#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hypotenze

Zdravcentra.cz 19.2.2008

Hypotenze je označení pro nízký krevní tlak. Typicky se projevuje příznaky z nedostatečného prokrvení orgánů. Dominuje jim únava, spavost a bolesti hlavy. Většina případů nízkého krevního tlaku vzniká z neznámých příčin. Dlouhodobě snížený krevní tlak můžete vyrovnat změnou svých dietních návyků a zlepšením celkové fyzické kondice.

tlak
tlak
Hypotenze je označení pro nízký krevní tlak. Typicky se projevuje příznaky z nedostatečného prokrvení orgánů. Dominuje jim únava, spavost a bolesti hlavy. #IMG#

Co jste možná netušili...

Krevní tlak je tlak, kterým působí krev na stěnu tepen, ve kterých proudí. Jeho zdrojem je vypuzovací síla srdce. Tlak Vaší krve charakterizují dvě hodnoty. První, ta větší, znamená tzv. systolický tlak. Představuje nejvyšší hodnotu, která vzniká při stažení srdce. Druhá hodnota, diastolický tlak, charakterizuje situaci ve Vašich cévách při srdeční relaxaci.

Až do 19. století se krevní tlak mohl měřit jen tzv. krvavou metodou, pomocí trubiček zaváděných přímo do velkých cév. To se provádělo v experimentech na koních. Na člověka podobný způsob nemohl být aplikován. Později se objevily první pokusy o měření nepřímé. Moderní způsob měření krevního tlaku uvedl do praxe italský lékař Scipione Riva-Rocci v roce 1896. Použil k němu duši ze svého jízdního kola, gumový balónek a rtuťový manometr. Metodu později ještě vylepšil ruský lékař Nikolaj Sergejevič Korotkov.

Jak vzniká…

Většina případů nízkého krevního tlaku vzniká z neznámých příčin. Taková primární nebo někdy také esenciální hypotenze se častěji vyskytuje u žen. Způsobuje ji snad určitá odchylka v nervové nebo hormonální regulaci krevního tlaku. Váš organismus tak například při rychlém postavení odlišně reaguje na vzniklou situaci. Nepošle dostatečně rychle signál k Vašemu srdci aby zvýšilo svoji práci ani k Vašim cévám aby změnily svůj průsvit.

Příčinou tzv. sekundární hypotenze může být onemocnění srdce, žil, štítné žlázy nebo nervového systému. Může za ni i nedostatečný objem cirkulující krve. Ke snížení množství krve ve Vašem těle dochází například při masivním krvácení nebo dehydrataci. Kromě ztrát způsobuje nedostatečný objem cirkulující krve i nadměrné rozšíření všech cév ve Vašem těle (dilatace) vznikající například při anafylaktickém šoku. Hypotenze trápí ve zvýšené míře i diabetiky. Může za to snad cukrovkou způsobené poškození nervové regulace.

Krevní tlak snižují i některé skupiny léků působících na srdce a cévy (např. beta-blokátory, ACE inhibitory), nervy (některá antidepresiva) nebo ledviny (diuretika).

Jak se projevuje...

K hlavním příznakům nízkého krevního tlaku patří únava, spavost, poruchy koncentrace a bolesti hlavy. Můžete mít najednou mžitky nebo úplné zatmění před očima. Můžete slyšet šumění v uších. Obvyklým doprovodným příznakem je i studený pot na čele a chladné ruce a nohy.

Při nedokrvení mozku se o Vás může pokoušet závrať nebo dokonce na malou chvíli ztratíte vědomí. Takovým stavům se říká synkopy a objevují se obvykle v souvislosti s rychlou změnou polohy Vašeho těla. Možná jste to již sami na sobě pozorovali při náhlém postavení. Zatočila se Vám hlava, podlomily se nohy a Vy jste se museli hned zase posadit. Do podobné situace Vás může dostat i dlouhé stání. Lidé s nízkým krevním tlakem často omdlévají v prostředcích hromadné dopravy.

Vaše tělo se snaží nebezpečně nízký krevní tlak vyrovnat tzv. kompenzačními mechanismy. Jejich cílem je zachovat průtok krve životně důležitými orgány. Při nadměrném poklesu tlaku se proto objeví zrychlení srdeční frekvence, snížené vylučování moči a zpomalení střevních pohybů.

Jak se potvrdí...

Diagnózu hypotenze stanovuje lékař na základě interního vyšetření. Stejně jako v případě hypertenze k diagnóze obvykle nestačí jen jednou naměřené nízké hodnoty tlaku. O hypotenzi většinou mluvíme až při opakovaném naměření nízkého krevního tlaku při několika na sobě nezávislých měřeních.

Hranice, od které již hovoříme o hypotenzi, jsou dlouhodobě naměřené hodnoty krevního tlaku nižší než 100/60 mmHg (milimetrů rtuti).

V pátrání po příčinách Vaší hypotenze se používají laboratorní biochemická vyšetření Vaší krve, elektrokardiografie, echokardiografie i rentgenové snímkování. Ke sledování vývoje Vašeho krevního tlaku během dne se využívá techniky Holterovského měření. Před stanovením diagnózy primární (esenciální) hypotenze je třeba vyloučit všechny ostatní možné poruchy.

Jak se léčí...

Dlouhodobě snížený krevní tlak můžete vyrovnat změnou svých dietních návyků a zlepšením celkové fyzické kondice. Vašemu tělu prospěje pravidelná fyzická námaha, vhodné jsou zejména plavání, rychlá chůze, pěší turistika nebo jízda na kole. Při jakékoliv námaze byste se však měli vyvarovat náhlým změnám polohy. Do diety můžete zařadit jídla s vyšším obsahem sodíku (více solená jídla). Tlak Vám krátkodobě zvýší i káva nebo jiné nápoje s obsahem kofeinu.

K podpoře krevního tlaku slouží mechanické pomůcky jako například elastické punčochy nebo bandáže dolních končetin. Porucha vědomí způsobená nízkým krevním tlakem se rychle „vyléčí“ položením postiženého na záda a zvednutím dolních končetin nad úroveň hlavy. Zlepšíte tím návrat krve z končetin a zvýšíte prokrvení mozku. Potom obvykle dojde k rychlé úpravě vědomí.

Ve zvláštních případech Vám může lékař předepsat i léky působící na napětí stěn Vašich cév. Při sekundární hypotenzi se léčba zaměřuje na odstranění jejích příčin. Spočívá v doplnění tekutin nebo krve a v léčbě poruch jednotlivých orgánů.

Co dál...

Hypotenze není nemoc v pravém slova smyslu. Pravda je taková, že mírně snížený krevní tlak není na rozdíl od toho zvýšeného škodlivý. Spíše naopak. V některých ohledech Vám může prodloužit život. Zpomaluje totiž postup kornatění tepen - aterosklerózy. Jsou však i situace, kdy může být nízký krevní tlak nebezpečný. Zvláště v případech, kdy nedokrvení mozku vede k náhlým poruchám vědomí. Pádem způsobené úrazy mohou být i životu nebezpečné.

Pří těžké hypotenzi vede nedostatečný přítok krve k orgánům k jejich ischémii a v nejzávažnějších případech k odumírání buněk. Následuje selhání orgánů, které přímo ohrožuje Váš život.

Hypotenze může být i příznakem závažných onemocnění srdce, cévního systému, ledvin nebo nervového systému. Způsobuje ji i nadměrné užívání některých léků. Při nově vzniklých obtížích byste proto měli kontaktovat lékaře a aktivně pátrat po možných příčinách snížení svého krevního tlaku.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Pokud trpíte hypotenzí, jistě jste už několikrát zažili točení hlavy a ostatní nepříjemné projevy. Pokuste se vysledovat situace kdy k obtížím došlo a pro příště se jich vyvarovat. Vyhněte se hlavně rychlým změnám polohy těla a dlouhému stání na jednom místě. Před postavením z lehu se na chvíli posaďte a počkejte až se na změněné podmínky Váš organismus připraví. Při dlouhém stání zkuste přešlapovat z jedné nohy na druhou, několikrát se postavit na špičky nebo zatnout břišní svaly. V případě, že cítíte počínající závrať, se posaďte, dřepněte si nebo se jen předkloňte. Měli byste rychle pocítit úlevu.

