Široký pas zvyšuje riziko nádorů a smrti

Ženy s velkým břichem umírají v průměru dříve na zhoubné nádory než ženy s útlejším pasem. Podle nové americké studie přitom jejich celková váha nehraje významnou roli. Uvedená studie znovu potvrzuje domněnku, že ukládání tuku v oblasti pasu a břicha je významně rizikovějším faktorem než jen celkový nárůst hmotnosti. Naopak tuk uložený v oblasti hýždí a stehen obézní ženy tolik neohrožuje.

V tučném bříšku především rakovina ledvin a tlustého střeva

Kromě onemocnění srdce a cév se díky tučnému bříšku zvyšuje riziko zhoubných nádorů. Významně stoupá riziko vzniku například rakoviny ledvin nebo rakoviny tlustého střeva. V uvedené americké studii byly sledovány ženy středního a staršího věku, které byly rozděleny do několika skupin podle naměřeného obvodu pasu. Bylo zjištěno, že během sledované periody zemřelo podstatně více obézních žen s obvodem pasu 90 centimetrů a více, než jejich štíhlejších vrstevnic. Studie probíhala více než 16 let.

Obéznost v oblasti břicha zvyšuje riziko vzniku nádoru
Obéznost v oblasti břicha zvyšuje riziko vzniku nádoru

Pokud se na výsledky podíváme řečí čísel, pak ženy výrazně obézní, s obvodem pasu přes 90 cm, měly během 16ti letého sledovaného období o 63 % vyšší riziko, že zemřou na zhoubný nádor, než ženy ze skupiny nejštíhlejších, s obvodem pasu maximálně 70 cm. Zajímavé je, že zhoubné riziko širokého pasu se ukázalo zcela nezávislé na hodnotě body mass indexu (BMI). Jinými slovy, příliš velké břicho je pro ženu velkým zdravotním rizikem bez ohledu na to, jaká je její celková hmotnost.

Tuk na hýždích a stehnech tolik neškodí

Výsledky studie jsou dobrou zprávou pro všechny ženy, které si zoufají nad svou „příliš velkou zadnicí“. Pokud ji nedoplní také o nadměrný tuk v oblasti pasu, jejich nadváha není ze zdravotního hlediska tolik nebezpečná. Takzvaný abdominální tuk, který se ukládá do oblasti břicha, má výrazně negativnější vliv na celý organizmus a metabolismus. Abdominální tuk se například podílí na zvýšení hladiny cholesterolu a také pomáhá zvyšovat inzulínovou rezistenci, což může ve výsledku znamenat až rozvoj diabetu 2. typu.

(vek)

Zdroj: Reuters Health

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: