#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kolorektální karcinom

Zdravcentra.cz 22.5.2008

Kolorektální karcinom je zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku. Typicky se projevuje změnou charakteru vylučování stolice (zácpou nebo průjmem) a přítomností krve ve stolici. Jediným účinným způsobem léčby kolorektálního karcinomu je jeho chirurgické odstranění.

kolonoskopie
kolonoskopie
Kolorektální karcinom je zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku. Typicky se projevuje změnou charakteru vylučování stolice (zácpou nebo průjmem) a přítomností krve ve stolici. #IMG#

Co jste možná netušili...

Karcinom tlustého střeva je něco, v čem jsme opravdu dobří… Tedy, s velkou dávkou ironie. Česká republika drží smutné celosvětové prvenství ve výskytu nádorových nemocnění tlustého střeva a konečníku v přepočtu na jednoho obyvatele. Co je příčinou? Snad je to „nezdravá“ česká kuchyně, snad způsob našeho života.

Výskyt onemocnění v České republice stále roste. Za posledních 30 let se téměř ztrojnásobil. V současnosti u nás ročně přibývá až 7500 nových případů kolorektálního karcinomu. O závažnosti onemocnění svědčí fakt, že více než 4 tisíce nemocných karcinomu ročně podlehne.

Nádory tlustého střeva a konečníku nejvíce trápí věkovou skupinu nad 70 let. To však neznamená, že všichni ostatní jsou v bezpečí. Karcinomy byly pozorovány už u 20letých mladistvých! Takové případy jsou ale spíše výjimkou. Za rizikovou skupinu pro vznik onemocnění se považují všichni kteří dosáhli 45 let. Na tuto velkou skupinu se zaměřují i preventivní screeningové programy.

Jak vzniká...

Příčina vzniku kolorektálního karcinomu zatím není zcela jasná. Pravděpodobně jde o souběh několika faktorů. Máme ale za to, že jedním z nich je nedostatek vlákniny a nadbytek masa a živočišných tuků v naší stravě. Nezanedbatelnou úlohu ale hrají i vrozené dispozice.

Významným rizikovým faktorem pro rozvoj kolorektálního karcinomu jsou střevní polypy. Jsou to nezhoubné výrůstky sliznice střeva. Najdeme je u mnoha lidí starších 50 let. Většinou nepůsobí žádné obtíže. Některé z nich (adenomy) se ale mohou zvrhnout a dát základ pro růst nádoru.

Jak se projevuje...

Kolorektální karcinom se vyvíjí dlouho, 5 až 15 let není výjimkou. Jeho projevy závisejí na umístění. V pravé polovině tlustého střeva rostou nádory často bez povšimnutí. Obvykle na sebe upozorní jen chudokrevností a slabým krvácením do střeva. Až při větším nádoru může být v pravém podbřišku hmatná „boule“ a objeví se celkové příznaky jako hubnutí a zvýšená teplota.

Odlišná situace nastává v levé polovině střeva. Nádory zde umístěné se projevují dříve. Vyvolávají poruchy vyprazdňování stolice se střídáním zácpy a průjmů. Přidávají se pocity plnosti a neúplného vyprázdnění, plynatost. Nemocný si může všimnout přítomnosti čerstvé krve ve stolici. Nádor rostoucí do průsvitu střeva hrozí jeho úplným uzávěrem. Znemožněním dalšího posunování střevního obsahu směrem ke konečníku vzniká náhlá příhoda břišní.

Jak se potvrdí...

Prvním krokem při stanovování jakékoliv diagnózy je odběr anamnézy. Důležité jsou informace o vaší rodině. Upozorněte lékaře na výskyt nádorů střeva nebo polypů ve svém blízkém příbuzenstvu. Asi každý desátý nádor tlustého střeva bývá dědičný.

Základním vyšetřením při podezření na nádor tlustého střeva i v rámci jeho prevence je vyšetření konečníku. Lékař při něm hmatá případné zúžení průsvitu konečníku a charakter jeho stěn. Stopy červené krve na rukavici po vytažení prstu z konečníku jsou známkou krvácení do střeva.

K podrobnějšímu vyšetření se využívají rentgenologické a endoskopické metody. Starší metoda - irrigografie - zobrazí pomocí kontrastní náplně průběh a velikost Vašeho střeva. Moderní koloskopie umožňuje pomocí endoskopu přehlédnout sliznici tlustého střeva a odhalit případné změny. Z míst podezřelých z růstu nádoru lze odebrat vzorky tkáně na histologické vyšetření. Kromě diagnostiky dokáže koloskopie i léčit. Týká se to situace, kdy lékař při vyšetření najde ve Vašem střevě polyp. Jeho endoskopické odstranění Vás zbaví problému a sníží riziko pozdějšího zvrhnutí v maligní nádor.

Jak se léčí...

Jediným účinným způsobem léčby kolorektálního karcinomu je jeho chirurgické odstranění. Při něm lékař nemocnému odoperuje nádor, přilehlou část střeva a okolní lymfatické uzliny. Rozsah výkonu záleží na velikosti a rozšíření nádoru. Součástí operačního výkonu může být vytvoření kolostomie - vyústění tlustého střeva na povrch břicha. Může se jednat o dočasné opatření na dobu dokud se operované střevo nezhojí, nebo o trvalé řešení při odstranění velkých úseků střeva.

Ne všechny nádory lze zcela odstranit. Při pokročilém nálezu s metastázami dokáže operace pouze zmírnit obtíže. Jejím cílem je zmenšit nádor, nemoc samotnou však nevyléčí. Nejčastějším důvodem pro takovou paliativní operaci je zprůchodnění střeva ucpaného prorostlým nádorem.

Chirurgickou léčbu může v některých případech ještě doplnit ozařování a chemoterapie. Jejich cílem je zničení zbylých nádorových buněk v těle nemocného.

O nejvhodnějším způsobu léčby v konkrétním případě rozhoduje lékař. S důvěrou se na něj obraťte s jakýmikoli otázkami ohledně svého zdravotního stavu a navrhovaném léčebném postupu.

Co dál...

Prognóza kolorektálního karcinomu závisí na době zahájení léčby. Platí, že čím dříve, tím lépe. Nemocní, u kterých se na nádor přišlo už ve stádiu bez příznaků a jsou včas operováni, až v 90 procentech přežívají. Příznivá čísla se však dramaticky mění v závislosti na délce trvání obtíží. Dlouhodobé pozorování ukazuje, že trvají-li příznaky půl roku, pravděpodobnost přežití klesá na 25 procent.

Pokročilé nádory již nemusí být léčitelné. Šíří se do okolí a zakládají metastázy do jater, mozku, plic nebo kostí. Přidávají se celkové projevy jako je únava, hubnutí a nevysvětlitelná chudokrevnost. Častou komplikací je uzávěr střeva nádorem. Ten může být bez včasného zákroku smrtící.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Prevence kolorektálního karcinomu se zaměřuje na omezení rizikových faktorů. Doporučuje se zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny, zejména prostřednictvím zvýšené konzumace ovoce a zeleniny. Zároveň byste měli snížit příjem červeného masa. Omezte příjem živočišných tuků a dbejte na dostatek vápníku a vitamínů A a C ve své stravě. Pravidelně se věnujte pohybu a udržujte si optimální tělesnou hmotnost.

Pro všechny příslušníky tzv. rizikových skupin jsou určeny pravidelné preventivní prohlídky na gastroenterologii nebo proktologii. Patří k nim například lidé s prokázanými střevními polypy, rodinní příslušníci nemocných s nádorem a nemocní s dlouhotrvajícími střevními záněty.

