#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak dětem usnadnit návrat do školy?

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 28.8.2021
Pro řadu dětí může být návrat do školních lavic spojený s velkým stresem a obavami

Po prázdninách, které přišly po dlouhých měsících lockdownu v uplynulém školním roce, může být nástup do školy pro mnohé děti náročný. Jak jim lze pomoci srovnat se s opětovnými (nejen) školními povinnostmi?

Za několik dní dětem opět nastanou školní povinnosti – pro některé představují rutinu, pro jiné radostné vzrušení. Prvňáčci zažijí velkou změnu a krok do neznáma. Pro řadu dětí ale může být návrat do školních lavic spojený s velkým stresem a obavami. Jejich příčiny mohou být velmi různorodé a zahrnují mimo jiné:

  • strach ze změny,
  • úzkost z nového kolektivu a z opuštění jistoty a zázemí rodiny,
  • obavy o prospěch a dobré známky,
  • obavy z přísných pedagogů,
  • návrat do problematického prostředí či kolektivu.

Děti svoje emoce mnohdy nedovedou identifikovat a pojmenovat. Úzkosti a strachy se tak mohou projevovat spíše ve fyzické rovině – jako bolesti bříška, bolesti hlavy, problémy se spánkem či nočními můrami. Tyto potíže se přitom mohou dostavit již ke konci prázdnin.

Pro mnohé děti může být problémem opět se „naučit učit“, udržet pozornost, dodržovat školní řád, zvládnout rutinu a náležitě se věnovat úkolům. Nový školní rok navíc může být náročnější i proto, že bude potřeba dohnat neprobrané učivo.

V některých případech mohou děti po návratu do školy zažívat nudu nebo cítit, že je pro ně výuka příliš obtížná, a začnou „utíkat“ z náročné situace. Chtějí se především bavit a mají tendence upřednostnit jednodušší úkoly. To, co je příliš náročné, složité a nudné, se snaží vytěsnit. Proto se mohou objevit problémy s učením, pozorností, ale i chováním.

Jak strachy a problémy překonat?

Nejlepší pomocí pro překonání problémů spojených s nástupem do školy může být obyčejná promluva s dítětem. Ta by měla vést ke zjištění, proč se obává nástupu do školy či co ho nejvíc stresuje. Rodiče by měli být laskaví, ale pevní. Je dobré děti ujistit, že všechny problémy se dají zvládnout, a být jim v tom nápomocní. U školáků, kteří mají problémy s udržením pozornosti, je potřeba stanovit jasný řád, například při vypracovávání domácích úkolů. Současně je ale potřeba ponechat jim i dostatek prostoru pro relaxaci a odpočinek.

Homeopatická pomoc

Homeopatika pomohou dětem odbourat strach, zlepšit sebevědomí a soustředění. V praxi se při strachu a úzkostech nejvíce osvědčují následující přípravky:

Aconitum napellus 15 C – spíše akutní homeopatický lék vhodný pro děti, které zažily nějaký šok či silný negativní zážitek. Úzkost se u nich může snadno vystupňovat do záchvatu paniky se silným bušením srdce, nemožností se nadechnout a bolestmi hlavy. V tomto stavu jsou jen těžko utišitelné.

Argentum nitricum 15 C je možné doporučit zbrklým a úzkostným dětem, jejichž stav se vlivem stresu zhoršuje. Mají strach z úkolů, které je ve škole čekají, mají neustále obavy, že se stane něco špatného, že dostanou špatnou známku. Jsou netrpělivé a impulzivní, můžou dělat nepředvídatelné věci, těžko vydrží sedět v hodině či u úkolů. V mysli mají tok myšlenek, ze kterého nedovedou zachytit to podstatné. Pak se těžko zvládnou látku naučit nebo ji dát dohromady při zkoušení. Na tělesné rovině se jejich tréma projeví nadýmáním a průjmem. Milují sladkosti, i když je jim po nich obvykle špatně.

Arsenicum album 15 C pomáhá úzkostným a perfekcionistickým dětem, které chtějí mít výborné známky a potřebují mít vše pečlivě uspořádané. Pokud nejsou dokonale naučené nebo nemají vše hotové, neustále se tím zabývají. Jejich hlavním životním pocitem je obrovská nejistota z okolního světa. Tu kompenzují svou pečlivostí. Nicméně píle a pečlivost mohou vést k tomu, že pak jsou tyto děti hodně unavené. Potrpí si na čistou, přesně uspořádanou aktovku. Doma musí mít všechny hračky a knížky na svém místě. Většinou bývají hubené a velmi zimomřivé. Od rodičů potřebují hodně podpory a ujištění.

Gelsemium sempervirens 15 C je přípravek pro navenek klidné děti, jejichž stav je ale spíše obrazem paralýzy strachem, která se projevuje netečností a zpomalenými reakcemi. Děti prožívají obrovský strach, třesou se a mohou si stěžovat i na pocity bušení srdce. Jsou to děti, které se těžko vyrovnávají se změnami a novými situacemi. Při zkouškách jsou to trémisté, kteří si nedovedou vzpomenout na dobře naučené věci.

Ignatia amara 15 C – homeopatikum je vhodné pro citově nestabilní úzkostné děti, které mají sklon ke vzdychání a plačtivosti, chtějí být nejraději samy, o problémech nerady mluví, raději o samotě pláčou. Pokusy o útěchu razantně odmítají, dokážou být ale i vzteklé. Jejich rozpoložení zlepší zajímavá činnost a rozptýlení. Za jejich problémy se často skrývá kritika – ať už od kamarádů, či ze strany rodičů, případně stesk po domově, pocit osamocení nebo zármutek. Při obtížných úkolech mohou kolísat od slziček ke vztekání.

Phosphorus 15 C je určen velmi citlivým dětem rozrušeným očekáváním radostné události nebo problému. Tyto děti jsou velmi živé, ale svou energii velmi rychle vyčerpají. Dlouhé strnulé sezení je pro ně nepředstavitelné. Jsou to děti, které jsou velmi společenské, přátelské a soucitné. Mají rády společnost, hry a povídání a mají velkou představivost. Ta jim ale může přinášet problémy se soustředěním. Na druhou stranu u nich může vyvolávat i řadu strachů a obav, především ze tmy a bouřky.

Pulsatilla 15 C se podává úzkostným, plachým a velmi vnímavým dětem, které mají velký strach z opuštění, bojí se ztráty kontaktu s rodiči, nechtějí se vzdát jejich ruky. Ve škole pak bývají hodně plačtivé a potřebují láskyplné objetí, slova útěchy, projevení účasti a citlivou společnost. Ve škole jsou poctivé, pečlivé, ale když se jim nedaří, opět jsou plačtivé a potřebují povzbuzení a útěchu.

Natrum muriaticum 15 C je určeno smutným a citlivým dětem, kterých se snadno dotkne i dobře míněná výtka či poznámka. Po ní se začnou uzavírat do sebe, nestojí o společnost ve třídě a nemají rády útěchu. Jsou to děti hubené, bledé a slabé a z tohoto důvodu mají problém delší dobu udržet pozornost. Když se jim nedaří, bývají naštvané i samy na sebe a pomoc či podporu spíš odmítají.

Pro děti, které mají tendence k problematickému chování společně s obtížemi se soustředěním, jsou vhodné spíše tyto přípravky:

Lycopodium 15 C – užívají ho autoritářské děti, které se však v kolektivu neumí prosadit, protože lehce ustoupí dominantnějším spolužákům. Autoritu učitelů přijmou snadno, ale vůči rodičům či slabším spolužákům se chovají zlostně a rozkazovačně. Vnitřně mají pocit slabosti a velký strach ze selhání a veřejného vystupování. Jsou to spíše intelektuálové, kteří nejsou moc obratní a šikovní. Z tělesných příznaků mají sklony k nadýmání a bolestem břicha.

Mercurius solubilis 15 C se podává dětem, které nevydrží chvíli na místě. Všeho se dotýkají, mluví rychle a mají sklony ke koktání. Odmlouvají a rády dělají opak toho, co se po nich chce. Poruchy soustředění a chápání se u nich projevují zejména v činnostech, u kterých je nutné přesné uvažování, jako například při výuce pravopisu, gramatiky či matematiky. Často trpívají na záněty uší a záněty horních cest dýchacích.

Nux vomica 15 C – homeopatikum je vhodné pro děti netrpělivé a vznětlivé, které jsou velmi soutěživé, chtějí být vždy a ve všem nejlepší a špatně snáší prohry a neúspěchy. Jakmile se dostaví neúspěch či stres, bývají nesnášenlivé a vznětlivé. Nesnesou odpor. Vadí jim jasné či intenzivní světlo, hluk nebo průvan.

Tato homeopatika je vhodné podávat zpočátku 2× denně po 5 granulích. Po zlepšení je možné dávkování snížit na 1× denně, případně 1× týdně.

Kalium phosphoricum 9 C – přípravek, který pomáhá zlepšit učení a soustředění. Je to homeopatický lék pro děti, které se cítí hodně přetížené. Ve škole nebo při vypracovávání domácích úkolů se mohou cítit slabé a unavené. Psaní a čtení u nich vyvolá silnou bolest hlavy, někdy spojenou i s podrážděností a vztekem. Stav zlepší procházka na čerstvém vzduchu. Tento lék je vhodné podávat 3× denně po 5 granulích.

V tomto výčtu jsou uvedeny pouze nejdůležitější přípravky spojené s poruchami školního přizpůsobení. V individuálních případech je samozřejmě vhodné obrátit se na lékaře homeopata.

MUDr. Jaroslav Čupera

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+3
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Plnou parou do života – i s nemocným srdcem

Ještě před 20 lety znamenaly mnohé defekty srdce velká omezení v běžném životě...

Návrat do školy usnadní homeopatika

Na všech stupních vzdělávání se mohou objevit situace spojené s úzkostí. Od...

Návrat k tabáku? Stačí jediná cigareta!

Zbavit se jakékoli závislosti je obtížnou a zdlouhavou cestou, což platí i pro...

Odvykání drogové závislosti: připravte si dobrou strategii

Relaps neboli návrat k opětovnému užívání drog bohužel postihne velkou část...

3 pravidla pro bezpečnou cestu do školy i ze školy

Prvňáčci se většinou prvního září nemohou dočkat, zatímco dospělí si uvědomují...

Somatotropin pomáhá dětem růst

Nízký vzrůst v dospělosti. Právě ten je společný dětem s nedostatečným vyměšováním...

Co by mělo dítě umět, než jde do 1. třídy?

Který rodič by nebyl nervózní, když jde jeho dítě poprvé do školy? Připravte...

Sedm tipů, jak si usnadnit život s roztroušenou sklerózou

Život s roztroušenou sklerózou přináší řadu nástrah. Proč si ho tedy trochu...

Roztroušená skleróza může dětem komplikovat vzdělávání

Roztroušená skleróza se bohužel nevyhýbá ani dětem. Pokud se její příznaky objeví...

Objevte skutečné důvody, proč kouříte

I když většina kuřáků moc dobře ví, že tabák je jednou z hlavních příčin velkého...

Doporučujeme

Čtěte více

Jak být fit i ve starším věku: pravidla výživy

Dobrá a kvalitní strava je důležitá v každém věku, organismus staršího člověka...

Jak cestovat s potravinovou alergií

Prázdniny a dovolené jsou spojeny i s cestování do zahraničí. Co všechno bychom...

Jak cvičit s hemofilií? Vibrujte!

Pohyb potřebuje každý. Hemofilici však mají výběr sportovních aktivit výrazně...

Jak častá je chronická neuropatická bolest?

Chronická neuropatická bolest může doprovázet celou řadu onemocnění. Jak vysoká...

Jak často mám navštěvovat očního lékaře?

Správná péče o zrak vás může ochránit před rozvojem nemocí, které mnohdy končí...

Jak často se milovat, když se miminko nedaří

Také kolem sebe často slýcháte, komu všemu se podařilo dítě počít prakticky...

Jak čelit náročnému období s klidem – odpovídá prof. MUDr. RNDr. V. Šimánek, DrSc.

„U většiny lidí dojde ke zlepšení nálady po vypití sklenice mléka s medem,“...

Jak člověk k vysokému cholesterolu přišel

Náš dnešní způsob stravování se vyvíjel stejně dlouho jako lidstvo samo. Skladba...

Jak dál po léčbě rakoviny – také máte spoustu otázek?

Léčba rakoviny je u konce. Co teď? Jak se vrátit k normálnímu životu? Co se...

Jak dát s roztroušenou sklerózou životu konečně hlavní roli? Inspirujte se na specializovaném webu

Život s roztroušenou sklerózou (RS) přináší mnoho specifik pro pacienty i jejich...

Jak dlouho je třeba nechat působit znecitlivující krém?

Možná byste při lékařském zákroku nebo při podání injekce rádi použili znecitlivující...

Jak dlouho působí imunoterapie

Jednou z možností jak léčit alergii je subkutánní imunoterapie, kdy jsou pacientovi...

Jak dlouho se člověk obejde bez spánku? Zeptejte se rekordmana!

Londýnské Times vydaly zprávu, že Tony Wright z Cornwallu zůstal vzhůru 266...

Jak dlouho trvá cesta k miminku

Pokud se chystáte na umělé oplodnění, jistě máte spoustu otázek. Jednou z nich...

Jak dlouho trvá účinek lokálních steroidů v léčbě příznaků alergické rýmy?

I tak může vypadat střetnutí ideálního světa s tím reálným: zatímco lékaři jsou...

Jak dostat léky opravdu tam, kde mají působit? Přece pomocí magnetu!

Léky mohou nejlépe a s minimálním množstvím nežádoucích účinků v těle působit,...

Jak držet klíšťata na uzdě

Jaro je opět tady, a s ním i nová klíšťová sezona. Pochopitelně je nejvyšší...

Jak důležitý je imunitní systém v boji proti rakovině?

Imunita neboli obranyschopnost hraje nejen při vzniku, ale i během léčby rakoviny...

Jak funguje biologická léčba rakoviny prsu

K nejmodernějším metodám léčby rakoviny patří cílená terapie. Možnosti jejího...

Jak funguje lidský mozek

Mozek je uložen v lebce. Systematicky je dělen na několik funkčních oddílů....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#