Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jediným trvalým řešením kýly je operace

Odpovídá chirurg MUDr. Tomáš Šebek

od 6. 5. 2018 do 20. 5. 2018

  • Žádná kýla není stejná. Příznaky se mohou objevit náhle či postupně. Různí se i stupeň bolesti. Někteří pacienti nepociťují nic kromě bulky, jiní popisují pocit „jako by jim v těle něco povolilo nebo prasklo“.
  • Neoperovaná kýla ohrožuje pacienta komplikacemi. Nevzhledný kosmetický efekt může vyústit až k nebezpečnému uskřinutí, které v některých případech vede až k ohrožení zdraví a života.

Řešení problému prosím neodkládejte. Rozeznáváme více typů kýly podle toho, kde kýla se nachází. Typicky jde o měkkou bouli, již je možné zatlačit v oblasti pupku (pupeční kýla), v oblasti břišní stěny (břišní kýla a také vzácné břišní kýly), v třísle (tříselná kýla) či v místě již jednou operovaném (kýla v jizvě).

Na dotazy spojené s kýlou odpovídal chirurg MUDr. Tomáš Šebek ve specializované poradně. Přečtěte si jeho odpovědi, možná pomůžou i vám. 

Potřebujete se zeptat lékaře jak řešit stávající zdravotní potíže nebo pomoci s objednáním k lékaři? Využijte našich služeb.

Poradit se s lékařem      Objednat se k lékaři

Otázky a odpovědi

Růžena

Dobry den nemuzu spat s toho bila sem v moste na visetreni tam mi nasly kylu pupecny prijdu lnam do zatce doktor rekl ze kyla to neni ze sem moc tlusta musim shubnou ale ja to cejtim ze neco mam dycha se mi moc blbe zaludek tvrdy mam celi bricho mi praska muzete mi pomoct prosim

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Je možné kýlu konzultovat, chcete-li, ale bude nezbytné dostavit se fyzicky k lékaři. Z toho mála informací, které jste nám poskytla, a kde chybí i vlastní otázka, nelze soudit, v jaké jste celkové kondici, jak přesně kýla vypadá, jak je velká atd. Pokud se jedná o nějaký urgentní stav (popisujete tvrdé břicho), pak je potřeba neprodleně zajít na pohotovost. Rádi se Vám budeme věnovat více, když své stesky zpřesníte.

Petr

Dobrý den, mám operovanou tříselnou kýlu - 2014 obě strany, září 2017 - pouze vpravo (na novém místě). Vždy operováno laparoskopicky. Již 3 týdny mam bolesti v třísle, které se objevují, jak na vnitřní straně stehna, tak i ve spodním břiše a jdou až do boku. Používám olfen gel, ale stále se mi to nedaří uklidnit. Žádná vypouklina se neobjevila, nicméně k problému došlo po zvedaní těžkého břemena. Je možné, aby kýla bolela v tomto rozsahu? Dříve mě v podstatě nikdy nebolela ani neomezovala v pohybu. Trochu doufám, ze je to jen natažené tříslo, i to bych ale potřeboval nějak dát dohromady. Máte případně nějaké doporučení? Rád bych se také zeptal, zda máte doporučení, jak kýle předcházet např.. Nějaké cviky nebo i konkrétní každodenní rutinu. A poslední otázka - jak je vlastně voperovaná síťka velká? Říkám si, že když mám na jedné straně již dvě, že už tam ani nemůže byt místo na další díru. Moc jsem si užil vaši knihu Africká zima a máte můj velký obdiv. Snažím se alespoň přispívat na činnost MsF. Stejně jako vy nemůžu fungovat bez běhaní a pravidelného cvičení. Rad chodím i do fitness. Kýla je však moje velká brzda a rád bych předešel její další recidivě. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Může se jednat o recidivu stejně tak jako o natažené tříslo. Především bych doporučil ještě chvíli počkat a tříslo pozorovat, pokud se nejedná o urgentní stav - uskřinutou recidivující kýlu. V případě, že potíže nevymizí, doporučil bych provést ultrazvukové vyšetření třísla, které bezpečně recidivu či jinou patologii pozná. Někdy bohužel dochází k poranění nervů, které přes operační pole probíhají, to jsou pak vleklé, většinou pálivé a silné bolesti,které pacient má, velmi obtížně se dají zvládat a chirurgické řešení v takovém případě už není na místě. Co se velikosti síťky týče, dnes se používá celá řada materiálů a tvarů a vždy záleží na individuálním posouzení operujícího chirurga, jako velikost použít. Nejčastěji ve své vlastní praxi používám síťku 10x15 cm. Co se prevence týče, je to asi jen nezvedání příliš těžkých břemen, zejména způsobem, kdy se ohýbáte v pase a uvolňujete břišní stěnu. Naopak dobře provedená operace a plastika síťkou by Vám měla dát šanci naplno se věnovat například portu s plnou zátěží. Za poděkování moc děkuji, za přispění na MSF ještě více a Vám držím palce! Pokud byste potřeboval, je možné kýlu konzultovat osobně i se mnou.

