#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Nepodceňujte poruchy řeči dětí. Kdy máte vyhledat odbornou pomoc?

MUDr. Jitka Zvejšková Redakční článek 15.11.2021

Většinou si ještě z dětství pamatujete, jak jste museli opakovat nesmyslná slova typu tdn, tdnka, tdoubí, tdumpeta, abyste si dostatečně rozvibrovali jazyk. Děti sice taková cvičení brzy otdáví – pardon, otráví – nicméně stále patří k nejúčinnějším způsobům, jak napravit jeden z typů řečových vad. Víte, které typy řečových vad mají děti nejčastěji? Jak se dají rozpoznat? Kdy se je vhodné, abyste se s podezřením na řečovou vadu obrátili o pomoc? A který odborník vašemu dítěti pomůže?

Logopedické cvičení
Nepodceňujte poruchy řeči dětí

Pro vývoj řeči je zlomový třetí rok věku

Mnoho tříletých dětí dokáže svými dotazy rodiče pořádně vytočit, zvláště pokud se tisíckrát za den ptají: „A proč?“ Musíte si uvědomit, že často nejde jen o zvědavost, ale o snahu získat vaši pozornost. Zkuste proto dítě neokřikovat, protože by se mohlo přestat ptát a jeho komunikační schopnosti by se mohly přestat rozvíjet. Právě kolem třetího roku dítěte jsou na řeč kladeny velké nároky. Její vývoj může ovlivnit i narození sourozence nebo nástup do mateřské školy.

Neřešte příčinu, ale poruchu jako takovou

Důvody, proč dítě trpí poruchou řeči, mohou být různé – počínaje nesprávným mluvním vzorem blízké osoby či nedostatečně stimulujícím prostředím přes nemoc nebo stres matky v těhotenství, komplikace při porodu, vrozené vady, úrazy hlavy až po onemocnění centrálního nervového systému nebo poruchu smyslových orgánů. Důležitější než pátrat po příčině poruchy řeči, je správně ji identifikovat a včas řešit.

Poradit se s lékařem

_________________________________

Dvanáct základních kategorií narušené komunikační schopnosti

1. Patlavost - Pokud vaše dítě řekne: „Tatínek nejde do pláce.”, jde o poruchu artikulace hlásky nebo skupiny hlásek, tzv. patlavost neboli dyslálii. Nejčastěji se projevuje v dětském věku, ale neléčena může přetrvávat až do dospělosti. Hláska je buď nesprávně tvořena, vynechána, nebo zaměněna za hlásku jinou.

2. Vývojová dysfázie - Vaše dítě může postihnout i neschopnost naučit se verbálně komunikovat, i když podmínky k rozvoji řeči jsou dobré a dítě netrpí žádným závažným postižením. Poruchu je možné demonstrovat na větě „Žáci cvičí ve cvičkách”, kterou dysfatické dítě vysloví jako „Záci cvici ve cvickách”. Jde o poruchu raně se vyvíjející centrální nervové soustavy.

3. Ztráta řeči - Ztráta řeči neboli mutismus je nepřítomnost řečových projevů bez poškození centrálního nervového systému. Osoba, která je jí postižena, by ráda komunikovala, ale nemůže.

4. Koktavost - Když se dítě zeptá, kde je jeho „ma-ma-ma-maminka”, jde o koktavost, jednu z nejtěžších forem narušení komunikačních schopností. Dochází při ní k narušení plynulosti projevu a může vést až k chronickému strachu z komunikace.

5. Breptavost - Tuto poruchu si osoba, která ji trpí, neuvědomuje. Řeč je enormně rychlá, artikulace nedbalá, často dítěti z těchto důvodů není rozumět. Mnohdy děti v předškolním věku napodobují mluvní vzor překotné řeči rodičů nebo sourozenců.

6. Huhňavost - Huhňavost neboli rhinolálie je zvýšení nosovosti v mluvené řeči. Její příčinou bývá nejčastěji zvětšená nosní mandle. Podobná řeč vzniká například při ucpání nosu rýmou.

7. Palatolálie - Palatolálie vzniká v důsledku rozštěpových poruch obličeje. Není při ní výjimkou ani oslabení mimického svalstva a sluchového vnímání.

8. Dysartrie - Jde o narušení artikulace, tedy vytváření hlásek mluvidly, jako celku. Často vzniká v důsledku ochrnutí a slabosti svalstva, které se podílí na tvorbě řeči.

9. Afázie - Jako afázie se označuje ztráta řeči při již vybudované komunikační schopnosti. Jde o závažnou poruchu, jejíž příčinou jsou úrazy hlavy, stavy po operaci mozku nebo cévní mozkové příhodě.

10. Poruchy hlasu - Často se projevují chrapotem a vznikají při zánětech hrtanu, hormonálních poruchách, úrazech, ale také při přemáhání hlasivek.

11. Symptomatické poruchy řeči - Jedná se o narušení komunikační schopnosti, které provází jiné zdravotní postižení, ať už tělesné nebo duševní, např. zrakové či sluchové obtíže nebo poruchy autistického spektra.

12. Kombinované poruchy - U některých dětí se nemusí projevit jen jedna porucha, může u nich dojít k souběhu několika poruch současně.

___________________________________

Prevence řečových vad existuje aneb mluvit a zase mluvit

Poruchám řeči je možné do určité míry předcházet. Důležité je na dítě dostatečně mluvit. Dávejte mu najevo lásku a porozumění. Umožněte mu pobývat v dětském kolektivu. Nebuďte netrpěliví a nervózní, pokud vašemu dítěti něco nejde, ale nešetřete chválou, když se mu něco povede. A nezapomeňte vyprávět pohádky, učit se společně písničky a básničky. Ty jsou v současné době poněkud podceňované, nicméně při vývoji řeči hrají nezastupitelnou roli. 

Při léčbě řečových poruch je důležitá mezioborová spolupráce

Obtíže s řečí jsou poměrně složitou problematikou, takže se na jejich nápravě může podílet více odborníků. Velmi důležitá je proto spolupráce rodičů s pediatrem, který jako lékař první linie dokáže vadu řeči rozpoznat. Následuje vyšetření:

  • klinickým logopedem, který narušenou komunikační schopnost diagnostikuje, provádí léčbu a spolupracuje s rodinou, základními a speciálními školami;
  • lékařem specializace ORL (ušní, nosní, krční) – při podezření na vadu sluchu nebo krátkou podjazykovou uzdičku;
  • foniatrem – v případě dítěte se sluchovou vadou kompenzovanou naslouchadlem nebo kochleárním implantátem;
  • neurologem – pokud je třeba vyloučit poruchu centrální nervové soustavy;
  • klinickým psychologem – při podezření na poruchu autistického spektra, ke stanovení intelektových a paměťových schopností a posouzení školní zralosti.

Léčba řečových poruch je zpravidla dlouhodobá. Není jen záležitostí odborníků, ale vyžaduje každodenní rehabilitační péči rodiny.

Pandemie léčbu poruch řeči znesnadnila

Mnohé ordinace, včetně logopedických, musely v době pandemie omezit péči. Toto náročné období se podařilo překlenout přechodem na distanční formu konzultace. Běžné úkoly lze poslat emailem, ale logoped potřebuje být s dítětem v kontaktu a vidět jej a nic zcela nenahradí osobní kontakt. Jakmile to pak situace dovolila, logopedi opět otevřeli své ordinace a pracovali v průhledných ochranných štítech.

Kdy při poruše řeči vyhledat pomoc odborníka?

Doporučení k návštěvě logopeda dává pediatr obvykle po čtvrtém roce věku. Do té doby je kladen důraz na prevenci. Pokud ještě v pěti letech má dítě huhňavou řeč a špatně vyslovuje hlásky, je návštěva logopeda nutností, protože čím dříve se s nápravou začne, tím dříve se vada řeči upraví.

Mluvit, mluvit a mluvit s ním a na něj – to je nejdůležitější pro správný vývoj řeči vašeho dítěte. Mějte na paměti to, že jak se dítě naučí mluvit před nástupem do první třídy, bude ovlivňovat nejen kvalitu čtení a psaní, ale i jeho zapojení do kolektivu vrstevníků a budování mezilidských vztahů. Nezapomínejte také na pravidelné prohlídky u svého pediatra, který je často prvním lékařem, který vadu řeči rozpozná.

(dzit)

Zdroje: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324764#diagnosis

https://www.speechpathologygraduateprograms.org/2018/01/10-most-common-speech-language-disorders/

https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2001/05/04.pdf

Doporučujeme

Čtěte více

Nepodceňujte alergickou rýmu – může vést k astmatu

Alergická rýma postihuje stále více lidí. Mnoho nemocných se však neléčí, a...

Nepodceňujte déletrvající bolesti zad. Mohou být příznakem axiální spondylartritidy

Bolesti v oblasti bederní páteře patří celosvětově k nejčastějším zdravotním...

Nepodceňujte dýchání ústy u alergických dětí

Současné vědecké studie ukazují, že dlouhodobé dýchaní ústy, které se často...

Nepodceňujte chronickou únavu. Může být prvním příznakem srdečního selhání

V České republice žije 100–150 tisíc pacientů s diagnostikovaným chronickým...

Nepodceňujte infekci! Pečlivým vyčistěním rány se můžete vyhnout zbytečné léčbě

Každé poranění, byť by bylo sebemenší, se musí velmi důkladně vyčistit. To,...

Nepodceňujte léčbu střevních zánětů. Je zároveň prevencí rakoviny

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida patří mezi nespecifické střevní záněty....

Nepodceňujte nebezpečí osteoporózy

Máte artritidu a myslíte si, že další onemocnění vás už nemůže potkat? Přičítáte...

Nepodceňujte očkování proti „klíšťovce“ ani u seniorů. Může jim zachránit život

Chodíte rádi do přírody? Nechte se očkovat. Může vám to zachránit zdraví i život....

Nepodceňujte po operaci křečových žil rehabilitaci

Odstranění křečových žil dnes probíhá pomocí různých postupů. Ať už se jedná...

Nepodceňujte pokousání, může vám jít o život!

Ne všichni si dostatečně uvědomují, jak může být tento typ poranění nebezpečný....

Nepodceňujte prevenci zánětů močového ústrojí

Močové cesty jsou jednou z nejchoulostivějších částí těla. Záněty zde bývají...

Nepodceňujte přípravu na jaro, začněte už nyní!

Pozdní podzim a zima znamenají pro většinu alergiků období klidu. Pylová sezóna...

Nepodceňujte přípravu na pylovou sezónu

Pokud patříte do milionové skupiny těch, kteří se začátkem jara začínají trpět...

Nepodceňujte svůj krevní tlak v žádném věku

Během života se potkáváme s různými druhy nemocí a většinou je úspěšně překonáme....

Nepodceňujte výbavu lékárničky ani při kratším výletu

Výlety, kempování a chození po horách mohou být skvělými zážitky, ať už pro...

Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.

Alergie mívá různé projevy. K těm klasickým patří kromě rýmy, kýchání, kašle...

Nepodceňujte zápal plic. Může skončit i smrtí

Zápal plic neboli jejich infekční zánět není taková banalita, jak by se mohlo...

Nepodléhejte obavám z nevolnosti po chemoterapii předčasně

Léčba rakoviny často obnáší chemoterapii a ta je synonymem pro nevolnost a zvracení....

Nepodporujte rakovinné buňky cigaretami!

Světová zdravotnická organizace nijak nepřehání, když říká, že užívání tabáku...

Nepravidelná menstruace může odhalit nádor

Přestože tzv. hyperprolaktinémie, tedy zvýšená hladina prolaktinu, není ve srovnání...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#