I nemocnými střevy si můžete dopřát kulinářské zážitky

Nespecifické střevní záněty, to jsou hlavně Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Dietní doporučení jsou u každé z těchto nemocí a také u jednotlivých pacientů trochu jiná. Optimální složení jídelníčku byste sice měli probrat s lékařem či dietní sestrou, přesto však bude z větší části na vás samotných zjistit, jaké potraviny vám prospívají, a kterým je naopak lepší se vyhnout.

Zapisujte si potraviny, které zhoršily příznaky vašeho onemocnění
Zapisujte si potraviny, které zhoršily příznaky vašeho onemocnění

Zmatky kolem výživy

Někdy se pacientům s nespecifickými střevními záněty doporučuje vůbec nejíst vybrané potraviny, či dokonce celé skupiny potravin. Ve skutečnosti byste ve svém jídelníčku měli škrtat pouze tehdy, když něco výrazně zhoršuje vaše příznaky. Dostatečně pestrá a vyvážená strava totiž podporuje správnou funkci trávicího systému a též celkový dobrý zdravotní stav. Svůj ideální jídelníček budete však často muset poznat „experimentálně“, tedy metodou pokus – omyl.

Poznám problémové potraviny?

Pokud si nejste jistí, dělejte si záznamy o všem, co jste během dne snědli. Zároveň si zapište, co a kdy zhoršilo příznaky vašeho onemocnění. Tak můžete postupně identifikovat potraviny, které bude lepší z jídelníčku vyřadit. Ale pozor! Zvláštní dietní doporučení platí v období vzplanutí příznaků a měli byste je probrat se svým lékařem.

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

Výživa v období vzplanutí nemoci

  • Dodržujte nízkozbytkovou dietu, uleví od bolestí břicha a průjmu.
  • Vyhýbejte se čerstvému ovoci a zelenině a nápojům s obsahem kofeinu.
  • Lépe tolerovány jsou obvykle menší a častější dávky jídla než méně velkých porcí za den.
  • Pokud nemáte chuť k jídlu a špatně snášíte tuhou stravu, zvažte příjem tekutých doplňků stravy (tzv. nutridrinků).
  • Pacienti s ulcerózní kolitidou by měli snížit příjem alkoholu, slazených nápojů a sladkostí.
  • Lidé s Crohnovou chorobou, kteří trpí strikturami (zúžením střeva na určitých místech), by měli z jídelníčku vyřadit ořechy, nejrůznější semínka a luštěniny.

(vek)

Zdroj: www.ucsfhealth.org

Líbí se vám článek?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: