| Nápověda

Antibiotika a alkohol

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Petr

Paní doktorko, užívám již 9. den doxybene 100mg na boreliozu. Cítím se ale zcela zdráv a občas se jdu s přáteli trochu napít. Piji ale výhradně jen pivo, žádný tvrdý alkohol...

Pokud bude Váš lékař chtít kontrolovat odpověď na ATB, rozhodně není nutné vyšetření provádět ihned po využívání léků. Laboratorní nálezy nejsou specifické z hlediska původce...

 

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Veronika

Týden jsem brala antibiotika augmentin. Dobrala jsem je v pondělí v noci a v pátek večer máme rozlučkovou oslavu, kde bych si nějakou tu skleničku alkoholu ráda dala. Chci se...

Tato antibiotika (tj.penicilinová) se metabolizují poměrně rychle, už cca po 24 hodinách můžete alkohol.


S partnerem bereme antibiotika na chlamýdie a on na ta antibiotika pije alkohol. Nesnižuje tím účinek prášků? Moc děkuji za odpověď.

Všeobecně je při užívání všech léků pití alkoholu zakázáno. Navíc pokud jde o antibiotika, ovlivnění jejich účinnosti alkoholem je zřejmé. Pokud partner na antibiotika pije...

Dnes v 20:00 dobírám Augmentin 1g po angíně. Zítra máme rozlučku se svobodou (1x za život) a tak se chci zeptat, zda už můžu pít alkohol, popřípadě, jaká jsou rizika. Děkuji za...

Žádná zvláštní rizika z kombinace Augmentinu a alkoholu nevyplývají.

Mám angínu ale už se cítím skoro zdráv, v neděli jsem začal brát antibiotika. Rád bych se šel v sobotu večer bavit a trochu se i napít, myslíte že by to bylo možné potom co si...

Antibitotická léčba by se s alkoholem kombinovat neměla. Je důležité dodržet dávkovací schema, tedy počet dnů jak dlouho antibiotika máte užívat, léčbu bych nezkracovala.

Alkohol na antibiotika

| Dotaz od: casey

Beru Duomox 750 a v sobotu jdu na větší akci kde se bude pít.Vím že to není dobré ale co se mi muže stát kdyz si toho dám víc ? a dá se to z krve poznat kdyz je to v sobotu a v...

Alkohol na antibiotika penicilínové řady příliš nevadí, přesto doporučuji jeho konzumaci s mírou. Doporučuji Duomox doužívat přesně dle rady Vašeho lékaře, bez ohledu na...

Antibiotika, alkohol

| Dotaz od: Marek

Potreboval by som vedieť, či môžem piť alkohol (myslím tvrdý a vo vačšom množstve) 3 dni po 17 dennej liečbe akné anitbiotikami doxybene. Ak nie, po akej dobe je to bezpečné...

Biologický poločas doxycyklinu po opakovaném podání je cca 23 hodin, takže po 72 hodinách po ukončení užívání by obecně konzumace alkoholu neměla vadit, pokud máte v pořádku...

Alkohol na antibiotika, Ciplox

| Dotaz od: Lucky

Beru antibiotika Ciplox 500, již týden, chtěla bych se zeptat jestli požití alkoholu na tato antibiotika, může zásadně ovlivnit jejich účinnost a nebo dokonce ohrozit mé zdraví...

Závažné komplikace není nutné očekávat, samotná kombinace Ciploxu a alkoholu příliš riziková není. Na druhou stranu v době nemoci je lepší alkohol nepít anebo jen minimálně.

Antibiotika + alkohol

| Dotaz od: Sumamed

Chcela by som sa spytať či sa mi niečo stane ak k sumamedu ktory uživam každych 24 hodin budem miešať alkohol či ho mam na deň vysadiť alebo piť aj do neho vopred vďaka za odpoveď

Doporučuji alkohol během užívání Sumamedu omezit na minimum, např. 1 pivo, více ne. Protože Sumamed zůstává v těle účinkovat dlouho, doporučuji ještě 14 dní relativní abstinenci.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Lucie

Včera jsem začala užívat antibiotika Fromilid uno 500mg, užívám dvě tablety najednou každých 24 hodin po dobu 10 dní. Problém je v tom, že v pátek odjíždím na dovolenou k moři...

Konzumace alkoholu při antibiotické léčbě se velmi důrazně nedoporučuje.

Alkohol a antibiotika

| Dotaz od: Daniel

Chci se zepta,beru antibiotika(Ospen)Od pondělka a v sobotu tatka slaví 40.Můžu na to pít?Co to semnou udělá?Děkuji nashle

Při léčbě antibiotiky se konzumaci alkoholu vyhněte, šetříte vaše játra do budoucnosti, budete je ještě potřebovat. hezký den.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: NAT

Potřebuji se poradit. (potřebuji vynechat ATB)Mám antibiotika Doxybene. Dávkování mám určené 1xpo 12 hod. Nyní ve čtvrtek večer jsem vzala, zítra si vezmu též ráno a večer. Ale...

Tento postup bych rozhodně nedoporučil, hladina antibiotik musí být udržována na stále hladině, alkoholovou akci oželte. Příjemný den

Alkohol na antibiotika

| Dotaz od: casey

Potřebovala bych poradit , beru antibiotika Duomox 750 na nosní dutiny aby se mi rozpustily hleny a podobné věci které dutiny zanicují.Antibiotika beru od pondělí 4.6. a v...

Když se nic nepřihodí, váš lékař konzumaci alkoholu nepozná. Nedá se ale vyloučit riziko velmi závažné akutní zdravotní komplikace podobné závažnému alergickému stavu...

Alkohol a antibiotika

| Dotaz od: Klára

Chci se zeptat za jak dlouhou dobu se může pít na antibiotika. Děkuji

Během užívání se alkohol na antibiotika nedoporučuje, může se začít následující den po vysazení.

Chlamydie a alkohol

| Dotaz od: Jitkus

Já a přítel berem anitibiotika na chlamydie chci se zeptat jake tam je riziko toho ze kdyz se napijem alkoholu muze se nám neco stát nebo to nebude tak učíné to léčení??já je...

Alkohol v malé míře můžete, ale antibiotika sama o sobě zatěžují játra, takže to nepřehánějte. Sex s ochranou by teoreticky možný byl.

Pendepon a cigarety a alkohol

| Dotaz od: Karin

Kvůli opakovaným angínám (od začátku září jsem měla 5x angínu a 5x antibiotika) mi začali píchat injekce pendepon, 3x po 3 týdnech. Chtěla jsem se zeptat jestli se během léčby...

Milá Karin! Pokud užíváte antibiotika, není nejlépe zatěžovat vaše játra ještě alkoholem. Samozřejmě pokud slavíte narozeniny, jednu skleničku vína na přípitek si jistě dát...

ANGÍNA A ANTIBIOTIKA

| Dotaz od: Jakub

Mám prý zánět nosohltanu od steptokoka a beru již dva dny antibiotika, která má ještě na dalších 8 dní (penicilin 3x denně). Zajímalo by mě, jestli když mi bude dobře, tak...

Jakube, při infekci všeobecně by měl být pacient v klidu a nesportovat z důvodu správné funkce imunitního systému. S antibiotiky byste alkohol užívat neměl vůbec, 2 týdny bez...

Antibiotika

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla jsem se zeptat. Beru antibiotika Amoksiklav 625. Doberu je v úterý 3.4. 2012. V pátek 6.4. 2012 chceme jít s kamarády oslavit narozeniny. Můžou mě antibiotika stále...

Již můžete popíjet, samozřejmě s mírou.

Augmentin a alkohol

| Dotaz od: Nicol

Od pondělí beru na angínu antibiotika Augmentin 1 g, budu dobírat v neděli. V pátek mám rozlučku se svobodou a chtěla bych se zeptat jak je to s Augmentinem a alkoholem? Snažila...

Jedna sklenička šampaňského na toto antibiotikum nevadí, jste-li jinak zdráva. Doporučuji však toto množství alkoholu nepřekračovat.

Alkohol po ATB Cefzil 500 Mg

| Dotaz od: Verča

Chtěla bych se Vás zeptat, za jak dlouhou dobu je možné pít alkohol po užívání antibiotik Cefzil 500 Mg, popřípadě zda je velký problém požít nějaký alkohol zhruba po 12...

Přípitek by neměl být problém. Pokud plánujete opít se více, problém by to být mohl, ne však přímo kvůli antibiotikům, ale spíše kvůli čerstvě proběhlému onemocnění a s tím...

Paní doktorko, beru antibiotika Xorimax 250 mg 2 tablety denně po 12 hodinách a budu je brát 10 dní, tedy 20 tablet. Chci se zeptat 1.: můžou antibiotika ovlivnit příchod...

Xorimax by neměl menstruační cyklus nijak ovlivňovat. Protože se po Xorimaxu poměrně často dostavuje postantibiotický průjem, doporučuji současně užívat např. laktobacily, Hylak...

Antibiotika Klacid

| Dotaz od: Lucka

Za jak dlouho ze mě vyprchají antibiotika Klacid 500mg(1 tableta za 24h)a antibiotický sprej Bioparox? Respektive, kdy po skončení léčby si mohu dát drink? Děkuji

Vážená slečno Lucko, výrobci neuvádějí konzumaci alkoholu mezi kontraindikacemi uvedených léčivých přípravků. Záleží tedy pouze na Vaší vůli vyčkat s požíváním alkoholu cca 3...

Zinnat a antibiotika

| Dotaz od: Michaela

V pátek ve 21:00 bych měla dobrat antibiotika na angínu a zánět močových cest Zinnat 250. Chtěla bych se zeptat, po jaké době se Zinnat vyplaví z těla, aby byla konzumace...

24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet (s mírou) můžete.

Amoksiklav 1g

| Dotaz od: Adam

Rád bych se zeptal na ATB Amoksiklav vs. alkohol.Vím, že rada je jasná vyhnout se alkoholu úplně, ale přeci, je lepší vynechat ten den uplně a pak navázat dále, nebo pokračovat...

Adame! Odpověď vás pravděpodobně zastihne už po oslavě, tak alespoň pro příště: máte pravdu, při léčbě antibiotiky je vhodné se alkoholu vyhýbat. Pokud se přece jen rozhodnete...

Léky

| Dotaz od: juraj

Chtěl by sem se zeptat na lékové interakce. Léčím se na chalmýdiovou infekci, lékařka mi předepsala už po druhé antibiotika, protože prvé mi nezabrali. Nyní užívám Klacid...

Klacid můžete užívat spolu s Egilokem, o žádných závažných interakcích těhto dvou léků nevím. V příbalovoých letácích jsou popsané všechny možné nežádoucí účinky léků - i ty...

Dva dny jsem brala tato antibiotika, vždyy ráno a večer. Včera jsme si šli na večeři do restaurace a já si dala víno (2dcl), jelikož sem si neuvědomila, že vlastně antibiotika...

S největší pravděpodobností se nic nestalo, doporučuji však po dobu léčení a rekonvalescence alkohol omezit na naprosté minimum.

Klacid versus Duac Gel

| Dotaz od: Tomáš

Užívám dvakrát denně antibiotikum Klacid 500 kvůli zánětlivému karbunklu který se mi udělal nad pravým obočím a se kterým sem byl hospitalizovaný i v nemocnici. Nyní antibiotika...

Duac gel používat klidně můžete, na sluníčko můžete podle mého názoru hned. Alkohol cca po týdnu od skončení léčby antibiotiky.

Duomox 1000

| Dotaz od: Honza

Chtěl bych se zeptat jestli když beru antibiotika Duomox 1000, tak jestlil 2 dny před dobráním (když už budu zdravý) budu moct pít alkohol? Jdu na oslavu. Děkuji za odpověď.

I když už Vám bude nejspíš dobře, pořád ve Vás bude kolovat antibiotikum. Proto se v pití raději mírněte, viz příbalová informace k přípravku.

Zánět močového měchýře

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat zda mohu pít alkohol když beru Nitrofurantoin-ratiopharm 100mg. Předem děkuji za odpověď. LN.

Lucie. Obecně se nedoporučuje pít alkohol při součastném užívání antibiotik.

Nevolnost-alkohol-jídlo

| Dotaz od: Jan

Je mi 18 let, aktivně sportuji a poslední dobou (asi poslední 4 měsíce) mě trápí nevolnost až zvracení po požití malé dávky alkoholu stačí 1 pivo nebo panák vodky, rumu a hned...

Může se jednat o zánět žaludeční sliznice, případně žaludeční vředy. Z vyšetření rozhodně minimálně biochemické odběry, zkusmo nasadit antibiotika na helikobaktera pylori + léky...

Antibiotika+nealko pivo

| Dotaz od: Martin

Rád bych se zeptal jak je to s antibiotiky a nealko pivem??nikdy by mě nenapadlo pít alko na jakýkoliv prášky jelikož si svého zdraví vážím.Je známo že na nekterý antibiotika...

Nealko pivo na Duomox můžete v jakémkoli množství. V případě Duomoxu - neberete-li současně jiné léky- můžete i alkoholické pivo.

Chtěl bych se zeptat. Dnes jsem byl u lékaře a předepsal mi léky clarithromycin teva 500g. Za 4 dny mam maturitní ples. Mužů nebo nemůžu pit alkohol. Děkuji za odpověď.

Doporučuji omezit se maximálně např. na dvě malá piva nebo sklenici vína, a to jen v případě, že máte játra v pořádku. Alkohol může ovlivnit metabolismus tohoto antibiotika v...

Jsem léčen na Helicobacter pylori trojkombinací Duomox 1000,Fromilid 500 a Helicid.Chci se zeptat,zda mohu po dobrání antibiotik pít alkohol a zda to nějak neovlivní vyléčení HP...

- není snadné Vám odpovědět., léčen jste byl v souvislosti se zánětlivým postižením žaludeční sliznice. Jen Váš ošetřující lékař- praktik nebo gastroenterolog-zná Váš celkový...

Většina z nás to zná: blíží se Silvestr a s ním i oslavy dlouho do noci. A také alkoholové radovánky. Následující ráno ale bývá úděsné. Vězte, že to jde i jinak. A ráno máte jen...  celý článek

Chtěl bych se zeptat. Dnes jsem byl u lékaře a předepsal mi léky clarithromycin teva 500g. Za 4 dny mam maturitní ples. Mužů nebo nemůžu pit alkohol. Děkuji za odpověď.

Doporučuji omezit se na max. dvě malá piva nebo sklenici vína, konzumace alkoholu během užívání těchto antibiotik značně zatěžuje játra a může mít vliv na efekt léčby.

Dobrání antibiotik duomox

| Dotaz od: Kateřina

O prázdninách jsem brala antibiotika duomox nejdříve 750 a asi po 14dnech 1000 kvůly borelioze. od té doby mám problémy s žaludkem. je mi stále špatně a křeče v břiše. po...

Nakupte nějaká probiotika (volně prodejné v lékráně), zkuste acidofilní mléko a obecně zdravou nekořeněnou stravu a vynechte alkohol. Pokud se obtíže do 14 dnů nespraví, tak by...

Antibitoika a alkohol

| Dotaz od: Pavla

Beru antibiotika Azitrox 500. Ve středu je mám dobrat, ale prý mají účinek 5 dní po dobu těch 5 dní, co účinkují nesmím pít alkohol?

Vzhledem k riziko poškození jater doporučuji alkohol zcela během podávání léku eliminovat.

Antibiotika Augmentin 1g

| Dotaz od: zdena

Neni mi jasny zpusob pouzuti antibiotik Augmetin 1g. V lekarne napsali pul hodiny pred jidlem, v pribalovem letacku pisi uzit na zacatku jidla.Jak tedy uzit tento lek aby...

Zdeno. Užití antibiotik před jídlem je vhodné proto, aby nepodráždila trávicí trubici. Těsně před jídlem je nejvhodnější doba, jak je to psáno v příbalovém letáku. Kromě...

Antibiotika a sportování

| Dotaz od: Pavel

Včera jsem u doktora dostal antibiotika Doxybene 200mg - mám totiž už delší dobu flek po klíštěti. Vypadá to jako borelioza a protože jsem ji před 2 lety měl, tak to lékařka...

Pokud nemáte fyzické problémy, ůnavu nebo bolesti a pouze přeléčujete skvrnu po klíštěti, s kamarády jedte, ale rozumně, šetřete se!!! Kombinace auta a kola je docela super...

Antibiotika a drogy

| Dotaz od: Pavel

Měl bych dotaz. Beru Azithromycin Actavis 500mg, balení obsahuje 3 tablety, dávkování 1x24h, měl bych je tedy dobrat zitra ve 12hodin (14.03.2014). Doktorka mi sdělila, že budou...

Ani alkohol, ani žádné jiné drogy byste neměl užívat alespoň po dobu 10 dnů, jak Vám řekla Vaše lékařka, jak kvůli užívání ATB, tak kvůli probíhajícímu onemocnění. Azitromycin...

Macmiror + alkohol

| Dotaz od: Jitka

Mám lehký zánět a užívám macmiror 500. Vím, že jsou to antibiotika, ale jak moc ovlivňuje jejich účinek pití alkoholu? - tím že jsou podávány vaginálně! Lze si dát alkohol v...

2 dcl vína určitě můžete, navíc vaginální podání je v tomto ohledu šetrnější než polykání tablet.

Růžovka. Slovo, které může připomínat houbu nebo třeba český televizní seriál z lékařského prostředí. Ve skutečnosti se jedná o poměrně časté onemocnění kůže, které postihuje...  celý článek

Můj dotaz je trochu delší, prodělala jsem punkci lévé dutiny u lícní kosti a lékařka mi na to předepsala na 10 dní antibiotika Rovamycine. Jinak jsem se cítila dobře žádné...

Kopřivka může s antibiotiky souviset (po podávání antibiotik je alergická reakce celkem častá kolem 7.-9. dne), pokud ještě antibiotika užíváte, ukažte se lékiařce - nejspíše...

Alkohol

| Dotaz od: michaela

Užívám antibiotika ciplox 250 a nevím, jak se to mohlo stát, ale zapomněla jsem se a užila malé množství 4,5% ovocného piva... zhruba půl sklenky. Jak hodně alkohol při užívání...

Vážená slečno Michaelo, uvedené množství piva velice pravděpodobně neovlivní Vaši antibiotickou léčbu, ani nepoškodí Vaše játra. Přesto Vám doporučuji po dobu užívání Ciploxu...

Antibiotika

| Dotaz od: Baky6

Beru antibiotika Xorimax 500mg v intervalech 1 tableta po 12h. Poslední prášek si vezmu v pátek(19.10) v 21:00. Po jaké době mohu pít alkohol? Kamarád slaví v sobotu(20.10...

Na Xorimax alkohol příliš nevadí, doporučuji pít přesto s mírou.

Odplaveni antibiotik z tela

| Dotaz od: Richard

1)Potreboval bych vedet za jak dlouho se uplne dostanou antibiotika z meho tela , abych mohl pit alkohol(tata ma 50), nemelo to zadne vedlejsi ucinky. (atb - v- penicilin 750mg...

Přípitek si dát můžete, aniž by Vás to nějak poškodilo, tedy pokud nemáte sníženou funkci jater. Pokud byste chtěl pít více, tak penicilin se odplaví cca za 12 hodin, bezpečné...

Na kožní boreliózu /čtyři týdny flek na lýtku/ jsem dostala lék Zinnat 500mg po 12 hod. 6 balení. V balení je 10 tobolek. Do týdne flek zmizel, ale léky jsem vybrala. Po...

Záleží na Vaší tělesné hmotnosti, ale dávka Zinnatu 2x500 mg denně je zcela obvyklá. Naopak dávka 2x250 mg denně postačuje jen u dětí a jedinců s podprůměrnou hmotností...

Borelioza

| Dotaz od: Iveta

V neděli 26.6. se mi zapilo klíště, zhruba po 5 hodinách jsem ho vytáhla. Nicméně se mi udělal větší růžovoučký flek, hned ve středu mi doktor předepsal preventivně antibiotika...

Ani pobyt na slunci, ani přílišná námaha se při braní antibiotik nedoporučuje. Hezký den.

Streptokok v pleti

| Dotaz od: Eliška

Hezký den paní doktorko, mam problém, mám špatnou plet, krupička plus akné, ale né typické akné ale vřídky, má kožní lékařka mi dělala stěr z pleti: kultivace ++staphylococus...

Já bych ve vašem případě postupovala následovně: Pokud kromě zanícených boláků máte i černé tečky či drobnou krupičku - cystičky - pak doporučuji mechanické čištění pleti...

Hnisava Angina

| Dotaz od: Veronika

Mam 4.den hnisavou anginu a beru antibiotika ospen 1500,muzu na ne pit alkohol?prede dekuji za odpoved.

Veroniko! Vřele Vám to nedoporučuji. Dost rychle Vám otrnulo, což?

Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, peptický vřed, je defekt ve výstelce (sliznici) příslušných oddílů trávicího ústrojí. Typicky se projevuje bolestí v nadbřišku...  celý článek
Vedlejší účinky substituční léčby metadonem nejsou časté, nelze je však brát na lehkou váhu. Především pokud se objeví alergické projevy nebo příznaky předávkování, je potřeba...  celý článek

Chtěla jsem se zeptat: Prodělala jsem zánět dutin, byly mi nasazeny atb Clabax po dobrání mi paní doktorka udělala testy a zjistila zvýšené jaterní testy (alt 0,71. alp 2,93...

Pokud se zjistí přetrvávající vyšší hodnoty jaterních testů, není dlouhodobě vhodné užívat žádné léky, které mohou játra zbytečně zatěžovat. Vaše hodnoty by mohly svědčit i pro...

Infekce lymeskou borreliózou může podle nejnovější americké studie způsobovat i tak závažné psychiatrické choroby, jako je například autismus. Ten se může rozvinout u dětí...  celý článek

Helicobactery Pylori

| Dotaz od: Gabriela

Chci se zeptat .. Na Gastroskopii mi našli vřed, který už částečně zaniká mám antibiotika na 7 dní. Loseprazol 20 MG, Claritromycin TEVA 500mg a Duomoc 1000 mg. Po dobrání mám...

Milá Gabrielo..Chápu, že stonání je nepříjemná věc, samotný prožitek obtíží je trápení, režimová omezení činí celou záležitost ještě trpčí..Neznám Váš celkový zdravotní stav...

Anitibiotika

| Dotaz od: Tereza

Vím, že tu je spousta podobných otázek, ale nenašla jsem tu dotaz se stejnými léky. Potřebovala bych vědět zda je antikoncepce Chloe ovlivněna antibiotiky Nitrofurantoin...

Přípitku se určitě nebojte. Ani Nitrofurantoin nesníží účinek hormonální antikoncepce.

Borelioza

| Dotaz od: Mišule

Píši vám ještě jednou skrz moje antibiotika DOEXYMYKOIN a alkohol psala jste mi že bych mohla sklenku vína. Víno nepiji mohla bych si dát 2 piva? děkuji za odpověd

Pivo max. 1 malé, nepít ho v tu samou dobu jako užíváte antibiotika.

Bolerióza

| Dotaz od: Mišule

Chtěla bych se zeptat v pondělí jsem začala brát antibiotika DEOXYMYKOIN tento pátek má moje maminka kulatiny kdbych si dala malé množství alkoholu může se něco stát děkuji za...

Můžete vypít max. 1 skleničku vína, více alkoholu při užívání deoxymykoinu nedoporučuji, mohlo by vám být špatně.

Odpověděla jste mi, že malé množství piva nemá vliv na azitrox, přítel mi řekl, že měl 4 piva..:-( je možné někde zjistit, jestli mu to na ten mikrob zabralo? nějaký test nebo...

Předpokládám, že účinek Azotroxu snížen nebyl. Poučte však přítele pro příště, ať vynechá alkohol během léčby antibiotiky.

Genitalni herepes

| Dotaz od: Kateřina

Před týdnem se u mě vyskytl gen. opar a byl mi podán lék a mast herpesin na 5 dní. to jsem dobrala, ale ke konci léčby se mi vytvořily další 2 puchýřky a tak mi dnes na kontrole...

Ideální by bylo počkat s pohlavním stykem až do úplného využívání Zoviraxu. Sportovat můžete, alkohol v malém množství jednorázově můžete.

Pálení a řezání v podbřišku, pocity, že už nedojdete na toaletu. Většině žen nechvalně, ale o to více známý zánět močového měchýře. Jde sice o velmi nepříjemnou zdravotní obtíž...  celý článek
Rozhodnutí vyhledat pomoc kliniky asistované reprodukce je velkým krokem v životě každého páru. Aby proces in vitro fertilizace neboli mimotělního oplodnění měl co největší...  celý článek
Kvasinky má v těle téměř každý. Ve zdravém organismu se ale vyskytují jen v malém množství. Když se přemnoží, mohou se objevit zdravotní problémy. Těm lze naštěstí předcházet. A...  celý článek
Člověk je po takovém zákroku vždy moc vděčný za záchranu života. Teprve později se objevují otázky, například co si počít s pooperační jizvou? Je nutné si uvědomit, že jizva...  celý článek
Doporučení na různé čajové směsi k pročištění a na ochranu jater slýcháme často. Pokud nás však svět bylinek míjí, často nevíme, po jakém výrobku sáhnout – v každé lékárně j...  celý článek
Vady srdečních chlopní jsou celoživotním handicapem. Postižený ale nemusí mít až do vysokého stáří žádné potíže. O to pak může být srdeční selhání dramatičtější. A skončit třeba...  celý článek
Zkažený žaludek, nevolnost, průjem. Zdravotní potíže, které dokážou zkomplikovat nejen letní dovolenou. Ideální je, když se vám tyto nepříjemnosti vyhnou obloukem. Pokud se to...  celý článek
Přisáté klíště obvykle snadno sami odstraníme. Lékaře vyhledáme tehdy, pokud při odstraňování část klíštěte (hlavička) zůstane v ráně.  zobrazit článek
Mrazivý vítr a přitom nízká vlhkost vzduchu mohou nepříznivě ovlivnit charakter kůže kteréhokoli člověka. Ta se tak velmi lehce stává vysušenou, podrážděnou a popraskanou...  celý článek
Důsledné dodržování dietních opatření zásadním způsobem zlepšují vyhlídky na zdárné uzdravení v případě onemocnění zánětem jater.  celý článek

ATB a chlamydie

| Dotaz od: pet.

D.den mám rok po infekci. Z různých vyšetření krve infekční odd. imunolog. vyšetření mě byly zjištěny chlamyd pn.udajně nízké hodnotyIgG positivní a IgA slabě posit.(červen)dnes...

Tady je každá rada drahá. Já osobně bych antibiotika v této fázi nemoci nevděla jako smysluplná, ale rozhodně se objednejte na imunologii, kde vám udělají komplexní rozbor...

Hleny

| Dotaz od: Petr

Přeji. Již hodně dlouhou dobu, určitě roky, mám problém s hleny. Neustále mi stékájí hrdlem do krku, kde je musím polykat nebo vykašlat. Je to velmi nepříjemné. S tím souvisí i...

Pravděpodobně trpíte tzv. zadní rýmou, s Crohnovou nemocí to pravděpodobně nesouvisí. Doporučovala bych vyšetření na alergologii ev. imunologii, zopakovat výtěry z nosu a krku...


HIV

| Dotaz od: Rena

Paní doktorko,moc Vás prosím o radu.Pred peti tydny jsem mela bohuzel nechraneny styk.Rano potom jsem mockrat zvracela a oslabila se- nejspis z den predtim poziteho alkoholu.Den...

Nákaza HIV po 1 nechráněném styku je málo pravděpodobná, ovšem jistotu budete mít pravdu až z testu ta 3 měsíce. je možné, že ATB byla na bakteriální zánět, nasedla později...

Sirup na dráždivý kašel

| Dotaz od: Eva

Dnes jsem ukončila pobírání antibiotik na nález na plicích, na průduškách, brala sem je týden Dnes mi Dr. řekla, že nález je pryč, že stačí již brát jen sirup Hedelix, na něm...

Jak Hedelix, tak Ambrosan (nebo Bromhexin nebo Ambrobene; prostě cokoli, v čem je léčivou látkou nebo jejím derivátem ambroxol, a v čem není alkohol) můžete v těhotenství užívat...

K obraně organismu před chřipkou přispěje nejen očkování, které je nejúčinnější prevencí, ale i dobrá odolnost organismu – imunita. V průběhu zimy je dobré dodržovat několik z...  celý článek

Před 14 dny jsem prodělala zánět ledvin, při celkovém vyšetření v nemocnici mi na sonu našli zvětšená játra(170x140mm v MDCL, bez ložisek). Léčila jsem se antibiotiky - Ofloxin...

Dano ! Na dálku se mi k tomu dost těžko vyjadřuje... Dva týdny po léčbě se ještě považujte za rekonvalescenta. Lehké přetrvávající obtíže bych v tomto období nehodnotil nijak...

Stálé nemocná....

| Dotaz od: aja4

Měla bych na vás dotaz. v minulosti jsem prodělala anorexii a blimii s čimž jsem si narušila asi chod těla. Do té doby jsem evěděla co je nemoc a od doby vyléčení je to...

Ájo! Při onemocnění bulímií a anorexií jste vaše tělo trápila, teď bude potřeba věnovat mu zvýšenou péči. Dbejte na pravidelnou stravu, zvlášť teď v zimě jezte každý den...

Žaludek

| Dotaz od: Jana

Před rokem mi našli helikobakter pylori, lékař mi dal antibiotika, po čase mi bylo po jídle zase špatně a bolesti žaludku.Můj lékař mi řekl že je to v pořádku.Prosím porat te mi...

Určítě může docházet k znovuobjevení Helikobaktera v časovém odstupu po léčbě. Trvejte na dalším vyšetření u lékaře, za těmito potížemi se mohou skrývat i jiná onemocnění...

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje průjmy, bolestí břicha a poruchou trávení. Přesné příčiny nemoci neznáme. Podle jedné z ...  celý článek

Akné

| Dotaz od: Jiří Kučera

Mám problémy s akné už asi tak 4 roky. Mám 18 let. Kožní lékaři v nemocnici moc nepomůžou, tak se obracím tady na vás. Používám od Herbalifu "Radiant C Pleťový peeling" dvakrát...

Je dobře, že se snažíte žít zdravě, ale asi vás moc nepotěším: akné se stravovacími návyky téměř nesouvisí. Neuvádíte, jakou léčbu jste doposud měl, ani jak se o pleť doma...

Kandidóza

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem, se kterým se jistě setkáváte velice často. Jedná se o kvasinkovou infekci, která mě opakovaně trápí asi 3 roky, samozřejmě jsem...

Ten výčet je úžasný,jinak bych Vám psala vše, co již víte.ještě bych vynechala nošení upnutých kalhot.doporučuji dlouhodobě užívat wobenzym.mám s ním dobré zkušenosti z...

Paní doktorko, moc prosím o Vaši odpověď i o Váš názor. Mám zvýšené jaterní testy, zatím se přesně neví příčina: S-ALT 6,13 mikrokat/l S-AST 0,86 mikrokat/l S-GGT 2,82...

Tyto přípravky by si neměly vadit, esenciální fosfolipidy a silymarin v ostropestřci by se neměly negativně ovlivňovat.

Ještě prosba

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Obávám se,že v dnešním světě je velmi málo "zaručených"informací.Lidská dělba práce ja založena na důvěře,že stejně jako já se snažím ve své oblasti pracovat co nejlépe,činí tak...

Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest - hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí. Typicky se projevuje bolestí v krku, suchým dráždivým kašlem a chrapotem...  celý článek

Ještě prosba

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Můžete zkusit i alternativní vyšetření , ale přeci jenom bych spíše důvěřovala klasické medicíně. Na imunologické vyšetření byste měl mít doporučení, kde by měly být shrnuty...

Akné

| Dotaz od: Andrea

Již čtvrtí měsíc se neúspěšně léčím s akném v té nejtěžší formě, kterou má zatím na dekolktu, na zádech ale postupuje mi do obličeje.Již téměř tři měsíce beru doxebene a lokální...

Andreo! Nevím a na dálku si nedovolím hádat, zdali má akné souvislost s užíváním meridie a pseudoefedrinu. Řekl bych ale, že byla chyba tyto přípravky kombinovat a rozhodně...

Paradentóza nebo parodontitida je chronické onemocnění zubního lůžka. Typicky se projevuje zánětem dásní, který se postupně šíří do okolí. Odhalují se zubní krčky. Následkem...  celý článek
Mononukleóza je infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a zvětšením krčních lymfatických uzlin. Základem...  celý článek

Ústní sliznice

| Dotaz od: Stanislav

Delší dobu mě trápí vysychání ústní sliznice, často mívám suché rty, které se lepí k sobě. Piji dostatečně, močím však poměrně brzy po napití. Voda mnou jakoby protýká.. :) Čaj...

Vysychání sliznice může mít více příčin - samo o sobě je projevem napadení slinných žláz zánětem (tzv. Sjögrenův syndrom), může ale jíti o projev zvýšených ztrát tekutin...

Bronchiální laváž je diagnostický výkon, při kterém lékař provádí „výplach“ určité oblasti plic. Výplach se provádí za pomoci endoskopického přístroje tzv. bronchoskopu. Cí...  celý článek

Akné

| Dotaz od: Lucie

2 roky mám problematickou a velmi citlivou pleť. Každý den se mi udělá nový a nový uher, který se léčí asi 4 dny. Jenže do toho mám ještě krupičku na tvářích okolo nosu. Líce...

1) K čištění používejte pouze pleťovou vodu bez alkoholu, 2x denně. Žádné agresivní mycí gely či peeling. 2) Vlastní léčbu je třeba svěřit do péče odborníka, pro váš typ akné...

Hiv

| Dotaz od: Josef

Mam pupínky vzadu na jazyku a měl jsem opakovanou angínu a za cca 5měsíců jsem shodil cca 6-8kg ale také jím minimálně cca jednou maximalně 2-3 v týdnu hlavní jídlo jinak jen...

Nechejte si opakovaně udělat testy na HIV, at máte jistotu a potom dodržujte režim na zvýšení imunity /konzultaci na imunologii jste již prodělal, jste v jejich péči, kdyby se...

Dlouhodobá bolest žaludku

| Dotaz od: Lucie

Jako malá jsem prodělala těžkou infekci Helicobacter p. Nyni se cca rok potýkám s bolestmi žaludku, které v poslední době gradují a vyřazují mě z běžného života. Cca před 2...

Obtíže, které popisujete vyžadují vyšetření žaludku (gastroskopii) včetně odběru vzorků na přítomnost Helicobactera pylori (pokud bude přítomen, je třeba podávat týden kombinaci...

Chlamydie?

| Dotaz od: petr

Po prodelané viroze před9měs.mam hlavě po fyz. namaze(po ní velka slabost a nepríjemný pocit na levé straně hrudníku a taky v oblasti pr.žeberního oblouku, oblast jater...

Petře! Obávám se, že podle popisu Vám nebudu příliš nápomocen... Příčinou Vaších potíží MŮŽE být chronická infekce chlamydiemi, vzhledem k pozitivní serologii a podezřelým...

Imunita

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Jak jsem Vám již psala v předešlých odpovědích, doporučovala bych imunologické vyšetření, podrobné interní vyšetření. Zatím omezte fyzickou námahu, pokud byly jaterní testy...

Dovolte mi, abych se na Vás touto cestou obrátil se zdvořilou žádostí o radu, protože už vážně nevím... Cca před rokem jsem začal pociťovat potíže projevující se mírným pálením...

Mohlo by se jednat jak např. o zánět, tak i o alergické onemocnění, či pohlavní chorobu. Doporučoval bych proto znovu vyšetření na urologii a popř. i na alergologii. Hezký den.

Bolest hlavy tedy může být způsobena různými faktory a současně také může mnoho stavů doprovázet. Ve velké většině případů není bolest závažná a dá se řešit pouze pomocí běžně...  celý článek

Únavený organismus

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Určitě je dobře, že bude znovu zkontrolováno endokrinologické vyšetření, snížená funkce štítné žlázy může být jedna z příčin únavy. Dále bych doplnila krevní obraz - k...

Candidoza

| Dotaz od: Martina

Vážená paní doktorko, můj bratranec má dlouhodobé problémy se zdravotním stavem. Jeho potíže se zhoršily od minuleho roku, kdy měl úraz prstu, který byl léčen atibiotiky a za...

Pouze podle popisu projevů, které jsou velmi různorodé, nelze určit konkrétní diagnosu. Důležité je vyšetření jak klinické , tak laboratorní včetně podrobné anamnézy. Začala...

Mám dost závažný problém.|Už měsíc se snažím dostat z kašle a bolení v krku,když jsem byla u dr. řekla mi šaalvěj což mi v lékárně striktně zakazala(17tt),pak jsem měla asi...

Především by lékař měl odlišit, zda jde u vás o bakteriální nebo virový zánět v krku - což se mimo jiné provádí výtěrem z krku, který se pošle na kultivaci a vyjde citlivost na...

Spálová angína

| Dotaz od: Michaela

Dnes mi paní doktorka diagnostikovala spálovou angínu za přítomnosti streptokoků. Mam antibiotika a hodně pít. Chci se zeptat jaké tekutiny bych měla preferovat? Studený nebo...

Vhodné jsou veškeré nedráždivé nápoje, jaké snesete (tj. nic vyloženě pálivého, ne alkohol, ne silná vařicí káva...ne grapefruitový džus, kvůli interakcím s léky) - voda, čaje...

Gyrablock

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat, dostala sem Gyrablock na zánět močového měchýře a v příbalové informaci jsem se nedočetla nic o požívání alkoholu, můžu alkohol alespoň v malém množství...

Petro. Gyrablok je antibiotikum a při terapii antibiotiky se užívání alkoholu nedoporučuje - ani v malém množství.

Chlamydie?

| Dotaz od: petr

Po prodelané viroze před9měs.mam hlavě po fyz. namaze(po ní velka slabost a nepríjemný pocit na levé straně hrudníku a taky v oblasti pr.žeberního oblouku, oblast jater...

Petře! Obávám se, že podle popisu Vám nebudu příliš nápomocen... Příčinou Vaších potíží MŮŽE být chronická infekce chlamydiemi, vzhledem k pozitivní serologii a podezřelým...

Vaginální mykóza

| Dotaz od: Jana

Ráda bych se ze zeptala, již několik měsíců mě lékař léčí s vaginální mykózou, předepisuje mi stále ten samý lék a to clotrimazol, ale jak se zdá vůbec nezábírá. Poprvé jsem ho...

Je nutno léčit mykozu i u partnera a hlavně dodržovat protikvasinkovou dietu,aby jste byla zcela v pořádku Léčba kvasinkového onemocnění, obzvláště pokud se ho nemůžete zbavit...

Zvysene jaterni testy

| Dotaz od: Marian

Na predoperacnom vys. mi zistili zvysene hodnoty ALT (1,19) a celk.bilirubinu (33) v sere. (moč negat.). AST je v norme. Sono brucha je OK. Dalsie zvysene hodnoty boli cholest...

Významnější zdravotní zátěž ve spojitosti se sníženým pohybem může mít určitý vliv na výsledky laboratoří. Žloutenka typu A nezanechává žádné "následky".

Akné

| Dotaz od: Jiří Kučera

Mám problémy s akné už asi tak 4 roky. Mám 18 let. Kožní lékaři v nemocnici moc nepomůžou, tak se obracím tady na vás. Používám od Herbalifu "Radiant C Pleťový peeling" dvakrát...

Je dobře, že se snažíte žít zdravě, ale asi vás moc nepotěším: akné se stravovacími návyky téměř nesouvisí. Neuvádíte, jakou léčbu jste doposud měl, ani jak se o pleť doma...

Prosím Vás o radu. Od včera odpoledne jsem začala pociťovat bolest v pravém podbřišku (řekněme na místě, které leží 2-3 cm od pravé kyčle). V sedě, leže a pohybech v těchto...

Jak sama uvádíte, může se jednat o jakýkoliv problém - např. zažívací, urologicky, gynekologický apod. Vyšetření je proto nutné.

Cirhoza

| Dotaz od: P

Vážení, již si nevím rady s nemocí mé maminky. Před 14 dny ji hospitalizovali v Oblastní nemocnici Příbram s podezřením na ucpání žlučových cest. Později se ukázalo, že má...

I v příbramské nemocnici jsou odborníci. Stav hospitalizovaného pacienta, tedy i Vaší maminky, se vždy probírá (konzultuje) na hlášeních, kde jsou přítomni všichni lékaři daného...

Mel bych k Vam nasledujici dotaz. Jsem mlady muz je me pres 24let, a jsem již druhym týden doma s ifekcni mononueklozou. Ze zacatku mela doktorka podezreni na druh anginy. Potil...

Pokud jste již přeléčen ATB, jež ale u mononukleosy nemají příliš valný význam, neboť je virového původu a pokud jste se doteď s partnerkou líbal, nevidím již důvod k ochranným...

Kandidóza

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem, se kterým se jistě setkáváte velice často. Jedná se o kvasinkovou infekci, která mě opakovaně trápí asi 3 roky, samozřejmě jsem...

Ten výčet je úžasný,jinak bych Vám psala vše, co již víte.ještě bych vynechala nošení upnutých kalhot.doporučuji dlouhodobě užívat wobenzym.mám s ním dobré zkušenosti z...

Výtěr z močove trubice

| Dotaz od: monii

Ve stredu mam jit na vyter z mocove trubice(protoze chodim nekdy casto na zachod) a chci se zeptat, zdali nevadi, ze beru antibitoika-ospamox 1000,a ze mam z duvodu antibiotik...

Monii! Výtěr antibiotika samozřejmě ovlivní. Na druhou stranu, pokud jsou bakteria na daná ATB citlivé, budou přeléčena ospamoxem, ne-li, kultivačně stejně vyjdou. Užívejte...

Ráda bych se na Vás obrátila s žádostí o radu. Nevím, jestli mají všechny projevy spolu něco společného, ale raději to ucelím. Zhruba před půl rokem jsem prodělala střevní...

Děkuji za podrobné vylíčení příznaků a snahu zahrnout všechny jednotlivosti. Bohužel, Vaše potíže jsou necharakteristické a takto na dálku bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti...

Koupání v moři většina z nás miluje. Nevítaným zpestřením se ale při mořských radovánkách může stát mořský ježek. Jeho bodlina zapíchnutá do kůže často způsobí nejen alergickou...  celý článek

Imunita

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Jak jsem Vám již psala v předešlých odpovědích, doporučovala bych imunologické vyšetření, podrobné interní vyšetření. Zatím omezte fyzickou námahu, pokud byly jaterní testy...

Únava a alter.léčba

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Pokud proděláme infekci virem EBV, tak tento virus trvale zůstává v našem tělě v lymfocytech, jakákoliv i jiná infekce může navodit produkci protilátek, zcela nespecificky...

Žaludeční vředy

| Dotaz od: Lucie

Již týden mě bolí žaludek a hlavně, když mám hlad a vystřeluje to až k hrudní kosti. Doktorka mi řekla, že to jsou nejspíš žaludeční vředy, které má i můj otec. Dala mi Helicid...

Lucie. Bolesti břicha v epigastriu - hlavně na lačno, jsou opravdu typické pro vředovou nemoc. Pokud je potvrzená vředová nemoc u Vašich blízkých - s pozitivitou Helicobactera...

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Nedávno jsem prodělala flebotrombozu. Nyní užívám Varfarin. U lékaře mě zběžně řekli. že nesmím listovou zeleninu,rajčata,někde jsem vyčetla,že ani zelený čaj. Byla bych ráda...

Účinnost warfarinu snižují potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Jedná se o listovou zeleninu, brokolici, avokádo, zelí, řepkový olej, pažitku, koriandr zelená část, slupky...

Kvasinky ve strevech

| Dotaz od: Tomáš

Pan doktorko, chtel bych se zeptat, jestli je nejaka ucinna a prirodni lecba kvasinek ve strevech? Myslim nejaka dieta, popr. nejake vhodne doplnky stravy, ktere jsou volne...

Je fyziologické, že ve střevě se za normálních okolností vyskytuje určité množství kvasinek. Dojde-li ale k jejich přemnožení, mohou nastat nejrůznější zdravotní komplikace. K...

Hučení v uších

| Dotaz od: Michaela

Je mi 39 let a z ničeho nic mi začalo hučet v uších a pak to přestalo.mívám zablokovanou krčí páteř a jezdím na masáže.nevíte čím by to mohlo být? Předem děkuji za odpoved

Hučení v uších odborně označujeme jako tinnitus. Jde o častý problém, v průběhu svého života se sním setká 15-20% populace. Leckdy, ale ne vždy, bývá hučení v uších doprovázeno...

Mohli byste mi prosim sdelit Vas nazor na vyznam tzv. setrici diety zejmena s minimem tuku a cukru pro uplne uzdraveni pacientu se salmonelozou (zbaveni se bakterii salmonely z...

Vážený pane Jane, eradikace bacilonosičství je obtížná, vedle užívání příslušných antibiotik je někdy nezbytné odstranit pacientovi žlučník (v případě jeho ověřené afunkce nebo...

Potíže s krkem

| Dotaz od: Hanka

Trápí mě už delší dobu jeden problém. Už rok chodím na krční kvůli potížím s krkem, zahleněním, obtížným polykáním, chrchláním. Z výtěrů mám neustále pozitivní nález, po dnešním...

Zlatý stafylokok se často vyskytuje u lidí se sníženou imunitou. Doporučuji Vám poradit se s Vaší praktickou lékařkou, která by Vás měla vyšetřit, provést krevní testy a zjistit...

Žaludek

| Dotaz od: Jana

Před rokem mi našli helikobakter pylori, lékař mi dal antibiotika, po čase mi bylo po jídle zase špatně a bolesti žaludku.Můj lékař mi řekl že je to v pořádku.Prosím porat te mi...

Určítě může docházet k znovuobjevení Helikobaktera v časovém odstupu po léčbě. Trvejte na dalším vyšetření u lékaře, za těmito potížemi se mohou skrývat i jiná onemocnění...

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje průjmy, bolestí břicha a poruchou trávení. Přesné příčiny nemoci neznáme. Podle jedné z ...  celý článek

Akné

| Dotaz od: sssss

Mám takový problém.Od svích 14let trpím aknéa je mi 17.Léčil jsem se antibiotiky a eclaranem5.Akné se vyléčilo ale teď se mi opět vrací a zarudla my i celá pleť když používám...

To podráždění pleti může být vyvoláno nesnášenlivostí daného přípravku nebo nevhodnou domácí péčí. K čištění používejte jen pleťovou vodu určenou pro citlivou pleť /bez alkoholu...


Mám velkou pro...

| Dotaz od: miro

Mám velkou prosbu, potřebuji poradit. Už léta (cca od roku 1997) mám problém s pokožkou na tváři a poslední dobou i se zápaly močových cest a s prostatou. Nejdříve se to...

Problémy k pokožkou vůbec nesouvisí s urologickými obtížemi, Dle vašeho popisu pravděpodobně se bude jednat o rosaceu - růžovku - která je vyvolána řadou faktorů, ne jen...

U stomatologa jsem obdržel antibiotika DALACIN C a v příbalovém letáku jsem bohužel nenašel informace o ovlivnění účinku. Předpokládám, že alkohol je společně s Dalacinem tabu...

Nemělo by docházet k žádné interakci s mléčnými výrobky.

ATB Amoksiklav

| Dotaz od: D.

Dnes jsem kvůli ne příliš silné bolesti v krku, kašli a chroptění začala brát antibiotika Amoksiklav 1g (14 tabletek), poslední tabletku si budu brát v neděli v 8 večer. Den...

Sklenku vína či vinného střiku si dát můžete, jste-li jinak zdravá (zejména netrpíte-li onemocněním jater). Na akné antibiotika penicilínové řady většinou přiliš nezabírají...

Jaterní testy a CRP

| Dotaz od: zuzana

V rámci předoperačního vyšetření mi bylo zjištěno CRP 12, a jaterní testy ALT 0.83 a AST 0.67, GMT v normě. Před asi 5 týdny před odběrem jsem měla celkový zánět sliznic...

Zuzano! Nevím, jaké mezní hodnoty udává konkrétní laboratoř, kde Vás testovali. Dle mého názoru se nejedná u uvedených výsledků ani o zvýšené hodnoty, rozhodně bych mimo...

Chronický zánět močových cest

| Dotaz od: Michaela

Trpím záněty močových cest, mívám je třikrát až čtyřikrát do měsíce, trvá to už tři roky, ale poslední rok je to děsné. Léčili mě již dva urologové i gynekolog a neúspěšně. Krev...

Michaelo. Není mi zcela jasné z Vašeho dopisu, zda se u Vás taky objevují příznaky zánětu, tedy: štípání, pálení při močení, časté nutkavé močení, bolesti v podbřišku a pod...

Rosacea

| Dotaz od: jana

Nedávno jsem zjistila, že pravděpodobně trpím rosaceou (červené tváře, nos, postupně se to rozšiřuje na čelo, nesvědčí mi horko, alkohol...). Mamka má ty samé obtíže, ale...

Doporučuji změnit lékaře, podle typu pleti a závažnosti rosacey je možné volit z řady lokálních či celkových přípravků. Na běžnou péči je velmi dobrý např. krém Toleriane ultra...

Bolest hlavy tedy může být způsobena různými faktory a současně také může mnoho stavů doprovázet. Ve velké většině případů není bolest závažná a dá se řešit pouze pomocí běžně...  celý článek

Zpoždění menstruace

| Dotaz od: Marina

Minulý týden jsem uživala chvíli antibiotikum Frimilid. Asi 3 dny po uživani jsem se citila lépe a tak jsem už večer prášek nevzala. Toho dne jsem večer šla na ples. V 8 večer...

Těhotná zcela pravděpodobně nejste, jednodenní zpoždění nic neznamená. Mohlo to být zapříčiněné i probíhajícím onemocněním. Pro klid si zakupte těhotenský test.

Angína

| Dotaz od: Dominik

Je mi 20 let a chtěl bych se Vás zeptat. Přibližně od pátku (13.6.2014) cca kolem 14:00h jsem dostal silné horečky a začali se mi dělat bílé povlaky na mandlích a tak jsem...

Antibiotická léčba angíny by měla trval mininálně 7 dní, záleží ale na druhu zvolného preaparátu, a to bez přerušení, je nutno dodržovat doporučené intervaly mezi jednotlivými...

Divný tlak od prostaty?

| Dotaz od: Adam

Chtěl bych vás poprosit od radu. Již od září (8 měsíců) trpím zvláštním pocitem v močových cestách. Vše začne vždy po mikci: Nejprve cítím zvláštní chladný tlak v močové...

Určitě omezte všechny dráždivé tekutiny a stravu. Vhodné by bylo vyšetření močového ústrojí kompletně včetně prohlédnutí kamerou. Mohlo by se jednat i o potíže s konečníkem nebo...

Sirup na dráždivý kašel

| Dotaz od: Eva

Dnes jsem ukončila pobírání antibiotik na nález na plicích, na průduškách, brala sem je týden Dnes mi Dr. řekla, že nález je pryč, že stačí již brát jen sirup Hedelix, na něm...

Jak Hedelix, tak Ambrosan (nebo Bromhexin nebo Ambrobene; prostě cokoli, v čem je léčivou látkou nebo jejím derivátem ambroxol, a v čem není alkohol) můžete v těhotenství užívat...

Akné

| Dotaz od: Lucie

2 roky mám problematickou a velmi citlivou pleť. Každý den se mi udělá nový a nový uher, který se léčí asi 4 dny. Jenže do toho mám ještě krupičku na tvářích okolo nosu. Líce...

1) K čištění používejte pouze pleťovou vodu bez alkoholu, 2x denně. Žádné agresivní mycí gely či peeling. 2) Vlastní léčbu je třeba svěřit do péče odborníka, pro váš typ akné...

Kvůli opakujícím se kvasinkovým (Candida) infekcím pochvy jsem dostala léky Nizoral tablety, mám brát dvě denně, 5 dnů. Chtěla bych se zeptat, zda tyto léky hodně dráždí...

Nizoral většinou závažné žaludeční obtíže nepůsobí, ale každý ho snáší jinak. Vzhledem k Vašemu věku předpokládám, že neužíváte žádné jiné léky (např. na cholesterol, tlak...

Pohlavna choroba ?

| Dotaz od: marek

Uz asi treti mesiac ma trapi nespecifikovany symptom. Cca pred tromi mesiacmi som mal asi nechraneny pohlavny styk (mnozstvo alkoholu bolo take vysoke ze si cca 4-5 hodin vobec...

Marek. Vo Vašom prípadě by bolo vhodné ( ak sa dá ) vylúčiť chlamýdiovú a ureaplazmatickú infekciu. Ide o pohlavně prenosné baktérie, ktoré sa veľmi obtiažne diagnostikujú a...

K obraně organismu před chřipkou přispěje nejen očkování, které je nejúčinnější prevencí, ale i dobrá odolnost organismu – imunita. V průběhu zimy je dobré dodržovat několik z...  celý článek

Chci se zeptat jestli při užívání Léků Dalacin C 150 mg a Klion D 100 mohou nastat nějaké komplikace, případně jestli na sebe tyto léky nějak působí? Klion D 100 užívám na...

Vzájemné ovlivnění účinku Dalacinu (kapsle) a Klionu (vaginální tablety) by nemělo nastat, ani nežádoucí účinky. Alkohol se všeobecně po dobu užívání antibiotik nedoporučuje...

Dlouhodobá bolest žaludku

| Dotaz od: Lucie

Jako malá jsem prodělala těžkou infekci Helicobacter p. Nyni se cca rok potýkám s bolestmi žaludku, které v poslední době gradují a vyřazují mě z běžného života. Cca před 2...

Obtíže, které popisujete vyžadují vyšetření žaludku (gastroskopii) včetně odběru vzorků na přítomnost Helicobactera pylori (pokud bude přítomen, je třeba podávat týden kombinaci...

Jaterní testy

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 32 let a už 8 let beru antidepresiva.Za 8 let jsem jich brala spousty.Ve 30 jsem otěhotněla a po porodu mi byli zjištěny špatné jaterní testy.Musela jsem držet jaterní...

Moderní antidepresíva většinou jaterní funkce nezhoršují, naopak antibiotika (azitromycin , který jste užívala), mohou k poškození jater vést. Určitě je nutné bližší došetření...

Před 14 dny jsem prodělala zánět ledvin, při celkovém vyšetření v nemocnici mi na sonu našli zvětšená játra(170x140mm v MDCL, bez ložisek). Léčila jsem se antibiotiky - Ofloxin...

Dano ! Na dálku se mi k tomu dost těžko vyjadřuje... Dva týdny po léčbě se ještě považujte za rekonvalescenta. Lehké přetrvávající obtíže bych v tomto období nehodnotil nijak...

Trpím roztroušenou sklerozou a na ataku dostávám 3 g infuze SoluMedrolu. Vždy po kapačkách mám zvýšené jaterní testy, nyní i testy slinivky. ALT 7,16 a AST 2,45. Trpím šílenými...

Vážená slečno/paní Lucie, specifický "jaterní" léčivý přípravek neexistuje, stejně tak jako "jaterní" dieta. Játra jsou cosi jako chemická továrna, která zpracovává suroviny...

Je mi 17 let a mám mononukleózu. Před dvěma týdny mi zjistili že mám angínu. Bral jsem antibiotika Penicilin 1,2 Mega. Po 10 dnech jsem je dobral, ale pořád mě bolelo v krku...

Po prodělané infekční mononukleose s elevací jaterních testů by se měla dodržovat jaterní dieta /bez alkoholu, nekořeněná, nesmažená jídla../, někdy i několik měsíců, dle toho...

Pálení při močení

| Dotaz od: Niki

Včera ráno jsem při močení pocítila pálení - nejdříve je vše v pořádku a postupně to pálí víc a víc a ke konci už je to opravdu dost bolestivé (někdy je to lepší jindy horší...

Podle všeho trpíte zánětem močové trubice a bez antibiotik se neobejdete. Vyčkáváním si můžete jenom pohoršit - zánět se může rozšířit na vyšší etapy močových cest a až na...

HIV

| Dotaz od: Rena

Paní doktorko,moc Vás prosím o radu.Pred peti tydny jsem mela bohuzel nechraneny styk.Rano potom jsem mockrat zvracela a oslabila se- nejspis z den predtim poziteho alkoholu.Den...

Nákaza HIV po 1 nechráněném styku je málo pravděpodobná, ovšem jistotu budete mít pravdu až z testu ta 3 měsíce. je možné, že ATB byla na bakteriální zánět, nasedla později...

Pokusím se popsat svůj problém. Asi před třemi týdny mě začalo bolet v podbřišku (spíše to jakoby píchalo v různých intervalech, takové sekání)... došla jsem si tedy na...

Z Vašeho popisu sice není jasná řada důležitých detailů (např. proč jste, je to přece jen poněkud neobvyklé, zamířila nejdříve k vyšetření ohledně pohlavní infekce), ale i tak...

Hrudky v espermatu

| Dotaz od: Karel

Již delší dobu pozoruji ve spermatu takové žluté rosolovité kousky,někdy je toho více,někdy méně,ale pořád.Byl jsem s tim u urologa,ten mi nechal udělat kultivaci spermatu.Ta...

Pokud jste již přeléčen antibiotiky a ani změna stravovacích návyků nepomohla, mohlo by se jednat pouze o běžnou součást spermatu - jeho složení je totiž u mužů velmi...

Akné

| Dotaz od: Andrea

Již čtvrtí měsíc se neúspěšně léčím s akném v té nejtěžší formě, kterou má zatím na dekolktu, na zádech ale postupuje mi do obličeje.Již téměř tři měsíce beru doxebene a lokální...

Andreo! Nevím a na dálku si nedovolím hádat, zdali má akné souvislost s užíváním meridie a pseudoefedrinu. Řekl bych ale, že byla chyba tyto přípravky kombinovat a rozhodně...

Bronchiální laváž je diagnostický výkon, při kterém lékař provádí „výplach“ určité oblasti plic. Výplach se provádí za pomoci endoskopického přístroje tzv. bronchoskopu. Cí...  celý článek
Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti...  celý článek

Rosacea

| Dotaz od: Lucie

Mám dotaz. Trpím rosaceou postiženy mám tváře v obličeji a strašně mě to pálí. Lékař mi dal hodně mastiček ( rosalox,lipobase,polysan,entizol, elidel, ), ale bez úspěšně nebo se...

Na rosaceu je bohužel i medicína někdy krátká. Chápu váš problém, ale vzhledem k tomu, že máte péči na úrovni, mě žádná rada nebo fígl nenapadá. Neodmítejte proto léčbu...

Ústní sliznice

| Dotaz od: Stanislav

Delší dobu mě trápí vysychání ústní sliznice, často mívám suché rty, které se lepí k sobě. Piji dostatečně, močím však poměrně brzy po napití. Voda mnou jakoby protýká.. :) Čaj...

Vysychání sliznice může mít více příčin - samo o sobě je projevem napadení slinných žláz zánětem (tzv. Sjögrenův syndrom), může ale jíti o projev zvýšených ztrát tekutin...

Stálé nemocná....

| Dotaz od: aja4

Měla bych na vás dotaz. v minulosti jsem prodělala anorexii a blimii s čimž jsem si narušila asi chod těla. Do té doby jsem evěděla co je nemoc a od doby vyléčení je to...

Ájo! Při onemocnění bulímií a anorexií jste vaše tělo trápila, teď bude potřeba věnovat mu zvýšenou péči. Dbejte na pravidelnou stravu, zvlášť teď v zimě jezte každý den...

Dovolte mi, abych se na Vás touto cestou obrátil se zdvořilou žádostí o radu, protože už vážně nevím... Cca před rokem jsem začal pociťovat potíže projevující se mírným pálením...

Mohlo by se jednat jak např. o zánět, tak i o alergické onemocnění, či pohlavní chorobu. Doporučoval bych proto znovu vyšetření na urologii a popř. i na alergologii. Hezký den.

Paní doktorko, obracím se na vás s dotazem ohledně mého zdravotního stavu. prosím o jakkoukoliv radu, jsem už bezradná, lékaři nemohou nic najít. problémy začaly zhruba před...

Domnívám se, že by asi bylo vhodné imunologické či revmatologické vyš. a znovu neurologické vyšetření. Nepíšete, nakolik jste měla vyšetřený mozek, asi MR mozku je, dle mého...

Streptokok

| Dotaz od: Jana

Z výtěru krku mi byl nalezen streptokok. Prodělávám nyní 4. angínu za poslední 3 měsíce. Takhle časté onemocnění u mě nikdy nebývalo. Měla jsem typ, že bacilonosičem je můj...

Bohužel se nacházíte v obtížné situaci, nelze vyloučit další opakované infekce. Řešením by mohla být tonsilektomie - odtrsanění krčních mandlí, názory na tento zákrok jsou ale...

Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest - hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí. Typicky se projevuje bolestí v krku, suchým dráždivým kašlem a chrapotem...  celý článek

Rakovina jater

| Dotaz od: Renata

Paní doktorko, mám bratra kterému je 47 let. Ve 43 letech mu byl zjistěn Gist - vřetenobuněčný nádor na tlustém střevě. Ten mu byl vyoperován , ale bohužel se objevily meta na...

Milá Renato, myslím, že bohužel opravdu Váš bratr je již v konečném stadiu svého onemocnění. Vezmu-li popořadě Váš dotaz: samozřejmě teoreticky větší užívání alkoholu během...

Únava

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na ekg...

Zdá se mi,že se Vám nakumulovalo více problémů.Virus infekční mononukleosy je v populaci velmi rozšířený,do mladé dospělosti se s ním setká většina lidí.Patří mezi herpetické...

Pupínky na jazyku a mandlích

| Dotaz od: Lucie

Už druhý týden pozoruji když déle mluvím tak mi začne přeskakovat hlas (jako bych mutoval) hůře se mi polyká. I trochu bolest v krku. Dneska se mi na jazyku vzadu udělaly jakoby...

Nebojte, podle popisu se daleko spíše než o nádorové onemocnění jedná o infekci na sliznicích jazyka a patra a krku. Popsané obtíže ukazují ze všeho nejvíc na počínající zánět...

Hleny

| Dotaz od: Petr

Přeji. Již hodně dlouhou dobu, určitě roky, mám problém s hleny. Neustále mi stékájí hrdlem do krku, kde je musím polykat nebo vykašlat. Je to velmi nepříjemné. S tím souvisí i...

Pravděpodobně trpíte tzv. zadní rýmou, s Crohnovou nemocí to pravděpodobně nesouvisí. Doporučovala bych vyšetření na alergologii ev. imunologii, zopakovat výtěry z nosu a krku...

Čepy v krku

| Dotaz od: M

Cca před dvěma týdny jsem měla náběh na rýmu - trochu škrábání v krku, mírný kašel. po dvou dnech to přešlo, cítila jsem se zdravá. před třemi dny mne začalo obtěžovat cosi v...

Pokud nepocitujete bolest v krku návštěva lékaře není nutná, chronický čep ošetřujete správně, dělejte to tak i nadále. Hezký den.

Chřipka je virové onemocnění dýchacích cest, které není dobré zanedbávat. Rozdíl mezi nachlazením a chřipkou je patrný na první pohled: zatímco při nachlazení se většinou...  celý článek

Krev ve spermatu

| Dotaz od: Ondřej

Zhruba před 6 lety se mi poprvé objevila ve spermatu krev, od té doby ještě 11x. Bolesti jsem neměl a nemám. Před třemi roky jsem byl s tímto problémem po čtvrté a naposled na...

Ondřeji. Podle všeho trpíte chronickým zánětem prostaty, varlat nebo nadvarlat. Lze vyšetřit spermatický sekret po masáži prostaty - nejlépe v období, kdy máte potíže. Dle...

Zhruba před měsícem a půl jsem prodělal angínu a léčil jsem se antibiotiky. Asi dva dny po léčbě jsem se již cítil v pořádku a zúčastnil jsem se jedné oslavy kde jsem pil...

Též se přikláním především k psychické příčině vašich obtíží.

Chtěla bych se zeptat na problém, který trápí mého manžela. V posledním měsíci ho několikrát začalo silně bolet nad levým obočím - jakoby čelní dutina - k tomu měl i rýmu...

Paní Jano. Je pravděpodobné, i přes normální nález při vyš. na ORL, že příčinou potíží Vašeho manžela je přece jen problém "s dutinami" související s proběhlou a doznívající...

Chtěl bych se zeptat moje přítelkyně trápí bolestmi v podbřišku a břicha objevují se jednou za 14 dní ale practická lékařka je neochotná a vše řeší antibiotiky. Nyní přecházíme...

Periodicita potíží vaší přítelkyně napovídá na bolesti břicha při ovulaci, t.j. uvolnění vajíčka z vaječníku, kdy se do dutiny břišní může dostat i malé množství krve...

Azitrox

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se ještě zeptat na účinek azitroxu při požití alkoholu.já i můj přítel jsme dostali azitrox, protože mi byl nalezen mikrob ureplasma urealitikum, moje dr. předepsala...

Malé množství piva zřejmě neuškodilo ani nesnížilo účinek Azitroxu, jinak se běžně pití alkoholu společně s užíváním antibiotik nedoporučuje.

Jatra

| Dotaz od: Tomáš


Tomáši. Oceňuji, jak precizně jste se nad Vaším problémem zamyslel a popsal ho. Myslím, že Vás mohu uklidnit - pevně věřím, že ve Vašem případě nejde o jaterní cirhózu. Diagnosa...

Hiv

| Dotaz od: Josef

Mam pupínky vzadu na jazyku a měl jsem opakovanou angínu a za cca 5měsíců jsem shodil cca 6-8kg ale také jím minimálně cca jednou maximalně 2-3 v týdnu hlavní jídlo jinak jen...

Nechejte si opakovaně udělat testy na HIV, at máte jistotu a potom dodržujte režim na zvýšení imunity /konzultaci na imunologii jste již prodělal, jste v jejich péči, kdyby se...

Dnes jsem měl rizikový pohlavní styk s prostitutkou a to formou orálního sexu bez ochrany a následně klasického vaginálního s kondomem. Něčeho neobvyklého jsem si bohužel všiml...

Může se jednat o virovou infekci,může to být cokoli. Preventivně nic nelze,nemá význam, pokud nevíte, co dotyčná osoba měla. Event.vyhledejte dermatovenerologa.

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Již jsem dotaz posílala, ale zatím jsem nedostala odpověď, tak nevím zda to došlo. Nedávno jsem prodělala trombozu u lékaře jsem byla trochu informována, že nesmím listovou...

Účinnost warfarinu snižují potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Jedná se o listovou zeleninu, brokolici, avokádo, zelí, řepkový olej, pažitku, koriandr zelená část, slupky...

...

| Dotaz od: Ažběta

Nedávno mi můj lékař předepsal atb Amoksiklav. Lékař, ani v lékárně mi k tomu nic neřekli, přesto nevím, když jsou to antibiotika, zda mám po dobu užívání tohoto léku být v...

Nevím, na jaké onemocnění Vám lékař antibiotika předepsal, ale (pokud se cítíte dobře a zdravotní stav Vám to dovolí) ležet v posteli nemusíte, stačí když budete v klidu...

Pití alkoholu je známým rizikovým faktorem mnoha zdravotních obtíží: vzniku obezity nebo třeba řídnutí kostí. Navíc se jeho konzumace neslučuje ani s užíváním celé řady léčiv...  celý článek
Až příště vyrazíte s přáteli na skleničku, dobře se rozmyslete, co si objednáte. Alkoholické nápoje s vysokým obsahem alkoholu a kalorií totiž mohou přispět ke vzniku rakoviny.  celý článek
Virová hepatitida B je známá svou tendencí ke chronicitě. Pacienti onemocněním trpí i desítky let. Při dlouhodobém průběhu se navíc mohou u některých nemocných objevit...  celý článek
Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští vědci. Zjistili, že v některých případech může dojít k negativnímu ovlivnění...  celý článek
Chronická virová hepatitida C a alkohol tvoří nejčastější příčiny vzniku chronických onemocnění jater ve Spojených státech amerických. Oba faktory jsou nicméně považovány za...  celý článek
Během konzumace alkoholu může docházet k určitým reakcím organismu, jako jsou zčervenání kůže nebo subjektivní pocit tepla, které věrohodně napodobují alergickou reakci...  celý článek
Konečně nastal čas dovolené a zítra máte vyrazit k moři. Plány vám ale zhatí bolest v krku a jasný příkaz lékaře: antibiotika, klid a žádný pobyt na pláži! Co teď? Vážně může...  celý článek
Pokud jste muž a trpíte hypertenzí, dávejte si pozor, kolik alkoholu konzumujete na večírcích a oslavách. Může to pro vás znamenat otázku života a smrti.  celý článek
Zřejmě ano, ale jen v malém množství! Jeho střídmá konzumace údajně snižuje riziko rozvoje této nemoci, alespoň to tvrdí studie nedávno publikovaná v medicínském časopise...  celý článek
Vánoce a Silvestr patří tradičně ke krušným nocím chirurgických ambulancí a sálů. Málokdo totiž tráví vítání nového roku s čajem a limonádou, většina přijme alkohol jako...  celý článek
Není alkohol jako alkohol. Stejně jako v poslední době tolikrát skloňovaný metanol také etanol, tradičně přítomný v "rozjařujících" nápojích, může ve větším množství zabíjet.  celý článek
Mezi lidmi je rozšířena představa, že po operaci srdce nesmí již nikdy pít alkohol. Jak se na to dívají odborníci? Podle nedávno zveřejněné studie potřebovali muži po srdečním...  celý článek
Nejrůznější místa republiky ožívají na podzim vinobraním nebo pivními slavnostmi. Veselit se a oslavovat celý den se sklenkou v ruce nebývá však vždy snadné. Přinášíme vám proto...  celý článek
Vápník je základní živina pro zdraví vašich kostí a alkohol je jeho nepřítelem. Chronické užívání alkoholu, zejména v dospívání a v rané dospělosti, totiž může výrazně ovlivnit...  celý článek
Když lidé mluví o alergii na alkohol, může to znamenat několik různých věcí. Dá se říci, že v podstatě existují tři různé významy tohoto pojmu.  celý článek
Mnohé odborné studie již odhalily silné pouto mezi závislostmi na tabákových výrobcích a na alkoholu.  celý článek
Trpíte závažným onemocněním a užíváte tzv. cílenou léčbu? Mnoho už o ní zřejmě víte. Přesto možná zůstávají otázky, na které se zapomínáte nebo stydíte zeptat. My vám na ně odp...  celý článek
Astmatický záchvat může mít leckdy dramatický průběh. Nedávná studie napříč Spojenými státy ukázalapádné důvody. Zvyklosti v nesprávném používání těchto léků se mění opravdu jen...  celý článek
Čeká nás konec roku a s ním spojené bouřlivé oslavy. Někdo se těší, jiní tiše trpí. Jako třeba lidé s kardiovaskulárními chorobami – pro ty jsou hodiny v popíjející spol...  celý článek
Již dlouho se ví, že pravidelné pití malého množství červeného vína má příznivý vliv na srdce. Jsou ale lidé, kteří alkohol nepijí, ať už ze zdravotních, náboženských, či ...  celý článek
Na první pohled by se mohlo zdát, že alkohol a nikotin spolu nijak nesouvisí. Opak je však pravdou, alkoholické nápoje mohou zvyšovat chuť na cigaretu.  celý článek

Z výtěru z krku mi byl zjištěn streptokok milleri, dostal jsem antibiotika azitromycin mylan na 6 dní, ale že by byla léčba 100% úspěšná se říci nedá. Je tento druh streptokoka...

S. milleri tvoří součást normální flóry dutiny ústní a horních cest dýchacích a není třeba ho léčit antibiotiky. Vaše obtíže, pokud nějaké máte, pravděpodobně způsobuje nějaký...

Asi 4 měsíce nazpět sem užíval antibiotika duomox 1000 na zánět v dutině ústní a současně s nimi sem bral tablety na imunitu echinacea 600, ale teď mám určité zdravotní problémy...

Čistě teoreticky mohlo dojít k větší zátěži jater, což by se ale projevilo na jaterních testech (z vyšetření krve - ALT, AST, ALP, GMT..). Tato kombinace Vaše obtíže však vůbec...

Alkoholik

| Dotaz od: Miloslava

Chtěla jsem se zeptat moje matka je alkoholička a zajímalo by mě v jakém tak stádiu může být.pije už deset let tak 4 litry vína denně a někdy i tvrdý alkohol.Už neudržuje moč...

Jistě je silný alkoholik s postižením jater, mozku a jistě i dalších orgánů, tj.už podle popisu je její stav vážný (zejména pokud má otoky a žlutá bělma - vřele doporučuji co...

