Roztoče hledejte kromě matrací i v mouce

  • Redakce uLékaře.cz
  • 1.4.2010
  • Aktualizace: 2.4.2010
  • Bez alergie
Alergie na roztoče se projevuje nejčastěji jako alergická rýma, astma či atopický ekzém. O tom, že po požití roztočů může nastat i celková alergická reakce, se ví již méně, ale takové případy byly popsány. Pacient požil jídlo, které bylo připraveno z mouky kontaminované roztoči, a dostal závažnou celkovou alergickou reakci, tzv. anafylaxi.

Rizikové tropy

Několik takových případů bylo popsáno v tropických oblastech, kde je vysoká vzdušná vlhkost a teplo, a tak roztoči přežívají i jinde než pouze v matracích postelí. Pokud se dostanou do mouky, jsou vzhledem k příznivým okolním podmínkám schopni tam žít a množit se. Většina popsaných případů se týkala mouky pšeničné, jeden mouky kukuřičné. V různých exotických kuchyních se však používají i mouky z jiných obilnin, rýže, sladkých brambor a tapioku.

Mouka a teplo je pro roztoče ideální kombinací.
Mouka a teplo je pro roztoče ideální kombinací.

Kde všude se ukrývají roztoči

Autoři ze Singapuru zkoumali, zda roztoči přežijí i v těchto dalších typech mouky. 10 g každého zkoumaného druhu mouky bylo uloženo do uzavíratelného sáčku, kam bylo přidáno vždy 95 roztočů. Sáčky byly potom uchovávány v teplém a vlhkém prostředí nebo v prostředí odpovídajícím klimatizované místnosti. Za 2, 4 a 6 týdnů výzkumníci hodnotili přežití a množení roztočů.

Kombinace mouky a tropů je pro roztoče ideální

Roztoči přežívali a množili se pouze v tropickém klimatu, a to pouze tam, kde byla příměs pšeničné mouky. V podmínkách klimatizované místnosti nepřežili roztoči ani v mouce pšeničné. Autoři doporučují, aby pacienti s vážnými alergickými reakcemi na roztoče uchovávali pšeničnou mouku v chladu a suchu, tak aby nemohlo dojít ke kontaminaci a množení roztočů.

Po požití takovéto i tepelně zpracované mouky hrozí závažná alergická reakce. Zatím na toto nebezpečí alergologové upozorňují málo, protože takové riziko není v běžném povědomí ani u odborníků. Dovolená v tropických oblastech však už dnes není vzácností, a tak by o tomto riziku měli vědět i naši pacienti.

(van)

Zdroj: Yi, F. C., Allergy, 64, 1788–189

Líbí se vám článek?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: