Žloutenkový ráj aneb Kde se lze nejčastěji nakazit

Suvenýr ve formě virové hepatitidy by si asi z dovolené chtěl přivézt málokdo. Na druhou stranu na toto riziko myslí jen minimum cestovatelů. Přitom infekční žloutenka zaujímá třetí místo v seznamu nejčastějších nákaz na tropické dovolené – za průjmovým onemocněním a malárií. Přivézt si ji však můžeme prakticky odkudkoli.

Největší riziko nákazy je ve vesnických oblastech
Největší riziko nákazy je ve vesnických oblastech

Záludné tropy a Středomoří

Přední místa zaujímají tradičně země blíže k rovníku a s nižším hygienickým standardem. Patří sem:

  • celý indický subkontinent – především Indie, Pákistán, Bangladéš a Nepál,
  • celá Afrika – včetně turisticky velmi oblíbených destinací v severní Africe,
  • Dálný východ s výjimkou Japonska,
  • Střední a Jižní Amerika (především Mexiko),
  • Středomoří.

U posledně jmenované oblasti nebylo dlouho riziko nákazy hepatitidou tak známé, respektive se podceňovalo. Podle nových studií je ale například ve Španělsku a Portugalsku šance nakazit se hepatitidou poměrně vysoká. V každé třetí mušli vylovené v těchto zemích byl zjištěn virus hepatitidy A. Ani tepelná úprava se neukázala jako stoprocentní ochrana – v některých mušlích virus přežil i po uvaření.

Falešná jistota

Největší riziko nákazy je ve vesnických oblastech, závisí ale i na konkrétní destinaci, délce pobytu a jeho podmínkách. Pozor by si měli dát turisté, kteří se stravují v oblastech s nižší hygienickou úrovní. Ale ani hosté luxusních hotelů by se neměli spoléhat na to, že se hepatitidou nenakazí. Riziko existuje i při zdánlivě neškodných a zcela bezpečných aktivitách – jako například návštěvě kongresu nebo konference.

 

Očkování ochrání zdraví

Proti dvěma nejčastějším formám virové hepatitidy (A a B) existuje účinná ochrana ve formě očkování, které provádí praktický nebo dětský lékař, zdravotní ústavy, další očkovací centra nebo infekční kliniky.

Dále je nutné se vyhýbat rizikovým nápojům – nepít jinou vodu než z lahve a nepřidávat do ní led.

Z potravin jsou zvláště rizikové mušle, neoloupané ovoce, neumytá zelenina a také točená zmrzlina.

(jav)

Zdoje:
www.n-tv.de
www.arbeitsmedizin-gsk.de
www.wz-newsline.de

Líbí se vám článek?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Zánět zvukovodu
Články: Zánět zvukovodu
Zánět zvukovodu, otitis...
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sladký lék, který vyléčí i chronické rány
Články: Sladký lék, který vyléčí i chronické rány
Už naše babičky věděly, že...
Krevní tlak pod kontrolou: 1. část
Články: Krevní tlak pod kontrolou: 1. část
Hypertenze (vysoký krevní...
Pásový opar číhá především na oslabené a starší jedince
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: