Souvisí alergie na jídlo s nedostatkem vitamínu D?

  • Redakce uLékaře.cz
  • 17.5.2012
  • Aktualizace: 17.5.2012
  • Bez alergie

Pravděpodobně ano, protože roční batolata s nízkými hladinami „déčka“ jsou více náchylná k potravinovým alergiím než děti, které ho mají dostatek. Právě toto zjištění vyplynulo z výsledků studie, která byla přednesena na letošním výročním setkání Americké akademie alergie, astmatu a imunologie.

Přesné účinky "déčka" na organismus jsou stále předmětem výzkumu
Přesné účinky "déčka" na organismus jsou stále předmětem výzkumu

Bádání pokračuje

Výzkumné práce hledající souvislost mezi nedostatkem vitamínu D a rozvojem potravinové alergie u dětí jsou v plném proudu. Nyní se vědci snaží objasnit, zda by dostatečný příjem "déčka" mohl být řešením přecitlivělé reakce na některé složky potravy. Dále budou odborníci zjišťovat, jestli nedostatek vitamínu D u novorozence může předpovídat, že dítě bude později trpět alergií na nějakou potravinu.

Déčko lze užívat preventivně, ale…

Na setkání zazněl názor, že by alergikům měly být hladiny vitamínu D kontrolovány a případně upraveny. Proti návrhům masově doporučovat užívání „déčka“ však vystoupili někteří odborníci. Podle jejich názoru by měl být tento vitamín užíván s opatrností, a to z několika důvodů:

Doporučené téma: Léčba cholesterolu

Poslední článek:
Vánoční dobroty, které váš cholesterol nezvýší
Pokud už jste (raději) pozapomněli, jak vás loni během svátků trápil žlučník a bylo vám těžko, rychle si...  zobrazit téma

  • "Déčko" ovlivňuje důležité orgány a jejich funkce – srdce, ledviny, neurologické funkce, imunitní systém, metabolismus vápníku a hořčíku.
  • Jeho přesné účinky na organismus jsou však stále předmětem výzkumu.
  • Tento vitamín se chová podobně jako steroidní hormon, není tedy tak neškodný, aby ho bylo možné plošně aplikovat všem bez rozdílu.
  • Někteří pacienti ho mohou navíc hůře snášet.
  • Ví se, že nízké hladiny vitamínu D nepříznivě ovlivňují kostru, není ale přesně známo, jaké jsou jeho účinky na jiné orgány při vyšších koncentracích.

V této problematice tedy zůstává ještě mnoho nezodpovězených otázek. Vědci se stále snaží rozklíčovat příčiny rozvoje alergických onemocnění a tento objev je zatím pouze malým krůčkem na dlouhé cestě.

(mzm)

Zdroj: www.medscape.com

Líbí se vám článek?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x