#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hypofunkce štítné žlázy - příznaky a léčba

Zdravcentra.cz 23.5.2008

Hypofunkce štítné žlázy, hypotyreóza, je soubor příznaků, které se projeví v případě, že se ve žláze tvoří menší množství hormonů než tělo
potřebuje. Je opakem hyperfunkce. Mezi typické příznaky patří zimomřivost, snížená výkonnost a přibývání na váze. Mezi její nejčastější příčiny patří chronický zánět štítné žlázy, dlouhodobý nedostatek jódu, některé druhy potravy a operace štítné žlázy nebo ozáření krku. Některé formy hypotyreózy jsou již vrozené.

krk, šíje, dekolt, žena
Hypotyreóza vzniká při sníženém uvolňování hormonů štítné žlázy do Vaší krve.

Co jste možná netušili...

O významu štítné žlázy lékaři dlouhá staletí pochybovali. Galén se domníval, že slouží ke zvlhčení dýchací trubice. První anatomický popis štítné žlázy pochází z druhé poloviny 15. století z Číny. Své dnešní jméno však dostala až v roce 1656. Anglickému anatomovi Thomasu Whartonovi tehdy její tvar připomínal čtverhranný starořecký štít - thyreos. První, kdo zjistil význam žlázy, byl Kocher. Právem je považován za jednoho ze zakladatelů endokrinologie.

Důležitým objevem bylo zjištění souvislosti mezi funkcí žlázy a jódem. V roce 1811 vědci přišli na to, že spálené mořské řasy používané až do té doby k léčbě strumy, obsahují velké množství tohoto prvku. Postupně se do léčby začaly zavádět přípravky s jódem. Dnes běžné jódování soli zahájili ve Švýcarsku v roce 1920.

Jak vzniká...

Hypotyreóza vzniká při sníženém uvolňování hormonů štítné žlázy do Vaší krve. Mezi její nejčastější příčiny patří chronický zánět štítné žlázy, dlouhodobý nedostatek jódu, některé druhy potravy, operace štítné žlázy nebo ozáření krku. Některé formy hypotyreózy jsou již vrozené. V části případů je hypofunkce způsobena nedostatečným vylučováním regulačních hormonů štítné žlázy mozkem.

Zánět štítné žlázy může vzniknout působením vlastních protilátek (autoimunitní zánět - např. Hashimotova tyreoiditida) nebo bakteriální či virové infekce. Denní potřeba jódu činí asi 150 mikrogramů. Při jeho dlouhodobém nedostatku se projeví hypotyreóza se zvětšením štítné žlázy - struma (vole). V našich podmínkách se daří denní potřebu jódu pokrýt běžnou stravou a jeho nedostatek je jen velmi vzácnou příčinou hypotyreózy.

Určité druhy potravy obsahují látky, které brání štítné žláze v hromadění a využití jódu. Říká se jim strumigeny. Mezi nejběžnější zdroje strumigenů patří kedlubny, ředkvičky nebo zelí. Běžná smíšená strava s podílem těchto potravin Vás nijak neohrozí. Při jednostranné dietě s převahou strumigenů se však již může hypotyreóza projevit. Operační odstranění štítné žlázy zcela logicky vyvolá hypotyreózu. Proto je po něm nutné doživotně užívat uměle připravené hormony štítné žlázy (substituční léčbu). Podobná situace může nastat při ozáření krku, například v rámci léčby onkologického onemocnění. Působením záření totiž žláza zaniká.

Vrozená hypotyreóza je velmi závažná porucha. Bez léčby ohrožuje vývoj dítěte. Naštěstí se vyskytuje jen vzácně.

Jak se projevuje...

Hypofunkce štítné žlázy je zrcadlovým obrazem hyperfunkce. Cítíte se jako zpomalený film. Jste unavení, málo výkonní, stále byste spali. Zpomaluje se Váš metabolismus i pohyby střev. Proto trpíte zácpou. Přibýváte na váze. Vyhledáváte teplejší místa, protože Vám je stále zima. Kromě toho se hypotyreóza projeví i na Vašem myšlení. Ztrácíte své zájmy, máte sklony k depresím, zapomínáte.

To stále ještě není všechno. Přidávají se obtíže, které by se štítnou žlázou snad nikdo nespojoval. Začnou Vás bolet klouby a zhorší se Vám kvalita kůže. Začne být suchá a může se dokonce olupovat. Získá žlutavý odstín. Vaše nehty se začnou třepit a vlasy prořídnou. Později se objeví otoky končetin a obličeje (myxedém). Vaše kůže je prosáklá, oční víčka máte odulá, takže se sami skoro nepoznáte. Všechny projevy hypotyreózy se rozvíjejí postupně a nenápadně. Proto mohou snadno uniknout Vaší pozornosti.

Jak se potvrdí...

Lékaře bude při vyšetření zajímat podrobný popis Vašich obtíží i to, jak a kdy začaly. Pohmatem vyšetří Váš krk a štítnou žlázu. Při poslechu si všimne zpomalené činnosti Vašeho srdce.

Popis obtíží i Váš celkový stav leccos napoví. Definitivní diagnózu hypofunkce štítné žlázy však stanovuje lékař až na základě výsledku laboratorního vyšetření Vaší krve. Obvykle zjistí sníženou hladinu hormonů štítné žlázy (T4 - tyroxinu a T3 - tyroninu) při vysokých hladinách regulačního hormonu štítné žlázy (TSH). Kromě toho budete mít vysokou hladinu cholesterolu. U autoimunitních zánětů lze ve Vaší krvi prokázat protilátky proti štítné žláze.

Velikost a strukturu Vaší štítné žlázy ozřejmí ultrazvukové vyšetření. Může ukázat známky dlouhodobého zánětu nebo zmenšení žlázy. Dalším pomocným vyšetřením, které pomůže dokreslit obraz hypotyreózy, je vyvolání reflexu Achillovy šlachy. Při poklepu nad patami je reakce nohou zpomalená.

Jak se léčí hypofunkce štítné žlázy

Základem léčby hypotyreózy je náhrada nedostatečné funkce žlázy. Slouží k tomu podávání uměle připravených hormonů štítné žlázy. Jejich dávku lékař upravuje podle hladiny hormonů štítné žlázy a jejího regulačního hormonu ve Vaší krvi.

Záněty se léčí podle své vyvolávající příčiny. Na bakteriální původce zabírají antibiotika. Virový zánět lze mírnit nesteroidními protizánětlivými léky nebo kortikoidy. Posledně jmenovaná skupina léků se používá i při zvládání autoimunitních zánětů. Štítné žlázy.

Co dál...

Odpovídajícím způsobem léčená hypotyreóza nemusí činit žádné obtíže. Substituce hormonů je v mnoha případech dlouhodobá nebo dokonce celoživotní. Dodržujte pokyny svého lékaře a užívejte své léky pravidelně. Zvládejte svoji hypotyreózu.

Trvale nízké hladiny hormonů štítné žlázy mají na Váš organismus neblahý vliv. Výrazně se urychluje postup kornatění tepen. Při jejich nedostatečné kompenzaci se tak vystavujete riziku rozvoje ischemické choroby srdeční.

Hypotyreóza způsobuje u mužů impotenci a u žen poruchy menstruačního cyklu.

Jak se tomu všemu vyhnout...

K prevenci onemocnění štítné žlázy může přispět dostatečný přísun jódu. Ten se hojně vyskytuje například v produktech z mořských živočichů. V případě potřeby je možné využít i jódem obohacené potraviny nebo potravinové doplňky.

Návod, jak předcházet zánětům Vaší štítné žlázy, bohužel neexistuje. Všechno, co pro sebe můžete v tomto ohledu udělat, je všímat si nápadných příznaků a včas navštívit lékaře. Potom je třeba důkladně dodržovat předepsanou substituční léčbu. Jen tak zajistíte, že Vaše tělo bude dostávat hormony, které potřebuje, a nebude trpět nadměrnými výchylkami jejich hladin. Úspěšnost léčby je závislá na Vaší úplné spolupráci a disciplíně.

Při onemocnění štítné žlázy byste se měli snažit dodržovat zásady zdravé životosprávy. Prospěje Vám dostatek pohybu, dieta s omezením tuků, dostatek vlákniny a udržování přiměřené hmotnosti. Měli byste omezit nadměrnou zátěž a udržovat se v psychické pohodě.

Ke včasnému rozpoznání vrozené hypotyreózy slouží vyšetření, které podstupují novorozenci už v porodnici krátce po narození (screening). Všem je odebrána kapka krve z patičky a vyšetřena na množství regulačního hormonu štítné žlázy (TSH). Vysoké hladiny budí podezření, že není vše v pořádku. Následuje další podrobnější vyšetření. Rychlé stanovení diagnózy a neodkladná substituční léčba zabrání nevratnému poškození vyvíjejícího se dětského mozku. Pro úvodní online konzultaci můžete využít služeb naší lékařské poradny.

Doporučujeme

Čtěte více

Hýbejte se i v zimě. Ulevíte bolavým kloubům

„Bude mrznout, cítím to v kostech.“ Možná jste i vy slyšeli tyto předpovědi...

Hydrogel pomáhá hojit těžké popáleniny – bez jizev

Na americké Johns Hopkins University se podařilo vyvinout materiál připomínající...

Hyperaktivitu u dětí způsobuje tabák i jedovaté olovo

Počet dětí, u kterých byla diagnostikována hyperaktivita s poruchou pozornosti,...

Hyperaktivní mohou být nejen vaše děti, ale i váš močový měchýř

Jsou choulostivá témata, která člověk nerad rozebírá i se svým blízkým okolím....

Hyperfunkce štítné žlázy - když je hormonů víc, než je třeba

Hyperfunkce štítné žlázy, hypertyreóza, je soubor příznaků, které se projeví...

Hyperprolaktinemie

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina prolaktinu v krvi. Prolaktin je tvořen...

Hyperprolaktinemie

Prolaktin je hormon předního laloku hypofýzy (podvěsku mozkového). Jeho úkolem...

Hyperprolaktinemie aneb Co jste možná netušili

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi. Může být způsobena...

Hypertenze od A do Z: Co jste možná nevěděli

Hypertenze je označení pro vysoký krevní tlak. Jeho počáteční stádia probíhají...

Hypertenze? Příčinu nehledejte, soustřeďte se na léčbu!

Vysoký krevní tlak je nebezpečný, protože srdce musí vynaložit vyšší práci na...

Hypotenze

Hypotenze je označení pro nízký krevní tlak. Typicky se projevuje příznaky z nedostatečného...

Hysteroskopie

Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout...

Chcete během únorových plískanic zůstat zdraví? Vsaďte na Engystol!

Poslední věc, kterou byste teď chtěli, je být nemocní. Rýma, kašel, bolest v...

Chcete být člověku s artritidou užiteční? Zjistěte, s čím doopravdy potřebuje pomoci

Lidé trpící artritidou mají v závislosti na typu a závažnosti svého postižení...

Chcete být rychle ve formě? Zkuste in-line brusle

Jen málo sportovních disciplín zaznamenalo v poslední době takový nárůst příznivců...

Chcete být úspěšní? Skoncujte s kouřením!

Díky rozsáhlým kampaním by se mohlo zdát, že kouření pomalu, ale jistě vychází...

Chcete být zdraví? Zapomeňte na cukr – oslabuje imunitu

Není cukr jako cukr. Složité sacharidy, obsažené v ovoci, zelenině či obilí,...

Chcete dítě adoptovat nebo se stát opatrovníkem?

Přemýšlíte o tom, že do vaší rodiny přibude někdo další, kdo už nebude miminko?...

Chcete dítě bez alergie? Pomůže dudlík!

Podle švédských vědců může děti před vznikem alergie ochránit jednoduchý zvyk...

Chcete dítě uchránit před ekzémem? Pomůže vám život na farmě

Atopický ekzém je velmi nepříjemné chronické onemocnění kůže, které dokáže každého,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#