#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rakovina prostaty (3. díl)

Medicína 28.5.2007

Nádor prostaty může často přestat růst a pro mnoho mužů nemusí být toto onemocnění smrtelné. Proto někteří muži volí nechat se pouze od lékařů sledovat. Tato cesta je nejvhodnější pro velmi staré muže, které jiné nemoci ohrožují na životě.

maso
maso

Léčba

Rozhodne-li se pacient pro léčbu, je třeba při jejím výběru přihlédnout k věku pacienta a jeho celkovému stavu. Rozhodnutí o způsobu léčby musí být komplexní a mnoho mužů si vybere druhou možnost a chce se léčit. Mezi metody léčby patří ozařování, chirurgická léčba, hormonální léčba a někdy i chemoterapie. Lokalizovaný nádor lze obvykle operovat a prostatu následně ozařovat. Další metodou je kryoterapie. Při ní jsou maligní buňky zamrazeny tekutým dusíkem.

#IMG#

Průběh operace

Standardní operací je radikální prostatektomie. Zahrnuje odstranění prostaty a okolních lymfatických uzlin. Většinou chirurg může odstranit prostatu bez přerušení nervů důležitých pro erekci penisu nebo funkci močového měchýře. Výsledkem přerušení těchto nervů by byla impotence a inkontinence. Dojde-li při výkonu k přerušení nervů, lze inkontinenci i impotenci léčit. Je-li rakovina rozšířená i do okolní tkáně, potom je k léčbě vhodné ozařování. Může být buď použita samostatně, nebo jako doplněk chirurgické léčby.

Další postupy a prevence

Další možností je hormonální léčba, která může zpomalovat postup nemoci. V některých případech je třeba odstranit varlata . Všichni pacienti po léčbě rakoviny prostaty by měli být pravidelně vyšetřováni a měla by být u nich monitorována hladina PSA. Pro prevenci rakoviny prostaty je vhodné do jídelníčku zařadit hojné množství čerstvého ovoce a zeleniny, ryby, omezit tuky a červené maso.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#