Čokoláda prospívá mozku i srdci

Podle statistik trpí každý pátý člověk na světě metabolickou poruchou, která zvyšuje riziko rozvoje cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. O to překvapivějším zjištěním je fakt, že v prevenci těchto chorob může pomoci obyčejná čokoláda. Vědci přišli s tvrzením, že denní konzumace této pochutiny pozitivně ovlivňuje rizikové faktory srdečních příhod.

Pravidelná konzumace čokolády snižuje riziko srdečních příhod
Pravidelná konzumace čokolády snižuje riziko srdečních příhod

Dobrá v jakékoliv podobě

Ze závěrů studie prezentovaných na kongresu Evropské kardiologické společnosti (ECS) letos v Paříži vyplývá, že lidé, kteří pravidelně konzumují čokoládu, mají o 37 procent nižší riziko kardiovaskulárních chorob a o 29 procent nižší riziko mozkové příhody než lidé, kteří se čokoládě vyhýbají. Prospěch čokolády hodnotili vědci souhrnnou analýzou závěrů 7 starších studií. Míra konzumace byla v jednotlivých případech hodnocena různými metodikami, vždy se však pohybovala v rozmezí od „nikdy“ po „více než jednou denně“. Právě na tyto dvě krajní skupiny se vědci zaměřili. Výzkumy se věnovaly čokoládovým výrobkům různých forem – hořké, mléčné i bílé čokoládě, čokoládovým tyčinkám, nápojům, sušenkám i potravinovým doplňkům s obsahem kakaa.

Pěti ze sedmi analyzovaných studií se podařilo prokázat statisticky významnou nepřímou souvislost mezi mírou konzumace čokolády a výskytem metabolických poruch. Pravidelní konzumenti čokolády vykazovali nižší riziko srdečních příhod, náhlé smrti a jedinci mužského pohlaví i nižší výskyt cukrovky. Zajímavým zjištěním bylo, že se všestranný ochranný účinek čokolády nejspíše netýká žen. U nich se snížení rizika cukrovky při konzumaci kakaových výrobků prokázat nepodařilo.

Blahodárné polyfenoly

Podle vědců potvrzují tyto závěry předchozí zjištění, že konzumace čokolády a kakaa má vliv na kardiometabolické poruchy. Za jejich příznivými účinky pravděpodobně stojí polyfenoly, látky přítomné v produktech z kakaa. Zvyšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého, což může vést ke zlepšení funkce buněk tvořících vnitřní vrstvu cév (endoteliálních buněk), omezení tvorby krevních sraženin blokováním krevních destiček a dalším příznivým účinkům na krevní tlak, inzulinovou rezistenci a krevní tuky.

(raf)

Zdroj: http://www.medscape.org/viewarticle/749142

Líbí se vám článek?
+20 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zubní obtíže
Články: Zubní obtíže
V čistých ústech pokrývá...
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
Bojíte se refluxu? Online poradna zařídí konzultaci i léčbu
Články: Bojíte se refluxu? Online poradna zařídí konzultaci i léčbu
Pálení žáhy, říhání nebo...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rozhovor s lékařem: jak pečovat o pleť po menopauze?
Články: Rozhovor s lékařem: jak pečovat o pleť po menopauze?
Přibývající léta a...
Poznáte příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Články: Poznáte příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Nečekejte, až vám lékař...
Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Články: Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Refluxní choroba jícnu se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Atopici, naučte se správně pečovat o svoji kůži
Články: Atopici, naučte se správně pečovat o svoji kůži
Atopická dermatitida se...
Bolesti hlavy
Články: Bolesti hlavy
Bolesti hlavy rozhodně...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x