Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obtíže způsobené zvětšením prostaty

Odpovídá urolog MUDr. Jiří Klečka

od 18. 4. 2018 do 6. 5. 2018
  • Chodíte na malou několikrát během dne? Pociťujete neúplně vyprázdnění močového měchýře, pálení nebo píchání při močení nebo časté nutkání na močení?

  • Obtížemi způsobenými zvětšeným prostaty dnes trpí až čtvrtina mužů starších 40 let, nad 50 let se jedná o běžné onemocnění, po 70 roce touto nemocí trpí zhruba 90 % 

Ptejte se jak poznat problémy s prostatou, jaké dopady může mít zákrok na další sexuální život na to, zda je zákrok pomocí „zeleného laseru“ limitován věkem nebo na to, jak se objednat. Otázky vám zodpoví urolog MUDr. Jiří Klečka, Ph.D., MBA, z UroCentra – ResearchSite Plzeň.

Děkujeme za váš zájem. Možnost pokládat dotazy MUDr. Klečkovi byla ukončena.

Pokud se potřebujete zeptat ohledně léčby zvětšené prostaty a nebo dalších zdravotních obtíží, či se objednat ke specialistovi, využijte naše služby.

Poradit se s lékařem      Objednat se k lékaři

Otázky a odpovědi

Jan

Dobrý den, mám diagnostikovanou zvětšenou prostatu a doporučenou operaci.Chci se rozhodnout mezi operací laserem a klasickou operací.Popište prosím operaci laserem a následnou rekonvalescenci. Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, laserová operace prostaty je ve srovnání s klasickou transuretrální (přístup přes močovou resekci)resekcí miniinvazivní a je spojena s kratší dobou pobytu v nemocnici cca 2 dny oproti týdnu při klasické operaci. Taktéž riziko krvácení je u laserové prostatektomie výrazně nižší. Přístup je identický a to přes močovou trubici. U laserových prostatektomii se pacienti vracejí k normální činnosti v zásadě do 72 hodin u transuretrální cca za 2 týdny. Co se týče vhodnosti pacientu k laserové operaci, tak kritéria jsou identická jako o klasické operace, ba naopak, pomocí laseru je možno operovat bezpečně i prostaty větší jak 80 g, ale je potřeba individuálního přístupu a rozhodnutí o vhodnosti výkonu. Transuretrální resekce prostaty je prakticky vždy hrazena ze zdravotního pojištění u fotoselektivní laserové vaporizace záleží na tom, zda dané zdravotnické zařízení má danou metodiku nasmlouvanou. Pokud ne, tak se cena pohybuje kolem 38.000 CZK.

Miroslav

Mám problémy hlavně v noci chodím až 3x na WC, každý rok si dělám vyšetření PSA a to je v pořádku, naposledy v únoru 0,6. Je mi 73 let a mám 20 let po výměně srdečních chlopní,beru warfarin a další prášku na srdce a vysoký tlak asi je to věkem ,mívám zácpu a když se mě zadaří tak je to v pořádku, ještě beru Furon a Prostamol. Děkuji za radu .

Odpověď lékaře:

Dobrý den, s ohledem na stav častého nočního močení bych ve Vašem případě volil preparát Urizia, který v sobě obsahuje dvě složky a to tamsulosin, který umožňuje lepší močení resp proud moče a látku solifenacin, která zklidňuje stěnu močového měchýře a snižuje se potřeba močení. Tento lék může předepisovat pouze urolog a ve většině lékáren je bez doplatku.

Jiří

Dobrý den, nedávno jsem byl na sono břicha, kde mi zjistili zvětšenou prostatu 37x54x45 mm, prominuje do base MM. Začal jsem užívat Prostenal forte. Na odbornou prohlídku prostaty plánuji jít na podzim, teď mám po operaci žlučníku. Mám dotaz, jaké jsou možnosti léčby, zda je či není nutná, je mi 75 let.

Odpověď lékaře:

Dobrý den,velikost prostaty je pouze orientační údaj a neříká nic závažnosti zdravotního stavu. Velikost prostaty není přímo úměrná potížím pacienta. Malá prostata může způsobovat velké potíže a velká naopak žádné. Důležité je vždy samozřejmě vyloučit další rizika ve smyslu karcinomu prostaty a proto je dobré, že jste objednán na odborné vyšetření, kde bude doplněna sonografie a odběr krve na nádorové markery. Léčba jako taková je odvislá od potíží, které pacient má a ovlivňuje klinické projevy zvětšené prostaty. Pokud pacient nemá potíže a má normální hladinu krevních testů, tak léčba resp. užívání léků nutné není. Prostenal je lék na bázi výtažku z bylin, který neuškodí, ale jeho efekt je sporný.

Marek

Dobrý den, již delší dobu mě trápí problém ohledně bolesti mezi nohama. Zhruba před 7 měsíci jsem měl něco jako zánět neboť jsem při močení a ejakulaci pociťoval pálení a bolest penisu. Tento poblém se vyřešil sám za pomocí léků zakoupených v lékárně. Od té doby mě střídavě bolí mezi nohama, nedovedu specifkkovat odkud bolest přesně vychází. Denně jezdím na kole delší vzdálenosti, občas mě bolí přímo prostředek mezi nohama a občas cítím bolest od nohou na bocích mezi nohama. Tento problém jsem měl již v minulosti, ale vždy po dvou dnech odezněl a o problému jsem nevěděl. Tentokrát se mě to drží dost dlouhou dobu ( intenzivně na kole jezdím necelé 2 roky ) předtím spíše víkendově. Trochu pomohlo když jsem vysadil na 3 týdny kolo z důvodu chřipky. Je pravda, že po kole to bolí více akort když jsem v klidu a myslím na to ,,, někdy problém nepociťuji třeba 3 týdny ( i když na kole jezdím ) a někdy to bolí v kuse x dní nehledě na to zda jezdím či ne. Na internetu jsem nenašel nic co by mi objasnilo můj problém. Jiné problémy nepociťuji, močení a vše kolem je v pořádku. Aktuálně když Vám píši mě to bolí od kyčlí směr ,,mezi nohama,, při sezení na sedle cítím občas tlak. Nevím ani na jakého lékaře se obrátit.. Snad jsem nějak srozumitelně popsal co mě tíží a budu Vám vděčný za rady a odpověď. S pozdravem.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, s ohledem na fakt, jak uvádíte, že jsme náruživý cyklista, tak příčina může být různá. Z urologického pohledu by se nabízela diagnóza syndromu pánevní bolesti či abakteriální prostatitidy. Tyto syndromy mají typicky bolesti na hrázi s iradiací do konečníku, byt vyzařování do kyčlí není typické. Stav by vyžadoval urologické vyšetření, včetně sonografie, odběru PSA a testosteronu atd. V prvním kroku bych volil změnu sedla, na vykrojené prostatické sedlo. Další možností, která relativně funguje je léčba přírodními extrakty, enzymoterapie (např wobenzym) či protizánětlivé léky.

Petr

Dobrý den, chtěl bych se chtěl zeptat, jestli kalcifikace prostaty a prostatolitiaza je totéž nebo je v tom nějaký rozdíl a zda prostatolitiaza způsobuje rakovinu prostaty. Někde na internetu jsem četl, že prostatolitiaza stojí za rakovinou prostaty. Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, kalcifikace prostaty a prostatolitiáza jsou synonyma a jedná se o relativně častý nález u mužů po 40 roce života. Tento stav není ničím nebezpečný a vznikem karcinomu prostaty již vůbec NE.Teoreticky může zapříčiňovat nucení namočení či jiné potíže při močení, ale z rakoviny prostaty nemějte strach. Každopádně, pokud jste ve věku nad 50 let, tak pravidelnou kontrolu nepodceňujte.

Karel

Dobrý večer. Před třemi měsíci jsem prodělal druhou biopsii prostaty, pro opakující se zánět, bylo zjištěno, že mám nemoc v chronickém stavu, ošetřující lékař rozhodl, že budeme v léčení pokračovat podáváním léku OMNIC, ale pro jistotu přijdu po vybrání předepsaného množství léků na přístroje. Po tomto vyšetření mi řekl, že léky už jsou slabé a mám zvažovat operaci. Co tato operace obnáší, jaké má rizika, existuje i jiná cesta k vyřešení problému, , jaký dopad bude mít na potenci, na udržení moči, omezí výkon dosavadní způsob života, pohybové aktivity, plavání na plaveckém stadionu -z hygienických důvodů? Děkuji za odpověd.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, pokud byl prokázán je zánět prostaty a Vy jste subjektivně na léčbě Omnicem spokojen, tak není důvod operace. Indikace operace prostaty je buď selhání léčby léky či komplikace zvětšené prostaty, jakou je nemožnost močit, krvácení, přítomnosti kamenů v močovém měchýři, či záněty močového měchýře. Pokud Váš stav došel do tohoto stádia, tak pak je samozřejmě operace indikováná a to přístupem přes močovou trubici, kde rizika neudržení moči se pohybují kolem 2% a poruch erekce kolem 8-10%

Karel

Dobrý den, váš příspěvek mě zaujal. Je mi 45 let a již několik let chodím často na malou. Někdy během hodiny i 2x, intenzita četnosti je různá. Budím se i v noci. Dělal jsem si včera URO test a výsledky byly střední vážnosti. Bolesti nemám, tlačit nemusím. Do teď jsem tomu všemu nepřikládal důležitost, ale po přečtení vašeho příspěvku si říkám, zda bych neměl zajít na nějaké vyšetření - radši dřív, než později? Zajímalo by mě, zda jsem již adept na léčbu? A tato by ještě spočívala v lécích, nebo jsem již zralý na zákrok? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď lékaře:

Dobrý den pane, tak jak líčite své potíže, tak frekvence močení 2x za hodinu je relativně častá. Pokud jste si vyplňoval IPSS dotazník, tak poslední otázka je na kvalitu života s ohledem na potíže s močením. Pokud jste odpověděl 3 a více, tak by bylo vhodné navštívit urologa, tak, aby Vás vyšetřil a navrhl možnosti léčby. Vhodné by bylo započít léčbou konzervativní - léky a teprve poté event. přejít k léčbě chirurgické.

Otto

Dobrý den, je mi 79 let.V roce 2009 mi byla zjištěna rakovina prostaty, která mi potom byla v únoru roce 2010 v ÚVN roboticky odstraněna.Poté jsem dostával pravidelně každé čtvrtletí injekci přípravku Eligard.Hodnoty PSA se pohybovaly v řádech tisícin a po nějaké době byly injekce zrušeny.Poté jsem chodil pravidelně každé čtvrtletí na kontroly k mému urologovi, který má moji 100 % důvěru.Před 2 lety mi ale začaly hodnoty PSA stoupat až na 0,3 ug/l.Můj urolog rozhodl, že pokud při příští kontrole PSA ještě stoupne, nasadí opět hormonální léčbu. Přestože mému urologovi 100% věřím, chtěl bych znát na toto Váš názor, případně, zda je možné ještě jiné řešení. Na dokreslení mé kondice chci uvést, že mám dobrou kondici,jezdím pravidelně do Alp lyžovat,ještě nedávno jsem hrál squash a pravidelně pracuji na zahradě a kolemdomu. Děkuji předem za odpovědˇ.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, pokud dochází k postupnému navyšování hodnot PSA s odstupem 8 let o operace, tak lze předpokládat problém v místě po operaci, kde je riziko lokální recidivy onemocnění. Elegantním řešením, je nasazení hormonální léčby a ozáření místa po operaci, kdy do pul roku je možné vysadit i hormonální léčbu a pokud dojde k poklesu PSA, je možno pacienta považovat za uzdraveného.

Aleš

Dobrý den, je mi 68 let, na BHP užívám více jak 15 let Prostakan Forte 2x/den. MUDr. B. mi BHP před XX lety tento stav diagnostikoval a od té doby docházím na pravidelné kontroly. Se zvyšujícím věkem mi začal stoupat PSA, což vyvolalo zájem urologů na ÚVN Praha-Střešovice a prodělal jsem 2 biopsie (vždy po roce), bez pozitivních nálezů. Na 3. biopsii jsem odmitnul jít neb nenechámi si neustále otrhávat prostatu jen kvůli vyššímu PSA, který není jediný indikátorem příp. nádoru prostaty. Nyní na 1. magnet. rezonanci mi diagnostikovali na prostatě malé místo, které nelze jednoznačně vyhodnotit. Mám termín po 1/2 roce (červen 2018) na 2. MR. Aplikace zeleným laserem je zajímavá myšlenka/nápad, ale pane doktore, mám se rád, ale také jsem si celý život platil zdrav. pojištění a proto jsem ostře proti platbám jen proto, že několik politických gaunerů vyplundrovalo finanční bank zdravotnictví a takovéto léč. postupy by si asi podle Vás měli starší lidé hradit, chtějí-li žít. Je to tak? Pokud takto přemýšlíte, odpovězte mi upřímně. Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, hodnocení ekonomie zdravotnictví mi bohužel nenaleží. Každopádně ve Vašem případě je potřeba monitorovat vývoj vašeho onemocnění a event riziko vzniku karcinomu prostaty za včasu podchytit a léčit jëj . Zkuste požádat vašeho urologa, aby Vám nabral tzv proPSA s výpočtem PHI indexu, který s vysokou přesností řekně riziko přítomnosti ca prostaty a pokud by jeho hodnota byla vyšší jak 40 , tak bych doporučil cílenou punkci ložiska dle nálezu na MR.

Jan

Dobrý den pane doktore, rád bych se zeptal jestli pozorované obtíže mohou souviset s prostatou: - věk 36let, váha 91kg, rodinný stav - cca měsíc až dva pozoruji absenci ranní erekce (nepravidelná a zřídka kdy se ráno dostaví) - při pohlavním styku pozoruji nedostatečnou erekci (bez stimulace odeznívá) - rozbor krve bez nálezu a v normě (tuky, cukry, bílkoviny, jaterní testy, tlak normální) - močení bez problémů (PC sval v pořádku) - samovyšetření varlat bez nálezu = jediné co pozoruji je občasná tahavá bolest v pravém varleti směrem do třísla z dostupných informací se snažím nalézt indikaci: - nedostatek testosteronu (oslabenou chuť nepociťuji+přírodní přípravky jako Kotvičník zemní jsem doplnil) - pohybové aktivity mám zařazeny (fyzická práce v domácnosti, fotbal, kolo....) - stresové situace v práci a sedavé zaměstnání se snažím kompenzovat - nedostatek odpočinku a spánku (ano zde určité manko mám) čili nevím z daného jestli by mohlo jít o problém s prostatou nebo spíše o Varikokélu nebo jakýsi zánět varlete pouze nebo....jakým směrem se orientovat... moc děkuji za Vaše doporučení či radu s pozdravem.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, tak jak popisujete potíže své potíže, tak se mohlo jednat o parciální nedostatek testosteronu, pro to by svědčila i bolest varlete. Varikokela, onemocnění prostaty či zánět varlete jsou nepravděpodobné. Doporučuji provést náběr na testosteron a dle výsledku jít event suplementací či cestou preparátu typu Viagry jako sildenafil či tadalafil.

Milan

Dobry den jak poznam jestli to je prostata? je mi 56let Dvakrat az trikrat v noci jdu curat myslim si ale ze curam dostatecne dlouho neni to ucvrkavani ale posledni dobou zacinam mit problem z libidlem chtel bych sexovat ale dostatecne se nestopori nekdy i pocas sexu ochabne.Dekuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, co se týče močení v noci, může se jednat o syndrom noční polyurie, kdy ledviny neztlumí produkci moče a objem je více jak třetina objemu celkové produkce moče. Každopádně by bylo vhodné doplnit urologické vyšetření a provést náběry jak PSA, tak testosteronu a event řešit i potíže s erekcí. Ve věku 56 let to není nic neobvyklého.

Zdenek

Dobry den, pane doktore, Rad bych se zeptal : Je mi nyni 60 let, jsem nekurak a snazim se stravovat zdrave. Chodim na kontroly PSA, mivam je tak nejak 1,05 ...... nyni v lednu jsem mel 1,1 .....ale.......na laboratornim vysledku mi pribyly jakesi tumorove markery a ja nevim co s tim ? Je to vazne ? V kvetnu, 23. jdu na sono celeho bricha. Toto absolvuji cca 1x za 5 let ...jako prevence. Jinak : urologicke potize zatim nemam zadne. Prosim, poradite mi ?

Odpověď lékaře:

Dobrý den, z pojmu nějaké tumorové markery nevím přesně o co se jedná. Dokáži jen dovozovat, že se jedná o stanovení volného PSA a poměru volného a celkového PSA. S ohledem na nízké hodnoty PSA se pak jedná o hru malých čísel a tyto hodnoty mohou být falešně pozitivní a nemá cenu je hodnotit. Pokud by jste chtěl detailnější odpověď, tak by jste musel zaslat názvy oněch markeru.

Martin

Mam dotas mam pronlemi stoporenim Bil jsem u dochtora urologie a teni dál vitaros ale po použití mialinko stoporil ale.Bil jsem moc moc rychlý eakuat.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, pokud k poruchám erekce přistupuje ještě předčasná ejakulace, tak požádejte lékaře o preskripci sertralinu či preparátu Priligy.

