#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Menstruace - normální cyklus a poruchy krvácení

Zdravcentra.cz 3.5.2008

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy. Pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krácení. Nástup menstruačního krvácení bývá spojený s pubertou a vývojem sekundárních pohlavních znaků.

Žena  za oknem
Poměrně častým přáním zdravých žen je posun nebo zástava menstruace.

Co je to menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy. Pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krácení. Nástup menstruačního krvácení bývá spojený s pubertou a vývojem sekundárních pohlavních znaků. Začíná nejdříve růst prsů, ochlupení ve stydké oblasti, později v podpaží a nejčastěji mezi 12. a 13. rokem začíná i menstruační krvácení.

Co je to normální menstruační cyklus...

Normální menstruační cyklus trvá 21 - 35 dní, obvykle 28 dní. Počítá se od prvního dne poslední menstruace k prvnímu dni nového krvácení. Délka krvácení bývá v průměru 5 dní. Takto pravidelně probíhá u většiny žen až do období přechodu. Poslední menstruační krvácení (menopausa) bývá u nás mezi 47. - 52. rokem ženy. V období těhotenství a šestinedělí k pravidelnému krvácení nedochází, nastává tzv. fyziologická amenorea (amenorea = nepřítomnost menstruačního krvácení).

Menstruační kalendář...

Je velmi praktické zvyknout si na vedení menstruačního kalendáře, do něhož si žena pravidelně zapisuje všechna krvácení, jejich intenzitu a délku. V případě odchylky má pak gynekolog dokonalý přehled a může snáze určit typ poruchy a případně zahájit odpovídající léčbu.

Poruchy krvácení...

Krvácení se může objevit dříve než je obvyklé. Jako předčasné se označuje před 9. rokem věku. Je nutné vyloučit nádor vaječníku, ale i nádor či zánět mozku. Spolu s krvácením se mohou předčasně vyvíjet i sekundárně pohlavní znaky (růst prsů, ochlupení). Pokud se menstruace a známky puberty neobjeví do 15. roku, vždy začneme vyšetřovat. V 80 % je opoždění familiární (rodinné) - vyšetřením se nezjistí žádná odchylka od normy. Vše se vyvíjí normálně, pouze v pozdějších časových limitech, při anamnéze zjistíme rodinný výskyt opožděného vývoje. Méně často bývají přítomny vrozené vývojové vady. Stejně jako s poruchami nástupu se setkáváme i s poruchami ukončení menstruace. Předčasná menopauza je poslední menstruace před 40. rokem, spolu s ní se objevují známky přechodu. Příčinou je vyčerpání zásoby folikulů ve vaječníku. Musíme vyloučit onemocnění štítné žlázy, příštítných tělísek, brzlíku, příčina může být neznámá. Někdy bývá způsobena iatrogenně (= lékařským zákrokem) - operačním odstraněním vaječníků či léčbou ozářením nebo cytostatiky. Těmto ženám se doporučí hormonální substituční terapie. Při pozdní menopauze - pokud menstruační cykly trvají i po 55. roce - je vždy nutné vyloučit hormonálně aktivní nádor vaječníku (vyšetření krve na hormony, ultrazvukové vyšetření). Pokud se zjistí nádor, operačně se odstraní.

Poruchy cyklu při zachovalém rytmu krvácení...

Hypermenorea je silné a prodloužené krvácení (více jak 8 dní), nejčastěji bývá příčina gynekologická - zavedené nitroděložní tělísko jako antikoncepce, polyp (výchlipka sliznice stěny děložní) v dutině dělohy, myom (nezhoubný nádor svaloviny stěny dělohy), zhoubný nádor dělohy. Méně často celkové onemocnění - choroby ledvin, vyšší krevní tlak, poruchy srážení krve, štítné žlázy. Cílem je odstranění vyvolávající příčiny a následná event. hormonální léčba.

Hypomenorea je slabé menstruační krvácení (méně než 2 dny). Obvykle nevyžaduje léčbu.

Ovulační krvácení uprostřed menstruačního cyklu se uvolňuje z vaječníku vajíčko a začíná se tvořit hormon progesteron. Nerovnováhou hormonů, které se vyplavují do krevního oběhu, může dojít ke krvácení uprostřed cyklu. Je většinou slabé, trvá několik hodin až maximálně 2 dny. Někdy je doprovázeno bolestí v podbřišku. Nevyžaduje léčbu, pokud prokážeme ovulaci (z krve, ultrazvuk, měření bazální teploty). Premenstruační krvácení je „špinění“ několik dnů před začátkem krvácení, zatímco postmenstruační je „špinění“ několik dní po vlastním krvácení. Po vyloučení organické příčiny se podle domluvy s lékařem léčí hormonálně.

Poruchy rytmu krvácení...

Interval mezi menstruačními krváceními může být zkrácen na méně než 22 dnů (polymenorea) nebo je delší než 35 dnů (oligomenorea). V některých případech není léčba nutná, jindy lékař doporučí hormony k úpravě cyklu.

Amenorea je vynechání menstruačního krvácení. Každá žena se asi s tímto stavem někdy setkala. Přijdete ke gynekologovi, že jste nedostala menstruaci. Lékař Vás vyšetří, provede ultrazvukové vyšetření. Pokud vyloučí těhotenství, obvykle Vám aplikuje injekci s hormonem do svalu. Měsíčky přijdou do 10 dnů. Jestliže amenorea trvá nebo se opakuje častěji, je nutné podrobnější vyšetření. Amenorea se může objevit i při náhlém větším poklesu hmotnosti, u sportovkyň vlivem zátěže, obezitě, stresu apod.

Dysfunkční krvácení je krvácení v nepravidelných intervalech, obvykle bývá prodloužené. Nejčastěji se vyskytuje v období dospívání a v období těsně před přechodem. Typické bývá vynechání měsíčků 5 a více týdnů. Pak začne krvácení, které je silné a trvá déle, někdy 10 i více dní. Příčinou je nejčastěji porucha ovulace, netvoří se hormon progesteron a sliznice v děložní dutině není dostatečně vytvořena ke správnému odlučování. Zjistí se kyretáží (krátkodobý výkon v celkové narkóze, odstraní se sliznice, histologicky se vyšetří). Pokud se prokáže dysfunkce, je nutná léčba hormony minimálně 6 měsíců.

Posun nebo zástava menstruace...

Poměrně častým přáním zdravých žen je posun nebo zástava menstruace. Naplánujete si dovolenou a vychází termín na dobu krvácení. Po domluvě s lékařem (pokud neužíváte antikoncepci) se užívají hormonální léky. Začíná se 3 dny před menstruací a pokračuje se celou dobu, kterou chcete měsíčky oddalovat (2 tablety denně, ráno a večer). Jestliže užíváte antikoncepci, domluvíte se s Vaším lékařem.

Hygiena při menstruaci...

Během menstruace je nutné dodržovat zvýšenou osobní hygienu. Samozřejmostí je časté sprchování s použitím moderních mýdel, která mají antibakteriální a antimykotické účinky. V současné době má každá žena možnost si zvolit pro ni nejpraktičtější způsob menstruační ochrany (menstruační vložky nebo tampony). Poruchy menstruačního cyklu jsou jedním z častých důvodů návštěv gynekologické ordinace. Chcete-li se poradit online, můžete využít naší lékařskou poradnu.

MeDitorial.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Měli slávu a úspěch a také – zelený zákal

To, že je někdo slavný a ve svém oboru uznávaný, ještě neznamená, že je ušetřen...

Méně známá sestra hemofilie aneb Když chybí srážecí faktor VII

Nejčastější poruchy srážlivosti – hemofilie A a B a von Willebrandova nemoc...

Mění se často názvy a vzhled vašich léků? Pozor na vynechání

Léky zvané generika obsahují stejnou léčivou látku jako originální přípravky...

Meningokok - při objevení příznaků je třeba jednat rychle!

Hnisavý zánět mozkových blan způsobený meningokokem patří k nejznámějším a nejzákeřnějším...

Meningokoková infekce: se ztuhlým krkem vyrazte hned k lékaři!

Diskotéková nemoc – i tak se někdy říká nebezpečné meningokokové infekci. Přestože...

Menopauza – jeden z hlavních viníků inkontinence u žen

Močová inkontinence postihuje v průběhu života až 50 % žen, nejvíce v období...

Menopauza a homeopatie

Období menopauzy provází celá řada nepříjemných projevů. Patří mezi ně například...

Menopauza je zátěží i pro močové ústrojí – není ale důvod se s tím smířit

Mimovolní únik moči člověka výrazně omezuje v každodenním životě. Jen malá část...

Menopauza před čtyřicítkou: ohroženému srdci pomohou hormony

Pohlavní hormony, estrogeny, jsou pro každou ženu důležité. V období před menopauzou...

Menopauza ve 24 letech? Problém (nejen) topmodelek

Menopauza čeká dříve nebo později každou ženu. Je přirozené, že mezi 45–55 lety...

Menstruační vložky při úniku moči nepomohou. Tady je 8 důvodů

Mnoho hygienických pomůcek na trhu speciálně řeší nechtěný únik moči. Přesto...

Menší výška dítěte nemusí hned znamenat poruchu růstu

S narozením dítěte se od základů změní život nejen maminky, ale i celé rodiny....

Mentální anorexie může ovlivňovat růst dítěte

Nové výzkumy nasvědčují tomu, že dospívající dívky s mentální anorexií mohou...

Mentální retardace

Inteligenční schopnosti jsou v populaci velmi rozmanité. Jsou lidé průměrní,...

Měření cévního věku – už jste o něm slyšeli?

Určování cévního věku je novým trendem moderní medicíny. Odhaduje se pomocí...

Měření nitroočního tlaku

Vyšetření nitroočního tlaku indikuje a provádí oční lékař. Používá se při podezření...

Měření nitroočního tlaku odhalí nemoc včas

Součástí komplexního vyšetření očí bývá i kontrola nitroočního tlaku. Kvůli...

Měření plicní vitální kapacity

Měření plicní vitální kapacity, měření „velikosti“ plic nebo „dýchání do hadice“,...

Měření produkce růstového hormonu u dospělých

Nejběžněji používaným testem k definitivnímu zjištění nedostatečné tvorby růstového...

Měření pulzu: dokáže odhalit infekci i infarkt

Pulz neboli tep nás informuje o srdečním rytmu. Jde o tlakovou vlnu, která se...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#