#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Koloskopie

Zdravcentra.cz 14.4.2008

Koloskopie nebo také kolonoskopie je endoskopická vyšetřovací a léčebná metoda. Pomocí zvláštní ohebné trubice umožňuje lékaři nahlédnout dovnitř dolní části Vašeho trávicího ústrojí - konečníku a tlustého střeva. Koloskopie se využívá k diagnostice zánětlivých a nádorových onemocnění tlustého střeva a při hledání zdrojů krvácení. Vyšetření obvykle předepisuje a provádí internista gastroenterolog nebo chirurg.

kolonoskopie
kolonoskopie
Koloskopie nebo také kolonoskopie je endoskopická vyšetřovací a léčebná metoda. Pomocí zvláštní ohebné trubice umožňuje lékaři nahlédnout dovnitř dolní části Vašeho trávicího ústrojí - konečníku a tlustého střeva. Vyšetření vzniklo v 70. letech další specializací fibroskopických vyšetření. Koloskopie díky své schopnosti přesněji a úplně zobrazit vnitřek tlustého střeva dnes již významně nahrazuje dříve často používané rentgenologické vyšetření (irrigografie).

Kdy se vyšetření používá

Tenké endoskopické přístroje umožňují nahlédnout do vnitřku Vašeho těla a přijít na příčinu obtíží. Koloskopie se využívá k diagnostice zánětlivých a nádorových onemocnění tlustého střeva a při hledání zdrojů krvácení. Vyšetření obvykle předepisuje a provádí internista gastroenterolog nebo chirurg.

#IMG#

K čemu vyšetření slouží

Koloskopie odhalí změny sliznice tlustého střeva ukazující na zánět nebo nádor. Díky zvláštnímu pracovnímu kanálu v přístroji a speciálním miniaturním kartáčkům a kleštím umožňuje odběr vzorků tkáně. Kromě diagnostiky často koloskopie přispívá i k terapii. Pomocí zvláštních endoskopických kliček nebo kleští lze odstranit drobné nádorky střeva (polypy). Včasná diagnóza slizničních změn a nádorů umožní dřívější zahájení léčby. Pravidelné preventivní prohlídky zabrání jejich nepozorovanému růstu. Koloskopie Vám tím může zachránit život.

Co je k vyšetření potřeba

K endoskopickému vyšetření tlustého střeva se používají ohebné koloskopy. Jde o přístroje vzhledu silnější hadice. Na jednom konci přístroje je obvykle okulár, kterým lékař vyšetřuje. Kromě okuláru obsahuje konec v rukou lékaře ovládací zřízení na regulaci zakřivení a otáčení přístroje. Samotná hadice obsahuje vedle optických vláken ještě světlovod, pracovní kanál a kanálky na oplachování vodou a napouštění plynu. Na druhé straně přístroje, určené k zavedení do těla, je objektiv a vyústění kanálů. Pracovní kanál umožňuje zavedení speciálních nástrojů (bioptických kartáčků a klíštěk, elektrokauterů). Do ovládací části přístroje ústí kabel s konektorem. Ten se připojuje na zdroj světla, insufllátor vzduchu a odsávačku. Některé endoskopické systémy umožňují přenos obrazu na barevný monitor a videozáznam vyšetření.

Jaký je princip

Uvnitř hadice přístroje se ukrývá množství přesně srovnaných skleněných vláken. Optické vlákno (latinsky fibra) je ohebné a současně dobře vede světlo. To se šíří díky odrazům uvnitř vláken. Zvláštní endoskopické světlo (studené světlo) přiváděné světlovodem dovnitř vyšetřovaného orgánu se optickými vlákny vrací k oku vyšetřujícího lékaře. Uspořádání vláken zajišťuje, že se lékaři zobrazuje přesný a díky čočkám objektivu a okuláru zvětšený obraz vnitřku Vašeho těla. Pro zajištění lepšího přehledu se při koloskopii používá vzduch. Ten při vyšetření proudí přístrojem do střeva a roztahuje jeho stěny.

Jak se na vyšetření připravit

Vyšetření předchází zvláštní příprava. Jejím cílem je dokonalé vyčištění střeva. Jen tak je možné provést vyšetření co nejlépe a nejpřesněji. Konkrétní postup přípravy na koloskopii se liší podle pracoviště. Váš lékař Vám dá podrobný návod. Poslední jídlo před vyšetřením byste měli sníst v poledne den před vyšetřením. Potom můžete pouze pít. Užijete předepsanou dávku projímadla a budete se postupně vyprazdňovat. Před vyšetřením obvykle dostanete uklidňující injekci. Po její aplikaci nemůžete po zbytek dne řídit motorové vozidlo. Zajistěte si odvoz.

Jak vyšetření probíhá

Před vyšetřením si podle pokynů sestry odložíte v kabince a položíte se na levý bok na vyšetřovací stůl. Před výkonem obvykle dostanete injekci, která omezí vnímání nepříjemných pocitů. Lékař zavede konečníkem do Vašeho střeva ohebnou hadici. Během výkonu Vás vyzve k překulení na záda. Změna polohy pomáhá zajistit bezproblémové zavedení endoskopu. Při zavádění asistuje sestra, která občasným zatlačením na Vaši břišní stěnu pomáhá posunu přístroje ve střevě. Během výkonu se budou stěny Vašeho střeva rozfukovat malým množstvím vzduchu z přístroje. Je to důležité pro zajištění dobré viditelnosti. Rozpínající se střevo může navodit nepříjemné pocity. Snažte se pomalu a zhluboka dýchat a dodržujte pokyny sestry a lékaře. Dobrou spoluprácí usnadníte a průběh vyšetření. Při koloskopii může lékař odebrat vzorky tkáně nebo odstranit polypy. Tento úkon ani neucítíte. Vyšetření trvá zhruba 20 minut. Po vytažení přístroje zůstanete asi ještě půl hodiny klidně ležet. V případě potřeby můžete použít WC.

Kdy bude výsledek

Výsledek vyšetření Vám sdělí lékař okamžitě po výkonu. V případě, že provedl odběry vzorků tkáně, trvá jejich vyhodnocení asi 1 týden.

Co vyšetření ukáže

Přehledné zobrazení sliznice Vašeho tlustého střeva odhalí odchylky od normálu. V okuláru přístroje nebo na barevném monitoru lze pozorovat průchod přístroje celým tlustým střevem až k jeho počátku - slepému střevu. Často se podaří nahlédnout i do konečné části střeva tenkého. Normální sliznice má obvykle růžovou barvu. Zarudlá místa s poškozenou sliznicí mohou znamenat zánět. Polypy vypadají jako výrůstky do dutiny střeva. Některé mohou krvácet. Nepřiměřené zúžení průsvitu střeva budí podezření na nádor. Z vybraných míst odebírá lékař vzorky, které podezření vyvrátí nebo potvrdí.

Kam povedou další kroky

Po krátkém odpočinku se můžete obléct a odejít. Dostali jste injekci na uklidnění a proto nesmíte řídit motorové vozidlo. Zvláštní situace nastává v případě, že Vám lékař odstranil polypy. Budete poučeni o možných komplikacích a dostanete doporučení na dietní opatření pro následující den. Po tomto zákroku je nejvhodnější kašovitá strava. V některých zařízeních se plánované odstranění polypů provádí za krátkodobé hospitalizace.

Dostupnost

Koloskopické vyšetření obvykle provádí chirurgické nebo specializované proktologické ambulance v nemocnicích okresního formátu.

Doporučujeme

Čtěte více

Kolektivní imunita je zásadní i pro vaše zdraví!

Čím více lidí bude očkovaných, tím méně šancí budou mít nebezpečné infekce ke...

Koleno si můžeme zničit rychle. Vrátit ho do formy ale trvá podstatně déle

Nejsložitějším kloubem člověka je koleno. Tento poměrně křehký systém kloubních...

Kolik měříte v pase? Obezita znamená víc než těsné kalhoty

„No a co, tak mám nějaká kila navíc, komu to vadí…“ Jenže právě obezita komplikuje...

Kolik miminek po IVF je optimálních aneb Co je riziko?

Také jste si mysleli, že při přenosu embryí do dělohy je lépe více než méně?...

Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?

Kolik mužů prošlo vaší postelí? Jeden, dva, deset, sto…? Jaký počet sexuálních...

Kolik potřebujeme vitaminu C, aby nám pomáhal?

Doporučení užívat vitamin C v rámci prevence a léčby infekčních nemocí je všeobecně...

Kolik stojí očkování

Očkovací látky proti klíšťové encefalitidě nejsou hrazeny z prostředků veřejného...

Kolika? Bolest způsobená kameny ve žlučníku i močových cestách

Pokud jste nikdy koliku nezažili, pravděpodobně je těžké si představit, o jak...

Kolonoskopie se nemusíte bát. Jak vyšetření probíhá?

Poslal Vás lékař na kolonoskopické vyšetření a vy nevíte, co od něj můžete očekávat?...

Kolorektální karcinom

Kolorektální karcinom je zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku. Typicky...

Kolposkopie

Kolposkopie je gynekologická vyšetřovací metoda, při které se prohlíží pochva...

Kombinace alergie na vodu a slunce se vyskytuje jen vzácně

Alergiků stále přibývá. O masivním nárůstu lidí přecitlivělých na vodu a slunce...

Kombinace hemofilie a obezity znamená velké zdravotní riziko

Moderní svět stále přibývá na váze. Vědci odhadují, že za několik desítek let...

Kombinace léků a alkoholu – proč je nebezpečná?

Alkohol má v povědomí široké veřejnosti bohužel stále relativně dobrou pověst,...

Kombinované vakcíny: vyšší účinek i lepší snášenlivost

Jako kombinované se označují vakcíny, které v jedné dávce obsahují víc než jednu...

Komplikace chřipky mohou být vážné. Lze jim však předejít právě nyní

Možná si ještě pamatujete, jak vás minulou zimu skolila chřipka a více než týden...

Komplikace pásového oparu: vyrážkou nic nekončí

Pásový opar je nepříjemné onemocnění i ve své akutní, několik dní trvající formě....

Komplikací cukrovky se pacienti obávají. Nemají však často dostatek informací o jejich prevenci pomocí moderní léčby

V minulých měsících jsme mezi naše čtenáře s cukrovkou rozšířili dotazník, abychom...

Komplikacím při chemoterapii lze předcházet

Obavy, strach, spousta otázek. To se honí hlavou většině onkologických pacientů,...

Komplikují vám afty a opary život? Vyzkoušejte mořskou vodu!

Jakýkoli nechtěný útvar na obličeji či v ústech je pro svého nositele velmi...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#