Karel

Dobrý den, co to je zákrok zeleného laseru? Děkuji za odpověď. S pozdravem

Odpověď lékaře:

Dobrý den, na základě klinických studií se laserová terapie stala spolehlivou alternativou k TURP. Laserové metody odstraní zvětšenou tkáň prostaty pomocí vysokovýkonných laserů. V současné době existují dvě uznávané laserové terapie: enukleace holmiovým laserem (HoLEP) a fotoselektivní vaporizace prostaty (PVP) - tzv zelený laser . PVP, označovaná také jako metoda GreenLight a u nás také jako operace zeleným laserem, má výsledky léčby podobné TURP, avšak s mnohem nižšími riziky. Provádí se vysokovýkonným laserem pomocí tenkého světlovodivého vlákna, které se vkládá přes močovou trubici k prostatě. Ta se okamžitě odpařuje a zvětšená prostatická tkáň je odebírána velmi precizně. Metoda PVP zkracuje pobyt v nemocnici na minimum. V dalších dnech se pacient může vrátit ke všem běžným aktivitám, se kterými není spojená vysoká zátěž.

Lukáš

Dobrý den, myslel jsem, že vyšetření prostaty probíhá pohmatem. Někde jsem se ale dočetl, že je možné i vyšetření z odběru krve. Jak to tedy je? Předem děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, vyšetření prostaty se provádí 3 základními metodami - jednak per rectum - pohmatem, dále sonograficky a to buď klasicky přes břišní stěnu či transrektálně, přes konečník a poslední modalitou, je odběr PSA - prostatický specifický antigen, což je nádorový marker, který je schopen detekovat riziko karcinomu prostaty již v časných fázích. V rámci vstupního urologického vyšetření by měla být provedena všechna tato 3 typy vyšetření.

Petr

Dobrý den, je mi 41 let a zatím nemám žádné problémy. Zajímá mě, kdy se má začít s první urologickou prohlídkou, to nestačí zajít k praktickému lékaři? Bojím se vyšetření přes konečník a odběry krve nesnáším. Je nějaké jiné řešení, které dokáže včas odhalit nemoc, třeba sono? Jak se nemoci dá předcházet? Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, preventivní urologické vyšetření by se mělo provádět v případě urologického onemocnění v rodině , resp. pozitivní urologické anamnéze od 40 roku života, pokud žádná urologická onemocnění nebyla, tak od 50 roku života muže. Co se týče vyšetření, tak vyšetření konečníkem a odběr krve jsou základními typy vyšetření a pokud chceme, aby byl pacient kvalitně vyšetřen, tak se bez nich neobejdeme, sonografie má jen dílčí výpovědní hodnotu.

Oldřiška

Dobrý den, mému příteli (60 let) byla diagnostikovaná rakovina prostaty. Lékař na urologii mu navrhl dvě možnosti operaci nebo chemoterapii. Prosím o bližší informaci k zákroku pomocí zeleného laseru. Jak je možné se objednat? Jaké dopady může mít zákrok na inkontinenci a na erekci? Je léčba hrazena pojišťovnou, popř. kolik by stála. Děkuji za odpovědi.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, fotoselektivní vaporizace prostaty (zelený laser), je určena především pro pacienty s benigní hyperplázii prostaty a nikoliv s karcinomem prostaty. Nemocní s karcinomem prostaty jsou indikování buď k radikální prostatektomii-odstranění celé prostaty či ozáření prostaty - radioterapii. Co se týče rizik operace zelenám laserem, tak riziko inkontinence moče a erektilní dysfunkce je minimálně a lze ji indikovat u pacientů s karcinomem prostaty pouze v případě nemožnosti močit. Uhrada pojistovnami je v závislosti na tu ZP a nasmlouvání daným zdravotnickým zařízením.

Zdeněk

Dobrý den.Zbytneni prostaty mi bylo diagnostikovano v roce 2004. Zpočátku jsem chodil na kontrolu 1x za rok.Později 4x za rok.Užíval jsem a dodnes užívám Zoxon 4 jednu tabletů denně. Asi před rokem se mi při kontrolách začalo zvyšovat PSA. Proto jsem 11.4.2018 absolvoval biopsii prostaty a kostní scan. Nádorové změny ve všech směrech nezjištěné. Přesto mám značné bolesti v oblasti hráze a konečníku. Léčba Cotrimoxazolem a Indometacinem nepomohla. Prostata má hmotnost 50-55 g.Močení se mi také zhoršilo. Trvá mi dlouho něž začnu močit a už musím tlačit,což jsem před tím musel jen někdy.Chtěl bych poradit jestli existuje ještě jiná léčba,nebo by mé problémy vyřešila operace t.z.zeleným laseru. Mám totiž implantovny stent a beru léky na ředeni krve. Moje lékařka mě pozvala na další kontrolu až za 4 měsíce i přes výše uvedené obtíže.Děkuji za odpověd

Odpověď lékaře:

Dobrý den, tak jak popisujete Vaše potíže, tak by operace prostaty zeleným laserem byla optimálním řešením. U pacientů a antikoagulační léčbou je toto ideální řešení s krátkou dobou hospitalizace a dobrými funkčními výsledky. Doporučuji Vám objednat se ke mně do ambulance k vstupnímu vyšetření a k možnému zákroku. Vyčkejte telefonátu zdravotní sestry, která Vám s objednáním pomůže.

Tomáš

Dobrý den, je mi 49 let a už 5 let užívám lék Urizia. Mé obtíže jsou tím vyřešeny, ale musím užívat podle mého lékaře tablety už napořád. Chci se tedy informovat, jestli i u mě Urizií vyléčeného má smysl uvažovat o zeleném laseru. Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, pokud jste na stávající léčbě spokojen a kvalita Vašeho života je dobrá, pokračujte v takto nastavené léčbě .. pokud by docházelo ke zhoršení stavu, tak je poté vhodné kontaktovat pracoviště provádějící operace zeleným laserem a stav konzultovat.

Vojtěch

Dobrý den, po mag. rezonanci 27.4. 18, zjištěny 3 neohraničené malé útvary, objednán na biopsii na 11.5. 18 za Žel. p. Plzeň. Byla by možná léčba laserem na Vašem Urocentru ? Jsem ročník 1951. Děkuji za informaci.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, z Vašeho dotazu není zcela patrno, zda se jedná o prostatu či jiný orgán, ale předpokládám, že o prostatu. Pokud je i podezření při vyšším PSA, tak je biopsie indikována a pokud bude negativní, tak je event léčba zeleným laserem indikována.

Luděk

Dobrý den, Je mi 32 let a asi 3-4 roky řeším sérii záhadných urologických potíží. Začali mírným diskomfortem v oblasti prostaty mírný stálý tlak a velmi slabý pocit pálení. Zárověn jsem skokově takřka přestal ejakulovat (místo dosavadních 7-10 výronů jsem měl rázem max.1-2 malé). Diskomfort během týdnů odezněl ale ejakulace zůstala slabá. Pak jsem začal mít pravidelně mléčně kalnou moč - ne pokaždé ale několikrát týdně. Rozbor ukázal v moči bílkoviny, test na chlamydie byl negativní, ultrazvuk ledvin a prostaty bez nálezu. Obvoďák nevěděl co se mnou tak předepsal ciprofloxacin a další antibiotika ale nic nezabíralo. Nakonec kalná moč asi po roce odezněla stejně záhadně jako přišla (ATB už jsem v tu dobu nebral). Pak jsem předloni měl v ejakulátu náhle krev a začal jsem krev i močit. Spěchal jsem k urologovi. Vyšetření per rektum hmatem a ultrazvukem odhalilo nehomogenni ztvrdnutí prostaty. Magnetická rezonance nic zvláštního neukázala, krvácení bylo označeno jako idiopatické a po týdnu odeznělo. V současnosti už asi půl roku řeším ůnik několika kapek moči po každém močení. I po oklepáni stejně asi po minutě při chůzi několik dodatečných kapek unikne. Proud při močení jě již několik let spíše slabší a ke konci často 1-2x přerušovaný. Ejakulace se od začátku obtíží už nikdy zcela neobnovila, i po dnech abstinence je to spíše pár kapek nebo 1-2 malé výrony. Kdyby mi bylo 50 let asi bych to chápal, je ale nějaké kloudné vysvětlení pro tyto potíže v mém věku? A řešení? Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, tak jak to popisujete, tak se jedná o širokou škálu symptomů a je velice těžké Vám validně odpovědět a poradit. Z mého pohledu by bylo vhodné doplnit endoskopické vyšetření - uretrocystoskopii, zaměřit se na oblast seminálního kolikulu , dále provést náběr hormonálního profilu - testosteron , SHBG .. atd a event provést kultivační vyšetření ejakulátu . Ale pokud toto chcete řešit, tak by bylo fajn Vás komplexně vyšetřit.

Milan

Dobrý den.Je vhodné užívat saw palmeto a lék duodart souběžně?(ráno a večer)Má zvýšená fyzická zátěž negativní vliv na zbytnělou prostatu a četnost močení?Je již nějaký nový učinny lek na zbytnělou prostatu?Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, souběžné uživání obou prepparátů nikterak nevadí a klidně v něm pokračujte. Co se týče fyzické aktivity, tak pokud se nejedná o excesivní jízdu na kole, tak by vadit neměla. V současné době je nejnovějším preparátem na trhu Silodosin, který je nástupce tamsulosinu, ale je potřeba si uvědomit, že se bude vždy jednat o léčbu symptomů a nikoliv podstaty zvětšení prostaty.

Vladimír

Před 14 lety jsem byl poprvé na urologii, prostatu jsem měl podle UZ měření 58g, byla mi nabídnuta operace s tím, že mohu jít ale také nemusím. Zvolil jsem léčbu léky na uvolňování svalového napětí ( postupně jsem dostával Xatral, Fokusin, Carduru, Kornam, Damurgin). Ke zlepšení potíží nedošlo, spíše naopak, prostata se po 5 letech zvětšila na 124g. Na operaci jsem nechtěl, byla mi nabídnuta hormonální léčba (Finanorm, posléze Finajelf, Finpros), po 2 letech se prostata zmenšila na 50g. Od této doby se prostata a potíže postupně zvětšují, k hormonům jsem bral poslední 4 roky Tamsulosin, pak Doxazosi Mylan. Nyní mám prostatu 78g. Pro problémy na prsou (svědění, někdy bolesti) beru Finpros 1x za 3 dny. Na dotaz, zda bych nemohl jít na operaci laserem mi pan doktor odpověděl, že tato operace není pro mne vhodná (doporučuje se dle jeho informací pro prostaty do 50g), již dříve mi říkal, že méně komplikací je u operací přes močový měchýř. Já jsem zmiňoval televizní prezentaci v pořadu TEP 24, kde ukazovali operaci 200g prostaty holmiovým laserem firmy Coherent z ÚVN ve Střešovicích, kdy se vnitřek prostaty odděluje od pouzdra a odsává se ven (nezplyňuje se). Zajímalo by mně, v jakých případech se tato šetrnější operace provádí či je určena pouze pro VIP pacienty z Prahy, nebo zda ji neprovádí některá soukromá nemocnice za poplatek.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, zeleným laserem je možno ošetřit prostaty do velikosti 100 g, u holmiového laseru je možno i větší do 200 g. Obě metodiky jsou mininvazivní a operace je prováděna přes močovou trubici. Určitě nesouhlasím s tím, že operace přes břicho je spojena s nižší mírou komplikací. Doba rekonvalescence u otevřené operace je minimálně 14 dnů. U laserových operací odchází většina pacientů druhý den domu.

Václav

Dobrý den pane doktore, blíží se mi sedumdesátka a z vyšetření u urologa již před desítkami let vím, že mám zvětšenou prostatu, v současné době již o polovinu. Žádné potíže však nepociťuji. V noci jdu na záchod pouze jednou a to většinou v případech, kdy jsem si večer zašel s kamarády na pivo. Žádné léky ani přípravky neužívám ... JE TO TAK SPRÁVNĚ? S pozdravem

Odpověď lékaře:

Dobrý den, velikost prostaty není směrodatná . Velká prostata nemusí dělat žádné potíže a malá naopak. Dbejte prosím na preventivní prohlídky 1x ročně resp. ultrazvukové vyšetření a odběr PSA . Pokud nemáte potíže, tak žádné léky užívat nemusíte.

Vladimir

Mám PSA 100 močení celke dobré k mému věku 3xaž 5x za noc co znamená ta vysoka hodnota a co mě čeká Péradte procím.Děkují

Odpověď lékaře:

Dobrý den, pokud je hodnota PSA nad 100, tak to bohužel značí vysokou pravděpodobnost přítomnosti malignity. Měl by jste co nejdříve navštívit urologa, který provede biopsii prostaty, dále vyšetření scintigrafie kostí a na základě výsledků by měla být zahájena adekvátní léčba.