I při bezezbytkové dietě lze vykouzlit pestrý jídelníček

V rámci léčby některých onemocnění trávicí soustavy, zejména střevních zánětů, jako jsou Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, může lékař nařídit bezezbytkovou dietu. Tato dieta se také někdy používá po operacích na střevě, například v rámci léčby rakoviny nebo při střevní neprůchodnosti. Může se zdát omezující, dokáže ale zlepšit zdraví pacienta.

Myslete na pozitivní vliv diety na vaše střeva
Myslete na pozitivní vliv diety na vaše střeva

Šetříme střevní stěnu

Ne všechno, co sníme, dokážeme beze zbytku strávit. Nestrávené části potravy odchází z těla ven v podobě stolice. Nestrávené části potravy mohou dráždit střevní sliznici a v některých případech zhoršit průběh onemocnění nebo hojení poškozené střevní výstelky. V určitých fázích střevních onemocnění a jejich léčby je proto třeba vybírat takovou stravu, kterou dokážeme vstřebat beze zbytku nebo jen s minimálním odpadem.

Pozor na vlákninu a složené cukry

Vláknina, obsažená především v rostlinné stravě, se střevní sliznicí nevstřebává. Podporuje pohyby střevní stěny, váže na sebe vodu a některé další složky potravy a působí také jako jakýsi čisticí „kartáč“ střevní sliznice. Zejména tato funkce ji činí pro konzumaci nevhodnou, je-li střevní výstelka poškozena zánětem nebo jiným procesem. Vlákninu obsahují především celozrnné obilniny, luštěniny, jablka a vůbec většina ovoce a zeleniny. Je třeba vyhýbat se také složeným cukrům (sacharóza, řepný cukr), neboť mohou ve střevě kvasit a zhoršovat celkový stav.

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

Stále je z čeho vybírat

Pacient na bezezbytkové dietě si však nemusí zoufat. Může konzumovat loupanou rýži, brambory, vejce, těstoviny, kysané mléčné výrobky, libové maso, jednoduché cukry (glukózu a fruktózu, například v ovocných džusech bez dužniny), banány, mrkev a velmi opatrně a po dohodě s lékařem i některé druhy ovoce a zeleniny (které přesně, to je individuální), vypeckované, zbavené slupky a pokud možno upravené na kaši nebo v kompotu.

(zak)

Zdroje:

Líbí se vám článek?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Chybi jidelnicek | Od: Mara | 7.12.2014 08:41
Vyborny nic nerikajicic clanek o nicem. Dost bych, dle nazvu, cekal, ze se tady objevi nejaky jidelnicek nebo aspon odkaz na nejaky jidelnicek. Ale nic :-(
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x