemické poškození a zánik. Před každým zákrokem na žilním systému je ale důležité provést pečlivé ultrazvukové vyšetření, které ověří funkci hlubokých, ale i povrchových žil a systému spojek (perforátorů) na dolních končetinách. Tím spíše, že se nález výrazně zhoršil, jak uvádíte. Samotná sklerotizace bez vyřešení příčiny nedostatečnosti pravděpodobně nebude mít dlouhodobější úspěšnost. V první řadě byste měla podstoupit angiologické vyšetření, na základě kterého bude doporučen optimální způsob léčby.

Alena

Jsem ucastna biologicke lecby-revmatoidni artritida Muze ovlivnit uzivani leku na bolesti nohou krece nartu lytek stehen mravenceni paleni chodidel a pod. Momentalne uzivam zkoumany lek medrol methotrexat na revmatologii a detralex magnosoft rhefuin a triplixan od prakticke lekarky. Bolesti trvaji asi pul roku hlavne v noci. Je mi 72 let MOC dekuji za odpoved

Odpověď lékaře:

Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé, jestli jste měla obtíže již před zahájením biologické léčby nebo až po ní. Také není jasné, z jakého důvodu Vám byl nasazen lék ze skupiny venotonik. Měla jste projevy žilní nedostatečnosti, např. otoky? Charakter popisovaných obtíží (mravenčení, pálení chodidel) svědčí pravděpodobně spíše pro neuropatii. Možnou souvislost s léčbou základního onemocnění i opatření, která lze ke zmírnění obtíží zvolit budete muset konzultovat se svým revmatologem.

Marie

Dobrý den, léčím se s křečovými žílami již delší dobu. Užívám detralex a hořčík. V mém případě se jedná i o genetickou zátěž (matka, bratr, otec matky). V posledním roce mě začne bolet určité místo na noze, další den je na tomto místě žíla hnědá - jako podlitina a za cca týden se vše ztratí. Tento problém mám někdy i na několika místech na končetinách. Dle lékaře se jedná o lokální záněty. Léčba mi nebyla upravena. Doporučeno denně chodit cca 6 km (mám 2 malé děti, dům, zahradu, do práce dojíždím 50 km). Prosím o Váš názor. Děkuji Vám.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, popisované změny skutečně mohou odpovídat povrchovým zánětům tromboflebitidám. V případě jejich výskytu je vhodné místo chladit a ošetřovat lokálními přípravky (mastmi, gely) s obsahem heparinu. Konkrétní radu Vám poskytnou v lékárně. Základ léčby, ale i prevence dalšího výskytu tromboflebitidy, tvoří kompresivní léčba, tedy nošení kompresivních punčoch. Režimová opatření, hlavně dostatek pohybu (chůze, která Vám byla doporučena) možnosti prevence doplňují. Pokud se ale jedná již o opakující se záněty, je vhodné uvažovat o chirurgickém řešení, tedy odstranění příčiny - poškozených a nedostatečně fungujících úseků povrchového žilního systému. Ke stanovení rozsahu a tím i typu výkonu je nutné vyšetření ultrazvukem. Objednejte se k vyšetření do cévní ambulance angiologické (interní) nebo přímo cévně-chirurgické.

Michal

Dobrý den, byl jsem na operaci křečových žil laserem v září 2016. Od té doby uplynula již dlouhá doba. Všiml jsem si, že mám na noze takový černý flek - na té operované. Je mi 22 aktuálně a mám varexy od 16 let. Nevíte, co by to mohlo být? Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé, kde máte barevné změny. V místě odstraněných křečových žil? Na bérci? V jiné lokalizaci? Jak dlouho už tam jsou a jak se vyvíjí? Prodělal jste nějaký úraz? Všechny tyto informace je důležité vědět. Ke kontrole stavu žilního systému po proběhlé operaci se objednejte k vyšetření do angiologické ambulance, kde Vám provedou ultrazvuk a zhodnotí charakter barevných změn i možnou souvislost s postižením žilního systému.

Svatava

Prosím mám trombózu píchám si Fraxiparine do břicha ale bolí mě paty patří to k tromboze nemohu došlápnout děkuji za odpověď Svatka

Odpověď lékaře:

Dobrý den, ke klasickým příznakům žilní trombózy patří otok a bolestivost svalů, charakter se může lišit podle lokalizace (rozsahu) trombózy, ale i jejího stádia. Pokud jde o bolesti postižené dolní končetiny při došlapu, může to být způsobeno právě otokem a napětím v lýtku. Samotné bolesti v patách, zvláště pokud jsou oboustranné, tedy i na končetině, která trombózou postižená není, k typickým projevům nepatří. Z Vašeho příspěvku není zřejmé, kde máte trombózu, jako dlouho jste už léčena, jak bolest konkrétně vypadá, jakou stranu postihuje ani jestli se objevila až v souvislosti s trombózou nebo jste podobné obtíže měla už dříve. Konzultujte cévní ambulanci, kde Vám byla diagnóza stanovena a kde řídí Vaši léčbu. V případě vyloučení cévních příčin bude vhodné zvážit vyšetření ortopedem.

Bohuš

Dobrý den, 30 tisíc Kč za laserovou operaci jedné křečové žíly na noze se mi zdá moc. (Žilní klinika Praha) Kolik by mne to stálo u Vás. Děkuji Bohuš

Odpověď lékaře:

Dobrý den, konkrétní cena operace křečových žil se v případě výkonů hrazených pacientem obvykle odvíjí od rozsahu nálezu, volby metody, způsobu anestézie a s tím i spojené potřeby dalšího materiálu apod. Významnou část výsledné ceny tvoří samotná cena laserového vlákna, u ní závisí i na dodavateli. Na našem pracovišti (Klinika kardiovaskulární chirurgie FN Motol) laserové operace křečových žil neprovádíme. K porovnání cen budete muset oslovit přímo pracoviště, která se touto metodou zabývají.

Jarmila

Dobrý den,bojím se operace varixů. Je možné je léčit neinvazivně? Jarmila

Odpověď lékaře:

Dobrý den, závisí, co si představujete pod pojmem léčba. Viditelné varixy postihující hlavní žilní kmeny a jejich přítoky nelze zcela odstranit jinak než mechanicky, tedy některou z chirurgických metod, ať už klasických nebo tzv. moderních. Vedle chirurgické léčby je ale možná i tzv. konzervativní léčba žilní nedostatečnosti. Viditelné varixy při ní zůstávají, ale důsledky žilní nedostatečnosti jsou sníženy na minimum. Základem takového postupu je nošení kompresivních punčoch. Obavy z operace, zvláště pokud ještě ani není jisté, která z metod by ve Vašem případě přicházela v úvahu, jsou zbytečné. Doporučuji Vám absolvovat vyšetření angiologem nebo cévním chirurgem, kteří Vám vysvětlí co aktuální nález znamená a jak lze při jeho řešení postupovat. Na základě těchto informací se budete moci svobodně rozhodnout.

Ivana

Dobrý den, chci podstoupit operaci křečových žil. Nevím jakou operaci zvolit. Od 18. let trpím rozsáhlými varixy od třísel až dolů. Na kotníku mám další hodně viditelné varixy. Začínají se mi na zevním kotníku objevovat červené pigmentové skvrny. Žíly mne nejvíce bolí na jaře a v létě. V noci mě občas vzbudí křeče. Holeně a kotníky svědí, mám na nich velmi suchou kůži. V poslední době mě brní chodidla, pociťuji na nich bolestivost při každém došlapu. Menší otoky mívám na kotnících. Mám tři děti. Při každém těhotenství se mi stav zhoršil. Dědičnou zátěž (bércové vředy) mám od otce i matky. Nejdříve jsem užívala Glyvenol, posledních 17 let Detralex. Křečové žíly mě již trápí 31 let. Pracuji jako zdravotní sestra a práce je pro mne čím dál tím víc náročnější. Nevím, zda si mám našetřit na šetrnou operaci v nějaké soukromé klinice nebo podstoupit klasickou operaci. Bolest ani modřiny pro mne nejsou rozhodující. Jedná se mi hlavně o návratnost tohoto onemocnění a zda klasická operace odstraní i menší viditelné žilky. Předem moc děkuji za Váš názor. S pozdravem

Odpověď lékaře:

Dobrý den, volba typu výkonu závisí na aktuálním klinickém a ultrazvukovém nálezu na žilním systému Vašich dolních končetin. V řadě případů se lze rozhodnout mezi klasickými metodami a některou z moderních ambulantních operací. Jsou však i situace, kdy již tzv. endovenózní techniky narážejí na svá omezení (např. nadměrné rozšíření povrchového žilního kmene). Efekt operace ani riziko návratu v budoucnu nelze bez podrobnější znalosti aktuálního stavu Vašich žil spolehlivě hodnotit. Obecně lze říct, že snížení přetlaku v povrchových žilách často vede i ke zlepšení kosmetického vzhledu. Pokud se (ať už jakoukoliv metodou) podaří vyřešit příčinu, dá se říct, že je riziko návratu křečových žil malé, ale zcela vyloučit nejde. Dispozice pro žilní nedostatečnost přetrvává, pokud nedojde ke změně životního stylu a omezení dalších rizikových faktorů, mohou se znovu objevit. V první řadě byste měla podstoupit vyšetření angiologem nebo cévním chirurgem, který Vám nabídne řešení podle aktuálního nálezu. Kromě užívání venotonik je při obtížích, které máte, vhodné i nošení kompresivních punčoch, zvláště v situacích, kdy jste nucena delší dobu stát nebo sedět.

Jaroslava

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,nevím jak začít. Mám obě nohy ošklivě zbarvené,jsou fialové až hnědé. Nikdo mi neřekl od čeho to je. Mám prý něco s žílami a jeto dědičné. Beru na to Detralex. Chci se zeptat jestli se s tím dá něco dělat a z čeho to vzniklo.Vypadá to opravdu ošklivě.Ani stím nesmím na sluníčko,to se pak ještě více zabarví. Děkuji za odpověď

Odpověď lékaře:

Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé, co konkrétně máte s žilním systémem v nepořádku, jestli už jste byla někde vyšetřena a s jakým výsledkem. Barevné změny mohou být známkou pokročilé žilní nedostatečnosti, stejně jako průvodním jevem některé z vrozených vad cévního systému (angiodysplázie). Na tom závisí konkrétnější odpovědi na Vaše otázky a odvíjí se i možnosti dalšího řešení. Začněte vyšetřením v cévní (angiologické) ambulanci, kde Vám provedou podrobné vyšetření, vysvětlí podstatu Vašeho postižení a doporučí možnosti jeho řešení.

Dagmar

Dobrý den, dnes jsem byla na preventivní prohlídce a paní doktorka mě odeslala na vyšetření do cévní poradny. Žíla na pravé noze mě zatím nebolí. Moc velkou důvěru v Chomutovskou nemocnici nemám a nevím kam bych se měla obrátit. A jak bude probíhat léčba? Děkuji Dagmar

Odpověď lékaře:

Dobrý den, z Vašeho dotazu není zcela zřejmé, co bylo důvodem pro doporučení vyšetření v cévní poradně. Je důležité vědět, jestli se jedná pouze o jednu rozšířenou žílu na dolní končetině a v jaké je lokalizaci tedy postihuje-li některý z hlavních povrchových žilních kmenů nebo jejich přítoky a jestli jsou viditelné další projevy žilní nedostatečnosti. K vyšetření se můžete objednat do jakékoliv cévní ambulance, místem bydliště nejste omezena. Průběh další léčby nelze takto předem odhadnout, bude záviset právě na aktuálním nálezu klinickém i ultrazvukovém a dalších okolnostech.

Eva

vnitřní žíly přední část lýtka zelený pás, v létě se mi nohy neopálý a více bolý jsem z toho unavena až spavá nemoc bolest pod levým žebrem při nádechu a má to vše spojitost ze žílamy_-.? Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, je mi líto, ale Vašemu dotazu nerozumím. Se žádostí o konzultaci se obraťte na svého praktického lékaře, který Vás podrobněji vyzpovídá a bude se schopen ve Vašich problémech lépe zorientovat. Od toho se budou odvíjet i případná další vyšetření k odhalení příčin Vašich obtíží.

Radmila

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký zákrok je u mě nejvhodnější ? Po operaci pravé nohy klasickou metodou v roce 1997 se mi po dvou letech opět začaly objevovat křečové žíly. Měla jsem zájem o operaci radiofrekvenční ablací, ale byla zamítnuta, jak v leaser.centru, tak ve FN Ostravě. Stálé mi doporučují klasickou metodu operace, je možné ji udělat lokálně , bez celkové narkózy? ( mám strach z narkózy- špatná zkušenost ) Děkuji předem za odpověď Radmila 

Odpověď lékaře:

Dobrý den, volba metody závisí především na aktuálním klinickém a ultrazvukovém nálezu. Při opakovaném výskytu křečových žil po klasické operaci, tedy odstranění hlavní povrchové žíly, patří k častým příčinám recidivy rozšířené vedlejší žilní přítoky v třísle. Tuto oblast je obvykle třeba vyřešit chirurgicky. Jde o výkon v terénu jizevnatých změn po předchozím zásahu, při kterém je nutné žíly najít a řádně ošetřit. Obvykle se provádí v celkové anestesii. Kromě ní jsou ale i další možnosti. Operaci lze v některých případech provést v lokálním umrtvení nebo svodné anestesii (epidurální, spinální). Volbu typu výkonu i použité anestesie konzultujte se svým cévním chirurgem, případně anesteziologem.

Vlasta

Pane doktore, obracím se na vás o radu. Kvůli bolesti kolene jsem dostala magnetoterapii Pod pravým kolenem má skupinu žilek. Nyní, asi po třech magnetoterapiích mám bolesti pod kolenem až do lýtka. Již 10 let nosím stahovací podkolenky.Je možný vliv magnetoterapie na žíly, nebo s tím to nesouvisí. Děkuji předem moc za odpověď s přáním hezkého dne.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, vliv magnetoterapie na žilní systém nedokážu posoudit, přesný mechanismus účinku mi není znám. Ve Vašem případě bych se zaměřil na vyšetření žilního systému klinické i ultrazvukové, které zhodnotí stav Vašich žil a možný podíl na obtížích. Bolest vyzařující z kolene do lýtka může mít ale i celou řadu jiných příčin, od kloubních až po neurologické. Více prozradí podrobnější vyšetření.

Soňa

Dobrý den. Loni jsem prodělala operaci žil. Rok klid. Nyní se opět objevily nové.Nejvice u kotníku otoky. Sklerotizace nezabírá. Kůže svědí. Noha bolí.Pry musí stačit de tralex a punčochy. Co dál?

Odpověď lékaře:

Dobrý den, velmi závisí na tom, jaký druh operace jste podstoupila a jaký je aktuální nález. Rozšířené žíly u kotníku a otoky mohou souviset např. s nedostatečnou funkcí žilních spojek (perforátorů). Kompresivní punčochy jsou základním způsobem léčby žilní nedostatečnosti, jestli to ale opravdu je jediná možnost lze říct až na základě podrobného kontrolního ultrazvuku. Objednejte se k vyšetření do angiologické ambulance.

Martina

Dobry den,som objednana na laserove odstranenie krcovej zily,ktoru mam na lavej nohe,pod kolenom zo zadnej strany.Chcem sa spytat,Jake je riziko obnovenia problemu a ci by volba klasickej operacie nebola rozumnejsia,respektive vacsia sanca uspesnosti zakroku.Dakujem

Odpověď lékaře:

Dobrý den, volba metody závisí na aktuálním funkčním nálezu na žilním systému. Podle lokalizace, kterou uvádíte, se pravděpodobně bude jednat o ošetření v. saphena parva. Endovenózní metody (laser, radiofrekvence) jsou v indikovaných případech účinné a riziko recidivy je u nich velmi malé. Z podstaty výkonu (poškození žíly zevnitř teplem a ponechání v končetině) ale logicky vyplývá, že riziko obnovení průtoku takto ošetřenou žilou (rekanalizace) existuje a je vyšší než v případě klasické operace, kdy je žíla chirurgicky přerušena, podvázána a celá nebo její část úplně odstraněna. Každá z metod má své nesporné výhody, ale i omezení. Na jedné straně jde o ambulantní, minimálně invazivní zákrok s rychlou rekonvalescencí, na druhé straně chirurgický výkon spojený s řezem (byť minimálním) a hojením. Na Vaši otázku by Vám měl být schopen podrobně odpovědět chirurg, který Vás bude operovat.

Jindra

Dobrý den, pane doktore. Nerozumně jsem v listopadu a prosinci přijala nabídku za 7.000 Kč na půjčení magnetů, ty jsem aplikovala dle rady, která mi byla poskytnuta a během ani ne měsíce mi naskákaly varixy na pravém kotníku do nebývalé síly, hned jsem magnety vyřadila, ovšem kotník vypadá hrozně, žilky začaly praskat, i když nosím elastické punčochy mám obavu, že mi žíly prasknou a bude z toho vřed. Snažím se nohy co nejvíce chránit, šetřit, lékařka poradila mazat heparoidovou mastí, na noc dávám obklady, ale nohy kotník se nelepší. Můžete mi prosím poradit, jestli na to je ještě nějaká jiná pomoc. Je mi 84 let musela jsem nechat práce (dosud jsem pracovala jako parlamentní stenograf), někdy musím sedět třeba půl dne, a to se noze nelíbí, musím mít nohu co nejvíc nahoře, tedy ležet, jinak to vypadá nepěkně. Existuje na to nějaká rada, aby se to nezhoršovalo? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, samotné rozšířené žíly ještě nemusí nutně znamenat bércový vřed. Jde také o to, jaký typ žil máte rozšířen a jak se projevuje jejich praskání a proč k němu dochází. Kompresivní punčochy jsou základním způsobem léčby, ale i prevence dalšího zhoršování. Jejich nošením riziko vzniku bércového vředu snižujete. Lokální přípravky s obsahem heparinu usnadňují vstřebávání podkožních hematomů. K ověření stavu žilního systému, stanovení příčiny rychlé změny stavu, kterou popisujete, i dalšího řešení bude vhodné podstoupit vyšetření v angiologické ambulanci.

Bronislava

Dobrý den prosím jaká vyšetřeni mohu podstoupit Jaký zzákrok je pro mě nejlepší jsem diabetička a píchám si inzulin .Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, máte-li na mysli problematiku žilního systému, není diabetes na inzulinu překážkou žádného vyšetření a v podstatě ani zákroku. Základem je klinické vyšetření v ambulanci angiologa nebo cévního chirurga doplněné o sonografii žilního systému. Na základě těchto nálezů se stanovuje další postup.

Marcela

Dobrý den. Prosila bych znát odpověď na stav žil své dcery. Má 30 let, bez dětí zatím, pracuje jako servírka celé dny 12 h na nohách, obuv bez zdravotních vložek, nad pravým kolenem už má 12 cm kličkovanou velkou žílu, už ji to bolí asi 3 roky, pojídá léky, mastí krémem, začala nosit punčochy. Navrhli jí po prohlídce operaci laserem za 20 tisíc, že ještě nerodila. Nebyla jsem osobně u konzultace. Jaká je to forma zákroku? Je prosím jiná metoda, která je stejně účinná ? Je rozdíl placené operace nebo zákrok řezem ? Dceři nejde o estetiku nohou. A co formou sklerotizace ? Prosím o sdělení srovnání. Předem děkuji za vysvětlení.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, zaměstnání Vaší dcery patří k rizikovým profesím pro rozvoj žilní nedostatečnosti a křečových žil. Kompresivní punčochy jsou základním prostředkem prevence, ale i léčby. Pro účinek komprese je nutné mít punčochy na nohou, již vzniklé varixy jejich nošením ale nezmizí. Chirurgické řešení křečových žil využívá několika různých metod, operace laserem patří mezi tzv. endovenózní techniky. Jeho principem je napíchnutí postižené žíly a zavedení tenkého vlákna, jehož konec vyzařuje laserové záření vytvářené generátorem. Tepelná energie, která působením laseru zevnitř na cévní stěnu vzniká, způsobí, že se žíla smrští a zajizví. Postupným posunováním (vytahováním) vlákna je takto ošetřen celý postižený úsek povrchového žilního systému. Výhodou zákroku je jeho šetrnost (obejde se bez řezů) i kratší rekonvalescence. Nejčastěji se provádí ambulantně a umožňuje brzký návrat do zaměstnání. Metoda není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, výsledné náklady značně ovlivňuje cena potřebného vybavení a spotřebního materiálu (generátor laseru, laserové vlákno). Alternativou je klasická operace křečových žil, při které je z řezu v třísle a u kolene nebo kotníku chirurgicky přerušen a částečně nebo zcela odstraněn povrchový žilní kmen a/nebo postižené související přítoky. K tomuto zákroku je obvykle nutná hospitalizace a několikatýdenní rekonvalescence spojená s pracovní neschopností. Princip ošetření je u všech metod stejný s cílem je vyřadit postižené (insuficientní) úseky povrchových žil. Sklerotizace je pouze doplňkovou metodou vhodnou k řešení menších nálezů. K úplnému začátku dotazu přesný obraz stavu žil Vaší dcery poskytlo ultrazvukové vyšetření, které pravděpodobně předcházelo doporučení laserového ošetření křečových žil. Nález, okolnosti zákroku i možné alternativy by měla Vaše dcera konzultovat přímo s operatérem.