#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak je řízena teplota lidského těla ?

Medicína 28.5.2007

Smyslem řízení tělesné teploty (termoregulace) je udržovat teplotu jádra i při kolísání příjmu, tvorby a výdeje tepla na určité stálé „žádané“ hodnotě. Ta činí v průměru 37 °C. Podléhá dennímu kolísání o asi 0,5 °C (minimum je přibližně ve 3 hodiny v noci a maximum v 18 hodin odpoledne).

CT mozek
CT mozek

Nastavení této žádané hodnoty je řízeno „vnitřními hodinami“. Dlouhodobější změny této hodnoty pozorujeme během menstruačního cyklu a chorobně při horečce.

#IMG#

Hypotalamus

Hypotalamus je bazální část mezimozku (součást mozku). Je hlavním centrem termoregulace. Zde se nacházejí tepločivá čidla neboli termoreceptory, které registrují teplotu těla. Informace o teplotě těla se do hypotalamu dostávají také z čidel v kůži a v míše. Skutečná teplota těla je v hypotalamu porovnávána s teplotou žádanou. Při odchylce proběhne regulace.

Co se děje, když teplota stoupá

Stoupá-li teplota těla nad žádanou hodnotu (např. při tělesné práci), zvýší se prokrvení kůže, a tím se teplo odtransportuje ke kůži, kde dojde k ochlazení z vnějšího prostředí. Dále se zvyšuje vylučování potu, což ochlazuje povrch kůže, a tím opět lépe dojde k výdeji tepla. Signál pro tuto aktivitu přichází z hypotalamických čidel.

Aklimatizace na trvale zvýšenou okolní teplotu (tropy) trvá často mnoho let.

Co se děje, když teplota klesá

Klesá-li tělesná teplota pod náležitou hodnotu, je výdej tepla omezen a jeho produkce se zvyšuje. Hlavními mechanismy jsou přitom svalové pohyby a svalový třes. Novorozenci velmi snadno prochladnou, neboť mají vysoký poměr povrchu k objemu těla. Dodatečnou možností regulace je u nich netřesová tvorba tepla v hnědé tukové tkáni, kterou mají uloženou zejména na zádech .Tento hnědý tuk mají pouze novorozenci.

Teplota prostředí

Teplota prostředí je vnímána jako "tepelná pohoda", když je prokrvení kůže na střední úrovni a nemusí se aktivovat ani třes, ani potní žlázy. Tato tepelná pohoda závisí nejen na okolní teplotě, nýbrž také na oblečení, tělesné aktivitě, větru, vlhkosti vzduchu a tepelném záření. V místnosti s 50% vlhkostí vzduchu, vsedě, v lehkém oděvu a v klidu je to při teplotě 25 °C a bez oděvu 28 °C. Při práci v kanceláři klesá tato teplota na 22 °C, ve vodě stoupá podle tloušťky podkožní vrstvy na 31 °C (silná) až 36 °C (tenká). Mimo hranice tepelné pohody se zapojují nejen termoregulační mechanismy hypotalamu, ale i tzv. termoregulační chování: odívání se, vyhledávání stínu, vytápění prostor atd.

Co vyvolává horečku?

Horečka je vyvolána látkami, které se uvolňují jak z těl cizích mikroorganismů (např. bakterií), tak i v těle jako reakce na ně. Těmto látkám se říká pyrogeny. Pyrogeny ovlivňují termoregulační centrum v hypotalamu. Tzv. žádaná teplota je při horečce nastavena na vyšší stupeň, aby byly touto vyšší teplotou zničeny cizí mikroorganismy. Tělo je zpočátku vzhledem k této nové hodnotě relativně chladné, a proto dochází ke svalovému třesu (zimnice), při poklesu horečky na normální náležitou hodnotu je tělo relativně příliš horké, a proto dochází k silnému pocení.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#