Dbejte na dostatečný pitný režim. Denně byste měli za normálních okolností vypít 2 až 3 litry tekutin. Uvědomte si, že při horkém letním počasí jich potřebuje Vaše tělo mnohem více než normálně. Ztráty je třeba doplnit i při průjmu nebo úporném zvracení.

Základem prevence hypotenze je pravidelná fyzická aktivita a zvýšení celkové kondice.

Doporučujeme

Čtěte více

Hydrogel pomáhá hojit těžké popáleniny – bez jizev

Na americké Johns Hopkins University se podařilo vyvinout materiál připomínající...

Hyperaktivitu u dětí způsobuje tabák i jedovaté olovo

Počet dětí, u kterých byla diagnostikována hyperaktivita s poruchou pozornosti,...

Hyperaktivní mohou být nejen vaše děti, ale i váš močový měchýř

Jsou choulostivá témata, která člověk nerad rozebírá i se svým blízkým okolím....

Hyperfunkce štítné žlázy - když je hormonů víc, než je třeba

Hyperfunkce štítné žlázy, hypertyreóza, je soubor příznaků, které se projeví...

Hyperprolaktinemie

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina prolaktinu v krvi. Prolaktin je tvořen...

Hyperprolaktinemie

Prolaktin je hormon předního laloku hypofýzy (podvěsku mozkového). Jeho úkolem...

Hyperprolaktinemie aneb Co jste možná netušili

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina hormonu prolaktinu v krvi. Může být způsobena...

Hypertenze od A do Z: Co jste možná nevěděli

Hypertenze je označení pro vysoký krevní tlak. Jeho počáteční stádia probíhají...

Hypertenze? Příčinu nehledejte, soustřeďte se na léčbu!

Vysoký krevní tlak je nebezpečný, protože srdce musí vynaložit vyšší práci na...

Hypofunkce štítné žlázy - příznaky a léčba

Hypofunkce štítné žlázy, hypotyreóza, je soubor příznaků, které se projeví v...

Hysteroskopie

Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout...

Chcete během únorových plískanic zůstat zdraví? Vsaďte na Engystol!

Poslední věc, kterou byste teď chtěli, je být nemocní. Rýma, kašel, bolest v...

Chcete být člověku s artritidou užiteční? Zjistěte, s čím doopravdy potřebuje pomoci

Lidé trpící artritidou mají v závislosti na typu a závažnosti svého postižení...

Chcete být rychle ve formě? Zkuste in-line brusle

Jen málo sportovních disciplín zaznamenalo v poslední době takový nárůst příznivců...

Chcete být úspěšní? Skoncujte s kouřením!

Díky rozsáhlým kampaním by se mohlo zdát, že kouření pomalu, ale jistě vychází...

Chcete být zdraví? Zapomeňte na cukr – oslabuje imunitu

Není cukr jako cukr. Složité sacharidy, obsažené v ovoci, zelenině či obilí,...

Chcete dítě adoptovat nebo se stát opatrovníkem?

Přemýšlíte o tom, že do vaší rodiny přibude někdo další, kdo už nebude miminko?...

Chcete dítě bez alergie? Pomůže dudlík!

Podle švédských vědců může děti před vznikem alergie ochránit jednoduchý zvyk...

Chcete dítě uchránit před ekzémem? Pomůže vám život na farmě

Atopický ekzém je velmi nepříjemné chronické onemocnění kůže, které dokáže každého,...

Chcete dítě? Típněte cigaretu

Cítíte někde hluboko v sobě mámu nebo tátu? Ten pocit, že vám v životě chybí...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#