#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

ERCP

Zdravcentra.cz 22.5.2008

ERCP, endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Používá se v případě onemocnění Vašich žlučových cest a slinivky břišní. Je kombinací rentgenového zobrazení (skiaskopie) s endoskopickou metodou.

endoskopická operace
endoskopická operace
ERCP, endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Používá se v případě onemocnění Vašich žlučových cest a slinivky břišní. Je kombinací rentgenového zobrazení (skiaskopie) s endoskopickou metodou. Metoda byla představena v roce 1974. Nezávisle na sobě se na jejím vzniku podíleli němečtí endoskopisté Ludwig Demling, Meinhard Classen a Keiichi Kawai.z Japonska. #IMG#

Kdy se vyšetření používá...

Vyšetření se využívá k diagnostice a léčbě v případech kdy zežloutnete, pocítíte bolesti v podžebří a zpozorujete změnu barvy své stolice. Tyto a ještě některé další příznaky jsou známkou onemocnění žlučových cest nebo slinivky břišní. Mezi časté jejich časté příčiny patří uzávěr žlučovodů žlučovým kamenem. Vyšetření obvykle navrhuje a provádí internista gastroenterolog.

K čemu vyšetření slouží...

ERCP umožňuje diagnostikovat problémy vzniklé v játrech, žlučníku, žlučovodech nebo vývodech slinivky břišní. Některé z nich lze pomocí něj i úspěšně léčit. Při výkonu se daří i bez operace odstranit žlučové kameny a obnovit průchodnost žlučových cest. V případě zúžení žlučovodů a vývodu slinivky zánětem nebo nádorem lze provést jejich dilataci a zavést drén nebo stent. Kromě toho umožňuje vyšetření odebrat vzorky tkáně k histologickému vyšetření.

Co je k vyšetření potřeba...

Pracoviště ERCP se podobá běžné rentgenologické vyšetřovně. Jeho součástí je vyšetřovací stůl a nastavitelný stojan s RTG přístrojem. K rentgenovému zobrazení je zapotřebí zdroj záření - tzv. rentgenka. Po průchodu organismem se záření zachycuje a zobrazuje na monitoru. K endoskopickému vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku se používá ohebný endoskop s bočnou optikou. Slouží jako pracovní nástroj. Do žlučových cest dopravuje kontrastní látku. Jeho pracovním kanálem je možné v případě potřeby zavádět speciální nástroje. Mezi často používané patří řezací dráty, elektrické kličky, košíky na vytahování žlučových kamenů a bioptické kleště. K ochraně personálu před ionizujícím rentgenovým zářením se používají speciální olověné vesty.

Jaký je princip...

Vyšetření se skládá ze dvou částí. V endoskopické fázi Vám lékař zavede endoskop ústy až do dvanáctníku a najde společné vyústění žlučových cest a vývodu slinivky (Vaterovu papilu). Zasune do něj hadičku (kanylu) z pracovního kanálu endoskopu s aplikuje kontrastní látku. Nastupuje radiologická fáze. Nasměrováním rentgenky nad vyšetřovanou oblast a spuštěním rentgenu se na monitoru objeví obraz Vašich žlučových cest a vývodu slinivky plnících se kontrastní látkou.

Jak se na vyšetření připravit...

K vyšetření se musíte dostavit nalačno. Nejméně 6 hodin před výkonem nejezte a nekuřte. Vyšetření se obvykle provádí  za hospitalizace. To znamená, že se ráno dostavíte do nemocnice na vyšetření a zůstanete tam až do dalšího dne ležet. Počítejte s tím při plánování svého programu. Vezměte si sebou všechny základní věci potřebné ke strávení jednoho dne v nemocnici (hygienické a osobní potřeby). Pokud máte umělý chrup, před zahájením vyšetření vyndejte snímací zubní protézu.

Jak probíhá...

Před vyšetřením si podle pokynů sestry odložíte v kabince a položíte se na levý bok na vyšetřovací stůl. Dostanete injekci proti nadměrnému stahování střev. Na kořen jazyka Vám sestra aplikuje sprej tlumící dávivý reflex. Lékař Vám zavede ústy ohebnou hadici přístroje a instruuje Vás jak ji bez větších problémů polykat. Po zavedení dostanete do úst ochranný gumový kroužek, který stisknete zuby nebo dásněmi. Přechodné nepříjemné pocity dávení nebo na zvracení můžete překonat hlubokým a pomalým dýcháním. Po zavedení nástroje do dvanáctníku se přetočíte na břicho. Lékař nastříkne kontrastní látku do žlučových cest a zhotoví rentgenové snímky. V případě normálního nálezu tím vyšetření končí. Celé trvá zhruba 20 minut. Je-li to nutné, může lékař po vyšetření provést v jedné době i některé léčebné výkony. K nim patří naříznutí Vaterovy papily a vyndání žlučových kamenů nebo rozšíření žlučových cest. Tím se doba vyšetření výkonu o něco prodlouží. Všechny výkony provádí lékař pomocí nástrojů zaváděných pracovním kanálem endoskopu. Vy zákroky prováděné uvnitř Vašeho těla nijak nezaregistrujete. Po vytažení endoskopu zůstanete ještě několik minut v klidu ležet na vyšetřovacím stole. Lékař napíše zprávu a sestra zajistí sterilizaci endoskopických nástrojů.

Kdy bude výsledek...

Výsledek vyšetření a případného zákroku je k dispozici ihned. Jeho průběh lze pro potřeby pracoviště natočit na videokazetu. Z jednotlivých fází vyšetření se pořizují rentgenové snímky. Vyšetřující lékař popíše průběh vyšetření a jeho závěr. Zprávu doručíte lékaři, který Vás na vyšetření odeslal.

Co vyšetření ukáže...

Za normálních okolností neprokáže nenarazí endoskop při své cestě jícnem a žaludkem do dvanáctníku na žádné nesrovnalosti. Rentgenologické vyšetření zobrazí normální strukturu a velikost žlučových cest, vývodu slinivky i žlučníku. V případě postižení se na obrazovce objeví ucpání nebo částečné zúžení žlučovodů. To mohou způsobit zaklíněné žlučové kameny, zánět nebo nádor. Lékař provede opatření k jejich opětovnému zprůchodnění.

Kam povedou další kroky...

Po výkonu zůstanete obvykle 24 hodin v nemocnici. V den vyšetření nesmíte nic jíst. Můžete vypít jen malé množství čaje nebo minerálky. V některých případech dostanete ke krátkodobému užívání antibiotika. Sestra Vám odebere krev na laboratorní vyšetření. V případě, že se neobjeví žádné komplikace a výsledky krevních testů jsou normální, odcházíte druhý den domů.

Dostupnost...

ERCP se provádí na specializovaných endoskopických pracovištích velkých nemocnic.

Doporučujeme

Čtěte více

Epidemie žloutenky zasáhla pražskou komunitu narkomanů

Komunitu uživatelů drog v Praze postihla epidemie hepatitidy typu A. Za první...

Epidemiologická opatření snižují množství úmrtí

Nepříliš populární epidemiologická opatření v době epidemie či pandemie chřipky...

Epiglotitida

Epiglotitida je nebezpečné a potenciálně život ohrožující zánětlivé onemocnění...

Epikutánní testy

Kontaktní alergie je z hlediska imunologie reakcí oddálené, buňkami zprostředkované...

Epilace intimních partií? Odteď bez bolesti!

Příchod léta znamená mimo jiné také plavkovou sezónu. Kromě posilovny proto...

Epilace v obličeji bolí! Je to nevyhnutelné?

Dámy, chcete být krásné a bez chloupků? Máte pravdu, něco na tom je. Zejména...

Epilepsie

Epilepsie, neboli padoucnice, je označení pro skupinu neurologických onemocnění...

Epilepsie

Epileptický záchvat může dostat každý z nás a to kdykoliv v průběhu života....

Epilepsie - příznaky, projevy, vyšetření a léčba

Možná jste již někdy byli svědky epileptického záchvatu. Ne vždy se musí jednat...

Epilepsie: nebezpečná nemoc, která přichází bez varování

Ve středověku byly epileptické záchvaty považovány za projev nečistých sil a...

Erekce odráží celkové zdraví muže

Zavedení nového typu léku – fosfodiesterázy typu 5 (PDE-5) inhibitorů – známého...

Erekce v létě: 13 vlivů, které ji zaručeně zničí

Erekce obecně nebývá samozřejmostí. Víme, co ji dokáže oslabit a znemožnit tak...

Erektilní dysfunkce

Problémy s erekcí, lidově nazývané výrazy jako „nepostavil se mu”, „je impotent”,...

Eresku může provázet pískání nebo hučení v uších

Pokud jde o sluch, obavy většiny z nás se soustředí na riziko ohluchnutí a s...

Ergometrie

Ergometrie, šlapání na kole, nebo prostě „kolo“, je zátěžové vyšetření funkce...

Ergoterapie pomáhá v každodenním životě s roztroušenou sklerózou

Ergoterapie vám dokáže opravdu významně zpříjemnit každodenní život s roztroušenou...

Eskalace biologické léčby – když na projevy nemoci předchozí biologikum už nestačí

Pokud u pacienta s roztroušenou sklerózou nezabírají léky první volby, mohou...

Eskymáci díky konzumaci ryb nevědí, co je infarkt myokardu

Rybí maso má řadu blahodárných účinků na lidský organismus. V naší zeměpisné...

Estrogeny jako ochrana před aterosklerózou?

Studie provedené na lidech i na primátech dokazují souvislost mezi ženskými...

Estrogeny zvyšují riziko rakoviny plic

Podle nových výzkumů se zdá, že dalším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#