#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rozmazané a neostré vidění - tak začíná šedý zákal

11.1.2019

Katarakta, neboli šedý zákal, je onemocnění oční čočky způsobující ztrátu její průhlednosti. Typicky se projevuje postupným zhoršováním zraku. K diagnóze šedého zákalu slouží štěrbinová lampa. V případě potřeby je možné zlepšit přehlednost čočky rozkapáním oka.

operace_sedy_zakal
Operace probíhá v místním umrtvení a samotný zákrok  netrvá obvykle déle než 15 minut.

Co jste možná netušili...

Šedý zákal je onemocnění, které trápí lidstvo od nepaměti. Patří mezi nejčastější příčiny oslepnutí. Jeho primitivní operační odstranění se provádělo už ve starověku. Nejstarší záznamy o „píchačích zákalu“ pocházejí z Babylónie. Staří Římané k léčbě zákalu podle dochovaných spisů i archeologických nálezů používali speciální stříbrné jehly. Pomocí nich napíchli zkalenou čočku a odstranili ji ze zorného pole. V podstatě ji tak „vmáčkli“ do oka a ponořili do sklivce. Nemocní po takových zákrocích sice získali zpět část zraku, ale výsledek nebyl nijak valný. Bez zaostření čočkou mohli jen rozeznávat hrubé obrysy. I to však proti úplné slepotě znamenalo výrazné zlepšení kvality života.

Podobná technika se s drobnými inovacemi používala až do 18. století. Prováděli ji potulní ranhojiči na poutích a tržištích. V roce 1745 vyvinul francouzský lékař Jacques Daviel bezpečnější metodu úplného odstranění oční čočky. Jeho zákrok se stal první moderní operací šedého zákalu.

S postupem staletí se zlepšovala technika i výsledky operace. Významné zlepšení přineslo zavedení umělých nitroočních čoček po 2. světové válce. Vývoj nových materiálů umožnil náhradu čočky z minimálního řezu (1,8 mm). Nejmodernějším postupem odstranění katarakty je pomocí femtosekundového laseru. Operace katarakty dnes patří mezi rutinní chirurgické zákroky. Dokáže rychle a účinně napravit Vaše zhoršené vidění.

Jak vzniká...

Přesnou příčinu vzniku katarakty neznáme. Zdravá čočka je čirá a dokonale průhledná. Při zákalu tyto své vlastnosti ztrácí. Zkalení čočky může být následkem poranění oka, některých metabolických onemocnnění nebo působením infračerveného nebo ultrafialového záření. Zákalem často trpí lidé pracující ve sklářských hutích nebo v blízkosti vysokých pecí. Mohou za něj zodpovídat i některé léky. Častější výskyt onemocnění se popisuje při cukrovce. Vrozená katarakta vzniká následkem nitroděložní infekce (například zarděnkami). Naprostá většina šedých zákalů je přirozeným důsledkem stárnutí.

Vaše čočka se skládá hlavně z vody a bílkovin. S přibývajícími léty se zhoršuje její výživa i optické vlastnosti. Postupně se zamlžuje. To zhoršuje průchod světla z vnějšího prostředí na Vaši sítnici. Zkalená čočky paprsky světla rozptyluje a zhoršuje Váš zrak.

Jak se projevuje...

Onemocnění vzniká plynule a proto se Vám může dlouho zdát, že je všechno v naprostém pořádku. Podezření na vážnější poruchu získáte až při těžším postižení. Postupně se zhoršuje Vaše zraková ostrost a Vy vidíte rozmazaně. Vaše okolí ztrácí barvu a kontrast. Všechno se ponořuje do mlhy. Je to jakoby jste se dívali přes mléčné sklo. Jedním z příznaků je i neustálé čištění brýlí. Někdy můžete vidět dvojitě.

Častým problémem je zhoršení vidění za jasného světla při jasném slunci nebo v noci při setkání s protijedoucím automobilem. Kromě zhoršení zraku se ale můžete přechodně setkat s opakem. V případě dalekozrakosti se může stát, že najednou nebudete potřebovat brýle na čtení. Může za to změna průsvitnosti čočky a její schopnosti lámat světlo. Stáváte se krátkozrací a tím vyrovnáváte stářím způsobenou dalekozrakost.

Jak se potvrdí...

K diagnóze šedého zákalu slouží štěrbinová lampa. V případě potřeby je možné zlepšit přehlednost čočky rozkapáním oka. Lékař pomocí mikroskopu sleduje strukturu čočky. Nasměrování světla mu umožňuje zhotovit optické „řezy“ okem. Tím zhodnotí umístění a hloubku jednotlivých struktur Vašeho oka.

K včasnému záchytu a diagnóze zákalu u novorozenců slouží screening na vrozenou kataraktu prováděný již krátce po narození v porodnici.

Jak se léčí...

Principem současných moderních operací je vyjmutí postižené čočky z Vašeho oka a její nahrazení čočkou umělou. Přesněji dojde k rozrušení a odsátí zkaleného obsahu čočky a po zbylého pouzdra se uloží umělá nitrooční čočka. Tím se dosáhne znovuobnovení Vaší zrakové ostrosti. Zároveň je tímto zákrokem možné odstranit dioptrické vady, a to pouhou kalkulací hodnoty vkládané čočky. Díky malému a bezpečnému zákroku tak najednou uvidíte jako „za mlada“. Operace probíhá v místním umrtvení. Provádí se mikrochirurgickými nástroji a speciální ultrazvukovou odsávačkou. Samotný zákrok  netrvá obvykle déle než 15 minut.

Načasování výkonu většinou záleží na Vašem osobním rozhodnutí a na míře, do jaké onemocnění negativně ovlivňuje Vás běžný život. Někteří lékaři tvrdí, že zákal musí "uzrát". V dnešní době to již neplatí, protože operační technika udělala velký krok kupředu. Naopak, přílišné uzrání zvyšuje riziko vzniku některých komplikací.

Co dál...

Po operaci Vás bude obvykle čekat několik pravidelných kontrol na očním oddělení, několikadenní léčba antibiotickými očními kapkami a dlouhodobější aplikace kortikosteroidů. Odměnou Vám bude fakt, že uvidíte jako dřív.

Komplikací neléčeného šedého zákalu může být kromě zastření i změna tvaru Vaší čočky. Její vyklenutí do přední části oka způsobuje vzestup nitroočního tlaku. Hrozí Vám rozvoj glaukomu (zeleného zákalu) a trvalá ztráta zraku.

Při vrozené kataraktě je velmi důležité stanovit diagnózu co nejdříve. Včasnou operací Vašeho dítěte můžeme zabránit rozvoji slabozrakosti postiženého oka. Nebezpečí už rozvinuté slabozrakosti spočívá v tom, že už většinou nelze žádným dostupným způsobem ovlivnit.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Spolehlivé doporučení jak se vyhnout rozvoji šedého zákalu bohužel neexistuje. Na jejím rozvoji se pravděpodobně podílí celá řada faktorů, které dosud neumíme zcela ovlivnit. Změna optických vlastností a průhlednosti čočky je přirozenou součástí stárnutí.

Doporučujeme

Čtěte více

Rozhodněte se pro život

„Vaše bílé krvinky jsou jako silní bílí žraloci, kteří napadají a ničí zmatené...

Rozhovor s lékařem: jak pečovat o pleť po menopauze?

Přibývající léta a hormonální změny se negativně podepisují na zdraví pokožky....

Rozhovor s odborníkem: Řešením dětského strachu z bolesti je znecitlivující krém

Zvládnout v ordinaci vyděšené dítě bývá stresující nejen pro jeho vlastní rodiče,...

ROZHOVOR S ODBORNÍKEM: Tučná játra mohou přispět k rozvoji cukrovky

Diabetologové u cukrovkářů s nadváhou ztukovatěná játra vždy předpokládají,...

Rozhozené zažívání v létě – víte, jak mu předcházet?

Stávající období na jednu stranu znamená větší dostupnost ovoce a zeleniny,...

Rozhýbat ztuhlé klouby mohou pomoci i lázně

Léčba revmatoidní artritidy zdaleka nespočívá pouze v užívání medikamentů. Nápomocná...

Rozhýbejte své srdce

Vy i vaše oběhová soustava jste v parném a proměnlivém počasí zajisté dostali...

Rozkolísaná hladina hormonů může znamenat i život ohrožující stav

Addisonova nemoc je životu nebezpečný stav, který je způsoben částečným nebo...

Rozložení tukové tkáně se u anorektiček v průběhu léčby mění

Je známo, že z hlediska rizika infarktu, mozkové mrtvice a dalších onemocnění...

Rozlučte se s pocitem těžkých nohou v těhotenství

Když si v těhotenství postěžujete na těžké nohy, většina lékařů vám odpoví,...

Rozmazané vidění? Pomoc nabízí nová online konzultace

Až 153 milionů lidí na celém světě neřeší své dioptrické vady a žije se zrakovým...

Rozpoznejte nejčastější příznak osteoartrózy – bolest!

Cítíte bolest v kloubu, která je horší ráno nebo po delším odpočinku a zlepšuje...

Rozpraskané koutky? Může jít o infekci nebo nedostatek vitaminů

Bolestivé a rozedřené ústní koutky jsou vždy nepříjemné. Většinou tento problém...

Rozptýlené světlo pomůže odhalit osteoporózu

Hustota kostí se v současné době nejčastěji zjišťuje pomocí tzv. denzitometrie,...

Rozšířené klikatice aneb Historie křečových žil

Přemýšleli jste někdy, kdy byl poprvé použit termín křečové žíly? Pokud vás...

Roztoče hledejte kromě matrací i v mouce

Alergie na roztoče se projevuje nejčastěji jako alergická rýma, astma či atopický...

Roztoči – nezvaní spolubydlící

Žijí s námi, spí s námi a vůbec jim nevadí, že je doma nechceme. Pokud na ně...

Roztoči a plísně: zákeřní spolubydlící

Mohou si vůbec alergici někdy od svého trápení oddychnout? Jsou sice konečně...

Roztočům se v letních chatách daří překvapivě dobře

Prostředí v letních nevytápěných chatách má pro život roztočů řadu nevýhod,...

Roztroušená sklerosa

Jedná se o poměrně časté onemocnění. Má tři typy s variabilním průběhem i prognózou. Zajímavé...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#