#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Těhotenství a štítná žláza

Štítná žláza má významný vliv jak na schopnost otěhotnět, průběh těhotenství a porodu, tak i na psychický vývoj dítěte. Poruchy funkce štítné žlázy (nejčastěji hypotyreóza – snížená funkce) mohou vyvolat problémy s otěhotněním – anovulační cykly. Rovněž může dojít ke komplikacím v těhotenství – potratu, předčasnému porodu, abrupci placenty, častějšímu porodu císařským řezem.

Správná funkce štítné žlázy je klíčová pro zdravý růst a vývoj dítěte, zvláště jeho nervové soustavy, a to již od nejútlejšího věku. Hormony štítné žlázy umožňují harmonický vývoj tkání a orgánů plodu. Nejdůležitějším obdobím z tohoto hlediska jsou první tři měsíce těhotenství, kdy se orgány zakládají a procházejí největšími změnami. Plod je právě v této době nejzranitelnější vůči různým škodlivým vlivům. Některým je možné se vyhnout (alkohol, kouření, stres), jiným nikoli (onemocnění matky).

Laboratorně zachycené odchylky parametrů štítné žlázy jsou u těhotných žen relativně časté (asi v 5 %). V těhotenství se zvyšují nároky na funkci štítné žlázy. Řada žen je z hlediska štítné žlázy rizikových, např. mají pozitivní protilátky proti štítné žláze nebo trpí nedostatkem jódu. Mimo těhotenství jejich štítná žláza ještě stačí vytvořit dostatek hormonů pro organismus ženy. Avšak již v počátku těhotenství může dojít k nedostatku hormonů pro matku i pro plod. A přitom právě v prvním trimestru je plod nejcitlivější k nedostatku mateřských hormonů. Přibližně od 12. gestačního týdne si plod dokáže sám tvořit tyreoidální hormony a není již na matčiných tolik závislý.

Včasným vyšetřením co nejdříve po zjištění těhotenství a ideálně ještě před otěhotněním lze odhalit rizikové ženy a správnou léčbou zabránit následkům neléčené poruchy.

Odpovědi na nejčastější otázky

K čemu může vést nedostatek hormonů štítné žlázy v těhotenství?

Pokud má plod vrozeně nefunkční či chybějící štítnou žlázu (výskyt v populaci asi 1:4 000) a tato vada není odhalena hned po porodu, dojde k rozvoji tzv. kretenismu. Jde o těžkou formu růstové a mentální retardace, se kterou se naštěstí v civilizovaných zemích díky screeningu v prvních dnech po porodu a včasné léčbě dnes již nesetkáváme. Pokud však poruchou štítné žlázy trpí matka, je situace složitější. V těžkých případech může nedostatek hormonů štítné žlázy matky vést ke zhoršení inteligence a špatnému prospívání dítěte. Avšak i méně závažný nedostatek, který je relativně častý, může nepříznivě ovlivnit duševní vývoj dítěte. Může mu ubrat několik bodů IQ či vyvolat poruchy soustředění ve škole.

K čemu může vést nadbytek hormonů štítné žlázy v těhotenství?

Nadbytek hormonů štítné žlázy v těhotenství není tak častý jako jejich nedostatek. Přesto se však může vyskytnout. Nevede sice k ovlivnění inteligence, ale může vést ke špatnému růstu plodu a v těžších případech i k potratu a komplikacím při porodu. V případě těžké formy Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy s vysokým titrem protilátek proti TSH-receptoru (TRAK) se může toho onemocnění vzácně přenést i na novorozence a vyvolat u něj závažný stav v důsledku urychlení metabolismu, který se musí léčit na jednotce intenzivní péče.

Může vést onemocnění štítné žlázy i k potratu?

Ano, je tomu tak, a to zejména u těch těhotných žen, které svoje onemocnění štítné žlázy z nějakého důvodu neléčí. Neléčená porucha štítné žlázy může vést nejen k potratu, ale i k dalším komplikacím v těhotenství. Byl nalezen vztah s např. preeklampsií, předčasným porodem i častějším porodem císařským řezem.

Co pro mě znamená, když mám pozitivní protilátky proti štítné žláze?

Velké studie prokázaly, že přítomnost protilátek proti štítné žláze v krvi těhotné ženy může vést k různým těhotenským komplikacím, i když je hormonů štítné žlázy ještě dostatek. Proto se někdy i u těchto žen přistupuje k léčbě hormony štítné žlázy ve snaze možným komplikacím zabránit. Podobně i ženy s vysokými hladinami protilátek proti tyreoperoxidáze, které mají ještě normální funkci štítné žlázy, mohou mít problém otěhotnět a také mohou častěji potrácet. Také u těchto žen někdy přistupujeme k tzv. izohormonální léčbě hormony štítné žlázy, tedy preventivnímu podávání malých dávek levotyroxinu. Rizika spojená s pozitivitou protilátek se pak snižují.

Jak mám postupovat?

Již v době, kdy těhotenství plánujete, navštivte svého praktického lékaře a poproste ho o stanovení hormonů štítné žlázy, v ideálním případě i protilátek proti štítné žláze. Pokud jste již těhotná, nechte si ihned odebrat krev na stanovení hormonů štítné žlázy u svého gynekologa či praktického lékaře. V případě, že některá z hodnot nebude v normě, neprodleně (nejlépe během jednoho až dvou týdnů) vyhledejte endokrinologa. Česká endokrinologická společnost podporuje urychlené vyšetření těhotných žen, proto byste neměla mít problém endokrinologa najít. V naší ordinaci garantujeme vyšetření těhotné ženy do jednoho týdne.

Jak se u endokrinologa budu léčit?

Endokrinolog posoudí, zda potřebujete léčbu, a předepíše vám preparát s hormonem štítné žlázy (pokud máte jeho nedostatek; preparáty Euthyrox, Letrox), či naopak lék tlumící štítnou žlázu (pokud máte nadbytek hormonů štítné žlázy; preparát Propycil). Budete chodit na kontrolní krevní odběry po několika týdnech až měsících. Velmi důležité bude i sledování po porodu, kdy často dochází ke změnám funkce štítné žlázy. Při správné léčbě proběhne těhotenství normálně a vaše dítě bude zdravé.

Co je to poporodní tyreoiditida?

Poporodní tyreoiditida, jak již název napovídá, je zánět štítné žlázy vzniklý v souvislosti s porodem. Nejčastěji se objevuje u těch žen, které již nějakou poruchou štítné žlázy trpí nebo mají pouze pozitivní protilátky proti štítné žláze. U těchto žen vídáme přechodné zvýšení funkce štítné žlázy několik týdnů po porodu, které asi za 3 až 4 měsíce po porodu přechází do výrazné hypotyreózy, tedy funkce snížené. V některých případech sice může posléze dojít i ke spontánní úpravě, ale často snížená funkce dlouhodobě přetrvává. Z těchto důvodů je nutné ženy pravidelně sledovat nejen v době těhotenství, ale i po porodu.

Co ještě pro sebe mohu udělat?

Často se nás ženy ptají, zda mohou svojí štítné žláze pomoci nějakými alternativními prostředky. Odpověď je taková, že není prokázána účinnost žádného jiného prostředku než jódu (ale ne v přílišném nadbytku!) a podávání hormonů štítné žlázy. Snažte se mít dostatečný přísun jódu – jezte mořské ryby a konzumujte mléko a mléčné produkty. Stravujte se zdravě, vyvarujte se stresu, sportujte, nekuřte. Pokud jste obézní, snažte se zhubnout již delší dobu před plánovaným otěhotněním. Splnit tato doporučení není vždy jednoduché, a proto vám držíme palce!

MUDr. Eliška Potluková, PhD.

Zdroj: www.bestquickweightlossdiets.com

Líbil se vám článek?
+6
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Štítná žláza

Na pohled vypadá štítná žláza jako červenofialová křídla složená kolem průdušnice...

Co je štítná žláza a jak účinkuje

Štítná žláza je endokrinní orgán tvořený dvěma laloky vejčitého tvaru, které...

Za problémy s cholesterolem může být štítná žláza

Trápí vás vysoká hladina „zlého“ LDL cholesterolu? Na vině může být strava s...

Štítná žláza dokáže hodně potrápit

Štítná žláza může produkovat mnohem více či méně hormonů, než tělo potřebuje....

Štítná žláza a oči: větší souvislost, než se zdá

Štítná žláza a oko – dva na první pohled zcela nezávislé orgány. Jak už to ale...

Když se štítná žláza vymkne kontrole: Basedowova nemoc a jak se s ní poprala Lucie Bílá

Štítná žláza je orgánem, o kterém nemusíme vůbec vědět, dokud pracuje tak, jak...

Přibírám kvůli nemocné štítné žláze. Pravda, nebo výmluva?

Nepracuje vaše štítná žláza, jak by měla? Máte pocit, že kvůli tomu nemůžete...

Znáte nejčastější onemocnění štítné žlázy?

Když není v pořádku štítná žláza, odrazí se to většinou na fungování celého...

Dochází vaší štítné žláze dech? Je čas dodat hormony

Štítná žláza má coby orgán vnitřní sekrece spoustu práce. Tělo bez ní a její...

Kontrola štítné žlázy: Zima může zkreslit výsledky!

Štítná žláza je pro zdravé fungování organismu nezbytná. Při různých zdravotních...

Doporučujeme

Čtěte více

Těhotenská bílkovina může bránit vzniku rakoviny prsu

Těhotenství a kojení ve věku do 30 let snižuje riziko výskytu onemocnění rakovinou...

Těhotenské hormony – naděje pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Vědcům už několik let dělá těžkou hlavu poměrně delší dobu známý fakt, že u...

Těhotenský test může kvůli špatnému použití ukázat falešný výsledek

Těhotenský test dnes není problém zakoupit nejen v lékárně, ale ani ve většině...

Těhotenský ultrazvuk

Ultrazvuk, UZ nebo SONO je neinvazivní, naprosto bezbolestná zobrazovací metoda....

Těhotenství

Těhotenství je fyziologický stav, kdy se v organismu ženy vyvíjí nový člověk....

Těhotenství "přivolané" adopcí? Sotva

Každý pátý pár v České republice má problém s plodností. Není tedy vzácné, že...

Těhotenství a cílená léčba nejdou dohromady

Zatímco každá léčba rakoviny je sama o sobě již dost náročná pro pacienty i...

Těhotenství a cílená léčba revmatických nemocí v otázkách a odpovědích

V naší populaci je hodně mladých žen v reprodukčním věku léčených pro revmatické...

Těhotenství a glaukom: hrozí rizika?

Pokud zvažujete těhotenství a dělá vám při tom starosti váš zelený zákal, nevěšte...

Těhotenství a porod s poruchou srážlivosti: jak probíhají?

I ženy s krvácivým onemocněním mohou otěhotnět a porodit dítě. Přenašečky genu...

Těhotenství a žloutenka: testování má smysl!

Hepatitid existuje několik druhů a mohou způsobovat chronické poškození jater...

Těhotenství bez pocitu těžkých nohou? Jde to!

Těhotenství je krásný čas očekávání miminka, řada žen má však toto období znepříjemněné...

Těhotenství je možné i s lupénkou. Nebojte se ho ani vy!

Mnoho pacientek s tímto problémem má obavy z těhotenství a z toho, jak by jiný...

Těhotenství můžete zvládnout i s nemocným srdcem

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti...

Těhotenství můžete zvládnout i s nemocným srdcem

Těhotenství je pro mladou zdravou ženu fyziologický stav. Během těchto devíti...

Těhotenství nemusí být pro očkování překážkou

Těhotenství představuje období mnoha změn odehrávajících se v organismu ženy....

Těhotenství ohrožuje pánevní žíly

Syndrom pánevního žilního městnání se často objevuje u žen ve všech věkových...

Těhotenství po čtyřicítce může být hazard se zdravím ženy i dítěte

Stále více žen porodí své první dítě v pozdějším věku. Současná medicína je...

Těhotenství po onkologické léčbě? Ano, vyjít to může!

Porazila jste rakovinu a chcete se stát matkou? Rozhodně to není nemožné. Gravidita...

Těhotenství po umělém oplodnění a očkování proti chřipce

Mexická a sezónní chřipka. Jsou obě dvě opravdu tak nebezpečné v těhotenství?...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#