#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co jste chtěli vědět o preventivní prohlídce u praktického lékaře a báli jste se zeptat?

MUDr. Hana Tichá Redakční článek 14.3.2021

„Prevence chrání naše zdraví před zásahy lékařů,“ řekl přírodovědec a básník Milan Kenda. Preventivní prohlídky by měly být nedílnou součástí péče o naše zdraví. Zatímco v dětském věku jsou pro nás samozřejmostí, v dospělosti na sebe v tomto ohledu často zapomínáme. Co bychom tedy měli o preventivních prohlídkách u praktického lékaře pro dospělé vědět?

Zkumavka se vzorkem moči
Ilustrační foto, zdroj: pixabay.com

Poradit se s lékařem


1. Proč mě praktický lékař nezve k preventivní prohlídce, ale musím se na ni jednou za 2 roky objednat sám/sama?

Současná legislativa již neobsahuje ustanovení o povinnosti poskytovatele zdravotních služeb vyzývat pacienty k preventivním prohlídkám. Absolvování preventivních prohlídek proto záleží čistě na zodpovědnosti každého z nás. 

2. Preventivní prohlídka mi přijde jako ztráta času. Opravdu se díky ní dá něco užitečného zjistit?

Preventivní prohlídka je ve své podstatě nejdůležitější součástí zdravotní péče. Jejím cílem je zachytit případná chronická onemocnění v co nejranějším stadiu a zamezit tak eventuálním komplikacím těchto nemocí včasnou léčbou. Současná medicína totiž stále neumí řadu chronických onemocnění zcela vyléčit, ale při jejich včasném odhalení je dokáže velmi dobře léčit a zamezit tak jejich negativním dopadům na náš organismus. Mnoho i závažných onemocnění navíc často probíhá bezpříznakově a upozornit nás na ně může právě vyšetření u lékaře, laboratorní hodnoty apod. Řada těchto onemocnění může být při zanedbání potřebné péče smrtelná.

Mezi příklady onemocnění, která mohou být odhalena na základě preventivní prohlídky a navazujících screeningových programů (jako je např. vyšetření skrytého krvácení ve stolici), patří např.:

  • Vysoký krevní tlak
  • Cukrovka
  • Vysoká hladina cholesterolu a jiných tuků v krvi
  • Porucha srdečního rytmu
  • Poruchy štítné žlázy
  • Poruchy krvetvorby
  • Onemocnění ledvin
  • Nemoci plic
  • Rakovina
  • Poruchy zraku

Čtěte také:
Zanedbaná prevence: Nebral léky na vysoký tlak, zemřel náhle ještě před čtyřicítkou

3. Na internetu jsou dostupné různé informace o tom, co má preventivní prohlídka u praktického lékaře obsahovat. Je na to nějaký konkrétní předpis nebo spolehlivý zdroj informací?

Obsah preventivních prohlídek upravuje vyhláška č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách. V praxi jsou však průběh preventivní prohlídky i další doporučená vyšetření ovlivněna vaším zdravotním stavem, obtížemi, rodinnou anamnézou, již absolvovanými vyšetřeními na jiných pracovištích apod.

4. Na co konkrétně se v rámci prevence testuje moč?

Moč se orientačně pomocí testovacích proužků vyšetřuje zejména na přítomnost krve a bílkovin, které mohou značit případné onemocnění ledvin.

5. Mohu žádat v souvislosti se svými problémy při preventivní prohlídce a odběrech krve o nějaká další vyšetření či rozbor krve, které se běžně nedělají?

Rámcový obsah preventivní prohlídky je daný vyhláškou, a to včetně laboratorních odběrů. Tato vyšetření však praktický lékař může podle svého uvážení rozšířit na základě vašich obtíží. Je proto důležité uvést při preventivní prohlídce všechny případné obtíže, které pociťujeme. Naopak může praktický lékař některá vyšetření vynechat, pokud byla např. v nedávné době provedena na jiném pracovišti.

6. Kdy se v rámci preventivní prohlídky dělá EKG, jak často a jak probíhá? K čemu v prevenci slouží?

Vyšetření EKG se provádí v rámci preventivní prohlídky poprvé ve 40 letech věku, dále pak ve čtyřletých intervalech. V praxi se však EKG záznam natáčí bez ohledu na věk a časový interval od předchozího vyšetření kdykoliv lékař usoudí, že je to nutné s ohledem na všechny okolnosti vašeho zdravotního stavu (častěji např. u lidí s léčeným vysokým krevním tlakem, cukrovkou, dále v případě vzniku obtíží jako je např. bušení srdce apod.).

Natočení EKG záznamu je rychlé a nebolestivé, provádí se vleže na zádech. Vyšetření obnáší přiložení EKG elektrod na hrudník, který je předem potřený vlažnou vodou nebo EKG gelem, aby byla zajištěna lepší vodivost, a tedy i kvalita záznamu. EKG křivku vyhodnotí lékař ihned, lze z ní vyčíst např. to, zda naše srdce běží v pravidelném rytmu či nikoliv.

K nejčastěji zachyceným poruchám rytmu patří tzv. fibrilace síní, kterou lékař z EKG záznamu jednoznačně pozná. Její včasnou léčbou lze zamezit mnohým komplikacím, včetně zvýšeného rizika rozvoje mozkové příhody. U lidí s vysokým krevním tlakem lze dle EKG usuzovat na případné nežádoucí zbytnění srdeční stěny apod.

Čtěte také:
Riziko mrtvice je u lidí s arytmií obrovské. Často o ní nevědí

7. Je pravda, že praktický lékař provádí i vyšetření prsů a varlat?

Vyhláška o preventivních prohlídkách uvádí, že by v rámci preventivní prohlídky mělo být provedeno u mužů vyšetření varlat a u žen od 25 let věku vyšetření prsů, avšak jen v případě pozitivní rodinné anamnézy (tj. výskytu souvisejících nemocí v rodině) či z důvodu jiných přítomných rizikových faktorů.

V praxi by lékař neměl provádět žádná vyšetření, s nimiž pacient/ka nesouhlasí. U žen od 45 let věku je navíc doporučený pravidelný mamografický screening, který se má provádět každé dva roky. Praktický lékař se proto obvykle zeptá, zda žena toto vyšetření absolvovala a v případě potřeby jí na něj vystaví žádanku.

8. Mám na preventivní prohlídku u praktického lékaře donést výsledky od jiných lékařů, u kterých jsem byl/a, případně i z pohotovosti?

Ano, součástí preventivní prohlídky je vždy i doplnění všech zdravotních údajů. Je důležité, aby o vás měl praktický lékař všechny informace a s ohledem na ně pak mohl uzpůsobit průběh preventivní prohlídky. Měl by mít všechny důležité informace o vašem zdravotním stavu včetně všech lékařských zpráv. Jako laici mnohdy ani sami netušíme, že i drobné detaily z naší anamnézy mohou být v kontextu našich zdravotních obtíží důležité. Navíc nezapomínejme na to, že praktický lékař je člověk, na kterého se nemocnice často obrací, pokud se s námi něco nenadálého stane a nejsme schopni zprostředkovat naši zdravotní historii.

9. Skoncoval jsem po téměř 20 letech s kouřením. Můj praktický lékař mi na prevenci řekl, že poslechově je vše v pořádku, ale raději bych šel na další vyšetření, např. na rentgen plic. Musím o to požádat praktického lékaře?

Rentgen plic je vyšetření, na které je nutné mít žádanku. Odeslání na rentgen plic není běžnou součástí preventivní prohlídky. O odeslání na rentgen, případně na vyšetření do plicní ambulance, rozhoduje praktický lékař na základě vašeho zdravotního stavu.

10. Prý můžu dostat pokutu, když nechodím na preventivní prohlídky. Je to pravda?

Povinnost podrobit se na vyzvání preventivní prohlídce je uložena zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Podle tohoto zákona může příslušná zdravotní pojišťovna uložit pokutu do výše 500 Kč při opětovném nesplnění povinnosti podrobit se preventivní prohlídce. V zákoně ale není specifikováno, kdo má pojištěnce k prohlídce vyzvat – tedy zda lékař, nebo zdravotní pojišťovna.

V praxi se dle informací uvedených VZP tyto pokuty neuplatňují s ohledem na malou výši pokuty a velkou náročnost činností souvisejících s jejím případným udělením. Pojišťovny se nás k absolvování preventivních prohlídek proto spíše snaží pozitivně motivovat svými bonusovými programy.

Zdroje:

https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/jak-je-to-s-povinnosti-chodit-na-preventivni-prohlidky

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-70

https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/prev-prohlidky

Doporučujeme

Čtěte více

Co je to neplodnost?

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka....

Co je to opravdová láska?

Co to vlastně znamená „opravdově se zamilovat“? Je to chvíle, kdy nám při setkání...

Co je to předčasná ejakulace?

Předčasná ejakulace je nejčastějším mužským problémem, většina mužů začíná svůj...

Co je to zelený zákal

Zelený zákal (glaukom) je onemocnění, při kterém dochází k degeneraci a odumírání...

Co je vlastně revmatoidní artritida

Mnoho lidí se domnívá, že revmatoidní artritida je onemocněním kloubů, avšak...

Co jsou aterosklerotické pláty a proč ohrožují naše zdraví?

Aterosklerotické pláty jsou shluky tuku a odumřelých buněk, které se hromadí...

Co jsou hormony a jak účinkují

Slovo hormon pochází z řeckého ?ρμή, v překladu „podnět, impuls“. Hormon je...

Co jsou omega-3 mastné kyseliny a proč jsou důležité?

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně...

Co jsou to biologika?

V posledních letech se v lékařských kruzích stále častěji skloňují biologická...

Co jsou triglyceridy a proč snižovat jejich hladinu?

Hodný cholesterol, zlý cholesterol, triglyceridy, mastné kyseliny… To všechno...

Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...

Nespecifické střevní záněty jsou onemocnění, u kterých není zcela známa příčina...

Co jste možná nevěděli o vysokém cholesterolu

Mysleli jste si, že o příčinách vysokého cholesterolu už jste vše slyšeli a...

Co jste o chronické obstrukční plicní nemoci nevěděli?

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je zánětlivé onemocnění průdušek provázené...

Co kloubům nyní dáte, bohatě se vám vrátí

Zhruba tak by se dal charakterizovat fakt, že pokud kloubům zvláště v zimě trošku...

Co lékařka doporučuje pacientům se ztukovatěnými játry?

Obliba tučné stravy a piva má u nás dlouholetou tradici. Bohužel kvůli této...

Co lze vyčíst z krve?

Krev se vyšetřuje preventivně i jako součást stanovení diagnózy. Vyšetření krve...

Co má v době koronavirové skutečně smysl dezinfikovat?

V rámci protipandemických opatření se často mluví o zvýšené potřebě dezinfikování...

Co má vliv na hojení rány a jak můžeme tělu pomoci?

Než se vdáš, tak se ti to zahojí. Oblíbené úsloví našich babiček nás mnohdy...

Co mám dělat, když… aneb Tisíc a jedna „srdeční“ otázka

Kardiochirurgická operace je mnohdy velkou motivací pacienta pro změnu životního...

Co mě čeká v centru pro odvykání kouření?

Stát se nekuřákem je proces, který trvá několik měsíců. Stejně tak dlouho trvá...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#