Při cestování jezte raději banány než broskve

Ve věkové skupině osob do patnácti let je až čtyřicet procent případů hepatitidy A spojeno s cestováním. Riziko nakažení přitom závisí na životních podmínkách země, kam cestujeme, výskytu viru v dané oblasti a také na délce pobytu. Informace přináší studie Hepatitis Surveillance Report, provedená Ústavem pro kontrolu nemocí v USA.

Jsou země, kde je riziko nákazy virem hepatitidy A velmi nízké. Mezi tyto státy patří vyspělé země Evropy, Severní Amerika s výjimkou Mexika, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland. Úplně nejméně případů je v severských státech Evropy.

Při cestování dávejte pozor na to, co jíte
Při cestování dávejte pozor na to, co jíte

Rozvojové země jako ráj pro žloutenku

V zemích třetího světa je nákaza hepatitidou A běžná. Cestovatelé se mohou nejsnáze nakazit v zemědělských oblastech těchto zemí. Ještě většímu riziku se vystavují ti, kteří pozřou tepelně neupravené jídlo nebo pití. V rozvojových zemích je často hygiena na velmi nízké úrovni. Největší nebezpečí hrozí turistům, kteří zamíří do Afriky, Asie, Jižní a Střední Ameriky. V těchto oblastech může být až 150 nemocných osob na 100 000 obyvatel.

Hygienický banán

Hepatitidou A se může člověk nakazit prakticky kdekoli. Při cestách do zahraničí je nebezpečí nákazy vyšší. Každý cestovatel či turista by proto měl dbát na dostatečnou hygienu. Současně je velmi důležité vyhnout se možným nebezpečným potravinám a nápojům. Je nutná jejich pečlivá tepelná úprava. Odborníci také například doporučují jíst raději ovoce s dobře odstranitelnou slupkou (například banány) namísto třeba broskví a vyhýbat se konzumaci mořských korýšů. Dodržování těchto jednoduchých pravidel může cestovatele uchránit od nepříjemných zážitků z dovolené. Nejlepší prevencí je ale samozřejmě očkování.

Doporučené téma: Léčba cholesterolu

Poslední článek:
Září je měsícem začátků. Už máte vybraný pohybový kurz?
Sportovní aktivity seniorů bývají většinou dost chudé. Chtěli byste konečně s nějakým cvičením začít a nevíte...  zobrazit téma

(tek)

Zdroj: Anthony Foire, Beth Bell; Centers for Disease Control and Prevention, Yellow Book - Chapter 4 Prevention of Specific Infectious Diseases - Hepatitis, Viral, Type A, wwwn.cdc.gov

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: