Žloutenka typu E – nová hrozba?

Odborníci rozeznávají 5 typů infekční žloutenky – A, B, C, D a E. Posledně jmenovaný druh je zánětlivé onemocnění jater způsobené virovou infekcí. „Ečko“ se v České republice donedávna vyskytovalo jen ojediněle a postižený se většinou nakazil v zahraničí. Od roku 2007 však výskyt tohoto onemocnění pozvolna narůstá a začínají převládat případy, kdy se pacient nakazí v České republice.

Zdrojem nákazy bývá nedostatečně tepelně upravené maso
Zdrojem nákazy bývá nedostatečně tepelně upravené maso

Co možná nevíte

  • V roce 2011 bylo v ČR zaznamenáno 163 případů žloutenky E, což je více než trojnásobek počtu onemocnění v roce 2010.
  • Počet nakažených je vyšší u mužů.
  • Bylo zjištěno, že zdrojem nákazy mohou být potraviny z vepřového masa a zvěřiny, které nebyly dostatečně tepelně zpracované.
  • Žloutenka E se projevuje podobně jako žloutenky typu A.

Poznávací znamení

  • Hlavním příznakem je žluté zbarvení kůže a očního bělma, které ovšem může někdy zcela chybět.
  • Často se žloutenka E projevuje jako běžná chřipka se zvýšením teploty, bolestmi kloubů a svalů, únavou, nevolností, nechutenstvím, bolestmi břicha, případně průjmem a zvracení.
  • Bývá tmavá moč a světlá stolice.
  • První příznaky se objevují většinou za 4 až 6 týdnů po nákaze.
  • V některých případech může žloutenka E přejít do chronického stadia – závažným důsledkem je pak trvalé poškození funkce jater.

Snižte riziko

Stejně jako žloutenka A (nemoc špinavých rukou) se hepatitida E přenáší kontaminovanými potravinami nebo vodou. Zdrojem infekce může být nakažený člověk nebo zvíře. Snížit riziko je možné tím, že se vyhnete možným zdrojům nákazy. Těmi může být:

  • pití kontaminované vody,
  • konzumace jelit, steaků a paštik, které nebyly dostatečně tepelně upraveny,
  • používání masných výrobků z domácích zabijaček a zvěřinových hodů,
  • nedostatečné omývání zeleniny hnojené prasečím hnojem.

Rady odborníků

Hygienici tedy doporučují nepít vodu z neověřených zdrojů, nekonzumovat masné výrobky bez dostatečné tepelné úpravy, důkladně omývat zeleninu a mýt si ruce po přípravě syrového prasečího masa a zvěřiny.

Doporučené téma: Léčba cholesterolu

Poslední článek:
Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!
I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat do pravidelného jídelníčku...  zobrazit téma

(zza)

Zdroj: Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje. Virová hepatitida typu E. Zveřejněno 6. 6. 2012 na www.khsova.cz

Autor článku:

MUDr. Zuzana Zafarová

Lékařka je nezávislou překladatelkou a autorkou medicínských textů.

Líbí se vám článek?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: