Vláknina, trpělivý bojovník nejen s cukrovkou

  • Redakce uLékaře.cz
  • 3.10.2016
  • Aktualizace: 3.10.2016
  • uLékaře.cz

Vláknina je neocenitelná. Pomáhá při léčbě diabetu, udržuje v kondici střeva a též přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Přejete si zhubnout? Po čem jiném sáhnout než po potravinách nabitých vlákninou.

Dobrým zdrojem vlákniny je oves, ovesné otruby, lněná semínka, ječmen, ovoce a zelenina, ořechy, fazole, sója a čočka
Dobrým zdrojem vlákniny je oves, ovesné otruby, lněná semínka, ječmen, ovoce a zelenina, ořechy, fazole, sója a čočka

Vědci se rozhodli zjistit, jaké množství vlákniny je potřebné k udržení dobrého zdraví. Je totiž známo, že většina populace nemá ve své stravě dostatek této složky. Výsledkem bádání je následující doporučení denního příjmu vlákniny pro jednotlivé věkové kategorie:

  • děti nad 16 let a dospělí: 30 g,
  • děti 11–16 let: 25 g,
  • děti 5–11 let: 20 g,
  • děti 2–5 let: 15 g.

Dobře ukrytá

Vláknina je typ sacharidu, který je obsažen v potravinách rostlinného typu. V těle se nevstřebává ani neštěpí, ale hraje důležitou roli při udržování zdraví. K dispozici jsou dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Většina potravin obsahuje oba druhy, ale obvykle jeden typ převažuje.

  1. Rozpustná vláknina – dobrým zdrojem je oves, ovesné otruby, lněná semínka, ječmen, ovoce a zelenina, ořechy, fazole, sója a čočka.
  2. Nerozpustná vláknina – bývá obsažena v potravinách, jako je celozrnný chléb, otruby, celozrnné obiloviny, ořechy, semena a slupka některých druhů ovoce a zeleniny.

Zásadní pro diabetiky

Lidé s cukrovkou mají zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Studie ukazují, že vysoký příjem vlákniny, zejména z obilovin a celozrnných výrobků, může pomoci zmenšit riziko vzniku srdečně-metabolických chorob (kardiovaskulární nemoci, inzulínová rezistence a obezita) a rakoviny tlustého střeva. Vyšší spotřeba ovesných otrub rovněž vede ke snížení hladiny cholesterolu a k poklesu krevního tlaku. Vláknina navíc absorbuje tekutinu a zvyšuje objem odpadních látek. Tím je stolice měkčí a může snáze procházet střevem.

Vliv na váhu

Potraviny s vyšším obsahem rozpustné vlákniny mají zvláštní roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Zvýšením příjmu vlákniny můžete lépe kontrolovat svou hmotnost. Většina těchto potravin má totiž nízký glykemický index (GI), což může přispět k menší chuti k jídlu a nižší hladině glukózy v krvi. Zařadíte-li tedy do svého jídelníčku vlákninu, nebude vás tolik „honit mlsná“.

Jak se zásobit vlákninou? 

  • Konzumujte denně nejméně 5 porcí ovoce a zeleniny.
  • Při nakupování hledejte na etiketách slovo „celozrnný“.
  • Namísto bílých těstovin nebo rýže volte ty hnědé (celozrnné).
  • Jezte fazole, hrách a čočku – můžete je jíst upravené samostatně nebo přidávat do polévek a salátů.
  • Snídejte celozrnné cereálie a svačte müsli s ovocným jogurtem.
  • Potraviny jako kuskus a quinoa jsou též skvělými zdroji vlákniny.

Zdroj: https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Enjoy-food/Carbohydrates-and-diabetes/fibre-and-diabetes/

Autor článku:

Ing. Mgr. Hana Horáková

Líbí se vám článek?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Unilakt | Od: Karin | 18.11.2016 10:36
Užívám unilakt :) vláknina, chlorella,
probiotika a vitamín C v jedné
tabletě :) mě osobně pomohl s
nadýmáním a dokonce jsem diky
němu i zhubla
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: