| Nápověda

Kolorektální karcinom

Ilustrace
Otestujte si, jaké je vaše riziko vzniku kolorektálního karcinomu (rakoviny tlustého střeva a konečníku).
Koloskopie
Kolorektální karcinom je zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku. Typicky se projevuje změnou charakteru vylučování stolice (zácpou nebo průjmem) a přítomností krve ve stolici...  celý článek
 
Chirurgická léčba spočívá v resekci
Kolorektální karcinom je v naší populaci druhým nejčastějším nádorem. Ve světových tabulkách zaujímá naše republika první místo ve výskytu tohoto onemocnění. Ročně u nás umírá...  celý článek
Myslete na pozitivní vliv diety na vaše střeva
V rámci léčby některých onemocnění trávicí soustavy, zejména střevních zánětů, jako jsou Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, může lékař nařídit bezezbytkovou dietu. Tato...  celý článek
Součástí léčby střevních zánětů je dodržování diety
Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Střevní záněty, které dokážou pacientovi velmi znepříjemnit život. Naštěstí je však již moderní medicína dokáže poměrně úspěšně léčit...  celý článek
Pestrá strava, pestrý život
Vědci z Massachusetts zjistili, že vláknina v jídelníčku nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva.  celý článek
Střevní zánět může vést k rakovině tlustého střeva
Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida patří mezi nespecifické střevní záněty. Jde o chronická onemocnění, která je třeba léčit dlouhodobě. Pro úspěch léčby a udržení onemocnění v...  celý článek
Ilustrace
Zajímá Vás, jak vařit sobě nebo svým blízkým pro prevenci rakoviny tlustého střeva? Základem je dostatek vlákniny a luštěnin. V našem videu se naučíte zdravé a chutné recepty...  přehrát video
Ilustrace
Chcete vědět, co se odehrálo na kolonoskopii, kterou podstoupil kreslíř Petr Urban? Pusťte si zkrácenou verzi celé akce! Je to krátké, ale o nic důležitého nepřijdete ...  přehrát video
Ilustrace
Je možné, že se vás ještě rakovina tlustého střeva a konečníku netýká. Ale co rodiče, prarodiče a ostatní příbuzní, kterým už je víc než 50 let? Jak je přesvědčit, že...  přehrát video
Přestože v mnoha oblastech na tom české zdravotnictví není tak tristně, jak by to mohlo vypadat z novinových článků a politických debat, smutné prvenství ve výskytu rakoviny...  celý článek

Kolorektální karcinom patří mezi nejčastější příčinu nádorových úmrtí v Evropě. Toto onemocnění postihuje častěji muže. Přitom pokud se nádor podaří odhalit včas, je téměř 100% šance na vyléčení.


Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.  celý článek
Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.  celý článek
Nejzávažnějším onemocněním jícnu je karcinom. Nejčastěji jim bývají postiženi muži vyššího věku. Až nápadně častý je jeho výsky u kuřáků, osob žvýkajících tabák a alkoholiků...  celý článek
Kolorektálním karcinomem každoročně onemocní v České republice asi 8000 lidí, 5500 zemře. S tímto onemocněním mezi námi žije přibližně 50 000 lidí. Dobrou zprávou ale je, že u...  přehrát video
O biologické léčbě a o jejím využití v léčbě mnoha obtížně léčitelných nemocí v poslední době slýcháme velmi často. Řada lékařů a pacientů nešetří superlativy a mluví o...  celý článek
Když na první pohled nevědomky zjišťujeme pohlaví lidí, které denně míjíme, nedíváme se jim zrovna na prsty. Poměr délek jednotlivých prstů však může napovědět, je-li náš mozek...  celý článek
Irigografie je kontrastní rentgenové vyšetření tlustého střeva. Rentgenové (RTG) vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. RTG metoda pracuje s tzv. rentgenovým zářením...  celý článek

Je mi 37 let a cca 5 let trpím hemeroidy. Občas, přibližně jednou za 3-6 měsíců, pravděpodobně vlivem nedostatku tekutin, nebo nevhodné stravy se mi udělá na na začátku stolice...

Incidence nádorů tlustého střeva a konečníku ve Vašem věku je kolem 140 případů na 100 000 obyvatel za rok. Jsou ale zahrnuti i ti, u kterých je genetická predispozice (nádor v...

Střevní problémy

| Dotaz od: Lucie

Již delší dobu mne trápí střevní a zažívací problémy, které mají poměrně široké spektrum příznaků a tak bych se ráda zeptala na případnou diagnostiku. Již delší dobu trpím...

Vážená slečno/paní Lucie, naprostá většina onemocnění může postihnout osoby v jakémkoli věku. Vzhledem k uvedeným obtížím Vám doporučuji absolvovat klinické, laboratorní...

Vyšetření konečníku patří mezi základní vyšetřovací postupy. Lékaři umožňuje odhalit jednotlivá onemocnění konečné části tlustého střeva. Při vlastním vyšetření lékař prstem...  celý článek
Obezita má vliv na nemoci srdce a cév, cukrovku a nemoci kloubů. Může ale také přispět i k nádorovému bujení. Lidé s kilogramy navíc mají třikrát větší pravděpodobnost, že se u...  celý článek

Rakovina tlustého střeva?

| Dotaz od: Marek

Vazena pani doktorko, jiz cca 5 mesicu trpim divnym priznaky: tlak a tupa bolest v podbrisku, ktera miri nekdy az do konecniku, tlak v konecniku, pocit nuceni na stolici...

Pane Marku - bez gastroenterologického vyšetření, pravděpodobně včetně koloskopie, není možné Vaše pochybnosti s jistotou vyloučit - pocit bezpečí je pro Váš další stav...

Rakovina tlustého střeva

| Dotaz od: Aleš

Chtěl bych se zeptat, na hlavní příznaky rakoviny tlustého střeva. Mám podezření na tohle onemocnění v mé rodině. A taky jest-li lze zjistit rakovina tlustého střeva pouze...

Aleši! Co se týká příznaků rakoviny tlustého střeva, záleží na tom, kde je nádor uložený. Pokud je blízko svěrače konečníku může se projevit třeba častým nucením na stolici...

Na jedné straně je v naší populaci stále vyšší výskyt nádorových onemocnění, na té druhé se zlepšuje úspěšnost onkologické terapie.  celý článek

KREV VE STOLICI

| Dotaz od: Jakub

Před pár dny jsem zaznamenal lehce načervenalé zbarvení mé stolice. Vypadalo to trochu jako krev. Další dva dny bylo vše v pořádku a dnes se to stalo zase, i když řek bych o...

Stolici může zabarvit i přijímaná strava např. červená řepa a nebo některé léky. Stolice která má příměs čerstvé krve na povrchu, je spíše známkou krvácení z hemoroidů či...

Ulcerózní kolitida je chronické zánětlivé onemocnění postihující především tlusté střevo. Léčba proto musí být dlouhodobá a neměla by přestávat ani ve chvílích, kdy je...  celý článek
České republice patří nepříjemný primát: frekvence výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku je u nás nejvyšší na světě. Napadá vás, jaké jsou důvody, které k takovému stavu...  celý článek

Tlak v břiše

| Dotaz od: Katka

Asi 4měsíce mě trápí tupý tlak v levém podbřišku.Gyvekoložka pohmatem nic nezjistila,urolog.UZ v pořádku,vyš.krve -kompletní screening+štítnice také v normě(pouze snížený...

Domnívám se, že od zad to nebude. Mohlo by jít o prosté srůsty či divertikulární nemoc. Rozhodně byste měla mít provedeno sono této oblasti + gynekologické sono, ev. tu...

Karcinom ledviny patří mezi nádory, které jsou prakticky zcela rezistentní vůči chemoterapii. Dlouhou dobu tak nebyly k dispozici účinné léky pro léčbu tohoto onemocnění, k...  celý článek
Karcinom štítné žlázy je zhoubný nádor. Vzniká tak, že se některé buňky ve štítné žláze začnou nekontrolovaně množit a vytvoří uzel, který roste. Ve velké většině případů se...  celý článek
Z výsledků studie publikované v listopadovém čísle odborného časopisu International Journal of Cancer vyplývá, že u osob, které měly někdy v životě alergii či sennou rýmu...  celý článek
Výsledky nových studií přispěly k domněnce, že diabetes mellitus zvyšuje riziko hepatocelulárního karcinomu. Pravděpodobně to souvisí s tím, že diabetes často bývá součástí...  celý článek
Plicní nádory patří v naší populaci k nejčastějším a nejzhoubnějším druhům rakoviny. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že nebývají bolestivé a nemocní nemusí mít zpočátku žádné...  celý článek
Uvědomte si potencionální vážnost Vašeho onemocnění. Nedoporučuji jej podcenit. Pokud máte nějaké potíže s močením, vždy by to měl vědět minimálně Váš ošetřující lékař. Karcinom...  celý článek

Rakovina prostaty a metastaze

| Dotaz od: pavla

Můj tatínek (65 let) byl po odhalení karcinomu prostaty v únoru tohoto roku na operaci (odstránění prostaty). Po dalších vyšetřeních se bohužel potvrdily metastázy v různých...

Pavlo. Bohužel se mi přiložený soubor nedaří otevřít, tak se vynasnažím odpovědět aspoň na obecné úrovni. Z histologického hlediska ( tj. pod mikroskopem) rozlišujeme několik...

Predčasná menopauza

| Dotaz od: Táňa

V septembri 2012 mi diagnostikovali malobunkovy karcinom ovaria, tzv hyperkalcemicky typ stadium T1cN0M0. Nasledne bola odporucena stagingova operacia, kde mi odobrali vajecniky...

Nehormonální přírodní substituční přípravky Vám nezajistí prevenci osteoporózy ani ochranu před dalšími změnami, které nastávají v důsledku chybění estrogenů. Z toho důvodu Vám...

Rakovina střeva

| Dotaz od: Jana

Dnes mamince zjistili karcinom ve střevě a okamžité onkologické vyšetření na které jde zítra...neví v jaké formě je rakovina, má maminka šanci na přežití? je mladá je jí teprve...

Patrně se jedná o nález nádoru na tlustém střevě, neuvedl jste přesně. Zde záleží na velikosti nádoru, na jeho případné fixaci k okolí střeva, na jeho umístění, tedy v které...

Karcinom Hlavy Pankreatu

| Dotaz od: Katerina

Už jsem jednou psala o nemoci me maminky Karcinom hlavy pankreatu.Je po operaci,ktera zřejmě dopadla uspěšně chodí na chemoterapie a ted byla v Olomouci na CT.Zajímalo by mě...

Whipleova operace je prováděna tehdy, když je možné odstranit celý nádor- takže to je radikální a tudíž nejnadějnější řešení. Operace znamená odstranění části pankreatu, části...

Manžel byl na operaci folikulárního karcinomu ŠŽ a při operaci došlo k poškození levé hlasivky. Nyní je 3 dny po operaci a velmi špatně mluví, spíš chroptí. Dá se očekávat...

Anelko! Záleží na tom, zda došlo k poškození hlasivky nebo nervu. 3 dny po operaci je celá oblast oteklá a zanícená, lze tudíž čekat, že se situace zlepší. Otázkou je...

Léčba karcinomu

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla bych se zeptat.pokud se u karcinomu prsu objeví metastáza v kosti, je to život ohrožující, nebo se dá metastáza chemoterapií zničit. je m 27 let, nyní mám za sebou 2...

Generalizovaný karcinom mammy je léčitelný. K užívaným léčebným postupům patří především chemoterapie (léčba cytostatiky), hormonální léčba, radioterapie a imunoterapie...

Rentgenové vyšetření

| Dotaz od: marie

Jsem rok po ukončení onkologické léčby pro invazivní duktální karcinom prsu + uzliny.Nyní na RTG vyšetření srdce a plic tento nález " kovové klipy se promítají k P zevnímu...

Pravděpodobně jste po nitrohrudní operaci, při které bylo použito kovových svorek. Tento nález je pouze popisný. Cysta v kůře ledviny se léčit nemusí, pokud nevyvolává žádné...

Nepřítomnost ejakulace

| Dotaz od: Jiří

V minulém roce jsem byl operován na karcinom radikální operací v ústech.Moje diagnóza má číslo CO9.O-ZN-fossa tonsillaris.Po 9 měsících po operaci,kdy jsem měl problémy s erekcí...

Jiří! Nepřítomnost ejakulace může být způsobena neprůchodností ejakulačních kanálků, může mít příčiny neurologické, popřípadě také může souviset s užíváním některých léků, např...

Jsem 5 let po odstranění štítné žlázy pro karcinom. Euthyrox 125 1x denně. Mám tetování, které bych si chtěla dát odstranit laserem, nebo překrýt. Některá studia a kliniky uvádí...

Vážená paní Hano, pokud nemáte žádné známky původního nádorového onemocnění a pokud při pravidelném užívání Euthyroxu jsou sledované laboratorní parametry v mezích normálních...

Karcinom štítné žlázy

| Dotaz od: Anelka

Manželovi diagnostikovali folikulární karcinom štítnéžlázy. Rozsáhlá expanze vlevo na krku,kaudálně jdoucí do předního mediastina a zasahující až k oblouku aorty. Velmi těsné...

Anelko! Šance na vyléčení tu je vždy!! Výchozí pozice pro manžela ale není úplně ideální, karcinom je v tuto chvíli dosti "rozlezlý". Na místě je nejspíš radikální operace a...

Odstraněná ledvina

| Dotaz od: ilona

Chtela bych se zeptat byla mi od operovena cela ledvina z nalezem realni papilarni karcinom prevazne fuhrmanova grade1 ale loziskove i2 a3 bez prerustani dekuji za odpoved

Nenapsala jste žádnou otázku, pouze opis nálezu, kde je napsáno, že v ledvině se nacházel nádor převážně stupně 1, ložiskově 2 a 3, ale okraje ledviny nepřerůstal. Tj.nález je...

Testy na okultne krvacanie

| Dotaz od: Peter

Mám 33 rokov a prednedávnom u mojej matky (62) diagnostikovali kolorektálny karcinóm. Robil som si preto domáce FOB testy a síce niekoľko. Prvé tri testy mi vyšli v priebehu...

Test na krvácení do stolice odkryje mikroskopické stopy krve v zažívacím traktu. Rozhodující by měl být test, který je proveden po náležité dietě, u Vás tedy ten s negativním...

Karcinom štítné žlázy

| Dotaz od: Anelka

Manželovi byl diagnostikován folikulární karcinom štítné žlázy. Jedná se o rozsáhlou TU expoanzi štítné žlázy, která má těsný vztah k prakticky všem strukturám krku, oblouku...

Naděje na vyléčení je vždycky, někdy ale může být velmi malá. Záleží však na rychlosti začátku terapie, zdravotním stavu atd. Doporučoval bych proto probrat možnosti přímo s...

Rakovina ledviny

| Dotaz od: Pavla

Otec 61 let s diagnózou:grawitzův tumor ledviny, plicní metastázy bilat., karcinomatózní výpotek v levé pleurální dutině. Příští týden má jít na thorakoskopii, potom na...

Chápu vaši obavu o otce, ale nemohu se vyjádřit k prognóze, protože vůbec neznám přesný rozsah onemocnění. V těchto těžkých chvílí je podpora pro pacienta vždy to nejdůležitější...

Karcinom jicnu

| Dotaz od: mirce

Pred vice nez 2 roky u meho tehdy 83 leteho dedy objevili lekari karcinom jicnu, vzhledem ke stari jsme se rozhodli o tom naseho dedu neinformovat.2 roky bylo vse v poradku...

Použití této metody by bylo možné pouze po konzultaci s děděčkovým onkologem, na dálku nemohu rozhodnout, nic o něm nevím...Váš popis je pouze popisem laika, chtělo by to...

Jsem měsíc po odstranění štítné žlázy pro papilo karcinom za 14 dní jdu na radiojod vysadili mi Euthyrox a přibrala jsem za měsíc 3 kg po radiojodu zase budu hormony brát...

Vytrvejte do radiojodu, léčba takto musí takto probíhat (vysazení je nutné, aby mohl zafungovat radiojod) a při vysazení Euthyroxu se může opravdu stát, že přiberete. Ale léčba...

Vážený pane doktore, je mi 39 let a v rámci prevence při pozitivní rodinné anamnéze karcinomu tlus. střeva (otec i děda) jsem podstoupila kolonoskopii, bohužel střevo se...

Dano. CT irrigo je rentgenové vyšetření CT přístrojem (computerová tomografie), kdy se střevo nejprve naplní látkou, která je kontrastní. To znamená, že je dobře patrná na...

Karcinom prsu

| Dotaz od: Modena11

Ctěla bych se zeptat na moje vyhlídky do budoucna,s diagnozou -duktální karcinom grade 1,Nottinghemská klasif. skore 5!!!!Lékařka zatím neuvažuje o oper zákroku,zatím jen nějaké...

V nottinghamské klasifikaci 3-5 bodů znamená grade 1. Tzv. grading pak určuje stupeň diferenciace neboli míru podobnosti s nenádorovou prsní tkání. Grade 1 je nejnižší ze 3...

Bazaliom

| Dotaz od: Mila

Chtěla bych se zeptat,jak velké je riziko metastáz u bazocelulárního karcinomu a jaká by byla případná lokalizace těchto metastáz. Dále by mne zajímalo,jaké je riziko recidivy u...

Milo! Bazaliom obvykle nematastazuje a když, tak velmi pozdě, v případě velmi rozsáhlého postižení. Bazaliom může recidivovat, ale riziko metastatického postižení je stále malé.

Trávicí potíže

| Dotaz od: Jindra

Chtěla bych se zeptat,zda bych nemohla mít karcinom tlustého střeva, žaludku,jícnu,.... nebo co by mi mohlo být?Je mi 41 let, již několik let trpím na nadýmání,nepravidelnou...

Vaše obtíže by mohly být funkčního původu - tzv. funkční dyspepsie horního či dolního typu, toto onemocnění může být původu psychického, nebo souvisí s nevhodným složením a...

Vážený pane doktore,moje 78 letá sestra má 20 let po operaci karcinomu ovaria s následnou chemoterapii , celou dobu se potýká s každodenními průjmy.Je to stále horší a je velmi...

Kam! Bohužel na dálku nejsem schopen Vám nic kloudně poradit, o průjmu ani o sestře toho zdaleka nevím dost... Proto mi nezbyde než Vás odkázat na lékaře, který má možnost...

Vážený pane doktore, prosím o sdělení. Mám po operaci karcinomu v levém prsu a nyní již musím jít na operaci KT ve stejné ruce. Mám menší problém s odtékáním lymfy. Operace je...

Rehabilitaci/ošetření končetiny bandáží apod. určí po operaci ošetřující lékař, nejspíše ve spolupráci s onkologem. Před operací se navíc můžete jak poradit s operatérem, tak se...

Reakce po chemoterapii

| Dotaz od: Romana

Pane doktore, manželovi byl diagnostikován v listopadu 2013 karcinom konečníku a matastázemi na játrech. Lékaři volili postup livefirst - nejdříve operace jater, pak...

Vážená paní Romano, úspěch onkologické léčby je zapotřebí posuzovat v každém individuálním případě z několika hledisek, z nichž prioritním by měla být kvalita života nemocného...

Stomie

| Dotaz od: Irena Eklová

Maminka je po operaci karcinomu tlustého střeva a má vývod.Začíná teprve jíst, ale plyny odcházející do pytlíku, jsou hlasité, upraví se to, až začne normálně jíst, má strach...

! Tento nepříjemný stav se velmi pravděpodobně upraví až bude mít vaše maminka běžný pohybový režim a normální skladbu potravy.

Rakovina prsu

| Dotaz od: Petra

Jsem 6 let po částečné ablaci prsu a extirpaci uzlin.Měla jsem duktální karcinom 2 stupně.Chodila jsem na ozařování, a poté na 24 hodinovou brachioteprapii.Kromě občasných otoků...

Vaše situace je nelehká a bihužel nelze doporučit jednoznačné řešení. Onkologická léčba (zejména cytostatika a ozařování) zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění v...

Třes hlavou

| Dotaz od: zdena

Muj mannžel /50/ má karcinom prostaty,je po operaci i po 33 ozařování.Během léčby začal klepat hlavou,jako když říká ne... sám o tom neví.Myslím si,že nervově se už dávno...

S onkologickou léčbou problém nejspíše nesouvisí, ale určitě o tom onkologa informujte. Na místě by bylo vyšetření neurologické.

Očkování proti HPV

| Dotaz od: Ivana

Chtěla jsem se zeptat, zda má vakcína proti karcinomu děložního čípku nějaký vliv na jiné než genitální bradavice, například na bradavice na chodidlech a podobně. Děkuji za odpověď

Ne, vakcína proti HPV chrání jen proti určitým typům papilomavirů, které vyvolávají karcinom děložního hrdla.

Karcinom krku

| Dotaz od: helmotoo

Je mi 46 let a v minulém roce v listopadu jsem byl operován na karcinom krku. Diagnóza CO9.O - fossa tonsillaris. Beru tyto léky - megaplex 160 - apo - cital20 a oxycontin40...

Helmotoo! Léčba karcinomu nepochybně dala Vašemu tělu zabrat a proto mohou být popsané potíže klidně označeny za "mírné". Barva semene je dosti podezřelá a doporučoval bych...

Je mi 28 let a tento rok jsem prodělala léčbu papilárního karcinomu štítné žlázy (odstranění štítnice a následné ozařování radiojodem). Po následující dva roky nesmím otěhotnět...

Některé typy HAK je možné používat i při snížené funkci štítné žlázy, existuje ale riziko, že budete i nadále přibývat na váze. Doporučuji se poradit s Vaším endokrinologem a...

Má tchyně byla před 18 lety léčena pro karcinom děložního čípku. Vlivem léčby u ní došlo k požkození střevní peristaltiky a ve svém důsledku, bez podpůrné léčby u ní docház k...

Paní Lucie, obávám se že v současné době na trhu nic výrazně podobné Diolanu není, přesto a nebo právě proto bych Vám doporučila obrátit se s Vaším dotazem na gastroenterologa.

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: Katka

Před 2 lety jsem byla úspěšně odoperována na karcinom děložního čípku v pokročilejším stavu. znamená to, že jsem nositelkou a potencionální přenašeečkou tohoto virového...

Pokud byla postižená tkáň kompletně odstraněna, tak byste infekční být neměla. Doporučuji nechat se očkovat proti HPV.

Papilarni karcinom

| Dotaz od: klaroslava

Jsem zenou muze se kterym mam rocniho syna a pred 9 mes. mu byl dg.papilarni karćinom stitne zlazy,podstoupil totalni strumektomii a naslednou radiojodovou terapii.nyni po pul ...

Nevěšte hlavu, tento typ karcinomu má příznivou prognózu, zejména pokud je pacient mladý jako Váš muž. Přeji Vám co nejúspěšnější léčbu a pevné nervy.

Rakovina tlusteho střeva

| Dotaz od: Honza

Děkuji za Vaší odpověď , Ještě jsem se Vás chtěl zeptat jestli u kol. karcinomu je krvacéní z konečníku stálý , nebo střídavý. Jak často nádory krvacejí ? Údajně jsem slyšel...

U nádorů tl. střeva není krvácení časté, spíše se někdy objeví krev s hlenem a rovněž bolesti břicha jsou až v pokročilých stadiích a při komplikacích, většinou až při...

Hladina psa

| Dotaz od: fyk

Můj otec před 3 lety prodělal operaci prostaty kvůli karcinomu.Nyní je po 6měsících sledován na psa. Nyní se mu hladina zvedla z 0,02 na 0,04 . Jaká výše je ještě normální...

Neuvádíte jednotky, ve kterých bylo vyšetření děláno, píši vám obecně: Muži: 0 - 40 let: < 1,4 40 - 50 let: < 2,0 50 - 60 let: < 3,1 60 - 70 let: < 4,1 70 - 110 let: < 4...

Karcinom endometria

| Dotaz od: Hana

Chtěla jsem se zeptat, kolik stojí průměrně léčba karcinomu endometria. Vím, že to záleží na mnoha faktorech (stádiu, komplikace, atd.) ale i přesto, zda nevíte nějakou...

Nemám přehled o těchto cenách, k čemu je potřebujete znát Vy?

Bolest při a po sexu

| Dotaz od: Lenka

Před šesti týdny jsem prodělala konizaci děložního čípku s výsledkem karcinom in situ. Minulý týden jsem byla na kontrole, kde mi lékař řekl, že je čípek zcela zhojen a je vše v...

S Mirenou by bolest neměla mít souvislost, 6 týdnů je dosti dlouhá doba na zhojení čípku, ostatně byl zkontrolován jak píšete spíše by to vypadalo na zánětlivé onemocnění...

Tahle nemoc není pokaždé stejná – naštěstí. Na tom, jakým konkrétním typem rakoviny plic pacient onemocní, závisí do značné míry prognóza uzdravení a také způsob léčby. Rů...  celý článek
Virová hepatitida B je známá svou tendencí ke chronicitě. Pacienti onemocněním trpí i desítky let. Při dlouhodobém průběhu se navíc mohou u některých nemocných objevit...  celý článek
Řeč je o chirurgickém odstranění jednoho nebo obou ňader, prováděném někdy u žen, které mají vysoké riziko vzniku rakoviny prsu. I když preventivní mastektomie neodbourá toto...  celý článek
Ukazuje se, že mladé ženy s karcinomem tlustého střeva přežívají déle než stejně staří muži. Toto „zvýhodnění“ však s věkem mizí. Výsledky studie publikované v časopise Cli...  celý článek
Jenom v Evropě se každý rok objeví více než tři milióny nových případů rakoviny, nejčastěji rakoviny prsu, tlustého střeva a plic. Léčba i diagnostika nádorových onemocnění se...  celý článek
Existují dva typy rakoviny ohrožující pacienty s lupénkou více než ostatní. Je to karcinom kůže a lymfom, který je rakovinou mízních neboli lymfatických uzlin. Je však příčinou...  celý článek
Nečekejte, až vám lékař sdělí, že máte rakovinu prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto svoje tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas. Víte, jaké to jsou?  celý článek
Jednou ze známek „nebezpečnosti“ nádorového onemocnění, která spolu s dalšími určuje léčebný postup a prognózu, je šíření nádoru a jeho metastazování, tedy zakládání vzdá...  celý článek
Věda nezůstala stát ani tento rok a může se na poli onkologického výzkumu pochlubit novými poznatky. Jde o tak praktické a vlastně velmi jednoduché věci, že je do svého života...  celý článek
Pořád máte málo důvodů, proč by ta dnešní cigareta měla být poslední? Nabízíme další – riziko, že kuřák onemocní rakovinou močového měchýře, je daleko vyšší než u nekuřáků.  celý článek
Nastává čas letních dovolených. Ať už budete ležet na pláži nebo u rybníka, mějte na paměti, že slunce je dobrý sluha, ale zlý pán. Nadměrný „příjem“ paprsků však nepřináší...  celý článek
Terapie biologiky se po svém zavedení stala významným přírůstkem v arzenálu zbraní, které můžeme použít v boji proti zhoubným nádorům.  celý článek
Přestože některé nádory mohou vznikat extrémně rychle, žádný člověk „nedostane“ rakovinu přes noc. Existuje mnoho různých vlivů, které se na jejím vzniku podílejí. Některé z nic...  celý článek
Každý den probíhají v mnoha buňkách našeho těla změny, které by mohly zapříčinit nádorové bujení. Imunitní systém má na starosti hlídat, aby ke zhoubnému bujení nedocházelo...  celý článek
Na první pohled by se zdálo, že rakovina je u všech lidí nemoc víceméně stejná, zvláště když se objeví v jednom orgánu. Ve skutečnosti se i zdánlivě podobné zhoubné nádory od...  celý článek
Drtivá většina kuřáků ví, že kouření tabákových výrobků způsobuje vznik rakoviny plic. Stále se však setkáváme s mýty, kterými si část kuřáků ospravedlňuje fakt, že není s...  celý článek
Prsy jsou pro ženu velmi důležité. Mnohé si je spojují se svým ženstvím a mateřstvím. Odstranění celého prsu ženám s rakovinou však často přináší poslední naději na vyléčení.  celý článek
Rakovina plic patří mezi nejčastější nádory a dosti často bohužel končí smrtí. Vždycky tomu tak ale nebylo – před masovým rozšířením cigaret byl tento typ rakoviny poměrně vzácný.  celý článek
Podle nových výzkumů se zdá, že dalším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny plic jsou estrogeny. Alespoň tak zní závěry studie, kterou provedli vědci z Philadelphie.  celý článek
Ředitel prominentního institutu pro výzkum rakoviny v americkém Pittsburghu varuje své zaměstnance před nadměrným používáním mobilních telefonů. Všem lidem své fakulty rozeslal...  celý článek
Samovyšetření prsu má nezastupitelné místo v diagnostice nádorů prsu. Mělo by se proto stát součástí osobní hygieny každé ženy. Opakovaným vyšetřováním žena pozná dokonale své...  celý článek
Přestože některé nádory mohou vznikat extrémně rychle, žádný člověk „nedostane“ rakovinu přes noc. Existuje mnoho různých vlivů, které se na jejím vzniku podílejí. Některé z nic...  celý článek
Bohužel je to tak. Dřívější studie popisovaly obezitu i nadváhu jako významný faktor rozvoje různých druhů nádorů, rakovinu prsu nevyjímaje.  celý článek
Karcinom žaludku je nejčastějším zhoubným nádorem v této lokalizaci, představuje asi 95 % malignit žaludku. V České republice se úmrtnost na zhoubný nádor žaludku pohybuje okolo...  celý článek
Onemocnění virovou hepatitidou C může mít průběh jak akutní, tak i chronický. Ten je u tohoto onemocnění dokonce daleko častější. Jaký je tedy průběh chronické hepatitidy C a...  celý článek
Přestože rakovina plic je nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen i mužů, je to také nejvíce preventabilní druh rakoviny.  celý článek
Výčet jaterních onemocnění se často omezuje jen na cirhózu jater u alkoholiků nebo virové záněty – hepatitidy. Nemocí, kterými mohou játra onemocnět, je však daleko více.  celý článek
Drahá vakcína zacílená na prevenci karcinomu děložního čípku má smysl především u mladých náctiletých. Prozkoumáme-li poctivě poměr cena/výkon, zjistíme, že u žen nad 20 let se...  celý článek
Pro člověka s diagnózou karcinom ledviny je pro snížení budoucích zdravotních rizik výhodnější operace, při které mu lékaři odstraní jen část orgánu. Přesto se většinou...  celý článek
Chemoterapie používaná v léčbě karcinomu prsu má množství nežádoucích účinků, které ženám velmi znepříjemňují už tak obtížnou etapu jejich života. Jedním ze způsobů, který může...  celý článek
Rakovina ledvin (renální karcinom, nebo také adenokarcinom ledvin) je zhoubný nádor, který vyrůstá z buněk výstelky ledvinných kanálků. Objevuje se nejčastěji u lidí ve věku po...  celý článek
Po celém světě neustále probíhají studie, které mají za úkol zhodnotit účinnost nových terapeutických postupů v léčbě rakoviny. Když se ve Spojených státech podívali, kolik z...  celý článek
Léčba rakoviny kůže záleží na typu, rozsahu a umístění nádoru.  celý článek
Projekt 35“ je speciálním programem, jenž připravila skupina odborníků Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze a Masarykova onkologického ústavu v B...  celý článek
Nádor ledvin nemá v časném stadiu většinou žádné typické příznaky. Může se projevit krvácením do moči, to je ale většinou tak malé, že je možné ho odhalit pouze pod mikroskopem.  celý článek
V časných stadiích je rakovina plic bez příznaků. Příznaky jsou způsobeny poruchou průchodnosti dýchacích cest nebo rozšířením rakoviny do jiných částí těla.  celý článek
V životě se s rakovinou setká každý třetí člověk v republice, a každý čtvrtý na ni umírá. Vědět proto o větší náchylnosti k určitému typu zhoubného bujení a moci zaměřit...  celý článek
Sluneční paprsky mohou být příčinou prekancerózních (aktinokeratóza) a kancerózních (karcinom z bazálních buněk, dlaždicobuněčný karcinom a melanom) kožních změn. Tyto změny...  celý článek
Chicagský podnik Alinea se letos v žebříčku nejlepších restaurací světa zařadil na 21. místo. Světoznámému šéfkuchaři úspěšného podniku, jen 34letému Grantu Achatzovi, však...  celý článek
Nejčastějším varovným signálem rakoviny kůže je nové znaménko či změna již existujícího mateřského znaménka.  celý článek
Jako bychom si někdy mysleli, že nebudeme-li o rakovině mluvit, nebude se nás týkat. Je to však přesně obráceně. Zhoubné onemocnění nás dostihne nejspíše tehdy, když na něj...  celý článek
V našem rozhovoru jsme si povídali s MUDr. Evou Králíkovou i o tom, proč kouření nezadržitelně vychází z módy.  přehrát video
Možná už jste to také slyšeli. Váš oblíbený deodorant, součást každé toaletní skříňky a přítel, bez kterého se sotva odvážíte na ulici, je ve skutečnosti zákeřný zabiják...  celý článek
O stravě se mluví jako o jednom z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících vznik nádorového bujení, znalosti o jejím vlivu na jednotlivé typy nádorů jsou však dosud velmi vágní. V...  celý článek
Bakterii Helicobacter pylori můžeme nalézt v žaludku mnoha lidí, celosvětově asi u jedné třetiny populace. Lékaři dnes mají za to, že helikobakter může svému hostiteli přivodit...  celý článek
Rakovina u dětí je velmi smutné téma, které však možná právě proto vzbuzuje řadu otázek. Mezi hlavní a nejčastější typy dětských zhoubných nádorů patří leukemie (zhoubné bujení...  celý článek
Ženy s velkým břichem umírají v průměru dříve na zhoubné nádory než ženy s útlejším pasem. Ukládání tuku v oblasti pasu a břicha je významně rizikovějším faktorem než jen...  celý článek
Terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu až o čtyři roky, což je úžasný pokrok v případě nádoru, který pro mnoho lidí znamená...  celý článek
Nedostatky v komunikaci mezi lékaři a pacienty často vedou k nespokojenosti, ztrátě důvěry i k horší spolupráci pacientů. V oblasti onkologie jsou v tomto ohledu na obě...  celý článek
Zhoubný melanom kůže je jeden z nejnebezpečnějších nádorů vůbec. Boj proti němu se příliš nedaří, a co víc, jeho výskyt stále stoupá. Americké úřady nedávno zveřejnily čísla...  celý článek
Pokud je nádor malý, nízkého stupně zhoubnosti, nerozšířil se do lymfatických uzlin a jestliže ženy s touto rakovinou zůstanou i pět let po léčbě bez znovuobjevení se nádoru...  celý článek
Pokud se u vás objeví podezření na zhoubný nádor ledvin, je nutné provést vyšetření, které diagnózu vyvrátí, nebo potvrdí. Pro odhalení nádoru ledvin je možné použít několik...  celý článek
Lidé, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, pomáhají svému zdraví mnoha způsoby. Američtí vědci nedávno zjistili, že i lidé s velmi nezdravým způsobem života, silní kuřáci a...  celý článek
Nádory prsu jsou nejčastější příčinou nádorové úmrtnosti u českých žen, a proto představují závažný zdravotní problém. Nádory prsu se nemusí vyskytovat jen u žen, u mužů jsou...  celý článek
Když se řekne „mamografie“, většina žen alespoň tuší, že je to vyšetření prsů a souvisí s možným nálezem rakovinného bujení. Většinu také při této příležitosti napadne hodně otá...  celý článek
Protože protinádorová léčba musí být velmi agresivní k nádorovým buňkám, často bohužel poškozuje i zdravé buňky a tkáně. Tyto nežádoucí účinky jsou u každého pacienta jiné a...  celý článek
Hodně lidí si v dnešní době přeje zemřít doma. Ve skutečnosti se to vyplní sotva jedné čtvrtině z nich. Pacient, který si přeje zemřít doma, potřebuje adekvátní podporu, což...  celý článek
Přestože je smrt jedinou jistotou, kterou na tomto světě máme, bývá pro nemocného a jeho nejbližší velmi obtížné se s tímto konstatováním smířit. Konec života by ale měl být v...  celý článek
Rakovina v některých případech léčitelná, v jiných bohužel stojí pacienta život. V dnešní době je více než 80 procent nádorových onemocnění kompletně vyléčitelných. Základní...  celý článek
Zvětšení prsů pomocí implantátů je nejobvyklejší kosmetickou procedurou v USA. Jen v roce 2006 tento estetický zákrok podstoupilo 329 000 žen. U některých z nich se ale později...  celý článek
Rakovina je nepříjemná nemoc a její souběh s citlivým obdobím těhotenství může mít až tragický nádech. Jak je to tedy s rakovinou u těhotných žen? Jak velký je to strašák...  celý článek
Vyhledávání tzv. sentinelové (neboli strážné) uzliny je velkým pokrokem v operacích nádorů. Do pátrací akce se zapojuje operatér a patolog. Nalezení sentinelové uzliny totiž...  celý článek
Nejčastější typ rakoviny mozku u dospělých, takzvaný multiformní glioblastom, není pravděpodobně jen jediná choroba, jak se až dosud vědci domnívali. Tým odborníků z USA...  celý článek
Alkohol zvyšuje u žen po rakovině prsu riziko vzniku dalšího nádoru v prsu. Takové závěry přinesla studie amerických vědců. Lékaři zkoumali vliv rizikových faktorů na vznik...  celý článek
Pokud není nemoc včas rozpoznána, a tedy včas léčena, rozvíjejí se její komplikace. Nejčastěji tomu tak bývá u žloutenky typu C. Na probíhající onemocnění mohou upozornit až...  celý článek

Kolik preventivních gynekologických prohlídek je třeba absolvovat ročně pro bezpečnou prevenci vzniku karcinomu /prekarcinomu/ děložního čípku po již dříve provedené konizaci?

Vážená paní Žemlová, přeji Vám dobrý den. Standardní interval je 6-12 měsíců (dle pracoviště), po konizaci Vám měla být provedena testace HPV (neprovádí se všude, ale měla by...

Problemy se stomii

| Dotaz od: Dana Filipovicova

Pane doktore, prosim o pomoc pro sveho otce, vek 78 let. Pred dvemi lety operovan karcinom tl. streva, provedena stomie. Prelecen chemoterapii, stav stabilizovany. Ma take...

Pokud dochází k pálení kolem stomie, je pravděpodobnost, že nějakým způsobem dochází k netěsnosti nebo porušení celistvosti tkání kolem stomie (zánět apod.), měl by tuto situaci...

Která žena by nestála o krásná plná ňadra, symbol zdraví a krásy, až do vysokého věku? Díky pravidelné péči je lze taková udržet déle, než se zdá – i bez umělých implantátů.  celý článek
Lupénka zatěžuje pacienty nejen nepříjemným vzhledem kůže, ale i dalšími komplikacemi, například depresemi. Jednou z méně častých komplikací této nemoci je i vyšší riziko...  celý článek
Je vám méně než čtyřicet a myslíte si, že rakovina se vás netýká. Nebo si to ani nemyslíte, protože vás ještě nikdy nenapadlo o něčem takovém přemýšlet. Přesto mnozí z vašich...  celý článek
Ačkoli je téměř vždy možné kožní nádory odhalit a začít léčit včas, vyžádají si každý rok řadu lidských životů – a to často úplně zbytečně. I zde platí, že nejlepší léčbou je p...  celý článek
Vědci z Německého institutu pro výzkum rakoviny zveřejnili dosud nejrozsáhlejší studii, která měla za cíl zkoumat vztah mezi cukrovkou a nádorovými onemocněními.  celý článek
Nemocné rakovinou často trápí velká únava a úbytek sil. Novou nadějí v boji s těmito nepříjemnými stavy by mohl být ženšen.  celý článek
Díky odhalení nového mechanismu lze nyní kontrolovat přestup buněk a tekutin z tkání do lymfatických cév.   celý článek
Tvar a velikost našich ňader citlivě reaguje na vše, co se s naším ženským organismem právě děje. V průběhu života se ňadra neustále mění a popravdě řečeno jsou tak neustálým...  celý článek
Virová hepatitida může pro člověka znamenat výrazný zásah do života. V některých případech může dokonce dojít k trvalému poškození zdraví. Jednotlivé typy žloutenek se ale liší...  celý článek
Cigaretový kouř působí na naše tělo v mnoha negativních ohledech. Zvyšuje riziko rakoviny, poškozuje plíce a kardiovaskulární systém a zároveň způsobuje předčasné stárnutí pleti.  celý článek
Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto průběžně své tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas.  celý článek
Diagnostikovali vám rakovinu plic a jedná se o nemalobuněčný karcinom, podtyp ALK-pozitivní? Pravděpodobně netušíte, co to přesně znamená. Pak si přečtěte následující řádky, a...  celý článek
Když od lékaře uslyšíte diagnózu "hepatitida typu C", budete rozhodně zaskočeni. Cítit toho můžete hodně – přirozený pocit nejistoty, hněv i naštvání. Strach, jak to bude dál s...  celý článek
Nádory ledvin patří mezi poměrně častá zhoubná onemocnění a dokážou pořádně potrápit jak pacienty, tak lékaře při jejich léčbě. Vědci z prestižní Mayo kliniky objevili možnou...  celý článek
Biologická léčba je výrazně účinnější než jiné způsoby léčby zánětlivých, revmatických nebo nádorových onemocnění. Zároveň je však také dražší a české zdravotnictví zatím nemá...  celý článek
Pokud se nakazíte infekční žloutenkou typu C, může to dopadnout dvěma způsoby. Méně než polovina pacientů se této nemoci dokáže časem zbavit samovolně.  celý článek
Rakovina prsu je u nás v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním žen. V ČR žije 72 000 žen s touto diagnózou a každý rok jich přibývá skoro o 7 000.  celý článek
Před několika lety se začalo v oblasti výzkumu rakoviny hovořit o novém typu léčby. Daná léčba má údajně méně nežádoucích účinků než chemoterapie.  celý článek
Přestože se výskyt rakoviny žaludku v posledních desetiletích snižuje, je toto onemocnění stále velkým terapeutickým problémem. Jedním z důvodů je i fakt, že asi u poloviny...  celý článek
Jestliže vyrážíte do zahraničí, nezapomeňte se před cestou informovat o nemocech, které na vás v prázdninové destinaci číhají. Velmi rozšířené jsou právě virové hepatitidy...  celý článek
Zima pravidelně přináší chřipkovou sezónu, během které riziko nákazy prudce vzrůstá. Na rozdíl od chřipky virová hepatitida typu C se o roční období nestará a riziko nákazy...  celý článek
Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout děložní dutinu, pod zrakovou kontrolou odebrat vzorek sliznice pro další histologické vyšetření a...  celý článek
Není nádor jako nádor a pro každého pacienta může být nejlepší poněkud odlišný způsob terapie. Právě takovou individualizaci do jisté míry umožňuje moderní biologická léčba. S ...  celý článek
U rakoviny plic je časné odhalení nádoru vždy klíčem k úspěšné léčbě. Podle typu nádoru, jeho rozsahu a celkového stavu pacienta se kombinuje několik medicínských postupů tak...  celý článek
Karcinom slinivky břišní patří k nejzávažnějším onkologickým diagnózám. Pěti let od zjištění nádoru se přes veškerou protinádorovou léčbu dožije pouhých pět procent...  celý článek
Zhoubný nádor močového měchýře je často velmi agresivní a šíří se do dalších orgánů bez ohledu na léčbu. Vědci z americké Jeffersonovy univerzity nedávno objevili specifický...  celý článek
Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním stylem. Evropská studie ukazuje, že zdravý jídelníček dokáže tělo udržet zdravé a v kondici...  celý článek
Pro mnoho lidí je diagnóza hepatitidy typu C šokující. Vyvstane jistě spousta otázek, zejména ohledně nákazy a možného přenosu na ostatní.  celý článek
Do stadia pokročilého jaterního onemocnění dospějí pacienti se žloutenkou typu C až po desítkách let od nákazy. V posledních letech bohužel stoupá počet takto nemocných.  celý článek
Zhoubný nádor prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů v České republice. Nejúčinnější léčbou u jiných nádorů se již v minulosti ukázala být cílená (biologická) léčba...  celý článek
Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými jsou chemoterapie, ozařování a operace. V poslední době pomáhá nemocným s tímto závažným on...  celý článek
Vláknina je důležitým prvkem stravy, nejvíce jako součást ovoce a zeleniny. Pacientům s nespecifickými střevními záněty však často jejich stav spíše komplikuje.  celý článek
Jak se provádí samovyšetření prsu, si mohou prakticky vyzkoušet ženy a dívky již od 7. ledna v dalším obchodním centru, kam zavítal Dialog Jessenius se svojí preventivní ...  celý článek
Chronická virová hepatitida C a alkohol tvoří nejčastější příčiny vzniku chronických onemocnění jater ve Spojených státech amerických. Oba faktory jsou nicméně považovány za...  celý článek

Bolesti břicha

| Dotaz od: Karel

V srpnu minulého roku jsem absolvoval kolonoskopii (mírný zánět term. ilea), v září gastroskopii (drobný vřed na dvanáctníku) a v listopadu mag. rezonanci - entoroklýzu tenkého...

Karle, bolest v žaludku i střevech pravděpodobně s vysazením omeprazolu souvisí - ten pokud ho užíváte, brání kyselému podráždění jak žaludku, tak i dvanáctníku. Nepíšete...

Nádor štítné žlázy

| Dotaz od: Klára

Chtěla bych vás poprosit o informaci týkající se nádoru štítné žlázy. Maminka (55let) byla na biopsii ŠŽ. V prvotní výsledku byl zjištěn velice atypický papilární karcinom nebo...

Pokud by se potvrdil anaplastický karcinom, byla by prognóza špatná. U medulárního ca je prognóza lepší než u anaplastického, ale horší než u ostatních diferencovaných karcinomů...

Je nutná druhá operace?

| Dotaz od: blanka

Jsem po operaci jednoho laloku štítné žlázy,na kterou jsem byla odeslána pro nodosní strumu susp.folikulární neoplazie.Histolog.výsledek-lalok téměř v celém rozsahu tvořen uzlem...

Blanko, operace druhého laloku je nutná z několika důvodů. Zaprvé hrozí další ložisko mikrokarcinomu. Druhý důvod je problém budoucího sledování. U pacientů s karcinomem se...

Hodnoty PSA

| Dotaz od: Jan

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Je mi 63let. Na začátku loňského roku jsem začal mít opětovně velké problémy s močením a bolesti zad v křížové oblasti. Navštívil...

PSA je markerem karcinomu prostaty a užívá se k určení onemocnění a ke sledování jeho průběhu. Není zcela specifický a zvyšuje se i při běžném zvětšení prostaty ve vyšším věku...

V Americe se preventivní odstranění prsu neboli preventivní mastektomie stává stále „populárnější“. Za poslední desetiletí, tedy od roku 2000, se počet žen, které pod...  celý článek

Krvácení po pohlavním styku

| Dotaz od: lenka

Prosím o radu na několik otázek, které se týkají jednoho problému. O prázdninách na dovolené jsem začala špinit až slabě krvácet. Připisovala jsem to kojení dcery. Nyní již 3...

Paní Lenko, bohužel jste mi neposkytla informace o vašem věku, užívání či neužívání hormonální antikoncepce, jak dlouho ono špinění trvá a pod. Krvácení po styku není příliš...

Jiz 14 dni mam zvysenou teplotu a bolesti v krku, ORL nic, krev v poradku-TSH 1.60, FT4 16.0, patologicke lymfocity 0.16, sono krku - nalez 2 hypoechoidnich lozisek do 7mm v...

Jfk! Vaše obavy z nádorového onemocnění jsou velmi předčasné. Zvýšená teplota (do 38°C) může mít celou řadu příčin, pokud vaše potíže trvají zatím 14 dní, nelze vyloučit, že se ...

Štítná žláza

| Dotaz od: Magda

Jaký je prosím Vás rozdíl mezi tplým a studeným uzlem ve štítné žláze. Uzel měří 22mm, je teplý a nad ním větší studená oblast. Nemůže se jednat o karcinom? Děkuji za odpověď.

Magdo! Horký nebo teplý je uzel je ve štítné žláze oblast se zvýšenou tvorbou hormónů. Naopak studený uzel nebo oblast je místem s tvorbou sníženou nebo žádnou, takové místo je...

Pohlavní choroba

| Dotaz od: Katka

Můj přítel měl již několik dní krev ve stolici,proto si došel na chirurgické vyšetření v domění, že jde o hemoroidy, tam mu ovšem sdělili, že jde o pohlavní chorobu vyskytující...

Těžko, pokud nevím podrobnosti. Snad dostal přítel nějakou lékařskou zprávu, z které by se dalo ledacos vyčíst a také, pokud jde ale opravdu o pohlavní nemoc, měl by být...

Nárok na lázně

| Dotaz od: Jan Blaha

Chtěl bych se zeptat, zdali má má maminka nárok na lázně po chirurgickém zákroku odstranění karcinomu z tlustého střeva.

To vše závisí na posudku posudkového lékaře. Doporučoval bych proto konzultaci přímo u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Indikace k hysteroskopii

| Dotaz od: Helena

V rámci léčby karcinomu prsu, jsem brala dva roku Tamoxifen, po něm mi narostla děložní sliznice na 7,5 mm. Nyní beru Arimidex, gynekoložka mě chce poslat na hysteroskopii je to...

Taková otázka není bez podrobnějších informací na místě -poradte se, prosím, s lékařkou, která vás na hysteroskopii chce poslat, aby vám vysvětlila svoje důvody a čeho se obává...

Jedna ze základních funkcí jater je odstraňování toxických látek. Takovou látkou je i alkohol.  celý článek

Nedostatek krevních destiček

| Dotaz od: Jana Zamastilová

Dobrý de,prosím o radu,co bych měla užívat.Docházím už víc jak měsíc na ozařování,jsem dva měsíce po operaci karcinom prsu.Chemoterapii jsem nemusela absolvovat,jen to ozařování...

Tento nález může souviset s vaší chorobou a její terapií, ale možná jste měla destiček málo i předtím a nevěděla jste o tom. Pokud nemáte krvácivé stavy ( např. z nosu), není...

Dovoluji si Vás poprosit o Váš názor. Jsem 8. týden po laparoskopicky asistované vagin.hysterektomii s oboustrannou adnexectomii pro karcinom endometria. DG: C54.1, je mi 48...

Takže: jste téměř dva měsíce po odstranění dělohy a vaječníků z důvodu nádoru sliznice dělohy. Jelikož nemáte žádnou další onkologickou léčbu, dá se odvodit, že byl nádor zcela...

Testy na OK

| Dotaz od: zuzana

Je mi 17let a od leta minuleho roku se lecim v FN Motol na pediatrii pro nechutenstvi. chodila jsem k nutricnimu poradci a na gastro. na gastro mi delali asi v listopadu testy...

Pozitivní výsledek, tj.záchyt krve ve stolici (pokud jste tedy před vyšetřením nejedla červenou řepu, mnoho červených paprik apod., což může mít za následek falešně pozitivní...

Bolest ucha

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, co může znamenat bolest levého ucha? Před rokem jsem byla v Ústí vyšetřena pro podezření na karcinom, leč bez výsledku, tak jsem pro své obtíže skončila...

Pokud jsou všechna vyšetření v pořádku, bylo by namístě najít si vhodného a chápavého psychologa, který by s vámi rozebíral situaci dopodrobna a pokusil se vám dostat ke zdroji...

Zajímalo by mně ..

| Dotaz od: Tereza

Omlouvám se že píšu v pozdních večerních hodinách,ale přeci jenom,nedalo mi to spát.Mám již za sebou 2.dávku vakcíny (proti karcinomu děložního čípku).Zajímalo by mně,jelikož...

Vakcína se může podávat dokonce i u těch, co již pohlavní styk měly a dokonce jsou již infikované. Takže i by se nestalo nic závažného. Přesto, vakcína nechrání proti všem...

Bulka na krku

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat, našla jsem si na zadní straně krku v jeho levé části útvar velikosti asi 2 cm, při dotyku ne toto místo cítím bouličku pod kůží. Co mám dělat? Mám se...

Doporučovala bych Vám navštívit praktického lékaře jež by Vás měl nasměrovat dál. Pravděpodobně se jedná o uzlinu, bylo však dobré ji vyšetřit. popř odebrat a poslat na histologii.

Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen. Zatím jen ve Velké...  celý článek

HPV virus

| Dotaz od: Barbora

Děkuji paní doktorce Leskovské za odpověď na můj dotaz. Ještě bych se chtěla zeptat na jednu věc - Je riziko vzniku karcinomu penisu nebo varlat v případě infekce HPV u mužů...

Některým z HPV virů se během života nakazí asi polovina všech sexuálně aktivních mužů, přičemž je možné, že se u nich vyvine rakovina penisu (nikoli varlat), tato je však...

Donbrý den, chtěla bych v...

| Dotaz od: Marketa H

Donbrý den, chtěla bych vás moc poprosit o radu. i kdyz mam jiz stalého partera a je mi 23let, přemýslim jeste o ockováni proti karcinomu delozniho cipku a chtela bych se zeptat...

Očkuje se 3 dávkami, přičemž 3.dávka se dává 6 měsíců po první dávce. Celkově se doporučuje všechny tři dávky podat v jednom roce. Nedoporučuje se očkovat během těhotenství, tj...

Vliv červeného vína na zdraví

| Dotaz od: Zdeněk

Chtěl bych požádat touto cestou o seriózní odpověď na otázku, zda škodí či naopak prospívá červené víno. Četl jsem již řadu článků na toto téma a názory se různí. Jedna strana...

Vážený pane Zdeňku, přeji Vám dobrý den. Každá mince má dvě strany. Není jen černá nebo jen bílá a tak jsou advokáti i odpůrci denního pití. Je prokázáno, že mírný příjem...

Hemoroidy

| Dotaz od: martin d.

Byli mi zjisteny vnitrni hemoroidy 2. Stupne. Jsem objednan na kolonoskopii jelikoz se mi objevil problem zuzeni stolice. Mam strach z nadoroveho onemocneni. Drive se mi...

Hemorhoidy jsou nejčastější příčinou rectorhagie, krvácení z konečníku. Ke komplikacím hemorhoidů se často dostavuje i křeč svěrače, která potom stolici jednoznačně zužuje...

Ulcerozní kolitida

| Dotaz od: Gábina

Příteli byla před dvěma týdny diagnostikována ulcerozní kolitida (pankolitida). Dočetla jsem se o větším riziku karcinomu, o častých hospitalizacích (i několikatýdeních...

Vážená paní Gábino, průběh nemoci se stejným názvem nebude u žádného pacienta uniformní - záleží na dědičných dispozicích, vlivu zevního prostředí, životosprávě, komplikujících...

Počátkem března jsem se nechal očkovat 1. dávkou proti klíšťatům. Druhý dem jsem byl "jako na chřipku". Bolesti svalů a kloubů přetrvávají dodnes (přes 3 měsíce). Protože jsem v...

Únava je pár dní po očkování zcela běžná, ale aby přetrvávala 3 měsíce, to jistě normální není a nejspíše to nebude v souvislosti s očkováním. Proto bych Vám doporučila zajít ke...

Byla jsem na prvoscreeningovém vyšetření (těhotenství 13+2). Lékař mi zjistil zesílenou přední děložní stěnu (myom/organizovaný hematom). Na každém ovariu cystický útvar (vlevo...

Miminku by to ublížit nemělo,pokud máte myom , je třeba to více sledovat, aby v graviditě nerostl ještě více.pokud máte hematom, je pravděpodobně pod plodovým vejcem a po porodu...

Nádor v prsu

| Dotaz od: Marie

Nalezla jsem si v prsu bulku, biopsie ukázala, že to je rakovina. Nyní jsem po operaci. Chtěla bych vědět co to znamená a jestli mám naději na uzdravení. Imunohistochemické...

Záleží na velikosti, rozsahu, postižení uzlin apod., což nevím. Vše podrobněji Vám řeknou na onkologii, i zda bude nutné odstranění vaječníků jako zdroj hormonů, i zda bude...

Našla jsem si Vaší internetovou poradnu, a tak jsem se také chtěla zeptat. Je mi 20 let a často mě trápí bolesti břicha, žaludku a celkově zažívací potíže. Byla jsem u...

Vážená slečno Anno, dovoluji si rozdělit Váš dotaz na dvě otázky, a v souladu s tím na ně odpovědět. 1) Vracení kyselých, případně hořkých šťáv (tzv. reflux) je důsledkem...

Mám syna, kterému je dnes 12 let. V 18 měsících života mu byl zjištěn oboustranný kryptorchismus. Vzhledem k tomu, že v té době trpěl febrilními záchvaty, které se později...

Martine. Nesestouplá varlátka se diagnostikují ještě v porodnici. Do třech měsíců života pediatr vyčkává, protože se tento stav může spontááně upravit. Pokud k tomu nedojde...

Paní doktorko, již druhým měsícem mne trápí následující obtíže, se kterými si nikdo z navštívených lékařů neví rady, proto se na Vás obracím a zajímal by mne Váš názor. Jak...

Popsané obtíže provázejí hlavně spoustu infekčních onemocnění. K vleklým patří třeba infekční mononukleoza, chlamydiová infekce, borrelioza, ale i třeba "obyčejná" streptokoková...

9let jsem brala antikoncepci Lindynette. Nedavno jsem ji prestala uzivat. Hlavne proto, ze jsem slysela, ze dlouhodobe uzivani muze pozdeji ovlivnit plodnost a take zyvsuje...

Antikoncepci můžete užívat libovolně dlouho, nijak neovlivňuje plodnost po jejím vysazení. Co se týká nádorů, antikoncepce naopak chrání před vznikem některých nádorů, z dalších...

Krev v moči a úbytek váhy

| Dotaz od: Michal

Před necelým měsícem mi obvodní lékař našel krev v moči. Některý den neni krev takřka patrná, některý zase absolútně zřetelná. Při močení mám řezavý pocit pod penisem a po...

Michale. Volným okem pozorovatelná krev v moči a váhový úbytek je vždy závažným příznakem, vyžadujícím si důkladné vyšetření. V první řadě by jste se měl podrobit...

Hypochondrie?

| Dotaz od: Martin

Delší čas se potýkám s problémy kdy úzkostlivě sleduji své zdraví. Je mi 37 let a pracuji v manažerské pozici. V dětství jsem byl vychován jako jedináček a asi tady vznikly mé...

Jste nesmírně inteligentní člověk-a zřejmě i proto tušíte,že odpověď,kterou jste v závěru uvedl,by Vám situaci nevyřešila.Nikdy nebudete mít o svém stavu zcela a definitivně...

Rakovina prostaty

| Dotaz od: Jan

Zhruba před rokem mně byl diagnostikována biopsií rakovina prostaty. Ve třech vzorkách byl nalezen karcinom. Byl jsem připraven na totální prostatektomii,ale zjistili, že mám...

Jane. Je patrné, že nemoc ještě není ve fázy generalizace, což je pro Vás dobrá správa. Jsem lékařkou a k alternativní medicíně mám své výhrady - hlavně proto, že o účinnosti...

Zvýšený nádorový marker CA 19-9

| Dotaz od: Jaroslava

Paní doktorko, dlouhodobě jsem měla problémy se žlučníkem, ale po požití Algifenu mi vždy potíže ustaly. Žádné velké žlučníkové koliky jsem neměla.Přesto jsem v prosinci 2012...

Hladina Ca 19-9 je prakticky na horní hranici normy. Jedná se o nespecifický marker, který může být zvýšen i při jiných problémech, než při nádoru - např. při viroze. Vámi...

Léčba radioaktivním jódem

| Dotaz od: filip

Tak histologie druhého laloku dopadla dobře,tak se prý budou rozhodovat na nukleárním středisku rozhodovat zda půjdu či ne na léčbu rádiojodem,ale spíšepočítám že budu muset jít...

Včas zachycené nádory štítné žlázy, které mají do 10mm mohou být někdy posouzené jako málo nebezpečné a léčba radioaktivním jodem není podána. Pacienti jsou samozřejmě pečlivě...

Pozvali si mě do motola na ambulantní vyšetření na základě pozitivní histologie z prvního zákroku (10 mm folikulární karcinom) a prý mi tam sdělí zda půjdu na rádioléčbu nebo ne...

Je možné, že Vám jen vemou krev a udělají ultrazvuk, ale je také možné, že Vám bude podán radiojód v nižší dávce, než je dávka léčebná. Podle toho, jak bude vychytán v těle (to...

Bolest podbřišku

| Dotaz od: radka

Vážená paní doktorko, ráda bych se zeptala, zda by vyšetření vnitřním utz prokázalo rakovinu dělohy, vaječníků, apod..resp. co neprokáže? Mám občasné bolesti podbřišku, bolesti...

Není pravděpodobné, že přičina obtíží které máte, (tedy občasné bolesti v podbřišku a urologické obtíže), je rakovina. Ultrazvukové vyšetření lze samozřejmě doporučit. Vyšetření...

Piascledine 300

| Dotaz od: Evelina

Prosim, zda je mozne o informaci ohledne uzivani Piascledine 300 po chemoterapii a ozarovaní (karcinom prsu)-mam bolesti kycelniho kloubu a tento lek jsem behem lecby karcinomu...

Léčivými látkami tohoto přípravku jsou sójový olej a avokádový olej. Pokud Vám onkolog nezakázal konzumovat sóju a avokádo, můžete přípravek bez obav začít opět užívat. Nejsou...

Hysteroktomie

| Dotaz od: channy

Je mi 55.Dnes jsou to 4 týdny,co jsem absolvovala totální hyster.,děloha,vaječníky,uzliny,řez od pupku dolů,naštěstí hystolog.dopadla vcelku dobře,i když to byl dlaždicobuněčný...

V tomto případě bude rozhodující přesný popis histologie a ne jen konstatování- vcelku dobře, postupně rehabilitujte , procházky, nenáročný pohyb omezte fyzickou námahu a sama...

Radijód

| Dotaz od: Šárka

Užívám Lamictal, jsem po trombóze v třísle a užívám Warfarin, mám intrakraniální ložisko TPO v oblasti měkkých mozk.plen nejasé etiologie, 20 let trpím febriliemi nejasné...

Bohužel jsem nedešifrovala, co to znamená ložisko TPO, ale v každém případě, jak jsem vám již psala dříve, o podání Thyrogenu rozhodují vždy na konkrétním pracovišti Nukleární...

Operace prostaty

| Dotaz od: Michal

Prosím o dotaz jaká je nejvhodnější operace prostaty.Zda-li klasická, robotická a prý snad je i operace odpařením.Mám zjištěný nález mikroložiska karcinomu prostaty,což bylo...

Velmi záleží na stadiu nálezu, který popisujete. Správnou indikaci vám nepochybně sdělí váš urolog. V těchto případech se nejčastěji stále provádí operace - odstranění celé...

Léčba radiojódem

| Dotaz od: Denisa

Pane doktore. Přítel (23 let) jde 8.04.2011 na operaci, kdy mu bude odstraněná celá štítná žláza z důvodu papilárního karcinomu (zhoubný). Nemá žádné obtíže, bylo to zjištěno...

Při terapii rakovinného procesu bych bych s mořem a hlavně ozářením slunečními paprsky extrémně opatrná, raději až příští rok a rozhodně at se chrání krémy s vysokými faktory i...

Já bych se chtěl zeptat j...

| Dotaz od: Martin

Já bych se chtěl zeptat jestli ze svou přítelkyní můžeme provozovat sex když má už 2 injekce proti rakovine děložního čípku nebo jestli musíme čekat na 3 dávku předem děkuji za...

V informacích o očkovacích přípravcích se neudává, že by žena nesměla mít pohlavní styk v průběhu očkování. Nejvyšší účinnost očkování proti karcinomu děložního čípku se však...

Mezi nespecifické střevní záněty patří ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Přestože existují rozdíly mezi těmito dvěmi nemocemi, při výlučném postižení tlustého střeva se v...  celý článek
Žluté zabarvení kůže a očního bělma, únava, bolesti žaludku, ztráta chuti k jídlu, nevolnost, průjem či tmavá moč.  celý článek
Možná jste hepatitidou C onemocněli náhodou, při krevní transfuzi či hemodialýze, nebo máte příbuzného či známého s tímto onemocněním. Anebo jste se nakazili při nitrožilním...  celý článek

Lék LAMBICA

| Dotaz od: Miroslav

Je možné, aby lék LAMBICA způsobil snížení PSA prostaty z cca 73 na pouhých 5 a méně? Otec má zhoubný nádor prostaty a metastáze ve skeletu. Zajímá mě, zda by mu tento lék mohl...

Proto lék byl nasazen. Snížení PSA je obrazem účinku léku na karcinom prostaty. Bohužel jeho účinek po čase odezní a nádor pak na tento spůsob léčby nereaguje.

Při poslední návštěvě na gynekologii mi bylo sděleno, že bych měla ukončit braní tablet Ladybon, tyto a pod. beru již 6 let, je mi 58 let. Cítím se s nimi velmi dobře, měla jsem...

Samozřejmě vaše obtíže by se vrátit mohly, ale dlouhodobé užívání hormonální substituce po menopauze není pro tělo přirozené a v tomto věku sa spíše než u mladých žen mohou...

Jako u všech léků, také u hormonální antikoncepce sledují odborníci nejen její účinnost v požadované indikaci, ale samozřejmě i vedlejší účinky. Jedním z těch...  celý článek

Krev z konečníku

| Dotaz od: Ir.

Píšu dotaz za svoji šedesátiletou matku. Opakovaně se jí stalo, že jí odešlo větší množství krve z konečníku, ale nebylo to při vyprazdňování, zkrátka jen tak z ničeho nic...

Rozhodně doporučuji neotálet a urychleně navštívit gastroenterologa a podstoupit vyšetření tlustého střeva. Může se jednat o banální hemoroidy, ale také o závažnou diagnózu...

Více plat antikoncepce zasebou

| Dotaz od: Kristýna

Pane doktore, chtěla jsem se zeptat na dva dotazy. Už několik let užívám antikoncepci Diana 35, nyní jsme objevila články, které pojednávají o riziku užívání této...

V Diane je cyproteron acetát a během jedné studie vyšel vyšší výskyt karcinomu jater. Co se týče obtíží, s největší pravděpodobností jsou způsobeny užíváním více platíček po...

Nález na děložním čípku

| Dotaz od: Lenka

Začátkem roku jsem byla na preventivní prohlídce u svého lékaře, poté mi za 14 dní volali ohledně nálezu na děložním čípku, nespíše Cin II, další týden jsem šla k lékaři na...

Je to běžný postup, nejdená se o karcinom, jsou to jen změny,které je třeba ohlídat.Váš lékař postupuje zcela správně, pošle Vás ke specialistovi, který určí,zda je nutné část...

Pojmem antikoncepce označujeme metody, které slouží k zábraně početí. V současné době se zvyšuje počet žen, užívající některou z forem antikoncepce. V důsledku uvědomělosti žen...  celý článek

Omlouvám se za na první pohled hloupý dotaz, ale jedná se mi o to, že všude se jako alarmující příznak udává "příměs krve ve stolici". Je jasné, že příměs jasně červené krve v...

Při průjmu je celkem obvyklé, že nějaká krev ve stolici je. V takovém případě nejde o alarmující příznak. Zanícená sliznice střeva se regeneruje. U Vás, jak sám píšete, je navíc...

Otok horního víčka

| Dotaz od: Marcela

Již několik týdnů mám poněkolikáté opakovaně problém s otokem horního víčka. Víčko oteče, svědí celé oko, na horním víčku v okolí řas mám suché šupinky. Na očním mi lékařka...

Na očním vám nepomohou. Navštivte kožního lékaře, měla byste dlohodobě užívat nějaké moderní nesedativní antihistaminikum (levocetirizin, desloratadin). Pouze v případě, že se...

Mamografický screening rakoviny prsu je hrazen z veřejného zdravotního pojištění ženám od 45 do 69 let, a to jednou za dva roky. Co když ale nespadáte do tohoto vymezeného pásma...  celý článek
Benigní hyperplazie prostaty (BHP) je nezhoubné (benigní) onemocnění předstojné žlázy. Je jedním z nejčastějších benigních bujení u mužů. Jeho výskyt výrazně závisí na hladině...  celý článek

Žlučníkové kamínky

| Dotaz od: Jana

Mohli by jste mi prosím poradit. Je mi 40 let, mám zjištěné kamínky do velikosti 4 mm ve žlučníku, činí mi značné potíže, tlak žaludku, trávicí potíže, nevolnost, bolest zad atd...

Mechanické dráždění sliznice žlučníku kamínky může být příčinou rakoviny žlučníku. Žádná seriózní odborná studie dokládající přímou a jednoznačnou souvislost rakoviny tlustého...

Rakovina kůže je souhrnné označení pro nádorová onemocnění postihující kožní kryt těla. Typicky se projevují charakteristickými, různě zbarvenými výrůstky na kůži. Nádorová...  celý článek
Jaterní cirhóza je chronický proces, u kterého dochází k úplné dezorganizaci lobulární a vaskulární architektury jater. Za tři základní kritéria jaterní cirhózy se považuje...  celý článek

Rektouretrální píštěl?

| Dotaz od: Petr

Děkuji za dvě předchozí odpovědi a omlouvám se za delší dotaz. Po periproktálním abscesu vznikla úplná píštěl, která byla vyřešena elastickou ligaturou. Po vypadnutí ligatury a...

Před operací jste patrně měl provedenou fistulografii, kde se píštěl zobrazila, pokud by měla s močovým ústrojím souvislost nález by byl patrný. Můj předpoklad je, že operace...

Kondylomata u partnera

| Dotaz od: Lenka

Obracím se na Vás s pro mě velmi důležitým dotazem. Můj současný partner má z posledního vztahu Kondylomata. Po ukončení léčby bychom samozřejmě chtěli udržovat intimní styk.1...

1) Pokud se nedostanete do kontaktu s kůží s kondylomaty, pak by to nemělo vadit.2) Kondom používejte, po styku doporučuji pro oba partnery mýdlo Nasil se stříbrem.3) Virus...

Mirena a krvácení

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, je mi 35 let, 173cm/65kg, 2 děti narozené SC. Před rokem mi byla aplikována Mirena. Všechno proběhlo relativně v pohodě. Pár dní poté jsem špinila, ale od té doby...

Mírné špinění se při Mireně může vyskytnout,nepropadejte zbytečně panice a vyčkejte vyšetření a ultrazvuku případně stanovení tumor markerů,aby jste měla klid příjemný den

Zhoubný nádor prostaty

| Dotaz od: Věra

Prosím o radu týkající se onemocnění mého manžela. Několik let chodí na kontroly s prostatou na urologii. Dosud byly výsledky dobré, ale poslední dvakrát opakovaný odběr...

Věro. Vaš dotaz je úzce urologicky specifikovaný a proto i plnohodnotnou odpověď hledejte u urologa- nejlépe u toho, který Vašeho manžela ošetřuje a podrobně zná jeho zdravotní...

Totální thyreoidektomie

| Dotaz od: Eva

Dlouhou dobu beru léky na štítnou žlázu Letrox 50/ 75mg. CCca 4 roky jsem měla jeden uzlík na levém laloku v průměru cca 7,6mm. nyní jsem byla po roce na kontrolním sonu a...

Především musím říci, že mě opravdu mrzí, že je Vám doporučován operační zákrok, aniž by Vám bylo dostatečně vysvětleno proč je potřebný. Hlavním důvodem zvažování operace je...

Euthyrox a rakovina prsu.

| Dotaz od: Antonina

Mám šest let po odsraneni ŠŽ /karcenom/ davku 125 a 100 euthyrox střidavé. V září mí paní doktorka řekla, že už mužu brat 125 petkrát a 100 dvakrát v tydnu.Prosím, je to...

Pokud je karcinom štítné žlázy vyléčený, pak je zvykem po několika letech přejít ze supresní dávky (jejímž cílem je lehké předávkování a tím zabránění růstu případné zbytkové...

Prohlídky u gynekologa

| Dotaz od: Monika

Chtěla jsem se zeptat, jaké úkony lékaře patří k běžné a preventivní prohlídce u gynekologa a zda jsou nutné prohlídky UZV a jakým (vnitřním nebo vnějším). Můj lékař např...

! Náplní preventivní prohlídky u gynekologa by mělo být doplnění anamnézy (co je nového ve vašem zdravotním stavu, zda se u blízkých příbuzných neobjevil zhoubný nádor, atd...

Krev ve stolici

| Dotaz od: Tereza

Přítel (34 let) si našel trochu světle červené krve ve stolici. Stalo se to již podruhé v tomto roce, poprvé asi před dvěma měsíci (pokaždé jen jednou malé množství, nikoliv...

Každé krvácení na stolici není známkou rakoviny tl. střeva, tím spíše, když je krev jasně červená. Spíše bych opět myslel na hemorhoidy. Bez vyšetření, ale jen spekulujeme. Je...

Nepravid. menstruační cyklus

| Dotaz od: Marie

Je mi 44 let, pokud jsem nebrala HO(brala jsem ji dohr. asi 8 let), neměla jsem pravid. menstruační cyklus. Asi před rokem a půl jsem dlouhodobě krvácela, léčba Noretisteronem...

Bohužel problém podle vašeho popisu bude mít hormonální původ a hormonální porucha se jinak než hormonálně léčit nedá, fibroadenom prsu je normální nález, z toho nemusíte mít...

Bolest břicha

| Dotaz od: Jana

Jsem 8 měs. po porodu dvojčetného těhotenství. V minulosti jsem z důvodu krvácivé stolice, bolesti v břichu, zácpy, prodělala 2x kolonoskopické vyšetření a 1x gastroskopické s...

Bez podrobného vyšetření lze obtížně na příčinu usuzovat a nasazování volně prodejných léčiv místo cílené léčby bych také příliš nedoporučovala. Volně prodejné testy na OK jsou...

HPV

| Dotaz od: Kiki

Mohu se zeptat ?? Všude se píše něco jiného : někde se píše že když používáte při styku kondom tak se HPV nemůžete nakazit a někde jinde se píše že zase může tak prosím jak je...

Virem, který způsobuje karcinom děložního čípku, by jste se při používání kondomu nakazit neměla. HPV však může způsobovat i genitální bradavice, které se mohou nacházet v...

Bolest v levém podžebří

| Dotaz od: Pavel

Paní doktorko.Moc mně trápí bolest asi dva až tři centimetry pod levým podžebřím.Absauloval jsem již několikrát RTG břicha,sono i několik krevních odběrů včetně onko márkrů vše...

Také nevidím důvod (s ohledem na výsledky provedených vyšetření), proč se obávat právě tohoto onemocnění.

Dlouhodobě užívám lék Detralex proti krvácení hemoroidů, které mě trápí 8 let. Bez užívání tohoto léku jsem vždy do 14 dnů krvácel zhruba při každé třetí stolici. Detralex mi...

Detralex ovlivňuje kvalitu žilní stěny, ale krvácení z nádorů ani ze střevní sliznice jako takové neovlivňuje. Popsané obtíže vypadají spíše na funkční trávicí poruchu (i...

Hepatitida typu B a C představují závažná onemocnění. Poměrně často totiž přecházejí do chronické formy. Obzvlášť "céčko" je v tomto ohledu nebezpečné. Po letech se u nemocných...  celý článek

Vážená paní doktorko, Obracím se na Vás s prosbou o Váš názor. Případ, který se budu snažit ve stručnosti popsat se netýká mé osoby, ale mé maminky. Byla ji odstraněna ledvina...

Biologická léčba je indikována v případě, kdy se jedná o metastatické onemocnění, případně recidivu (návrat) nádoru v místě puvodní ledviny. V případě Vaší maminky stačí...

Prostata je součástí mužského pohlavního ústrojí. Jedná se o hladký, gumově tuhý, svalově žláznatý orgán. Tvarem a velikostí prostata připomíná kaštan. Váží asi 10 gramů. Na...  celý článek

Rektouretrální píštěl?

| Dotaz od: Petr

Rektouretrální píštěl? Dobrý den, omlouvám se za delší dotaz. Po periproktálním abscesu vznikla úplná píštěl, která byla vyřešena elastickou ligaturou. Po vypadnutí...

Váš předpoklad je zcela správný. Přetrvávající nebo nově vzniklá píštěl by mohla být příčinou těchto problémů. Bylo by vhodné RTG zobrazení močových cest a rektoskopie.

Nejasný poroblém se střevy

| Dotaz od: Jakub

Jsem student 18 let. Delší dobu mě pravidelně trápily bolesti střev a poměrně časté průjmy, mimo jiné jsem se setkal s hlenem ve stolici (poměrně tuhým). Byl jsem na vyšetření...

Při Vašich obtížích bych doporučil minimálně rektoskopii a anoskopii. Teprve podle nálezu na těchto vyšetřeních jde zvážit, zda je nutná kolonoskopie. Nevidím důvod, proč by...

Bolesti zad a kloubů

| Dotaz od: Marcela

Již pár let trpím bolestmi zad v okolí pravé lopatky, zejména při nachlazení, ofouknutí nebo i dlouhém sezení(jsem účetní) Nyní se ale bolesti stupňují a přetrvávají cca 2...

Sedavý způsob života, oslabení mezilopatkových svalů v tomto případě a prochlazení má nepříznivý vliv na tvar pateře. K tomu přispívají degenerativní změny na obratlích...

Nádorová onemocnění se kromě bolestí či hubnutí mohou projevit i poměrně netradičně, a to v podobě psychiatrických obtíží, jako jsou bludy, halucinace, podezřívavé chování...  celý článek

Konizace

| Dotaz od: Pavla

Chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné po konizaci metodou LEEP používat k doléčení biotronovou lampu? Zatím nemám vyhodnocení testů před zákrokem. Byla jsem otestovaná na HPV-HR...

Našim pacientkám nedoporučujeme biotronovou lampu k doléčení po konizaci. Obvykle se dobře hojí za dodržení hygienického režimu a sexabstinence. HPV HR jsou HPV viry, které jsou...

Biologická léčba rakoviny

| Dotaz od: Vlasta

Přibližně před rokem jsem začala s léčbou rakoviny která způsobila trombozu v pravé noze, problém vznikl ve vaječníku, ovšem také byly zjištěny metastáze na plicích. Právě...

Biologiocká léčba je původně určena k léčbě autoimunních zánětů pojiva (revmatoidní artritida), psoriasy, autoimunních střevních zánětů. Ale zkouší se u řady jiných chorob vč...


Chtěla jsem se zeptat, mám 6ti letého syna, již asi od 2 let ho trápila zácpa, řešili jsme to i s naší paní doktorkou užíváním sirupu Lactulosa, glycerin. supp,úpravou...

Pokud Váš syn netrpí bolestmi břicha nebo bolestivým vyprazdňováním, charakter stolice není nutné řešit. V prevenci rakoviny tlustého střeva je důležitá pravidelná strava bohatá...

Preventivní prohlídky

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat na jaké další preventivní prohlídky a vyšetření mám zdarma nárok a jak často. Je mi 33 let. Chodím 1x za rok na gynekologii - cytologie a vyšetření prsou a...

Dále je vám hrazena i celková preventivní prohlídka u Vašeho praktického lékaře 1x za 2 roky. Její pevnou součástí je celkové tělesné vyšetření, změření tlaku, orientační...

Chronický zánět jater

| Dotaz od: Jana

Je mi 47 let, v červnu 2006 jsem byla operaci se žlučníkem a v prosinci téhož roku na gynekologické operaci (byla mi odstraněna děloha i vaječníky). Po provedené kontrole krve...

Paní Poláková, chronický zánět jater vzniká nejčastěji na podkladě proběhlého zánětu virem žloutenky (hepatitidy) typu B nebo C. Vaše zažívací problémy nejspíše souvisí s...

Můj otec s odstraněným karcinomem tl. střeva, t.č s iliostomií a 4 roky po dvojitém by-passu, má jít na zanoření stomie, leukocyty v moči 641 může brát wobenzym? Pokud ano , kdy...

S vaší otázkou je vhodné se obrátit na homeopata. Wobenzym ale na výsledek operace - zanoření ileostomie nemá žádný vliv.

Očkování proti HPV

| Dotaz od: Lenka

Minulý týden jsem podstoupila konizaci děložního čípku pro cytologii HSIL. Nyní bych se ráda dala očkovat. Má to ještě význam? Pokud ano, kterou vakcínu byste mi doporučila...

Očkování má význam jen jako ochrana před budoucí infekcí HPV, nevyléčí tedy již případnou stávající infekci. HPV je více typů. HPV typu 16 a 18 jsou zodpovědné za vznik většiny...

Mám dotaz. Moje sestra (26let, má 1dítě) má jít v brzké době na konizaci děložního čípku. Na cytologickém vyšetření jí vychází 1 již několik měsíců, a proto ji její gynekolog...

V případě CIN I. (cervikální intraepoiteliální neoplazie 1. stupně) nebývá konizace vždy indikována - záleží na konkrétním případu i na lékaři. Tento stav se ale může rozvinout...

Prsy jsou párový orgán, v němž je uložena mléčná žláza obklopená vazivovou a tukovou tkání pod kůží hrudi. Je tedy rozdíl mezi termíny mléčná žláza a prs. Klinicky prs...  celý článek
Ženy, které začaly časně budovat své rodiny a které mají hodně dětí, jsou ohroženy vyšším rizikem vzniku rakoviny ledviny. Už dříve se vědci zabývali studiem vlivu těhotenství...  celý článek

Chtěla bych poprosit o radu ohledně užívání léku Euthyrox 50 v těhotenství. Jsem ve 21. týdnu těhotenství. Těhotná jsem potřetí, štítnou žlázu mám sledovanou pro podezření na...

Užívání hormonů štítné žlázy určitě vašemu miminku neublíží, nepravidelnostmi srdeční činnosti se myslí poruchy srdečního rytmu, nikoliv změny na chlopních. Po zahájení...

Žaludek

| Dotaz od: Radmila

Tchyně byla na gastroskopii, kde byl nález: řasy plastické,sliznice fundu klidná,v těle je aborálně na přední straně drobná ulcerace - co to znamená, odběr biopsie z okrajů, na...

Jedné se o zhoubný nádor těla žaludku, v místě zakřivení. Nemusíte mít ale strach, podle zprávy byl objeven v poměrně časném stádiu. Proto je velká naděje na celkové uzdravení...

Kromě lékařského vyšetření, vyšetření přes konečník, stanovení skóre IPSS, existují další diagnostické metody založené na přístrojové technice. Dnes existuje hned několik metod...  celý článek

Krční páteř

| Dotaz od: Alexandra

Moc prosím o přeložení zprávy z MR. Ve srovnání s min MR v roce 2OO9 se zvýraznily osteofyty v etáži C5/6 a C6/7 vpravo,zužují pravostranná neuroforamina,kontakt s nervovými...

Na MR nálezu je poznamenáno, že jsou kostní výrůstky v oblasti 5. a 6. krčního obratle a v oblasti 6. a 7. krčního obratle výtaznější, vpravo zužují otvory pro výstupy nervů...

Hemoroidy?

| Dotaz od: Zdenek

Ja 26 let váha stabilní spise se zvyšující. Anamnesa v rodině bez nádorových onemocnění. Odeslán od prakt. Lékaře do nemocnice kvůli Jasne červené krvy na toal. Papíře (1-2) do...

Zdeňku. Podezření na rakovinu tlustého střeva bych nikdy nebagatelizoval, nicméně ve Vašem věku a anamnéze je opravdu méně pravděpodobná. Myslím si, že Vaše problémy opravdu...

Uzliny

| Dotaz od: magda

Už asi 2 měsíce mám na levé straně zvětšenou uzlinukterá je citlivá byla jsem na ORL - kde stěry s krku, josu v pořádku, krevní obraz mám úplně vzorový, ASLo též i markry zánět...

Uzliny jsou v oblasti krku zcela běžné, zpravidla reaktivní při infekčních chorobách. Dále máte několik uzlů ve štítné žláze, celkem drobných. Ty by se ale určitě měly...

Předkožka

| Dotaz od: Josef

Pane doktore mám problém, už od malička mi při erekci šla špatně pretahovat předkožka přes penis, v klidovém stavu to ze začátku šlo v pohodě, při erekci ztuha a když sem ji...

Dala by se vyzkoušet aplikace kortikoidních mastí - kůži rozvolňují. Při neúspěchu by byla obřízka více než vhodná. U nestažitelné předkožky je vysoké riziko karcinomu penisu do...

Vážený pane doktore. Je mi 30 let a lékařka na urologii mi diagnostikovala genitální bradavice a předepsala mi na léčbu Aldara 5% krém. Krém užívám zatím jen 2 týdny, a proto...

Genitální bradavice jsou způsobeny takovým typem HPV, který není typickým čípkovým virem a tedy riziko vzniku karcinomu je malé. Infekční jsou bradavice, po jejich odstranění by...

Cirhóza, lidově ztvrdnutí jater, je onemocnění charakterizované poškozením a přestavbou vnitřní struktury jater. Typicky se projevuje poruchou jaterních funkcí, zežloutnutím a...  celý článek

Antikoncepce

| Dotaz od: Jana

Je mi 36let. Před 17ti lety jsem porodila zdravé dítě a od té doby užívám hormonální antikoncepci. Rok nekouřím. Delší dobu jsem užívala Cilest, nyní 6 let Harmonet, v mezidobí...

1. pokud HAK vysadíte nyní, jste "ohrožena" otěhotněním, ale po zdravotní stránce jiné ohrožení z vysazení nehrozí (myslím tím, že Vás nepostihne žádná náhlá choroba, pokud...

Očkování proti HPV

| Dotaz od: Simona

Uvažuji o očkování vakcínou Cervarix. Pokud vím, že mohu mít viry hpv 16 a 18 pouze v ústní dutině – měla by tato infekce vliv na tvorbu protilátek při očkování (výši hladiny p...

Vážená Simono, dovoluji si tvrdit, že přítomnost infekce HPV 16 a 18 pouze v ústní dutině a ne v genitální oblasti by byla neobvyklá - přece jen, tyto viry se hlavně přenášejí...

Kondylomata

| Dotaz od: Jiří

Chtěl jsem se zeptat na problém s kondylomaty, především na možnost jejich vzniku a přenosu. S přítelkyní jsme společně žili asi 9 - 10 měsíců, přičemž se u nás vyskytly tyto...

1) Je možné, že jeden z vás měl v sobě nákazu již z dřívější doby. 2) Kondylomata způsobují jen některé typy papilomaviru, a jiné typy vyvolávají karcinom děložního čípku...

Virus hepatitidy C byl objeven až v roce 1989. Přesto však je tento virus nejčastější příčinou cirhózy jater ve vyspělých zemích. V průběhu infekce se může virus měnit ( mutovat...  celý článek

PSA

| Dotaz od: jan

Jsem roč 57, vážím 82 kg, výška 173, loni v březnu jsem byl na biopsii , byla neg. Nyní mi zjistili PSA 7,2 index 0,14 a můj dr. chce novou biopsii. Žádné výrazné problémy...

Jane. Pokuď je hodnota poměru fPSA/tPSA pod 0.15, tak se obecně doporučuje provést biopsii- čím nižší je hodnota, tím vyšší je riziko karcinomu prostaty. Je samozřejmě na Vás...

Nádorová onemocnění jsou většinou zmiňována v souvislosti s prsem, plícemi nebo tlustým střevem. Rakovina slinivky není tak častá, o to je ale její průběh závažnější.  celý článek

Je mi 54 let a můj obvodní lékař mě posílá preventivně na kolonoskopii (patřím mezi rizikové pacienty - můj děda měl karcinom střeva). V minulosti jsem trpěla hemoroidy, a proto...

Pooperační trombóza je běžná komplikace a někteří pacienti mají smůlu, že se to přihodí zrovna jim. Velikost dávky léků na ředění krve před operací je velmi diskutovanou otázkou...

Intrepidermální basaliom

| Dotaz od: Marie

Prosím o zhodnocení ,zda je dostačující vyříznutí kožního nádoru o jehož histol. výsledku mi bylo řečeno, že je karcinogení, a sledovat, jestli se nevytvoří strup ,jinak ko...

Milá paní Marie- nemějte obavy, Vaši lékaři by nezanedbali Váš stav. Basaliomy jsou sice histologií karcinomy- tedy "zhoubné" nádory, ale chovají se svým způsobem "nemaligně...

Sedimentace a CRP

| Dotaz od: hanka74

Ráda bych znala odpověď na problém zvýšené sedimentace a součastně normálního CRP. Sedimentace po hodině 30 a CRP 1,5. Lékař tvrdí, že CRP je v normě, takže jsem v pořádku. To...

CRP je ukazatel zánětu v těle, takže pokud je v normě, zánět nemáte.Zvýšená sedimentace může být známkou i jiných procesů v těle. O zvýšené sedimentaci by měl být informován...

HPV virus

| Dotaz od: Nikol

Mám nález ve stěru z čípku HPV pozitivní HR genotyp. Od lékaře mi bylo sděleno, že se to nedá nijak léčit, ale že to může být nebezpečné z důvodu možného vzniku rakoviny...

Záleží na tom, jaký je to genotyp . dva genotypy (16 a 18) jsou nejčastější a způsobují asi 70 % případů karcinomu děložního hrdla.Ve našem případě by bylo potřena určit o který...

Gynekologické nádory jsou po nádorech prsu a střeva třetím nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. V souvislosti s těmito nádory každoročně v ČR zemře 1500 - 2000 žen. Bohužel...  celý článek

Bolesti zad

| Dotaz od: DORIS

Moje maminka ročník 1943 v roce 1997 prodělala gyn.operaci napíšu přesné znění ,hysterectomia abdominalis extrafascialis cum adnexectomia bilat.appendectomia,omentectomia...

Pokud má maminka takovéto bolesti,obratte se na najbližší ambulanci pro léčbu bolesti, vezměte s sebou všechny výsedky vyšetření a dostane se mamince odborné léčby. Ambulanci ve...

Jste po několika drincích celí rudí? Potom zbystřete. Možná jste nositeli genu, který zvyšuje riziko rakoviny jícnu. Mutovaná varianta genu pro enzym aldehyddehydrogenázu s...  celý článek
Jaké mohou vzniknout komplikace GER? Komplikací GER není málo. Některé mohou být i život ohrožující. První z komplikací je ezofagitida.  celý článek

Chronická gastritida

| Dotaz od: Martina

Již přes 3 roky se léčím s problémy se zažíváním. Velmi časté zvracení, bolesti kolem žaludku, nadýmání, zácpa. Na gastroskopii mi byla diagnostikována chronická gastritida, na...

Vážená paní/slečno Martino, žaludeční intestinální metaplazií rozumíme náhradu epitelu žaludeční sliznice epitelem intestinálního (střevního) typu a lze ji chápat jako projev...

Podvýživa je běžným příznakem pokročilého stadia nádorového onemocnění, avšak podle všeho je mezi onkologickými pacienty ještě daleko rozšířenější, než bychom se mohli na první...  celý článek

Cysta

| Dotaz od: Dagmar

Mám cystu na levém laloku,krevní testy v pořádku,Udělaná punkce.Po které se cysta znovu naplnila .Dnes jsem byla u lékaře v nemocnici.Moje paní doktorka doporučila spálení cysty...

V případě velkých uzlových strum doporučuji také raději operaci. Není to pravidlem, ale přeci jenom se občas setkáváme s tím, že se ve velkém nezhoubném uzlu objeví malé...

Doktorka Carolyn C. Celebucki se svými kolegy z University na Rhode Islandu zjistila, že mentol v cigaretách škodí. Své poznatky vědci uveřejnili v časopise Nicotine and Tobacco...  celý článek

Uzly na štítné žláze

| Dotaz od: radka

Vážená paní doktorko, v červenci mi bylo provedeno utz vyšetření št. žlázy, kdy se dva roky léčím pro její sníž. funkci ( zjištěno v těhotenství ). Toto vyšetření jsem si sama...

Radko, doporučovala bych určitě doplnit cytologii uzlů, ideálně obou dvou. Každý uzel nad 10mm (až na vyjímky) by měl mít cytologické vyšetření. Můžeme toto vyšetření zajistit...

Průběh onemocnění chronickou hepatitidou typu C je velmi individuální. U někoho proběhne jako akutní onemocnění, u většiny lidí se však vyskytuje jako chronická nemoc. Výjimkou...  celý článek

Imunita

| Dotaz od: Michaela

Paní doktorko.Mám crohnovou chorobu a po dlouhé době jsem mi pan doktor nasadil Imuran a od té doby mám problém i ohldně gynekologie našli mi HPV vír a domnivám se že je to i...

Imuran je imunosupresivní lék, to znamená že tlumí reaktivitu imunitního systému. Vedlejší účinky závisí na podávané dávce a na délce podávání. Podávání Imuranu může zhoršit...

 
 
 
 
  • Vstup do pochvy Mám takový problém. když mám pohl. styk, můj partner když do mě...
  • Masturbace Je normální, že když jsem přes víkend doma tak masturbuju i 3x denně...
  • Jsem alergik, ... Jsem alergik, od podzimu chodím na injekce na alergii...
  • Bezradná Pane doktore.Není to tak dlouho co jsem Vám psala o potížích s výtokem...
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Medicínská poradna uLékaře.cz<br />Položte dotaz přímo z mobilu HLASUJTE PRO
APLIKACI

kategorie
Pro lepší svět