Hepatitida E: nákazu si můžete přivézt i ze zabijačky

Pokud si rádi a často pochutnáváte na dobrotách, jako jsou domácí vepřová tlačenka, krkovice či jitrnice, pak raději zpozorněte. Chrochtající nebožtík vás totiž může přivést k nečekané dietě. Sám je v tom ovšem nevinně. Hlavním, i když okem neviditelným viníkem nepříjemného zdravotního stavu je v tomto případě virus žloutenky typu E. 

Zdrojem nákazy mohou být nedokonale tepelně zpracované pokrmy
Zdrojem nákazy mohou být nedokonale tepelně zpracované pokrmy

Počty nemocných rostou

Špatné hygienické podmínky a neadekvátně zpracované maso, to vše mohou být důvody, proč někteří labužníci končí na infekčních odděleních. Pravděpodobnost nákazy přitom není ani zdaleka mizivá, právě naopak − hepatitida E je na vzestupu. Jen v Ústeckém kraji v loňském roce zaznamenali 26 případů.

Dobře vám nebude 

Stejně jako u jiných žloutenek jsou příznaky následující:

 

Doporučené téma: Léčba bolesti

Poslední článek:
Co dělat, když má dítě horečku?
Vysoká teplota u malého dítěte je vždy signálem ke zvýšené pozornosti. Víte, co všechno může horečku vyvolat a...  zobrazit téma

  • objevuje se nevolnost a zvracení,
  • postižený má velké bolesti břicha,
  • lze cítit zvětšená játra,
  • dostavuje se nechutenství.

I mistr tesař se někdy utne, tak by se dala popsat příhoda šéfa krajské hygienické stanice, který onemocněl hepatitidou E. Josef Trmal popisuje svůj zážitek slovy: "Je to velmi nepříjemné, na dlouhý čas mě to vyřadilo z běžného života, následuje i několikaměsíční dieta." Hepatitida E má ze všech druhů žloutenek nejtěžší průběh. Dosud na ni není žádný lék ani očkování, a tak pacient může strávit v nemocnici i více než šest týdnů.

Kde se bere? 

Tento nový strašák nejen řady hygieniků a lékařů má ambice stát se v budoucnu nejrozšířenější žloutenkou vůbec. V nedávné době šlo spíše o raritu, kdy si toto závažné onemocnění lidé přivezli z cest a dovolených po Asii. Tam je „éčko“ poměrně časté. Dnes čím dál tím častěji vedou stopy k zabíjačkám, potažmo k vepřovému masu a z něj nedokonale připraveným pokrmům typu jitrnice. Situace je natolik závažná, že jistými opatřeními se chystá zakročit i státní veterinární správa.   

Tipy, jak se nenakazit 

  • Nejjednodušší je se s dobrotami z prasátka definitivně rozloučit.
  • Jinak se snažte vždy maso poctivě tepelně upravit.
  • Hygienici radí vepřové pořádně opéct, ugrilovat nebo důkladně uvařit − jedině tak si můžete být jisti.

Pokud se tedy nachomýtnete k zabijačce, mějte se na pozoru. Kdo ví, kde tento zákeřný virus číhá. Pamatujte, že řádná tepelná úprava masa je základ! 

(dak)

Zdroj: www.idnes.cz

Autor článku:

PharmDr. David Karaba Ph.D.

Líbí se vám článek?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x