#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

EKG

Zdravcentra.cz 26.5.2008

EKG, elektrokardiografie, „natáčení srdce“ je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu Vašeho srdce. Záznam elektrické aktivity se pořizuje pomocí přístroje zvaného elektrokardiograf.

EKG,srdeční osa,svody, elektrody
EKG,srdeční osa,svody, elektrody
EKG, elektrokardiografie, „natáčení srdce“ je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu Vašeho srdce. První elektrické záznamy srdeční činnosti pomocí strunového galvanometru pořizoval na sklonku 90. let 20. století nizozemský fyziolog Willem Einthoven. Jeho přístroj byl postupem času zdokonalován. Původní tři svody se rozšířily na dnešních devět a vyšetření se zpřesnilo. Dnes je EKG jednou z nejdůležitějších vyšetřovacích metod. #IMG#

Kdy se vyšetření používá...

EKG je základní součástí každého interního vyšetření. Kromě internisty kardiologa Vám jej může natočit i praktický lékař. EKG se nejčastěji využívá k diagnostice bolestí na hrudi, dušnosti, závratí a pocitů bušení srdce. Kromě toho může odhalit zvětšení jednotlivých srdečních oddílů

K čemu vyšetření bude...

Záznam elektrické aktivity srdce ukáže případné odchylky od pravidelného rytmu a poruchy tvorby nebo převodu vzruchu v srdečním svalu. Upozorní na nedostatečnou výživu jednotlivých částí srdce (ischémii) a odhalí starší i poškození srdečního svalu (infarkt myokardu). Umožní lokalizovat postižení a určit jeho rozsah. EKG jednoduchým a nebolestivým způsobem monitoruje činnost srdce a včas upozorní na všechny odchylky. Díky tomu se můžete začít včas léčit a snižujete riziko náhlé smrti při srdečním selhání.

Co je k vyšetření potřeba...

Záznam elektrické aktivity Vašeho srdce se pořizuje pomocí přístroje zvaného elektrokardiograf. Jeho součástí jsou elektrody, které z povrchu těla snímají elektrické proudy. Nejčastěji se používá dvanácti svodové EKG. Zakresluje šest svodů končetinových a šest hrudních. Kromě nich existují i přístroje registrující menší počet svodů (obvykle přenosné, bateriové). Přístroj zapisuje výsledek Vašeho vyšetření na záznamový papír nebo jej zobrazuje na monitoru. Ke zlepšení vodivosti a zvýšení citlivosti elektrod se používá gel nebo vodný roztok.

Jaký je princip...

Srdeční sval obsahuje zvláštní buňky, které tvoří podněty k jeho smršťování. Tyto buňky - převodní systém srdeční - vedou vzruchy do všech srdečních oddílů. Podrážděním dochází v jednotlivých buňkách ke změně elektrického napětí. Vznikají elektrické proudy, které se šíří všemi směry do okolí. Vaše tělo tyto proudy dobře vede a proto je možné je registrovat i na jeho povrchu. Elektrody převádějí elektrickou aktivitu k přístroji, který ji zesílí a převede na křivku.

Jak se na vyšetření připravit...

Vyšetření nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu. Informujte lékaře o všech lécích, které užíváte. Některé z nich mohou působit na srdce a ovlivnit výsledek Vašeho vyšetření.

Jak vyšetření probíhá...

Po příchodu na vyšetřovnu Vás sestra vyzve abyste si odložili oblečení z horní poloviny těla a položili se na záda na vyšetřovací lůžko. Shrňte si ponožky a povytáhněte nohavice tak, abyste obnažili své kotníky. Sestra Vám na ně, na zápěstí a na hrudník nanese malé množství vodivého gelu nebo je lehce potře vodou. Tím zajistí lepší vodivost. Po přípravě následuje připevnění elektrod. Na zápěstí a kotníky dostanete tzv. končetinové elektrody. Každá z nich má svoji barvu (červenou, žlutou, zelenou a černou). Další elektrody Vám sestra pomocí přísavek připevní na hrudník. U ochlupených pánů to může jít obtížně. Po zdárném připevnění všech elektrod na určená místa začne vlastní měření. Je důležité, abyste zůstali v úplném klidu, nehýbali se a nemluvili. Z přístroje začne vyjíždět papír se záznamem Vaší srdeční aktivity. Vyšetření trvá jen několik sekund. V jeho průběhu můžete být požádáni abyste zadrželi dech nebo naopak dýchali zhluboka. Tím pomůžete zvýraznit případné změny na křivce. Po skončení záznamu Vám sestra sejme elektrody a Vy se můžete zase obléct.

Kdy bude výsledek...

Výstup vyšetření je k dispozici ihned. Na záznamový list z přístroje nalepí sestra štítek s Vašimi iniciálami nebo jej označí Vaším jménem a rokem narození. EKG křivku shlédne lékař. Vyhodnotí případné odchylky a napíše zprávu se závěrem vyšetření. Seznámí Vás s výsledem vyšetření a založí jej do Vaší karty.

Co vyšetření ukáže...

Výstup vyšetření má podobu EKG křivky. Zjištěnou elektrickou aktivitu z jednotlivých svodů zakreslí přístroj na záznamový papír. Křivky jsou označeny podle příslušných elektrod (I, II, III, aVR, aVL, aVF, V1, V2, V3, V4, V5, V6). Každá informuje o určité části srdce. Ze změn fyziologické křivky může lékař usuzovat na charakter i místo postižení. Nejdříve si všímá srdeční frekvence a pravidelnosti rytmu. Poté hodnotí výšku, tvar a umístění jednotlivých vln křivky. Poruchy rytmu se projeví nepravidelnými vlnami. Ischémie srdečního svalu nebo infarkt vyvolá změnu tvaru křivky. Svůj charakteristický obraz mají i další změny (přetížení srdce, zvětšení srdečních oddílů apod.).

Kam povedou další kroky...

Vyšetření Vás nijak neomezuje. Po jeho skončení můžete obvykle odejít a věnovat se libovolné činnosti. Jiná situace nastane při zjištění závažného nálezu. Může se stát, že Váš stav bude vyžadovat pobyt v nemocnici. V takovém případě Vám pravděpodobně nedovolí lékař ani odejít po svých, z ordinace se povezete na lehátku nebo na sedačce. Je to proto, že Vaše srdce potřebuje maximálně šetřit.

Dostupnost...

Vyšetření je široce dostupné. Elektrokardiografem jsou vybaveny všechna zdravotní střediska i některé jednotlivé ordinace privátních lékařů.

Doporučujeme

Čtěte více

E-neschopenka – jak to bylo dříve a co se nyní změnilo

Možná jste na přelomu roku zaznamenali rozruch kolem zavedení elektronické neschopenky...

Ebola v Guineji

Ebola je jednou z nejnebezpečnějších chorob na světě. Je vysoce nakažlivá a...

Ebola zasáhla Kongo

Ebola, jedno z nejnebezpečnějších virových onemocnění, začala po několikaleté...

ECMO proti chřipce

V médiích se objevila zpráva o tom, že Česká republika má k dispozici léčebnou...

ECMO proti chřipce

V médiích se objevila zpráva o tom, že Česká republika má k dispozici léčebnou...

EDA pomáhá rodinám dětí se zrakovým postižením

Každý z nás se může najednou ocitnout v nečekaně obtížné situaci. Své o tom...

EEG - kdy a jak se zjišťuje poškození mozku?

EEG, elektroencefalografie, je vyšetření registrující aktuální elektrickou aktivitu...

Efekt "první noci" nemizí ani v přirozeném prostředí

Spánkové studie v prostředí spánkové laboratoře s sebou nesou pro výzkumníky...

Egypt: krásy a rizika země faraonů

Ráno pozorujete romantický východ slunce nad impozantními pyramidami, odpoledne...

Echokardiografie

Echokardiografie nebo jen krátce ECHO je ultrazvukové vyšetření srdce. Ultrazvuk...

Ekzém - prevence a léčba nejčastější kožní nemoci

Ekzém je zánětlivá reakce kůže na přítomnost nebo působení dráždivé látky. Patří...

Ekzém a svědění zklidní homeopatika

Ekzém je kožní onemocnění, které postihuje stále větší množství lidí. Způsobuje...

Electro Antiperspirant, přístroj na pocení doporučovaný lékaři

Není mnoho slov, která působí tak kontroverzně, když je poskládáte dohromady....

Electro Antiperspirant® ELITE, nová zbraň proti nadměrnému pocení celého těla

Celosvětově známé přístroje značky Electro Antiperspirant mají nový přírůstek....

Elektromyografie

Elektromyografie (zkratka EMG) je moderní vyšetřovací metoda používaná ke stanovení...

Elektronická cigareta nadělá při odvykání více škody než užitku

Přestože názory odborné i laické veřejnosti na takzvanou elektronickou cigaretu...

Elektronická cigareta: nový bojovník v boji s kouřením?

Možná jste o nich už slyšeli: elektronické cigarety, jejichž kouření by mělo...

Eliminujte bolesti správnou životosprávou

Bolesti různého typu mohou mít původ v našem životním stylu. Úpravou životosprávy...

EMG

Elektromyografie (EMG) je vyšetření zachycující elektrickou aktivitu Vašich...

EMLA krém účinný při sexuálních problémech

Vědci z fakultní nemocnice v Ankaře v Turecku zjistili, že místní anestetikum...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#