Přecitlivělost na protein Cor a 11 z lískových ořechů se vyskytuje převážně u dětí

Potravinová alergie na lískové ořechy je dost častá u dětí i dospělých, ale její závažnost se může lišit v závislosti na věku a také v závislosti na geografické oblasti. V oblastech s častým výskytem březového pylu se alergie na lískové ořechy vyskytuje především u dospělých ve formě orálního alergického syndromu, a to díky zkřížené reakci mezi dvěma alergeny: proteinu Cor a 1.04 z lískových ořechů a Bet v 1 z břízy.

Odborníci zatím nevědí, jak alergie na lískové ořechy vzniká
Odborníci zatím nevědí, jak alergie na lískové ořechy vzniká

Závažnost alergických projevů určuje typ alergenu

Kromě orálního alergického syndromu se může alergie na lískové ořechy projevit také vážnější systémovou reakcí, která je častější u dospělých v oblasti Středomoří (kde se bříza vyskytuje málo) a dále u dětí v oblastech s hojným výskytem březového pylu. Vážnější projevy alergie na lískové ořechy většinou nejsou spojené s pylovou alergií a s alergenem Cor a 1.04, ale s alergeny lipidovým transferovým proteinem (LTP) Cor a 8 nebo proteinem Cor a 9.

Alergen Cor a 11 způsobuje vážné projevy alergie hlavně u dětí

Výše uvedené alergeny, ať už spojené s pylovou alergií, nebo ne, nejsou jediné, které mohou vyvolávat alergii na lískové ořechy. Mezi další patří i Cor a 11, Cor a 14 a takzvaný oleosin. Dosud není přesně známo, do jaké míry se tyto alergeny podílí na vzniku alergie na lískové ořechy u jednotlivých pacientů. Odborníci nedávno sledovali výskyt alergie na protein Cor a 11 u různých věkových skupin – od nejmenších dětí s atopickým ekzémem až po dospělé alergiky. V rámci studie provedené v Belgii, tedy v oblasti s častým výskytem pylu břízy, zjistili, že stejně jako alergen Cor a 8 nebo Cor a 9 je také protein Cor a 11 vesměs spojen s vážnou systémovou alergickou reakcí – a to především u dětí.

Odborníci zatím nevědí, jakým způsobem přecitlivělost na Cor a 11 (a s ní spojená těžká potravinová alergie na lískové ořechy) u dětí vzniká. Protože se však tento typ alergie téměř nevyskytuje u dětí mladších jednoho roku s atopickým ekzémem, je pravděpodobné, že ke vzniku alergie dochází až později během života, snad při přímé konzumaci lískových ořechů.

(vek)

Zdroj: Verweijj M. M. et al: Age-dependent sensitization to the 7S-vicilin-like protein Cor a 11 from hazelnut (Corylus avellana) in a birch-endemic region. J Investig Allergol Clin Immunol. 2012; 22 (4): 245–51.

Autor článku:

MUDr. Mgr. Helena Janíčková Ph.D.

Specializace: neurologie

Lékařka je vědeckým pracovníkem v oblasti neurověd. Působila ve Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR, nyní je v rámci post-doktorandského studia v Kanadě.

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: