#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vitiligo jsou bílé skvrny na těle. Jak vznikají a co s nimi?

1.2.2019

Vitiligo je kožní onemocnění způsobené místní ztrátou pigmentu. Typicky se projevuje různě velkou bílou skvrnou na těle. Při vitiligu dochází k místnímu vymizení kožního barviva melaninu. Existuje řada teorií pokoušejících se vznik onemocnění vysvětlit. Má se za to, že určitou úlohu hraje dědičnost. V některých rodinách můžeme pozorovat zvýšený výskyt vitiliga.

vitiligo
Vitiligo charakterizují barevné změny na kůži

Co jste možná netušili...

Vitiligo trápí lidi od pradávna. Jméno pro onemocnění zavedl pravděpodobně ve 2. století našeho letopočtu římský lékař Celsus. Zajímavě znějící výraz snad pochází z latinského slova „vitium“ označujícího chybu. Kožní chorobu podobnou vitiligu už ale dávno před ním popsali jiní autoři. Bílé skvrny na kůži zmiňuje bible i korán. Starověcí Řekové byli přesvědčeni o tom, že vitiligo je známku toho, že se nemocný „prohřešil proti Slunci“. Staroindické spisy dokonce řadily vitiligo do stejné kategorie jako malomocenství. Nemocní byli považováni za nečisté a odsouzeni k životu na pokraji společnosti.

Podrobnějšímu výzkumu vitiliga se vědci začali věnovat koncem 19. století. Jeho mikroskopický obraz poprvé přesně popsal maďarský kožní lékař Moritz Kaposi. Navzdory již více než stoletému výzkumu je vitiligo stále ještě do značné míry zahaleno rouškou tajemství. Jeho vznik vysvětluje řada teorií, ale přesnou příčinu neznáme. Léčba vitiliga je i v současnosti spíše pokusná.

Vitiligo podle některých odhadů postihuje asi 1 až 2 procenta lidí na celém světě. Postihuje všechny bez rozdílu rasy, pohlaví nebo věku. V polovině případů se projeví už před 20. rokem života. Asi nejznámějším člověkem trpícím ztrátou kožního pigmentu je král popu Michael Jackson.

Jak vzniká vitiligo

Při vitiligu dochází k místnímu vymizení kožního barviva melaninu. Existuje řada teorií pokoušejících se vznik onemocnění vysvětlit. Má se za to, že určitou úlohu hraje dědičnost. V některých rodinách můžeme pozorovat zvýšený výskyt vitiliga. Hlavním důvodem pro zánik buněk produkujících melanin bude pravděpodobně autoimunitní zánět. To znamená, že si Vaše tělo proti nim tvoří samo protilátky. Na jejich úbytku se kromě toho mohou podílet i jiné mechanismy. Podezírá se zejména působení tzv. volných radikálů vznikajících v kůži.

Někteří vědci se domnívají, že za vitiligo odpovídá i psychický stres nebo fyzické podráždění kůže. Svoje teorie opírají o souvislost některých případů vitiliga se spálením kůže při nadměrném opalování nebo mechanickým poraněním. Přesné příčiny, proč k onemocnění dochází, se však dosud nepodařilo úplně objasnit. Vitiligo však v žádném případě není nakažlivé, nepřenáší se přímým kontaktem se kůží postiženého.

Jak se projevuje...

Vitiligo charakterizují barevné změny na kůži. V okolí očí, úst, na krku, kolem zápěstí, kotníků nebo na prstech rukou či nohou se objevují světlé skvrny. Může jich být víc najednou, nebo třeba i jen jedna jediná. Skvrny mají různou velikost a tvar. Bývají ostře ohraničené. V některých případech kontrastují okraje vitiliga proti bílé ploše nadměrnou přítomností pigmentu. Povrch odbarvené kůže je hladký, nenajdete na něm žádné olupující se šupiny.

Další průběh onemocnění je velmi různorodý. Je těžké ho předvídat. Skvrny mohou po svém objevení mnoho let zůstat beze změny. Jindy se postupně rozšiřují, případně splývají s dalšími a vytvářejí zvláštně tvarovaná ložiska. Asi u každého desátého pacienta zase vitiligo naopak samo zmizí, bílé místo se zcela nebo částečně zbarví nově vytvořeným pigmentem. Úbytek melaninu postihuje i vlasy a chlupy. Ty jsou v postižené části kůže světlejší nebo úplně bílé.

To jsou veškeré projevy vitiliga. Skvrny na kůži nebolí ani nezpůsobují žádné další obtíže. V ojedinělých případech mohou bílá místa lehce svědit.

Jak se potvrdí...

Známky vitiliga jsou patrné na první pohled. K ověření, že se skutečně jedná o následek úbytku kožního pigmentu, slouží histologické vyšetření vzorků kůže z bílých míst. Prokáže vymizení buněk tvořících melanin a změny v jednotlivých vrstvách kůže.

Časná stádia vitiliga, kdy ještě nedošlo k viditelnému úbytku pigmentu a zbělení kůže, je možné diagnostikovat pomocí tzv. Woodovy lampy. Lampa vyzařuje ultrafialové paprsky, které v zatemnělé místnosti ukáží místa s poruchou pigmentace. Podle jejich barvy lze odlišit vitiligo od jiných kožních onemocnění.

Jak se léčí vitiligo

Léčba vitiliga je velmi svízelná. Jejím cílem je dosáhnout novotvorby pigmentu v postižených místech. V současnosti existuje řada metod, kterými je možné se o to pokusit. Jejich výsledek je však většinou nejistý a nemusí splnit všechna očekávání.

Způsoby léčby vitiliga můžeme rozdělit na konzervativní a chirurgické. Konzervativní léčba spočívá v aplikaci místních i celkových léků a tzv. fyzikální terapii. Z místních léků se často užívají masti obsahující kortikosteroidy a látky potlačující autoimunitní zánět. Kromě nich se začínají prosazovat i léky likvidující volné radikály v kůži a podporující novotvorbu pigmentu. K celkové léčbě se využívá opět kortikosteroidů a vitamínových preparátů s obsahem betakarotenu a vitamínu C.

Základem fyzikální terapie vitiliga je fototerapie. Při ní se postižné okrsky kůže ozařují ultrafialovými paprsky o různé intenzitě. Záření stimuluje buňky produkující melanin a podporuje jejich přesun do míst bez pigmentu. V současnosti nejpoužívanější je kombinace fototerapie s aplikací látky zvyšující citlivost kůže k záření - tzv. PUVA, terapie ultrafialovými paprsky o vlnové délce 320 až 400 nanometrů (UVA) v kombinaci s psoralenem (P).

Chirurgická terapie spočívá v odstranění postiženého okrsku kůže a aplikaci kožního štěpu. Zkouší se i přímá aplikace buněk produkujících melanin (melanocytů) do bílých míst na kůži. Tento způsob léčby je však vhodný pouze pro některé typy vitiliga. Výběr léčebné metody závisí na rozsahu onemocnění a dalších faktorech. Je zcela v kompetenci Vašeho kožního lékaře. Obraťte se na něj s jakýmikoli dotazy či pochybnostmi o stavu svého onemocnění a navrhované léčbě.

Co dál...

Vitiligo může na první pohled vypadat pouze jako neškodná kosmetická vada. I tak ale může svým nositelům způsobovat značné problémy. Zvláště u mladých dospívajících lidí má dopad na psychiku a vztahy s okolím (mezilidské a sexuální). Tím může negativně ovlivňovat kvalitu jejich života.

Kromě toho v sob vitiligo skrývá ještě jiné nebezpečí. Kožní pigment melanin chrání naši kůži před škodlivými účinky slunečního záření. Místa bez pigmentu jsou obnažená a ztrácí takovou přirozenou ochranu.

Jak se tomu všemu vyhnout...

V případě vitiliga stále ještě neznáme přesné příčiny jeho vzniku. Rada, jak se mu účinně vyhnout, proto neexistuje. U již rozvinutého onemocnění byste měli před pobytem na otevřeném slunci používat vhodné opalovací krémy. Ochráníte tím postižené oblasti kůže a omezíte zhnědnutí okolí. Bílá místa potom nebudou tolik kontrastovat se zdravou opálenou kůží.

V případě selhání všech léčebných pokusů lze bílá místa kosmeticky zahladit použitím barevných krémů nebo speciálních make-upů. O možnostech a vhodnosti jejich použití se poraďte se svým kožním lékařem.

Zdroj fota:  Derma Medical Clinic

Doporučujeme

Čtěte více

Víte, které olympijské sporty patří k těm méně bezpečným?

Olympijské hry, ať už zimní, nebo letní, jsou svátkem každého sportovního fanouška....

Víte, které sporty škodí srdci a které mu naopak prospívají?

Pokud jste až doteď vybírali aktivitu jen podle toho, jaké sportoviště máte...

Víte, proč vás bolí oči? Důvodů může být mnoho

S bolestí oka nebo očí se někdy v životě setká každý z nás. Někdy bolest vymizí...

Víte, že natrhnout si lze i sítnici? Často se to stává právě v létě

Působením náhlé vnější síly na oko může dojít k jeho poranění. Může při tom...

Víte, že omega-3 mastné kyseliny zmírňují příznaky ADHD?

ADHD představuje poruchu pozornosti, která se projevuje už v útlém dětství....

Víte, že příčinou inkontinence může být i cukrovka?

Ačkoliv inkontinence nepatří mezi často zmiňované komplikace cukrovky, může...

Víte, že úhradu některých očkování čekají změny?

Poslanecká sněmovna schválila úpravy týkající se úhrad některých vakcín v rámci...

Víte, že vysokou hladinu cholesterolu je možné i zdědit?

Slyšeli jste někdy výraz familiární hypercholesterolémie? Jedná se o poměrně...

Vítězíte nad závislostí? O Vánocích buďte opatrní

Období přelomu roku představuje nemalou zátěž psychiky mnohých z nás. Zvláště...

Vítězná kombinace aneb Porážka artritidy

Kdysi vedla revmatoidní artritida téměř vždy k vyřazení nemocného z běžného...

Vlády i světové organizace jsou na pandemii připraveny – alespoň teoreticky

Strach z ptačí chřipky přichází nárazově. Vlny strachu vytvářejí především sdělovací...

Vlakem zdravěji: uLékaře je speciálním partnerem Dne železnice 2017

Zveme Vás 23. září do Bohumína na Den železnice! Potřebujete se poradit s lékařem...

Vláknina dokáže snížit cholesterol stejně účinně jako léky!

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržet hladinu cholesterolu pod...

Vláknina je důležitá pro zdraví našich střev. Není však vláknina jako vláknina

Říká se, že střeva jsou náš druhý mozek. Souvislost kondice střev s psychikou...

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást...

Vláknina v jídelníčku? Při střevních zánětech se jí raději vyhýbejte

Pro naše zdraví je důležitá strava bohatá na vlákninu. Toto však neplatí, pokud...

Vláknina, trpělivý bojovník nejen s cukrovkou

Vláknina je neocenitelná. Pomáhá při léčbě diabetu, udržuje v kondici střeva...

Vlákninu potřebuje i naše srdce. Máte jí dost?

Blahodárný vliv vlákniny na správné fungování trávicího traktu je všeobecně...

Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu

Při dietě se obecně ořechy příliš nedoporučují, protože jsou tučné a kalorické....

Vlhké hojení ran má kořeny už ve starém Egyptě

Vyspělost obvazové techniky starého Egypta dodnes bere dech. Stačí připomenout mumie,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#