Strava pro srdce jak dělaná

Abyste si udrželi své srdce co nejdéle zdravé, měli byste pravidelně cvičit, nekouřit a minimalizovat stres. Důležitá je však i konzumace potravin, které tomuto tepajícímu svalu prospívají. Víte, které to jsou?

Celozrnné cereálie s borůvkami jsou ideální snídaní pro srdce
Celozrnné cereálie s borůvkami jsou ideální snídaní pro srdce

Borůvky

Patří na vrchol „top“ potravin pro zdravé srdce. Obsahují totiž antioxidanty, které chrání před řadou civilizačních chorob. Navíc jsou plné vlákniny a vitaminu C. Zařaďte je do svého jídelníčku co nejčastěji. Vyzkoušejte celozrnné cereálie s čerstvými nebo mraženými borůvkami, palačinky jimi plněné nebo jezte borůvky sušené. Můžete je smíchat s jogurtem nebo si je dát ke svačině samotné.

Losos

Tahle ryba je výborným zdrojem bílkovin a pro srdce důležitých omega3-mastných kyselin. Dopřejte si ji aspoň 2× týdně. Snadno se připravuje a chutná skvěle. Lososa můžete připravit na grilu, v troubě nebo jej lze přidat do těstovin či salátu.

 

Sója

Jde o levný a vysoce kvalitní protein obsahující vlákninu, minerály a vitaminy – tedy všechny ingredience vhodné pro zdravé srdce. Strava bohatá na sójovou bílkovinu snižuje hladinu triglyceridů, které zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Sója je tak ideální pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu. Ochutnejte jogurty, tofu nebo ochucené sójové mléko.

Ovesné vločky

Dostanete díky nim do těla opravdu spousty vlákniny, vitaminů a minerálů. I oves totiž snižuje hladinu cholesterolu a dokáže zabránit některým druhům rakoviny. Dopřejte si ráno misku teplé ovesné kaše, která váš žaludek zasytí na dlouhou dobu (můžete si do ní přidat ovoce). Nebo se pokuste nahradit pšeničkou mouku za ovesnou, až budete péct, a místo strouhanky použijte ovesnou moučku (do sekané, karbanátků apod.).

Špenát

Pepek námořník věděl, proč ho jí. Skutečně je to tak – špenát je silný pomocník z rostlinné říše. Jeho tmavá barva pochází z fytochemikálií, vitaminů a minerálů (především kyseliny listové a železa). Chrání nejen před srdečním onemocněním, ale podporuje i váš zrak. Můžete jej konzumovat v jakékoliv podobě – přidat do pizzy, těstovin, polévek, salátů nebo smíchat s česnekem a trochou olivového oleje. Špenát s piniovými oříšky a rozinkami je naprosto dokonalý.

(aši)

Zdroj: http://www.webmd.com/heart-disease/features/5-heart-healthy-foods

Líbí se vám článek?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: