#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rizikové faktory pro vznik rakoviny

Léčba rakoviny 7.10.2009

Mnoho lidí se snaží pro své zdraví udělat maximum. Lze se ale také ubránit vzniku rakoviny? Genetické vlohy, které nám byly dány do vínku, už bohužel neovlivníme. V prevenci rakoviny se ovšem můžeme zamyslet nad tím, jak jíme, jak se hýbeme nebo jestli není vhodné přestat kouřit.

Řízek s bramborem
Řízek s bramborem

Strava

Strava je nejčastějším rizikovým faktorem, který se podílí na zvýšení pravděpodobnosti vzniku nádorů. Typické je to na příkladu nádorů tlustého střeva, které se u obyvatel České republiky objevují častěji než kdekoliv jinde na světě. Ale i rizika prakticky všech dalších nádorových onemocnění jsou v poměrně úzkém vztahu k tomu, co jíme.

Nejčastější české stravovací nešvary spojené se zvýšením rizika nádorů:

  • nadměrné solení
  • přejídání se a s tím spojená obezita
  • nedostatek čerstvých potravin (ovoce, zeleniny) a nadbytek upravovaných a trvanlivých potravin s „éčky“
  • nadbytečný příjem masa, časté pojídání uzenin
  • časté požívání bílého pečiva na úkor tmavého a celozrnného
  • zbytečně velký příjem živočišných tuků a tučných jídel
  • nadbytek smažených jídel (řízky, hranolky), časté pojídání brambůrků a podobných pochutin
  • přepepřování, používání velkého množství dresinků

Mimochodem: Strava je nejdůležitějším rizikovým faktorem, ale v těsném závěsu za ní je kouření. Kouření zvyšuje u některých nádorů jejich riziko až několikanásobně (riziko úmrtí na karcinom plic je u muže kuřáka vyšší 23krát).

Genetika

Drtivá většina nádorových onemocnění má jednoznačně genetický podklad, který se projevuje jako předpoklad k určitému typu nádoru. Tento předpoklad se nemusí v životě projevit, ale často se tak stane. Dochází k tomu zejména v situaci, kdy se s ním zkombinují některé rizikové faktory.

U určitých typů nádorů je zdokumentováno dědičné zvýšení rizika. To se vyskytuje u zhruba deseti procent zhoubných nádorových onemocnění. Projevuje se tak, že se nádorové onemocnění v určité rodině objevuje v několika generacích po sobě a obvykle přichází v dřívějším věku, než bývá pro daný typ nádoru obvyklé. Popisovány jsou takzvané „nádorové rodiny“, v jejichž rodokmenu se určité nádory vyskytují častěji a mívají závažnější průběh. Při podezření na dědičné riziko lze provést na náklady pojišťovny genetické vyšetření, které zjistí, zda jsou přítomny charakteristické mutace některých genů.

Věk a nádory

Mezi pátým a sedmdesátým rokem života stoupá riziko nádorového onemocnění s věkem. Po 35. roce života je tento vzestup mnohem strmější. To jen potvrzuje známou skutečnost, že rakovina je nemocí z opotřebení buněk.

Kouření

Nejznámějším rizikovým faktorem, který lze ovlivnit, je kouření. To úzce souvisí se stylem života a celkovým přístupem k vlastnímu zdraví. Stres, kouření a sedavé zaměstnání působí na nádorové choroby jako dobré hnojivo.

Podle mezinárodní studie vědci vytipovali devět celosvětově nejrizikovějších faktorů prostředí a životního stylu, které souvisí s rakovinou. Jsou to:

  • nadváha a obezita,
  • malá konzumace čerstvého ovoce a zeleniny,
  • nedostatek pohybu,
  • kouření,
  • alkohol,
  • nechráněný sex a rizikové sexuální chování,
  • znečištění vzduchu ve městech,
  • přítomnost kouře ze spalování pevných paliv v domácnosti,
  • znečištěné injekce ve zdravotních zařízeních (platí spíše pro země třetího světa).

(nes)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#