Chcete být zdraví? Zapomeňte na cukr – oslabuje imunitu

  • Redakce uLékaře.cz
  • 19.1.2015
  • Aktualizace: 19.1.2015
  • uLékaře.cz

Není cukr jako cukr. Složité sacharidy, obsažené v ovoci, zelenině či obilí, jsou zdraví prospěšné. Naopak jednoduché cukry, které přijímáme v podobě sladkých limonád nebo různých cukrovinek, mohou náš organismus značně poškodit. Nadměrný příjem těchto látek snižuje imunitu, ale stojí také za rozvojem cukrovky, obezity a srdečních chorob.

Jednoznačně škodlivé jsou naopak všelijaké pamlsky v podobě sladkostí či slazených limonád.
Jednoznačně škodlivé jsou naopak všelijaké pamlsky v podobě sladkostí či slazených limonád.

Cukr a imunita

Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů poškozuje imunitní systém lidského organismu. Alespoň to ukazují výsledky vědeckých výzkumů. Podle lékařů dokáže výrazný pokles imunitních funkcí způsobit už takové množství cukru, které je obsaženo například ve 3/4 litru sladké limonády. Zvýšená konzumace jednoduchých cukrů snižuje schopnost bílých krvinek pohlcovat bakterie až po dobu pěti hodin od požití sladkého nápoje či potraviny. Naproti tomu příjem zvýšeného množství složitých sacharidů nebo škrobu nemá na imunitu žádný negativní vliv. I v případě sladkostí by tedy mělo platit lidové moudro „všeho s mírou“.

Pokud se k nadměrnému holdování sladkému přidá dlouhodobý stres, je zaděláno na pořádný problém. Stres totiž také nepříznivě ovlivňuje imunitní funkce. Kombinace sladkostí a stresu tak přináší zvýšené riziko přenosu infekčních chorob, ale také možnost vzniku autoimunitních nemocí nebo nádorového bujení.

Přeslazený organismus

Nadměrný příjem cukrů a tuků ve stravě způsobuje rozvoj cukrovky. Chronické onemocnění metabolismu způsobuje mnoho komplikací, mezi které patří poškození velkých cév, sítnice, ledvin či nervů. Je pravda, že za cukrovku zčásti mohou geny. Životním stylem ale můžete rozvoj cukrovky značně oddálit, nebo také naopak uspíšit. V dnešní době jsou chemicky slazené výrobky mnohem levnější než kvalitní potraviny přírodního původu, a tak enormní konzumace cukrů vede i k rozvoji obezity. Lidské tělo si s nadbytečným množstvím cukru poradí tak, že ho přemění na zásobní tuk. Nejen tuk, ale i cukr tedy způsobuje vznik obezity. Přeměna cukru v tuk způsobuje zvýšení hladiny nebezpečných lipidů v krvi, jež mohou stát za vznikem srdečních chorob nebo akutního zánětu slinivky břišní.

Cukr by se ale rozhodně neměl stát nepřítelem číslo jedna. Komplexní, tedy složité sacharidy a škroby jsou pro lidský organismus nanejvýš prospěšné, protože představují hlavní zdroj energie pro naše tělo. Proto bychom do svého zdravého jídelníčku měli zařadit vždy alespoň kousek ovoce nebo zeleniny a výrobky z celozrnných obilovin. Jednoznačně škodlivé jsou naopak všelijaké pamlsky v podobě sladkostí či slazených limonád. Avšak i v tomto případě platí, že pokud zhřešíte jednou za čas, tolik se zase nestane.

Zdroj: www.askdrsears.com

Autor článku:

MUDr. Jakub Holešovský

Líbí se vám článek?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Imunita mínus | Od: Kerestesova | 4.5.2016 16:20
Oslabení imunity mi nehrozí, jim ovoce a zeleninu,
ale hlavně reishi. Ale teda necvicim
reagovat
re:Imunita mínus | Od: Erika | 5.5.2016 11:10
Reishi nebo hlívu ústřičnou. To jsou si hodně
podobné dě léčivé houby
reagovat
re:re:Imunita mínus | Od: Monika | 6.5.2016 14:21
Já myslím, že ta Reishi toho má mnohem více v
sobě, ale samozřejmě obě ty houby jsou velmi
zdravé
reagovat
re:re:re:Imunita mínus | Od: Lemon | 6.5.2016 14:45
Tak když reishi, tak od terezia company. Tam je ta
houba celá, žádný výtažek
reagovat
re:re:re:re:Imunita mínus | Od: Jenda Praha | 11.5.2016 10:33
Od Terezie máme doma B17. To je vitamín, o kterém
se říká, že zaručuje dlouhověkost
reagovat
re:re:re:re:re:Imunita mínus | Od: Zara | 12.5.2016 12:05
V B17 od terezie je toho mnohem více. Je to
namíchané s reishi, hlívou a rakytníkem
reagovat
re:re:re:re:Imunita mínus | Od: Radek | 10.5.2016 10:00
Ja taky. Ale hlavne proto, ze je bez lepku. Jsem
jeden z tech mene stastnych co ma tu krutoprisnou
dietu
reagovat
re:re:re:re:re:Imunita mínus | Od: Eva | 13.5.2016 12:12
V terezii mají hodně produktů bez lepku
reagovat
re:re:re:re:Imunita mínus | Od: Květa | 9.5.2016 11:43
Jj dělají to nějakou jinou technologií výroby.
Zůstávají v tom prý vitamíny, minerály i ty bílkoviny
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: