#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chudokrevnost

Zdravcentra.cz 20.5.2008

Chudokrevnost, neboli anémie, je soubor příznaků charakterizovaný sníženým počtem červených krvinek a krevního barviva hemoglobinu ve Vaší krvi. Typicky se projevuje bledostí, únavou, sníženou výkonností, slabostí a závratěmi.

transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi, jehla
transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi, jehla

Chudokrevnost, neboli anémie, je soubor příznaků charakterizovaný sníženým počtem červených krvinek a krevního barviva hemoglobinu ve Vaší krvi. Způsobuje poruchu přenosu kyslíku do tkání. Typicky se projevuje bledostí, únavou, sníženou výkonností, slabostí a závratěmi.

#IMG#

Co jste možná netušili...

Podle některých statistik trpí chudokrevností nebo k ní má sklony až jedna čtvrtina žen a ještě o něco více mužů starších 50 let. Důvodem je pravděpodobně nevyvážená strava s nedostatkem železa a kyseliny listové - prvků důležitých pro tvorbu červených krvinek.

Červené krvinky pozoroval v mikroskopu italský lékař Marcello Malpighi již v druhé polovině 17. století. Krevní barvivo - hemoglobin - objevil v roce 1862 německý chemik Felix Hoppe-Seyler. Železo proti chudokrevnosti začal podávat v 17. století anglický lékař Thomas Sydenham. Podrobnějšímu výzkumu anémií se v polovině 19. století věnoval britský lékař Thomas Addison. První ucelená práce o diagnostice a terapii chudokrevnosti vyšla až na počátku 20. století. Sepsal ji objevitel krevního obrazu a jeden ze zakladatelů oboru hematologie, německý lékař Josef Arneth.

Počet červených krvinek a množství hemoglobinu potřebné k tomu, aby se u Vás nerozvinuly příznaky anémie, jsou relativní. Stanovené hranice platí pro naše obvyklé podmínky. V případě cesty do vysokých nadmořských výšek můžete díky nižší hustotě vzduchu trpět obtížemi i při zcela normálním složení krve.

Jak vzniká...

Za anémii odpovídá celá řada různých onemocnění. Může ji vyvolat ztráta krve, neschopnost vytvářet dostatečné množství červených krvinek nebo jejich rychlejší zánik. Některé anémie jsou kombinací více faktorů.

Ke ztrátě krve dochází při vnějším, ale i vnitřním krvácení. Doprovodné příznaky do značné míry závisí na rychlosti, s jako krev z Vašich cév uniká. Náhlá ztráta třetiny Vašeho krevního oběhu (tj. necelých dvou litrů) může ohrozit Váš život. Při pozvolné ztrátě krve má Vaše tělo čas na částečné vyrovnání s novými podmínkami. Potom snese ztrátu až 60 procent objemu. U žen může být příčinou anémie silné menstruační krvácení.

Příčinou neschopnosti vytvářet dostatek červených krvinek je často nedostatek železa, vitaminu B12 nebo kyseliny listové. Může ji způsobovat i porucha kostní dřeně.

Červené krvinky běžně cirkulují ve Vašich cévách asi 120 dní. Po uplynutí své životnosti zanikají ve slezině. Jejich stavební materiál je použít k tvorbě nových krvinek. V případě dědičné nebo získané poruchy červených krvinek nebo hemoglobinu dochází k jejich rychlejšímu zániku. Tělo nestačí vyrábět nové krvinky.

Jak se projevuje...

Anémie se při pozvolném úbytku Vašich krevních krvinek a hemoglobinu nemusí dlouho nijak projevit. Vaše tělo si prostě zvykne. Musí na to však mít čas a dostatek rezerv. Při rychlém rozvoji nebo překročení určitých hranic na sebe chudokrevnost upozorní.

Mezi typické příznaky patří bledost, únava, závratě, bušení srdce, bolesti hlavy, nespavost a nechutenství. Může se přidat hučení v uších a podrážděnost. Objevuje se nápadná bledost, záněty ústních koutků, vyhlazený a lesklý jazyk nebo předčasné šedivění. Méně obvyklé je pálení jazyka.

Vaše krev transportuje dokáže transportovat menší množství kyslíku. Ve snaze udržet dostatečné zásobení tkání se proto zrychluje Váš dech a zvyšuje se tepová frekvence.

Jak se potvrdí...

Základním vyšetřením při podezření na anémii je hematologické vyšetření se stanovením krevního obrazu. Ze vzorku Vaší krve určuje množství hemoglobinu (HGB), hematokrit (HCT), počet červených krvinek, jejich objem (MCV), množství hemoglobinu v jednom erytrocytu (MCH), počet bílých krvinek a krevních destiček. V případě potřeby je možné stanovit i přítomnosti a množství nezralých forem červených krvinek (retikulocytů).

Podle získaných hodnot počtu a velikosti červených krvinek a koncentrace hemoglobinu se anémie rozdělují do jednotlivých typů. V některých případech potřebuje lékař znát stav Vaší krvetvorby. Za tím účelem odebere vzorek Vaší kostní dřeně.

Při podezření na rychlejší zánik červených krvinek se laboratorně testuje jejich odolnost. K pátrání po zdroji krvácení lze použít celé spektrum endoskopických vyšetřovacích metod.

Jak se léčí...

Většinu anémií lze úspěšně léčit. Základem je snaha o odstranění jejich příčin. Mezi běžně používané léčebné postupy patří podávávání železa, vitamínů a potravinových doplňků. V případech, kdy je potřeba množství krve a její schopnost transportovat kyslík rychle obnovit, se podávají transfúze krve. Ve výjimečných případech je nutná transplantace kostní dřeně. Tvorbu červených krvinek může lékař v některých případech zvýšit aplikací hormonu erytropoetinu.

Volba léčby závisí na Vašem aktuálním stavu a charakteru Vašeho onemocnění. S dotazy na konkrétní léčebné postupy a jejich předpokládaný výsledek se obraťte na svého lékaře.

Co dál...

Anémii je nutné včas rozpoznat a léčit. Některé pomalu vznikající anémie mají jen mírně vyjádřené příznaky. Při rozpoznání příčiny a vhodně zvolené léčbě se Váš stav obvykle zase postupně upraví. Náhlý pokles schopnosti Vaší krve transportovat kyslík hrozí selháním srdce a šokem. Bez rychlého lékařského zásahu Vás ohrožují smrtí.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Jednotná prevence vzniku anémie kvůli celé řadě vyvolávajících příčin neexistuje. Častému druhu anémie způsobenému nedostatkem železa nebo vitamínů můžete předejít vyváženou stravou. Základním přirozeným zdrojem železa pro Váš organismus je červené maso. K jeho správnému vstřebávání potřebujete dostatek vitamínu B12, C a E. V případě zvýšené potřeby železa (např. v těhotenství nebo po operaci) je vhodné užívat tablety nebo speciální potravinové doplňky.

Doporučujeme

Čtěte více

Chřipka, pomocná vyšetření a antibiotika

Bolesti hlavy, bolesti svalů, horečka, rýma, kašel, bolesti v krku, únava, schvácenost....

Chřipka: Braňme se už teď!

Tak máme za sebou další chřipkovou sezonu. Byla poměrně mírná navzdory všem...

Chřipka: nový lék na obzoru?

Většina nemocných chřipkový virus překoná bez vážných následků. Jsou ale i pacienti,...

Chřipka: Proč ji někdo překoná bez následků, zatímco jiné ohrožuje na životě?

O chřipce se podobně jako o rýmě traduje, že neléčená trvá sedm dní, zatímco...

Chřipková infekce u gravidních žen může zvýšit riziko rozvoje schizofrenie u jejich potomků

V rozsáhlé studii zvané Child Health and Development Study (CHDS) byla použita...

Chřipku nepřecházejte, riskujete vážné komplikace!

I když jste zdraví jako řípa, chřipka vás může skolit na mnoho dnů až týdnů....

Chtějí ženy macho muže? Většinou jen pro úlety.

To, co ženy opravdu chtějí nejsou svalovci vzhledu Arnolda Schwarzeneggera,...

Chtěli „jen“ zkontrolovat synovu imunitu před očkováním

Rodiče půlročního Jakuba sledují trendy v péči o kojence i různé možnosti screeningu....

Chtěli bychom miminko. Je cukrovka dědičná?

Pokud plánujete rodinu a některý z vás nebo oba dva trpíte cukrovkou 2. typu,...

Chudí lidé více kouří

Sociální status velmi silně určuje zdravotní rizika daného člověka. Podle nedávného...

Chudokrevnost může odhalit rakovinu

Rakovina se může projevit tisícem obtíží: od drobných, které uniknou pozornosti,...

Chudokrevnost v těhotenství zvyšuje riziko astmatu u dítěte

Jste těhotná a jste chudokrevná? Nechte si od lékaře poradit a začněte brát...

Chuť na cigaretu – věčný (ne)přítel kuřáka?

Chuť na cigaretu, které se také říká craving, je jeden z nejdéle trvajících...

Chůze pro zdravé srdce: nasaďte to správné tempo

Jaro se nezadržitelně blíží a za okny se pozvolna začíná oteplovat. Nastává tak ideální...

Chůze velmi svědčí svalům

Nejnovější výzkumy ukazují, že chůze svědčí všem a především starším lidem....

Chůzí proti osteoporóze

Chůze je ideálním "sportem" pro lidi s osteoporózou. Pravidelnými procházkami...

Chybí vám slunce? Zaleťte si za ním!

Lidé v severských zemích to nemají jednoduché. Během zimy například trpí nedostatkem...

Chystám se k porodu s lupénkou – co mě čeká?

Lupénka sice patří mezi nepříjemné chronické nemoci, ale v období porodu většině...

Chystáte adrenalinovou dovolenou? Dobře se pojistěte!

Bouldering, mountain biking, paragliding. Současná nabídka extrémních sportů...

Chystáte se k očaři? Prevence nebolí a pro zdravý zrak je zásadní!

Pravidelnými návštěvami očního lékaře lze předejít řadě očních onemocnění. Kdy...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#