K včasnému záchytu nádorů tlustého střeva přispívají tzv. screeningové programy. Jde o to, že se určité vyšetření provede u všech jedinců vybrané skupiny populace, i když zrovna netrpí žádnými obtížemi. V případě kolorektálního karcinomu bylo zavedeno vyšetření tzv. okultního krvácení. Pomocí zvláštní odběrové sady lze jednoduchým způsobem odebrat vzorky stolice a stanovit v nich přítomnost krve. Vyšetření je velmi citlivé, dokáže zjistit i mikroskopické množství krve ve stolici. Příčin její přítomnosti může být víc. Nemusí se jednat hned o nádor. Jedinci se zachyceným krvácením jsou podrobněji vyšetřováni, pátrá se po změnách na sliznici jejich tlustého střeva a přítomnosti polypů.

Vyšetření na okultní krvácení se doporučuje všem, kteří dosáhli 45. roku věku. Zajímejte se aktivně o své zdraví a zeptejte se svého praktického lékaře na možnost provedení screeningového testu. Je to maličkost, která Vám může zachránit život.

Doporučujeme

Čtěte více

Kolagenové injekce jsou v rukou praktika doma

Nejeden pacient vnímá praktického lékaře jako někoho, kdo mu brání dostat se...

Kolektivní imunita je zásadní i pro vaše zdraví!

Čím více lidí bude očkovaných, tím méně šancí budou mít nebezpečné infekce ke...

Koleno si můžeme zničit rychle. Vrátit ho do formy ale trvá podstatně déle

Nejsložitějším kloubem člověka je koleno. Tento poměrně křehký systém kloubních...

Kolik měříte v pase? Obezita znamená víc než těsné kalhoty

„No a co, tak mám nějaká kila navíc, komu to vadí…“ Jenže právě obezita komplikuje...

Kolik miminek po IVF je optimálních aneb Co je riziko?

Také jste si mysleli, že při přenosu embryí do dělohy je lépe více než méně?...

Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?

Kolik mužů prošlo vaší postelí? Jeden, dva, deset, sto…? Jaký počet sexuálních...

Kolik potřebujeme vitaminu C, aby nám pomáhal?

Doporučení užívat vitamin C v rámci prevence a léčby infekčních nemocí je všeobecně...

Kolik stojí očkování

Očkovací látky proti klíšťové encefalitidě nejsou hrazeny z prostředků veřejného...

Kolika? Bolest způsobená kameny ve žlučníku i močových cestách

Pokud jste nikdy koliku nezažili, pravděpodobně je těžké si představit, o jak...

Kolonoskopie se nemusíte bát. Jak vyšetření probíhá?

Poslal Vás lékař na kolonoskopické vyšetření a vy nevíte, co od něj můžete očekávat?...

Koloskopie

Koloskopie nebo také kolonoskopie je endoskopická vyšetřovací a léčebná metoda....

Kolposkopie

Kolposkopie je gynekologická vyšetřovací metoda, při které se prohlíží pochva...

Kombinace alergie na vodu a slunce se vyskytuje jen vzácně

Alergiků stále přibývá. O masivním nárůstu lidí přecitlivělých na vodu a slunce...

Kombinace hemofilie a obezity znamená velké zdravotní riziko

Moderní svět stále přibývá na váze. Vědci odhadují, že za několik desítek let...

Kombinace léků a alkoholu – proč je nebezpečná?

Alkohol má v povědomí široké veřejnosti bohužel stále relativně dobrou pověst,...

Kombinované vakcíny: vyšší účinek i lepší snášenlivost

Jako kombinované se označují vakcíny, které v jedné dávce obsahují víc než jednu...

Komplikace chřipky mohou být vážné. Lze jim však předejít právě nyní

Možná si ještě pamatujete, jak vás minulou zimu skolila chřipka a více než týden...

Komplikace pásového oparu: vyrážkou nic nekončí

Pásový opar je nepříjemné onemocnění i ve své akutní, několik dní trvající formě....

Komplikací cukrovky se pacienti obávají. Nemají však často dostatek informací o jejich prevenci pomocí moderní léčby

V minulých měsících jsme mezi naše čtenáře s cukrovkou rozšířili dotazník, abychom...

Komplikacím při chemoterapii lze předcházet

Obavy, strach, spousta otázek. To se honí hlavou většině onkologických pacientů,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#