#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rakovina prsu

Zdravcentra.cz 12.5.2008

Rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorová onemocnění prsních žláz. Typicky se projevuje hmatným útvarem v prsu nebo v podpaží. Za hlavní rizikové faktory pro rozvoj rakoviny prsu jsou považovány ženské pohlaví a věk. Naprostá většina nádorů prsu postihuje ženy. Riziko jejich výskytu stoupá s věkem. Většina žen s rakovinou prsu je starších 50 let. Nádorová přeměna buněk vzniká při současném působení několika různých nepříznivých podmínek. V případě rakoviny prsu se pravděpodobně jedná především o genetické vlohy, působení hormonů a vliv diety.

prsa, ňadra, výstřih, sex, žena
prsa, ňadra, výstřih, sex, žena
Rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorová onemocnění prsních žláz. Typicky se projevuje hmatným útvarem v prsu nebo v podpaží. #IMG#

Co jste možná netušili...

Nádorové onemocnění prsu je každoročně diagnostikováno u několika milionů žen na celém světě. Svým rozšířením se řadí k nejčastěji se vyskytující formě rakoviny u žen. Je nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění žen. Rakovina prsu je v naprosté většině případů ženským problémem. Nevyhýbá se však ani opačnému pohlaví. Jedno procento nádorů postihuje také muže.

Rakovinu prsu znali již staří Egypťané. Léčili ji vypalováním zasažených tkání rozžhaveným železem. V pozdějším období se rakovinou prsu a její léčbou zabýval Galén. Hlavní příčinu onemocnění viděl v nadbytku melancholie. V léčbě doporučoval speciální diety a zaříkávání. Základy chirurgického odstranění nemocného prsu (mastektomie) vyvinul až o několik staletí později Andreas Vesalius. Zmínky o úspěšně provedené mastektomii pocházejí ze samého počátku 18. století. Dochoval se popis případu řádové sestry z kanadského Quebecu, která se díky zákroku v roce 1700 zbavila rakoviny a prožila ještě dalších 30 let spokojeného života.

Jak vzniká...

 Za hlavní rizikové faktory pro rozvoj rakoviny prsu jsou považovány ženské pohlaví a věk. Naprostá většina nádorů prsu postihuje ženy. Riziko jejich výskytu stoupá s věkem. Většina žen s rakovinou prsu je starších 50 let. Nádorová přeměna buněk vzniká při současném působení několika různých nepříznivých podmínek. V případě rakoviny prsu se pravděpodobně jedná především o genetické vlohy, působení hormonů a vliv diety.

Výskyt rakoviny v prsu v rodině zvyšuje riziko onemocnění i u dalších příbuzných žen. Nejrizikovější je výskyt u matky, sestry nebo dcery. Ze vzniku rakoviny se obviňují zejména dva geny označované jako BRCA 1 a BRCA 2. Jejich přítomnost zvyšuje pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu v mladším věku.

Hormonální působení spočívá především v délce menstruace a době prvního těhotenství. Bylo vypozorováno, že do rizikové skupiny rozvoje rakoviny prsu patří ženy, které začaly menstruovat dříve nebo menstruují i ve vyšším věku. Kratší délka menstruace naproti tomu riziko rakovinu prsu snižuje. Podobnou ochranu poskytuje i narození prvního dítěte do 30. roku věku.

Teorie o vlivu diety podporuje fakt, že rakovina prsu se častěji vyskytuje v zemích, které mají vyšší obsah tuků ve stravě. Podobně jako vysokotučná jídla nebo obezita zvyšuje riziko i konzumace alkoholu.

Jak se projevuje...

V počátečních fázích onemocnění se rakovina prsu nemusí nijak projevit. Později na sebe upozorní nejčastěji přítomností různě velkého hmatatelného útvaru v prsu nebo jeho okolí. Nádor může deformovat tvar prsu a měnit jeho ohraničení. Způsobuje často změnu vzhledu a konzistence prsu a jeho citlivost. Některé typy nádorů se kromě toho projevují i mléčným nebo krví zbarveným výtokem z bradavky. Změny mohou postihnout i kůži. Oblasti nad nádorem jsou zarudlé a zvrásnělé.

Při rozšíření nádoru jsou kromě útvaru v prsu hmatné i lymfatické uzliny v podpaží. K obtížím se postupně mohou přidat i projevy vzdálených metastáz v játrech, kostech nebo mozku.

Jak se potvrdí...

Základem diagnostiky je samovyšetření prsu. Nepatřičný útvar ve svém prsu můžete odhalit i náhodou při provádění osobní hygieny. Nemusí se jednat hned o nádor. Většina takto nalezených bulek v prsu je nezhoubného charakteru. Pozor na podcenění. Rozhodnutí o povaze onemocnění musí učinit lékař. Všechny nalezené útvary by měly být řádně vyšetřeny. Podobná situace nastává i v případě výtoku z prsní bradavky. Většina je způsobena hormonálními změnami ve Vašem těle. Přesto se se svým problémem svěřte lékaři.

Vyšetření prsu je součástí běžného gynekologického vyšetření. Při podezření na přítomnost bulky Vás lékař může odeslat na ultrazvukové vyšetření prsu nebo objednat na mamografii. Informaci o charakteru útvaru ve Vašem prsu poskytne histologické vyšetření vzorku tkáně odebraného biopsií.

Jak se léčí...

Léčba rakoviny prsu závisí na mnoha okolnostech. Lékař před jejím zahájením posuzuje typ nádoru, jeho schopnost reagovat na působení hormonů, velikost nádorové masy, rozšíření nádoru, Váš věk i celkový zdravotní stav.

V léčbě se uplatňuje několik základních metod. Většinou se podává jejich kombinace.

Základem léčby je chirurgické odstranění nádoru a spádových lymfatických uzlin.Cílem je úplné vyříznutí nádoru i s částí zdravé tkáně. Tím se sníží riziko pozdějšího návratu rakoviny.Zpravidla již není nutné odstraňovat celý prs, ale jen jeho část. Možná je i následná plastická úprava prsu, nebo jeho rekonstrukce.

Před operací a/nebo po operaci se podle vlastností nádoru a rozsahu postižení provádí chemoterapie, hormonální léčba, biologická léčba nebo ozařování (radioterapie). Slouží ke zmenšení nádoru před operací nebo k úplnému zničení všech zbývajících nádorových buněk po operaci. Cílem hormonální terapie je zpomalení růstu nádorů reagujících na působení estrogenů. Růst nádorových buněk může omezit i biologická léčba zaměřená na podporu obranného (imunitního)systému Vašeho organismu. Všechny pacientky jsou nadále sledovány formou vyšetření krve a zobrazovacích metod.

Co dál...

Rakovina prsu je smrtelná choroba. Je nejčastějším typem rakoviny mezi ženami. Jen v České republice jí ročně onemocní přes 6 tisíc žen a necelé 2 tisíce z nich každoročně onemocnění podlehnou. Nutno říct, že naprostá většina z nich naprosto zbytečně. Léčba rakoviny prsu v posledním desetiletí významně pokročila. Nemoc je léčitelná, pokud je zjištěna včas.

Smutným faktem zůstává, že mnoho žen ve strachu před ztrátou prsu váhá s návštěvou lékaře. Úspěšnost léčby a celková prognóza nádorů prsu přitom závisí na jejich rozsahu a rozšíření při diagnóze. Většinu nádorů zachycených včas lze odstranit aniž byste musela přijít o prs. Nutnou podmínkou však je přijít k lékaři včas.

Jak se tomu všemu vyhnout...

V prevenci nádorů prsu je nejdůležitější pravidelné samovyšetření a preventivní gynekologické prohlídky. Ženy starší 20 let by měly samovyšetření prsu provádět alespoň jednou měsíčně. Každá žena po dosažení 40 roku věku by měla chodit každý rok do poradny a podstoupit mamografické vyšetření. Ženy mezi 20 a 39 lety by se měly nechat vyšetřit každé 3 roky. Zvýšenou pozornost svým prsům věnujte zejména v případech rodinného výskytu rakoviny. Každou nesrovnalost konzultujte se svým lékařem.

Riziko rozvoje rakoviny prsu můžete částečně snížit i změnou svého životního stylu. Omezte konzumaci alkoholu, věnujte se pravidelně pohybu a snažte se udržet si přiměřenou tělesnou hmotnost.

Doporučujeme

Čtěte více

Rakovina plic – screening může pomoci, základem však zůstává nekouřit

Rakovinou plic u nás každoročně onemocní zhruba 60 lidí na 100 tisíc obyvatel....

Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky

Plicní nádory jsou smutným a poměrně častým důsledkem kouření. Existuje ale...

Rakovina plic a sport? Rozhodně ano!

Dokáže pohyb a cvičení ovlivnit průběh rakoviny plic? Může rozhodovat o přežití,...

Rakovina plic zůstává dlouho nepoznaná

Rakovina plic je velmi záludné onemocnění, její příznaky totiž mohou být dlouho...

Rakovina prostaty ohrožuje plešaté muže. Ale jen některé

Nádorů prostaty by se měli více bát muži, kteří začnou ztrácet vlasy. Tato hrozba...

Rakovina prostaty se dá léčit

Myslíte si, že diagnóza rakoviny prostaty je konec? Naopak, je to začátek. Začátek...

Rakovina prostaty v kostech? Mohou za to metastázy

V roce 2011 byla rakovina prostaty diagnostikována u téměř 7 000 mužů. Přesto...

Rakovina prostaty: 5 mýtů uvedených na pravou míru

O existenci své prostaty se většina pánů nestará, dokud se sama neozve. Diagnóza...

Rakovina prostaty: nenápadný zabiják českých mužů

Rakovina prostaty, plic a tlustého střeva tvoří trojici nejčastějších zhoubných...

Rakovina prostaty: řešení počátečního stadia má více podob

O včas objevené rakovině této žlázy hovoříme tehdy, pokud se nádorové buňky...

Rakovina prsu

Nádory prsu jsou nejčastější příčinou nádorové úmrtnosti u českých žen, a proto...

Rakovina prsu - protony léčí bez kompromisů

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním u žen a druhou nejčastější...

Rakovina prsu aneb jak eliminovat rizikové faktory

Odborníci se shodují v tom, že existuje mnoho rizikových faktorů, které určují,...

Rakovina prsu hrozí kuřačkám s kily navíc

Rakovina prsu nemá jednoznačnou příčinu, jediného „viníka“. Většinou vzniká...

Rakovina prsu nemá ráda alkohol

Alkohol zvyšuje u žen po rakovině prsu riziko vzniku dalšího nádoru v prsu....

Rakovina prsu nemusí být překážkou v milostném životě

Každá vážná nemoc většinou negativně ovlivní sexuální život a partnerské intimní...

Rakovina prsu ohrožuje i bývalé kuřačky

Kouření představuje rizikový faktor i pro jiné zhoubné nádory než jen ty plicní....

Rakovina prsu u mladých žen? Sice vzácná, zato komplikovaná

Karcinom prsu u zástupkyň nižších ročníků se neobjevuje příliš často, jisté...

Rakovina prsu útočí i na mladé ženy!

Rakovina prsu je v České republice nejčastější nádorové onemocnění, které se...

Rakovina prsu v číslech: ohroženy jsou hlavně ženy nad 60 let

Karcinom prsu je hned po kožních nádorech, kromě melanomu, nejčastějším zhoubným...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#