Věra

Kýlu již řeším 4 roky. Prvně napíšu, že v roce 1988, 1990 a 1994 jsem císařským řezem porodila 3děti. Pak jsem po celá léta měla klid. Sportovala jsem a bez nemocenské došla v práci na 12hodinových směnách i s nočními službami až do roku 2013 , kdy jsem s akutním slepým střevem skončila v nemocnici a protože byla neděle, tak mi to vysvětlili, neměli pooperační pás který jsem si vyžadovala protože vím, že po probuzení zvracím.....No a od té doby jsem přibrala 20kg a již 3x podstoupila operaci kýly, kdy jsem po 2operacích byla zaslána i na plastickou ordinaci ve Fakultní nemocnici v Ostravě Porubě, zda neexistuje nějaká možnost a tam mi nabídli akorát podvaz žaludku. Tak jsem si to obrečela a chirurgové v Bílovci se opět snažili co to dalo, ale při vší pozornosti a půlroční nemocenské jsem opět v práci a opět s kýlou....Moc ráda bych se vrátila do svého života naplněného pohybem a jinými radostmi kterých se ve svých 54 letech pomalu vzdávám...Zůstalo mi plavání a pořídila jsem si štěně Německého ovčáka, který mne udržuje v pohybu, ale po delší chůzi musím lehnout, vrátit střeva kam patří a pak pokračovat. ... Možná mi tuto možnost se na vás napojit seslalo nebe.....Ať už to dopadne jak dopadne, děkuji aspoň za možnost to ze sebe tímto způsobem dostat..

Odpověď lékaře:

Dobrý den. To je mi líto, že máte takové trable. Nerozumím z Vašeho dotazu, zda Váš problém s kýlou ještě trvá, ale předpokládám, že ano. A také předpokládám, že to momentálně řešíte na klinice plastické chirurgie v Ostravě Porubě. Chcete-li, je možné kýlu konzultovat přímo v mé poradně, ale musela byste cestovat do Prahy. Z podvazem žaludku bych jistě počkal. Především se snažte upravit životosprávu, méně jíst a více se hýbat. 20 kg nadváhy není nic, co by nešlo řešit přirozenou cestou. Držím palce!

Helena

Vážený pane doktore, přeji Vám krásné odpoledne. Asi 3 roky po laparoskopii žlučníku se mi udělala menší boule vedle jizvy. Nemám žádné obtíže. Je nutno řešit? Děkuji a přeji hezké odpoledne

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Může se jednat o více věcí, zejména pak o kýlu v jizvě (byť se jednalo o laparoskopii, kdy nebývá tato kýla obvyklá), anebo může jít o drobný, například tukový útvar tvořící se v podkoží (tzv. lipom). Pokud útvar pozorujete více než několik týdnů a zejména pokud se zvětšuje anebo Vám způsobuje další potíže, je nezbytné, abyste jej někomu ukázala. Můžete začít u svého praktického lékaře anebo rovnou zajít za chirurgem. Chcete-li se objednat ke mně na konzultaci, pak prosím vyčkejte na telefonát zdravotní sestry, která Vám s objednáním ráda pomůže. Děkuji.

Eliška

Dobry den, chtela jsem se zeptat,jestli je mozna operace jiz velmi objemné kyly po cisarskem rezu,ktery byl pred 10 lety s tim problemem,ze moje vaha je asi tak 140 kg a je mi 41 let. Dekuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Jistě by bylo vhodnější, abyste svoji váhu výrazně redukovala a tím zvýšila úspěch poperačního hojení, které vzhledem ke kýlám tohoto typu a lokalizace oběcně bývá delší a někdy komplikované. Řešitelné to ale je a v ideálním případě cizím materiálem - síťkou a využitím metody, která se nazývá SUBLAY. Jde o umístění síťky pod tzv. fascii, která je součástí břišní stěny. Výsledek této operace má nejméně často výskyt následných recidiv. Samozřejmě toto ode mne berte jen jako orientační radu, neznám Váš kompletní klinický stav, případné přidružené nemoci, rizika. A navíc ani nevím, kde přesně máte kýlu lokalizovanou. Každopádně bych Vám doporučil kýlu konzultovat s chirurgem fyzicky, event. ji vyšetřit pomocí ultrazvuku a zvážit rizika vs. profit, který byte mohla z úspěšné operace mít.

Stanislava

Dobrý den pane doktore. Před pár lety mi operovali zadní, tříselnou, uskřípnutou kýlu v FNKV. Hned druhý den se mi nad pupíkem začala po inzuzi tvořit bublina., po napití se vždy zvětšila. Doktoři tvrdily, že se to časem vstřebá. Nevstřebalo. Přestala jsem pro bolesti sportovat. 2 roky jsem se domáhala pomoci ve FNKV. Marně. Pro doktory jsem byla odoperovaný, uzavřený případ. Pomalu, jistě přibývám na váze. V listopadu mi nepřitáhlo tříslo, došlo k úrazu zad. Po otřesu mozku, jsem 2 měsíce měla závratě. Dodnes nemám záda v pořádku. Moc bolí. Mám o 12kg více. Dostala jsem furon. A po týdnu dostala vyrážku v dolní části nohou. Za chvíli jdu pro antibiotika. Kvůli špatně operované tříselné kýle pro mě skončila hezčí část života. Přišla o práci. Sport, běžný bezbolestivý pohyb. Nikdy jsem se nevzdala myšlenky, že člověk ať je jakkoliv nemocný, pokud to není nevyléčitelné, má šanci, že potká doktora, kterému nebude lhostejný. S upřímnym pozdravem.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Je mi líto, že máte takové patálie. Z popisu by se zdálo, že se jedna věc vrství na druhou, a tak je složitější to takhle virtuálně rozplést a poradit Vám správně. Každopádně si myslím, i kdybyste měla recidivující břišní kýlu, není to důvod k ukončení sportovních aktivit a ani vlastní kýle sport až tolik nevadí. Riziko uskřinutí obecně je mnohem menší než to, které Vám hrozí z nadváhy. Doporučil bych tedy postupně bludný kruh rozplétat, upravit jídelníček, zapojit zpět pohybové aktivit a příležitostně se zastavit na jakékoliv chirurgii, aby se Vám podívali na tu kýlu. Nejprve bych udělal ultrazvukový průkz a pokud se o kýlu jedná, vždy se lze pokusit ji odoperovat. Hodně štěstí při změně životních návyků, to je nejdůležitější, to za Vás nikdo neudělá a ani za to nikdo nemůže.

Štefánia

Dobry den pred rokem jsem absolvovala operaci zlucniku. Kratce na to mi byla diagnostikovana kyla a diastaza. Operace mi byla doporucena az po radikalnim zhubnuti mam 130 kg. Bohuzel hubnout se mi nedari ale brisni kyla je velmi viditelna vypadam jako tehotna. Prosim o tadu predem moc dekuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, než složité vypisování možností navrhuji, abyste se objednala do mé poradny během prázdninového (volnějšího) provozu. Pracuji v Nemocnici Na Františku, poradnu mám každý čtvrtek od 9-13 hodin. Vyčkejte prosím na telefonát zdravotní sestry, která Vám s objednáním ráda pomůže. Rozhodně je to řešitelné a rád se ujmu minimálně konzultace.

Kateřina

Dobrý den, již jsem po operaci tříselné kyly, před 3lety. Před dvěma lety sekce (dvojčata) a nyní těsně nad pupkem vylézá boule, lze zatlačit, poté opět vyleze. Pokud mám zřejmě plnější střeva vylezla dost bolí a s bolesti lze zatlacit zpět. Jak řešit ? Opět operace? Myslím si , že mám již celé břicho ve špatným stavu po 4 porodech je mi 41 let. Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Pravděpodobně se jedná o pupeční kýlu, bývá to po těhotenství typické. Nedovedu však přesně posoudit a nabízím Vám, že se na Vás osobně v Nemocnici Na Františku podívám. Naše sestřičky uLékaře.cz Vám pomohou objednat se.

Monika

Dobrý den,Pane doktore chci seVas zeptat na to co mne trápí 4.rokem mám bolesti na pravé straně v podbřišku ,ta se projevuje i při jídle zasahuje mi bolest až k oušek k pupku,je to pocit píchání nožem,jenom že to není vše,ted 1.rokem mi oteklý iblicni strany kde se mi tvoří otoky s vřídky pod kůží s kterých vytéká hnisavá voda,u kotníku se tvoří také otoky!u doktorů u nás v Německu mi brali krevní obraz,tvrdi ale že je vše v pořádku to stejné u ledvin i jater prý vše v pořádku,muzete poradit prosím ,co s tím kam zajit,abych věděla mou diagnózu,DekujiVam za odpověď,s pozdravem.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Pokud se kombinují bolesti břicha s dalšími potížemi, které popisujete, bude takto na dálku velmi obtížné určit, oč se jedná. Dost možná to spolu ani nesouvisí. Určitě bych doporučil, abyste podstoupila ultrazvukové vyšetření břicha. Také by možná bylo vhodné, abyste podstoupila imunologické vyšetření. Jak ale píši výše, není možné takto na dálku při takové komplexitě příznaků ani orientačně určit, co Vás trápí, jakou máte diagnózu. Držím palce.

Eva

Dobrý den. Manžel (66 let) je cca měsíc po lpsk operaci triselne kyly.Jiz pred operaci mu bolest vystrelovala do varlete na stejné straně jako kyla. Měsíc po operaci ho stale varle bolí. Jinak je varle stejne,nic podezřelého.Je taková bolest v normě? A ještě jeden dotaz- je vhodné nosit po operaci kylni pas,nebo slouží voperovana kylni sitka dostatečně jako opora? Děkuji Krásný den.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Bolestivost krátce po operaci nemusí být neobvyklá. Stejně tak se někdy stává, že je citlivé i varle. Přeci jenom se během operace operuje v oblasti varle zásobujících cév například. Pokud budou potíže přetrvávat, doporučil bych doplnit ultrazvukové vyšetření jak třísla tak i šourku s varletem. Kýlní pás a zejména po laparoskopické operaci nemá význam, nedoporučil bych jej. Spíše se šetřit, maximálně aktivita v rámci lehké rekonvalescence a plná fyzická či sportovní zátěž až za 3 měsíce po operaci.

Jiří

Dobrý den,udělala se mi asi před rokem pupeční kýla,mám tam menší bouli,ale nebolí to ani se to nezvětšuje, zatím se mi nechce s tím chodit k lékaři.Je nějaká rada se s tím vypořádat sám bez odborné pomoci?Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Vypořádat se s pupeční kýlou bez odborné pomoci nelze. Ta se neztrácí, spíše roste, více a více obtěžuje a nakonec hrozí i uskřinutím. Doporučil bych lékařskou konzultaci. Chcete-li, rád se na Vás podívám v Nemocnici Na Františku. Naše sestřičky uLékaře.cz Vás v takovém případě objednají. A nemusíte se bát, napoprvé zcela jistě operovat nebudeme. Rozhodnutí o takové eventualitě bude výhradně na Vás, je to Vaše zdraví.

Karel

Dobrý večer. Můj otec měl před 6lety rakovinu močového měchýře. Prodělal operaci a od té doby se mu začala tvořit břišní kola. Doktoři u nás konstatovali že se s tím nedá nic dělat. Dnes ta kola je velká jak malý meloun a děsně bolí a vadí v chůzi. Má předepsané prášky na bolest ale moc nepomáhají. Otci je 83 let. Nebýt kýly tak mu nic není. Nosí podpůrný pás mezi nohama a přichycený na kšandech a nosí stahovací pás kolem pasu. Bojím se co se bude dít až se dojde ke skřípnutí střeva. Doktoři si s tím asi nevědí rady a čekají že se to nějak vyřeší časem samo. Přeji pane doktore mnoho úspěchů při léčbě pacientů. Pěkný večer přeje Karel.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Nemyslí si, že by si s tím kolegové nevěděli rady. Odvodil jsem si, že se pravděpodobně jedná o kýlu v jizvě, která už je zřejmě velmi rozvinutá. Pokud je tatínkovi požehnaných 83, je operace variantou, která se musí velmi pečlivě vážit oproti konzervativnímu postupu bez operace. Určitě by chtěl každý lékař Vašemu otci prospět a to může spočívat i v tom, že jej operovat nebudou. Navíc pokud trpí ještě nějakými přidruženými chorobami, je riziko o to větší. Každopádně máte ale možnost druhého názoru u jakéhokoliv chirurga, kterého si za tímto účelem zvolíte.

Jiřina

Dobrý den.Rada bych se informovala.Partner má již dvanáctý rok tříselnou sourkovou kýlu,stalo se to při práci-zrejme.Pred pár lety jsme navštívili sanatorium kde byla možnost operace-Ale v tu dobu neměl dobrou pojišťovnu a částka za zákrok se vyšplhala na tolik že jsme to vzdali.Pisu kvůli tomu,že bych byla ráda kdyby se to už vyřešilo a odoperovalo, protože ten život má opravdu omezený.Je mu 31.Jenze se boji lékařů a mám problém ho někam dostat.Boji se i následné rekonvalescence-delky kvůli práci.Ale já se spíš bojím toho,že se to zvětšuje a bude a on se s tím bude pořád trápit.Chtela bych pro něj hlavně plnohodnotný život bez omezení.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Je zbytečné, aby se lékařů obával. Kýla se sice nedá řešit jinak než operativně, ale u tříselné je nenáročná alternativa v podobě laparoskopické operace. Hospitalizace se pohybuje od 1 do 3 dnů a rekonvalescence je velmi rychlá. Pokud chcete, můžete mi ho na červenec objednat do mé čtvrteční poradny v Nemocnici Na Františku, naše sestřičky uLékaře.cz Vám s tím poradí.

Daniela

Mala som operaciu kýly pred 6.rokmi bola to pooperacna kyla zial pocitujem v tom mieste bolesti ako keby tam znovu bola

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Někdy bohužel dochází k trvalejším komplikacím, zejména když se během operace poraní nervová soustava. Samozřejmě se také může jednat o recidivu kýly anebo také o nic závažného. Doporučil bych vyšetření u lékaře, ideálně u chirurga, který Vás operoval, většinou si řešíme vlastní komplikace sami. Vhodné by bylo také ultrazvukové vyšetření. S výsledky Vás event. nasměrují dále například na neurologa, rehabilitačního lékaře atd. Držím palce!

Jana

Dobrý den. Vážený pane doktore, chtěla jsem poprosit o radu 2 roky me trápí takové tuhé bolavé misto v oblasti jizvy po apendixu(laparoskopicky 2006)a císařském řezu (2008 a 2011).První pul rok byly bolesti neustále ted je to v rámci možnosti snesitelné jen v obdoby menstruace opět nepřetržitě bolesti s tím že se mi objevují male modříny když se protáhnuté nebo cvičím.Pravidelně chodim k obvodní lékaře vždy pošle na ultrazvuk který je vždy v pořádku a se slovy pokud je váš stav únosy moc bych se do operace nepouštěl a prý je to pak ještě horší a podkožní srůsty se stejně opakují.Mám přijít az budu mít potíže typu neprůchodnosti střev, horečky ,žaludeční potíže. Nevím nelíbí se mi to toto respektive nechci to nechat tak daleko dojít.( už jsem zažila s apendixem když mi 3 měsíce tvrdily že je to po spontalnim potratu a pak to byl docela fičak.)S přanim hezkého dne.Velice předem děkuji za odpověď

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Pokud se potíže opakují a přejete si je řešit, doporučím pouze jediné - návštěvu chirurga. Chcete-li, rád se na Vás podívám ve své čtvrteční poradně v Nemocnici Na Františku v Praze během července. Naše sestřičky na uLékaře.cz se o Vás postarají, objednají Vás.

Eva

Ano byla jsem na konzultaci v nemocnici na Homolce jelikož mam astma tak mě nechtěli operovat pouze ve fakultni nemocnici mam pupečni kylu na Karlaku mě odmitli že neoperuji jelikož jim neplati pojištovny v roce 2015 jsem nastoupila na operaci v ounz vysočany operace byla přerušena z duvodu brontospasmus nevim jestli jsem to napsala spravně ale malem jsem tam přišla o život ted se bojim nikde mě nechtěji vzit tak poradte jak mam pokračovat pupik mam vylezly kyla neboli ale ja jsem na nervy co dal

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Je mi líto, že jste měla komplikaci během anestezie. Jistě to ale není tak, že by Vás nikde nechtěli objednat, pokud se nejednalo o nějakou vážnější komplikaci. Pokud byste nikde neuspěla, objednejte se do mé poradny v Nemocnici Na Františku, rád se na Vás podívám. Vezměte prosím všechny své předchozí zprávy.

Vangelis

Pane doktore dobrý večer, 25.4.jsem byl operovaný na tříselnou kilu která se mi po deseti letech vrátila. Poprvé mně operovali laparoskopicky a z důvodů toho že se mi to vrátilo jsem zvolil klasickou operaci.Chtěl jsem od Vás radu v čem a jak se mám hlídat abych předešel eventuální další operaci.Operující doktor mi ta tu samou otázku poradil abych se vyvaroval prudkým pohybům a v případě že něco budu zvedat tak abych se na to připravil. Je kromě toho ještě jiná rada? Děkuji za odpověď

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Obecné pravidlo zní, že se břišní stěna hojí 2-3 měsíce. To znamená, že do té doby byste měl mít jen lehkou fyzickou zátěž, nezvedat nic těžšího 5 kg, nesportovat tak, aby se to odrazilo na napětí břišní stěny. Správné je i to vyvarování se prudkých pohybů. Držím palce.

Gabriela

Dobrý den, mám z těhotenství už tři roky pupeční kýlu, která nebolí,ani nedělá žádné problémy.Lékaře jsem navštívila, prý jde zatím jen o estetickou vadu, jen pokud by začala zlobit, začala by se řešit.Mám přesto chtít operaci? Nebo mám tedy čekat, až začnu mít problém? Předem moc děkuji za odpověď.S pozdravem Gabriela

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Nic z toho, co popisujete, není kontraindikací k operace. To znamená, že se můžete s klidem objednat u chirurga a nechat si kýlu odoperovat. Vše samozřejmě záleží na Vašem klinickém stavu a kompletním předchorobním, to takto virtuálně nevyřešíme, ale věřím, že budete operace schopna. Držím palce!

Magdalena

Dobrý den,mám pupeční kýlu asi 5 let.Žádné lékařské vyšetření nemám.Nevím zda mám jít na operaci.Mám totiž cukrovku,vysoký tlak a chrinické onemocnění plic.Tak zda mi můžete něco doporučit.Je mi 65 let. Děkuji za odpověď

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Vaše související onemocnění mohou být zřejmě pouze nevýznamnou překážkou případného operačního zákroku. Finální doporučení podstoupit operaci však dává praktický lékař resp. internista, nakonec je to anesteziolog. Věk v tomto případě nijak nerozhoduje a obecně si myslím, že z plastiky pupeční kýly budete spíše profitovat. Držím palce, ať to dobře dopadne!

Andrea

Dobry den kyla se mi udelala priblizne pred 8mesici po operaci na leve strane bricha,je uz docela dost velka a chtela bych vedet jestli bolesti ktere mam cim dal vetsi v oblasti hlavne zaludku jsou prave kvuli kyle.Mam problem uz i stim ze udelam par kroku a zacne me to hned bolet tak silne ze nemuzu chodit musim si hned lehnout a prejde to.dekuji za odpoved

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Vidíte se sama, že je čas to začít řešit. Řešení spočívá v tom, že se kýla nejprve vyšetří. Může se samozřejmě jednat i o jiná onemocnění. Doporučil bych návštěvu praktického lékaře resp. rovnou specialisty chirurga. Dobře to dopadne.

Jana

Dobrý den,jsem silné postavy a mám kyli,je možné operovat i při obezitě,bohužel vím že nezhubnu. Děkuji za odpověď

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Záleží na Vaší váze a velikosti kýly. Obecně lze řešit vše, ale je potřeba vše dobře zvážit vč. přidružených onemocnění. Každopádně je nutné, aby Vás někdo fyzicky viděl, takto na dálku Vám nedovedu poradit správně. Děkuji za pochopení.

Aleš

Dobrý den, pane doktore, byla mi diagnostikována skluzná žaludeční kýla cca 2 cm. Myslíte, že s tím mím jít na operaci, abych předešel zbytečným problémům souvisejících s překyselením žaludku a tzv. refluxní chorobou? Děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Taková kýla není nijak veliká. Samozřejmě to pouze odhaduji z Vašeho stručného popisu. Myslím si, že při správně nasazené léčbě gastroenterologem a režimovém opatření se dá mnohé napravit. Poraďte se s ním. Operace je samozřejmě možná, ale je potřeba nejprve dovyšetřit (například manometrie) a hlavně udělat správnou indikaci. Držím palce!

Jarka

Dobrý den, jsem po otevřené operaci levé ledviny v červenci 2017. Jizva brzy a perfektně zahojena , ale levá strana břicha zůstala nehezky vyklenutá. Nic mne nebolí . Je možná náprava? Je mi 71let a nikdy jsem nesportovala příliš. Děkuji Vám za radu .

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Může se jednat o takzvaný Schlofferův uzel, granulom z šicího materiálu, jednoduše reakce na použité vnitřní šitý, na které si Vaše tělo nezvyklo a vytvořilo tento útvar. Pokud je obtěžující, je možé jej v rámci dalšího zákroku vyjmout. V opačném případě doporučuji sledovat a při jeho růstu postupovat výše uvedeným způsobem. Určitě bych ale doporučil návětěvu min. praktického lékaře, lépe chirurga, aby se na to někdo podíval a vyloučil jiné možnosti, počínaje recidivou pupeční kýly. Ultrazvukové vyšetření by v tomto případě bylo vhodné. Hezký den.