Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Týden s lékařem: Problémy se zrakem

Odpovídá primář MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

od 4. 6. 2018 do 17. 6. 2018

Zeptejte se na řešení svých problémů se zrakem primáře MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D. z Oční kliniky OFTEX, Pardubice.

  • Zrak je snad nejdůležitějším smyslem, vnímáme díky němu asi 80  % všech informací. Ochránit své oči můžete pomocí správné výživy, životního stylu a preventivních opatření.
  • Jak správně pečovat o zrak? Jak probíhá lékařské prohlídka očí? Co je možné léčit a operovat? Jak probíhá operace a na co se připravit?
  • Věděli jste, že pravidelnou preventivní v prohlídku očí lékaři doporučují jednou za dva roky?

Děkujeme za váš zájem. Možnost pokládat dotazy MUDr. Kordovi byla ukončena.

Pokud se potřebujete zeptat na něco ohledně operace očí a nebo dalších zdravotních obtíží, či se objednat ke specialistovi, využijte naše služby.

Poradit se s lékařem      Objednat se k lékaři

Otázky a odpovědi

Renata

Dobrý den, ve zkratce. Jsem 7,5 let po autohavarii.Zpočátku dvojité vidění občas a pocit špatného vidění. Po 10 měsících diagnostikováno koncentrické zúžení zorného pole. Jenže byly I jiné zdravotní potíže tak po 4 letech diagnostikován whiplash syndromem a nasazen Tanakan 6 tablet denně. Po tomto koncentrické zúžení zorného pole změněno na mapovité výpadky, ale rozmazané vidění a dvojité je stále a silnější. Vyšetření u očích lékařů negativní. Vážně jsem v koncích. Nečtu , nesleduji televizi. Ráno vidím, ale sebemenší únava a hned rozostřené vidění a pak rozdvojené. Děkuji za Radu pokud bude možná

Odpověď lékaře:

Dobrý den, Váš problém bude z velké části neurologický (poúrazové poškození zrakového nervu a pravděpodobně i některého z okohybných nervů). Nevím, co z očních vyšetření jste absolvovala, ale bylo by vhodné doplnit vyšetření na tzv. Hessově či Lancasterově plátně právě ke zjištění poruchy okohybných svalů, která může být příčinou rozdvojování vidění. Pokud se tato prokáže, bylo by možno zkusit Vám dvojité vidění srovnat pomocí speciálních, tzv. prizmatických brýlových čoček.

Božena

Dobrý den, moje maminka, rok narození 1930, chce jít na operaci šedého zákalu v obou oči. Není to v jejím věku příliš riskantni? Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, operace šedého zákalu je dnes výkon s minimálním rizikem, protože se při něm neuspává (používá se pouze lokální anestezie v kapkách) a samotná výměna oční čočky je s dnešním přístrojovým vybavením také relativně snadná. Výkon trvá cca 15 minut. Zcela jistě tedy není důvod na operaci nejít z důvodu věku, naopak právě u starších lidí je vhodné šedý zákal řešit, aby lépe viděli a byli soběstačnější a schopni bezpečněji se pohybovat bez rizika pádů.

Tomáš

Dobrý den, chci se zeptat, vždy cca po 5ti týdnech se mi vždy vrací silné svědění jednoho nebo druhého oka, vždy ve vnější části víčka (na kraji) a po dvou dnech se oko přivřelo a hůře jsem viděl. Lékařka oční mi na to dala antialergenní kapky a mast ofhalmo hydrocortison. Poté se to do dvou dnů uklidnilo a do týdne odeznělo, ale vždy cca poté po měsíci se mi to vrací. Byl jsem odeslán na alergologii (léčím se s alergií na břízu - dasselta 1-0-0, dále s cukrovkou na insulinu a po operaci mozkového nádoru beru další léky jako minirin melt, hydrocortison, euthyrox, appo-alopurinol, genotropin a sustanon). Na alergologii mi lékařka přepsala nějaký prášek rozpustný ve vodě s názvem asi IMUNO...., že to mám vypít 1x denně ráno po 4 dny a potom za týden.Ale pořád se problém opakuje. Chci poprosit o radu, co se s tím dá dělat, napadá mne, že tím že se vážně hodně potím a pot často stéká do obličeje a očí, jestli to může být tím, nebo něčím jiným? Děkuji Tomáš Olomouc

Odpověď lékaře:

Dobrý den, může se jednat o alergii, jejíž léčba někdy bývá zdlouhavá, ale také se může jednat o syndrom suchého oka nebo zánět víčkových okrajů. Bez vyšetření to ale nemohu posoudit.

Helena

Dobrý den, uz asi půl roku me trápí preskakovani zraku, byla jsem u očního a vše v pořádku, poté jsem šla na neurologii tam prý vypadá vše v pořádku, ze to bude nějaká oční vada. Mám jít znova na oční. Take jsem měla rehabilitaci a nepomohlo to. Je to jako by to z ničeho nic preskocilo třeba obraz. Nosím brýle dioprie 1.5 myslim do dálky. Co by to mohlo být? Bojím se nějakého nádoru, i kdyz doktor rikal, ze to neni. Začalo to po porodu i me bolí oči. Takže na oční se budu objednávat tento týden. Přijde mi i ze mam jednu zornici vetsi v přítmí na světlo reagují obe stejně. Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, přeskakování obrazu může být součást migrenózních potíží (tzv. oční aura, která ani nemusí být následována migrenózní bolestí hlavy). O nádor se zcela jistě nejedná. Bolesti očí po porodu pak bývají často vlivem syndromu suchého oka, který souvisí s hormonálními změnami, únavou atd.

Pavla

Dobrý den. Je mi 44 let a mám 5 týdnu po operaci šedého zákalu na obou očích. Byla mě inplantovana monofokalni čočka. Před operaci jsem brýle nepotřebovala. Nyní mám - 2 dioptrie na dálku a plus 1 dioptrii na blízko. Na střední vzdálenost vidím rozmazane až neostrá, to stejně je do dálky. Chtěla jsem se prosím zeptat jestli není možná nějaká další oerace aby se mě zrak zlepšil. Jsem z toho hrozné nervózní a omezuje mě to jak v práci tak v soukromí. Děkuji za odpověď. Pavla.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, Vaši pooperační krátkozrakost je možno dokorigovat např. laserem, poté by to znamenalo nutnost brýlí na blízko. Pokud byste se chtěla zbavit brýlí zcela, pak by bylo možno to řešit implantací tzv. multifokální add-on čočky, která by se do oka přidala ke stávající čočce.

Aleš

Dobrý den, O Silvestru jsem dostal od opilého kamaráda facku přes otevřené pravé oko. Oční lékařka mi předepsala Tobrex mast s tím, že to nejspíš byla eroze rohovky, ale že to spíše dedukuje, jelikož jsem přišel až po týdnu. Doteď mě však oko trápí, není to nic vážného, ale je to nepříjemné. Hlavně při pohledu doleva mám pocit lehkého řezání, jako kdybych v oku měl řasu, nebo zrnko písku. Oko vypadá podobně jako to druhé, jen je pod ním vidět trošku červená žilka, ale to si myslím, že by vliv mít nemělo, nejsem však odborník. Svého očního lékaře jsem navštívil minulý měsíc, ten mi však řekl, že oko je v pořádku a nic nevidí. Nitrooční tlak jsem měl dobrý. Vlevo 17, vpravo 18. Při prvním vyšetření, týden po úrazu jsem ho měl hraniční, na pravém asi 21, pokud si pamatuji správně. Nejsem žádný hypochondr, ale opravdu mám stále, i když to je téměř půl roku, tento problém. Jaký je Váš názor? Myslíte si, že oko je třeba jen přecitlivělé a bude mu trvat třeba rok, než se vrátí do normálu, nebo co to může být? Děkuji a jsem s pozdravem.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, po takovémto úrazu může dojít k tzv. recidivujícím erozím rohovky, které vznikají samovolně a obvykle ráno vlivem prvního otevření očí. Je tedy vhodné navštívit lékaře ve chvíli, kdy tento problém nastane, aby mohl rohovku zkontrolovat.

Zdeněk

Dobrý den pane doktore, k očnímu lékaři chodíme i s manželkou, ale teď mám problém, bylo mi dvěma očními lékaři doporučeno abych si nechal upravit přes zdravotní pojišťovnu vrchní oční víčka, které mám spadlé dolu, byl mi dělán test u mého očního, a pak test na očním v Opavě, ten jsem potom odnesl do zdravotní pojišťovny VZP v Opavě, kde mi bylo řečeno, abych jím dal tel. číslo že mě budou volat jak rozhodl revizní lékař. Od této doby nemám od ních žádnou zpravu, a protože jsem byl objednán na internu k vůli sníženi warfarinu k operaci, volal jsem do Opavy na oční zda tam mají rozhodnutí zda mi to schválili, bylo mi řečeno že to mají ale bylo mi schváleno jen jedno oko, mohl byste mi nezávisle zkontrolovat tento test, jestli rev. lékař postupoval správně, což se mi nezdá, nebo kde se mám obrátit? Předem děkují Zdenek 76 let,nevím jak dále postupovat, protože na mé meily pojišťovna neodpovídá,,

Odpověď lékaře:

Dobrý den, bohužel neexistují objektivní a jednotná kritéria, kdy je možno nechat se víčka operovat na pojišťovnu - záleží na vnitřních směrnicích pojišťoven i individuálním posouzení daného pacienta revizním lékařem.

Marie

Dobrý den. Je mi 69 let a od 60 let mám VPDM. Chtěla jsem se zeptat ,zda se neobjevilo něco nového,kromě injekcí do oka k zastavení tohoto onemocnění. Mám vlhkou formu a na pravé oko už prakticky nevidím a levé zatím po jedné aplikaci injekce,drží. Není možná transplantace? Děkuji Marie

Odpověď lékaře:

Dobrý den, zatím je aplikace anti-VEGF látek do sklivce nejúčinnější metodou léčby vlhké formy VPMD. Metody jako sítnicová protéza jsou zatím v začátcích a dokáží zrak navrátit maximálně na úroveň 1. řádku vyšetřovacích tabulí.

Hana

Dobrý den, je mi 48 let a mám již 10 let na čtení brýle, diagnóza astigmatismus. Také mám trvale zvýšený oční tlak při zesílené rohovce. Na očním mi řekla paní doktorka, že mám z tohoto důvodu složitější oční situaci. Chodím pravidelně 1x za rok na kontroly, dle doporučení očního lékaře. Chtěla bych se zeptat jak svoji oční situaci řešit, zda mi hrozí riziko zeleného zákalu a zda při zeleném zákalu hrozí slabozrakost, případně oslepnutí či jiné komplikace? Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Hana.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, zvýšený nitrooční tlak je hlavním rizikovým faktorem vzniku zeleného zákalu, i když pokud máte zároveň silnější rohovku (což změřené hodnoty tlaku lehce nadhodnocuje), je riziko menší. Kontroly minimálně jedenkrát ročně jsou tedy vhodné (včetně perimetru čili vyšetření zorného pole a některé z přístrojových metod hodnotících stav nervových vláken na sítnici - OCT, HRT, GDx). Důležité je případný začínající zelený zákal zachytit včas, neboť neléčený může opravdu vést k těžkému postižení zraku až slepotě.

Kamil

Dobrý den. Jsem ročník 1948, před rokem mi byly zjištěné dvě nemoci, revmatoidní artróza a polyneuropatie. Užívám Metotrextát, Medrol, Concor, Prenesa, Ac. folicum, Vignatol, Helicid, Timo-comod. Před dvěma roky se mi objevila v sítnici levého oka podkovovitá trhlina s operkulem zajištěna laserovou baráží. Před půl rokem se v levém oku objevil v makule celofánový reflex a v její temporální polovině radiální řasení zadní sklivcové membrány. Byla mi doporučena operace k odstranění membrány mezi sítnicí a sklivcem. Prosím, můj dotaz zní: Jestli v mém věku je vhodná tato operce, když běžně vidím velice dobře, pouze na čtení mám brýle 3,5 a 3 D. Jediné co se zhoršilo je, že např. hvězdu vidím jako 5 bodů do kroužku a zrovna tak i kontrolku u TV. Mám obavu, že se můj zrak operací nezlepší, spíše se zhorší. Také narkózu snáším dosti špatně, nehledě k její riziku. Děkuji předem za Vaši radu.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, operace epiretinální membrány není otázkou věku, ale toho, jak moc je zhoršeno vidění. Dnes navíc ani není nutno tento zákrok provádět v celkové anestezii. Pokud se zatím vidění zhoršilo jen minimálně, je lepší s operací počkat (protože ani operace Vám pravděpodobně nevrátí vidění do zcela stoprocentního stavu). Ale jelikož neznám přesné výsledky Vašeho vyšetření včetně aktuální zrakové ostrosti a OCT nálezu, doporučuji se spíše podrobně poptat Vašeho lékaře, proč operaci indikuje a jaký je předpokládaný výsledek. Obecně však platí, že operace epiretinální membrány prováděná zkušeným chirurgem má dnes velmi dobré (i když ne dokonalé) výsledky.

Ladislava

Dobrý den jsem pět měsíců po operaci meningeomu tureckého sedla u zrakového nervu /nerv už byl elevován nádorem/ po operaci jsem dva ny neviděla pak začalo mírné zlepšení přd měsícem oční kontrola na perimetru opět mírné zlepšení v bytě jsem schopná rozeznat dost předmětů /vidění mám zatím jako přes cedník/chtěla jsem se zeptat zda je ještě šance na další zlepšení ,děkuji za odpověď a diskrétnost.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, nervová tkáň regeneruje dlouho, nejdřív po roce dochází k ustálení vidění, takže stále ještě lze očekávat zlepšení.

Cyril

Mám prosbu. Jaké dioptrie splňují požadavek na řízení motorového vozidla. Jsem po operaci šedého zákalu. Levým okem vidím na dálku dobře bez dioptrií, na pravém oku mám půl dioptrie. Brýle nenosím, ale při zkoušení na optotypu přece jen pravým okem vše nepřečtu. Před operací mi byla nabízena možnost, že jedno oko bude uzpůsobeno na dálku a druhé nablízko. Já jsem toto nevyužil, ale výše uvedený stav mého zraku vpodstatě tomuto odpovídá. Vadí tedy pro posouzení zraku, že na jedno oko vidím hůře? Brýle nemám a nerad bych v autě nosil, když to není nutné. Prosím o odpověď nebo aspoň o Váš názor. Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, získání/udržení řidičského oprávnění není podmíněno dioptriemi, ale nejlepší dosažitelnou zrakovou ostrostí (ať už bez brýlí či s brýlemi - prakticky mohou být jakkoli silné), a ta by měla být minimálně 50% na každém oku. Vzhledem k tomu, že půl dioptrie je minimální vada, lze předpokládat, že podmínky pro řízení splníte i bez brýlí (tím spíš, že druhé oko je zcela bez dioptrií).

Jana

Dobrý den, prosím poradíme co užívat na zrak? Dobře vidím do dálky,ale na blízko to mám rozmražené.Jak otevřu oči vidím dvojím,než se rochodím. Mám na čtení brýle 0,5 dioptrií. Děkuji Jana

Odpověď lékaře:

Dobrý den, je zapotřebí zkontrolovat, zda dioptrie na blízko jsou správné nebo zda se změnily. Také by Vám měl Váš oční lékař zkontrolovat, zda máte dostatečnou konvergenci, tj. souhyb očí směrem k nosu při zaostřování na blízko, protože pokud toto nefunguje, dochází k rozdvojování vidění a obtížím při čtení. Nedostatečnou konvergenci lze řešit speciálním jednoduchým cvičením očí.

Ludmila

Dobry den,od malicka nosim bryle,v 10letech jsem mela dvakrat operovane l.oko pro silhavost,byla jsem pul roku v ocni skole.Nosim dioptrie+4,a na cteni +7,5.V posledni dobe musim pouzit oboje bryle naraz,abych precetla,to co potrebuji,jinak se mi pismo zdvoji nebo ho proste nevidim,na lekarske kontroly chodim pravidelne,ale s nynejsi p.dr. nejsem spokojena,nijak to neresi a me to dost desi, je mi 63let a na leve oko vidim jen stiny,co mam delat,dekuji za odpoved Ludmila

Odpověď lékaře:

Dobrý den, mohu Vám poradit jen to, abyste změnila očního lékaře, bez vyšetření opravdu těžko zjistíme, co je příčinou potíží.

Karla

Dobrý den, je možné operovat glaukom?

Odpověď lékaře:

Dobrý den, existují chirurgické zákroky, které sníží nitrooční tlak, takže pacientovi pak může být zcela bez léčby kapkami, případně lze takto počet preparátů, které je nutno do očí kapat, snížit. Nicméně ani operací se zelený zákal bohužel nevyléčí, je to diagnóza do konce života.

Alena

Dobrý den, moje dcera podstoupila vyšetření v glaukomové poradně již 2x, ale je prý nevyšetřitelná, protože neustále mrká a lékařka není schopná ji řádně vyšetřit. Mají podezření na žlutý zákal a chtějí mít jistotu. Existuje jiný způsob vyšetření, kdy by bylo možné mrkání odstranit? Pokud se to prý nepovede, bude muset kapat nějaké kapky. Musí je brát do konce života? Prosím o radu. Ještě jeden dotaz, prosím. Jak se projevuje šedý zákal? Děkuji.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, glaukom (zelený zákal) se nikdy nestanovuje z výsledků pouze jednoho vyšetření, ale z několika typů vyšetření prováděných obvykle opakovaně. Právě to by mělo částečně vliv mrkání eliminovat (největší vliv má mrkání na měření nitroočního tlaku, který je sice největším rizikovým faktorem glaukomu, ale dnes už se diagnóza zdaleka nestaví jen na něm) a zkušený lékař by měl umět výsledky vyhodnotit, byť třeba nebude moci glaukom vyloučit ani potvrdit se 100% jistotou. Je pravda, že při hraničních nálezech je lepší preventivně nasadit léčbu, kterou lze později vysadit, když se během dalších vyšetření ukáže, že se o glaukom nejedná. Šedý zákal (katarakta) se projevuje jako zamlžený, zašedlý, někdy rozdvojený obraz. V počátcích šedého zákalu může dojít ke vzniku či zhoršení stávající krátkozrakosti (zhoršené vidění do dálky) při zachování dobré zrakové ostrosti do blízka.

Jan

Dobrý den,mám těžkou amblyopií pravého oka už od dětství.Po genetickém vyšetření mi byl prokázán Alportův syndrom.Vzhledem k celkovému zdravotnímu stavu mi byl přiznán ID.Chtěl jsem si zažádat o ZP(ZTP),ale dle vyjádření posudkové lékařky nemám nárok jelikož ve svém zdůvodnění napsala : snad pravé oko tupozraké.Jde se nějak bránit proti takovému hodnocení.Jinák chodím na pravidelné kontroly,kde se vlastně věkem jen koriguje pohled na svět levým okem.Operace oči mi nebyla doporučena vzhledem k oční vadě : chtěl jsem to zkusit bez brýlí.

Odpověď lékaře:

Dobrý den, nezbývá než zkusit štěstí u jiného lékaře, zda by bylo možno Vám ZTP přiznat.

Lucie

Dobrý den. Pracuji v laboratoři od prvniho brezna.. nejsou tam žádná okna, takze svetlo jen umele a jeste je tam klimatizace a cisteny vzduch. Počítám s tim, ze to oci nejspis odnesou - je vhodne v takovem prostředí mít kontaktní čočky? Pry s klimatizací to moc dobre neni.. v kanceláři jsme 4 a jsem posledni, ktera nemá brýle, ale oci mě bolí kolikrát cele dny. Dekuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, měla byste se objednat na oční vyšetření. Práce v takovýchto podmínkách zrak hodně zatěžuje, takže oči mohou být unavené. K únavě může přispívat také syndrom suchého oka či neodhalená dioptrická vada, takže je vhodné tyto případné problémy řešit, aby se Vám pracovalo komfortněji.

Magdalena

Dobrý den , dlohodobě mě trápí jeden problém.Při usínání se mi promítají černé útvary -koule ovál, které mě pohlcujou.Od malého do pohlcení a nemohu usnout. Není to denně, kdy to přijde neznám, neznám spouštěč, ani příčinu, trvá to už 4 roky, nebolí to. Řešení bylo : návštěva neurologa .emmg, návštěva na vyšetření očí na periferním vidění levé oko sníženo o 24%, jinak všev normálu. CT hlavy, spánkové laloky , vše v pořádku. Dioptrie 1,5 na čtení. Ceková diagnoza mé osoby: Polyneuropatie DK, trombózy se opakující DK. DNA : nespracovávání kyseliny listové. Zůžený michový kanál -páteř. Psychiatricky bez nálezů. Je mi 54 let, výška 163, váha 99kg. Cukr v normálu,cholesterol taktéž. Prosím stačilo by mi se třeba jen napojit na lékaře, kteří by už měli zkušenost s tímto problémem. Velmi děkuji za odpověď. Magdalena

Odpověď lékaře:

Dobrý den, na konkrétní lékaře Vás napojit neodkážu, ale problém je zcela jistě nutno řešit u neurologa - podle celkových diagnóz máte dost cévních rizikových faktorů a nejpravděpodobnější je, že dochází je zhoršenému prokrvení mozku.

Pavel

Dobrý den, mám na obě oči 3/4 dioptrie, bohužel i bez brýlí vidím velmi dobre, doufám, ze mě chápete, ale proste když se vzbudim, tak nemám potřebu si je brát, nějak mi to nedojde.. Je mi 21 let a už teď mám brášku z toho jak Furt mzouram, ale ani tak mi to rano nedojde, o co mi jde ale nejvíc a proč sem píšu, Tal jestli tím, jak flakam nošení brýlí.. nějak zhorsuji oči. Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, oči se nenošením brýlí nehorší, pouze vzniká pocit diskomfortu a únavy očí plus Vámi zmiňované vrásky od mžourání.

Petra

Dobrý den, prosím Vás, neznáte nejlepšího odborného lékaře na glaukom? A prosím Vás, je vyšetření OCT bezpečné a bez kontraindikace? A jak často se může vyšetření OCT opakovat? A když mi dělali vyšetření OCT tak mě před vyšetřením a i během vyšetření slzeli a pálily oči. Nemůže být vyšetření OCT -výsledek znehodnocený - falešný? Děkuji

Odpověď lékaře:

Dobrý den, glaukomatologové nepořádají žádné závody a soutěže, podle kterých by se dalo určit, kdo je nejlepší :-) Je určitě vhodné se obrátit na specializovanou glaukomovou poradnu, ty bývají obvykle v nemocnicích. OCT vyšetření je zcela bezpečné, bez kontraindikací a lze jej opakovat bez omezení. Oči při něm pálit mohou, protože je potřeba sledovat bez mrkání fixační bod a to samozřejmě není pro člověka zcela přirozené.

Tamara

Dobrý den pane doktore,již dlouhou dobu mě slzí a štípou oči . Někdy je to tak silné,že oči raději moc neotevírám jenom, tak abych neupadla.Sluníčko a sníh to ještě znásobují.Byla jsem u svého očního lékaře,který mě prohlédl oči ale nic nenašel . Na další vyšetření mě neposlal.Nosím brýle 4 a 4,5 na čtení a 2 dioptrie na dálku.Děkuji a přeji vám hodně úspěchů Tamara

Odpověď lékaře:

Dobrý den, nejčastější příčinou bývá syndrom suchých očí. Při běžném vyšetření někdy může ujít pozornosti a je třeba provést speciální testy - barvení povrchu oka fluoresceinem nebo jiným barvivem, Schirmerův test slzivosti a další. Léčba pak spočívá v kapání umělých slz, případně i jiných typů kapek podle závažnosti potíží.

Dana

Dobrý den pane doktore, chodím pravidelně na prohlídky,sestřička mi změří na přístroji tlak, měřila i šedý zákal těmi blikajícími světýlky. Pan doktor se do oka ani nepodíval a řekl, ať jdu na operaci šedého zákalu. Mám brýle na všechny vzdálenosti (mulifokál) a zatím vidím celkem dobře. Už delší dobu vidím v oku, nejdříve jsem si myslela, že mi sedí nějaká muška na brýlích, ale ne, je to někde vevnitř v oku. Z venčí tam není nic vidět. Je to ten šedý zákal nebo něco jiného? Děkuji Dana

Odpověď lékaře:

Dobrý den, ta muška bude spíše sklivcový zákalek, což je běžná a neškodná záležitost, která se obvykle neřeší (pokud je zákalků ve sklivci hodně, lze je operovat). Pokud zatím potíže s viděním nemáte, není operace šedého zákalu nutná. Každopádně si myslím, že hodnotit šedý zákal jen podle přístrojového vyšetření, aniž by se lékař do oka podíval, není spolehlivé.