Desloratadin a alkohol

| Dotaz od: Jana

Mám předepsaný lék Desloratadin +pharma 5 mg, mám je užívat dlouhodobě, ale zanedlouho budou u nás burčákové slavnosti a chtěla jsem se zeptat, zda můžu občas na ně pít, nebude...

Přestože alkohol v provedených studiích nezvyšoval nežádoucí účinky desloratadinu (především na výkonnost), doporučuji omezit jeho pití na rozumnou míru, např. 2 sklenice...

Působení antibiotik na HA

| Dotaz od: anna

Chtěla bych se zeptat, zda mi třídenní antibiotika (azithromicin sandoz 500 mg) ovlivní působení antikoncepčních náplastí Evra? Děkuji za odpověď

Tato antibiotika nijak nesníží účinek této antikoncepce.

Alkoholismus

| Dotaz od: salatek

Pane doktore, obracím se na Vás s prosbou. Jsem z Uherského Hradiště, manžel je denním konzumentem alkoholu, jedná se o 2-3 piva denně, někdy i tvrdý alkohol. Přibližně2 x za...

Konkrétní jméno nevím, ale obraťte se na jakoukoli psychiatrickou ambulanci, kde vám ochotně sdělí kontakty na speciální ambulance pro léčbu závislostí. Držím palce.

Alkohol a zaludek

| Dotaz od: sabina

Chtela bych se zeptat na nasledujici: jednou za cas kdyz piju vetsi mnozstvi alkoholu (lahev vina, myslim ze to neni moc oproti kamaradkam) tak druhy den je mi tak zle, ze...

Pití akoholu je velmi nebezpečné, hlavně pro játra. Nechejte si vyšetřit jaterní testy u obvodního lékaře a pokud budou zhoršené, v zájmu vašeho zdraví je jedinou radou: nepít...

V sobotu 8.6. jsem užila poslední tabletku antikoncepce Lunafen a nyní mám sedmidenní pauzu. V úterý 11.6. jsem dostala antibiotika Zanocin na zánět močových cest, které budu...

Přípravky se v účinících navzájem neovlivňují. Antikoncepci na měsíc nevynechávejte, neplyne z toho pro Vás žádný užitek.

Můžete mi prosím odpovědět na otázku ohledně užívání ATB v těhotenství? Jsem ve 38t a nyní užívám antibiotika, poněvadž jsem měla zánět průdušek. Jelikož se mi blíží porod a...

Lékař by vám zcela určitě nepředepsal lék, který by mohl ublížit vašemu miminku. Tedy se neobávejte.

Konzumace alkoholu během těhotenství s sebou nese velká rizika pro plod. Zejména v prvních třech měsících, kdy někdy matky o svém stavu ani neví, je alkohol pro plod velmi...  celý článek

Momentálně jsem léčena antibiotiky Zinnat 250mg kvůli zánětu nosohltanu. Dávkování po 12hodinách - já lék beru v 12hod. a v 24hodin. Dnes jsem si prášek vzala po 12hod. a šla si...

Takto jednorázově to nevadí, navíc v některých případech se po celou dobu užívá dávka 500 mg, takže nemusíte mít obavy.

Antibiotika a antikoncepce

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se prosím zeptat. Nedávno jsem dobrala ATB Augmentin. Měla jsem je předepsána na týden. Po čtyřech dnech po dobrání ATB jsem měla nechráněný sex a přítel do mě...

Užíváte pravidelně antikoncepci a tedy s nejvyšší pravděpodobností těhotná nejste. Určitě nemáte těhotenské příznaky. Vyčkejte menstruace.

Chtěla jsem se zeptat, jsem ve 31. týdnu těhotenství. Ve 30. týdnu mi lékař podle moči, protože já jsem žádné příznaky zánětu nepociťovala, zjistil, že mám zánět močového...

Já bohužel bez znalosti kultivace a výsledku dalších vyšetření nemohu určit, zda je Váš výtok normální nebo není. Po dobrání antibiotik se může změnit přirozená poševní flóra a...

Chtela jsem se zeptat kdyz uzivam antibiotika Biseptol na zanet mocoveho mechyre zda maji vliv na uzivani antikoncepce dekuji...

Ve vašem případě doporučuji po celou dobu užívání antibiotik a dále do skončení tohoto cyklu používat kondom.

Sport po antibiotikách

| Dotaz od: Viktor

Pokousaly mě muchničky a strašně mi otekl nárt, dostal jsem na to Doxybene 200 mg na deset dní. Po třech dnech otok i bolest zmizela. Za chvíli je doberu a chci se zeptat, kdy...

Doporučuji šetřící režim po dobu cca 7 dní od odeznění akutních obtíží.

Je mi 15, momentálně mam anginu, no už skoro, ne, protože v krku mě už neboli, nemam ani horečku, necítím se nemocné, ale úplně zdrava jeste nejsem.. Taky jeste kdo by byl po...

Vážená slečno Rebecco, užívání antibiotik ve většině případů vede k potlačení přirozené střevní flóry, a v důsledku toho k poruše rovnováhy mezi "hodnými" a "ošklivými...

Antidepresiva x Alkohol

| Dotaz od: Pavel

Můj dotaz směřuje k léku Coaxil. Beru ho 40 dní, chci ho vysadit z jistých důvodu. Zá týden mám stužkovák a plánuji tam pít alkohol. Je týden na vysazení dostatečná doba aby to...

Týden by měl na vyloučení Coaxilu z těla stačit. Chápu, že si chcete užít oslavu a kombinovat alkohol a Coaxil skutečně může být nebezpečné. Nicméně POZOR, Coaxil je lék...

Každý desátý Čech má problém s nadměrnou spotřebou alkoholu. Alkoholiků je celkem asi 300 000. Spekuluje se, zda není státním zájmem, aby Češi pili.


Alkoholismus

| Dotaz od: Helena

Můj manžel jde jednou za 3 týdny nebo za měsíc na jedno pivo (jak tomu říká on) s tím, že se brzy vrátí, ale většinou přijde až druhý den ráno nebo dopoledne a je opitý. Je...

Podle Jellinekovy typologie by se mohlo jednat o tzv. typ ε - epizodický abúzus, kdy alkoholik pije pouze nárazově. Přesto si ale myslím, že se v případě Vašeho manžela o ...

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: Petra

Jsem po nemoci, brala jsem Duomox 750. Jenze jsem si neuvedomila, ze antibiotika mohou ovlivnovat antikoncepci Beru Jeanine. S pritelem jsme spolu normalne spali. Prosim, jak...

Duomox sice skutečně může snižovat účinnost antikoncepce, její selhání však není nijak vysoce pravděpodobné. V době užívání antibiotik, jak jste si nyní sama uvědomila, bylo...

Antibiotika v těhotenství

| Dotaz od: Zdeňka

Chtěla jsem se Vás optat, zda můžu užívat antibiotika v těhotenství. Nyní jsem ve 29 + 3tt a moje lékařka mi dnes předepsala Rovamycine 3M.I.U. Prý mám zánět nosohltanu. Jeden...

Proti antibiotické léčbě nelze nic namítat. Rovamycine je možné v těhotenství použít. O tom, zda je nutné antibiotika užívat, je nejlépe podiskutovat s lékařkou, která Vám je...

Mám kamaráda je mu 18 let a má né přímo problém z alkoholem ale když už na to přijde "zduní se". Ovšem chápu že tento problém řeší každý druhý, ale i přesto mi jeho zdraví není...

Milá Emo, chápu , že máte obavy o Vašeho kamaráda. Alkohol je démon a zrádný, protože nikdy člověk neví, kdy je to nebezpečné, dokud není pozdě. Alkohol užitý v dávce více jak...

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: vanda

Beru anitbiotika Ospen 1000 a antikoncepci Vreya. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho poté, co je doberu, mohu mít pohlavní styk, aniž by hrozilo zvýšené riziko otěhotnění...

Pokud antibiotika doberete ve čtvrtek příští týden, pak byste měla ten následující cyklus být normálně chráněná. Nyní až do pondělka používejte kondom.

Už je to asi týden co jsem s kamarády slavila a vypila jsem celou flašku vína a od té doby mě bolí jako v podbřišku a na obou stranách a dolní část zad. Ve stolici od té doby...

Lucie. Strach z rakoviny tlustého střeva a konečníku mít nemusíte. nejspíš jste si alkoholem podráždila slinivku (pankreas). Měla by jste navštívit lékaře, aby zkontrolovat...

Podávání antibiotik

| Dotaz od: Jitka

Syn bere antibiotika (Ospen 750) po 8 hodinách. První den jsem se rozhodla podávat mu dávky v 7, 15 a 23 hodin, ale neuvědomila jsem si, že se v době dávkování změní zimní čas...

Samozřejmě ideální je časy neposunovat, ale pokud je to nutné, posuňte užití o hodinu zpět, tzn. aby nový interval byl o hodinu kratší, ne delší.

Antibiotika a vycházky

| Dotaz od: lenny

Pěkný den, ráda bych se zeptala, zda je možné chodit s malým dítětem (10. měsíců) na vycházky, když bere antibiotika. Syn dostal Sumetrolim (zatím dostal 2 dávky po 4 ml...

Procházky, pokud je dítě opravdu dobře oblečené a pokud teplota neklesne pod minus 5 stupnů Celsia, bych spíše doporučila. Hezký den.

Tehotenstvi po antibiotikach

| Dotaz od: Petra

Chtela bych se zeptat..v prubehu roku sem uzivala vicekrat antibiotikum, nejdrive na pneumeonii mykoplasmu - zinnat, angina - penbene, zanet dutin - zinnat, streptokok agili...

Pokud jste s úspěchem vyléčila všechny infekce a cítíte se dobře, není důvod otálet s pokusem o otěhotnění. Antibiotika před otěhotněním vývoj plodu nenaruší.

Alkohol

| Dotaz od: rendakonselova1

Jsem vdaná 32 let a po rozvodu švagra,začalo doslova peklo.Každý den musí mít alkohol je mu 62 let a pracuje jako hlídač.Dospělo to tak daleko,že nedojde na toaletu a tak svou...

Ráda bych Vám poradila, ale nevím jak. Protialkoholní léčba je podmíněna souhlasem pacienta, jinak pouze na základě soudního rozhodnutí, k čemuž asi důvod není. Nezbývá tedy nic...

Trittico a alkohol

| Dotaz od: Ondra

Před 4 lety jsem se léčil z úzkostné deprese. Nejprve jsem se zkoušel tři měsíce "postavit na nohy" sám, všemi možnými způsoby, ale bohužel bez úspěchu. Ty příšerné stavy se už...

Doporučuji alkohol omezit na co nejmenší míru, Trittico raději nevysazovat a užívat denně. Rozhodně byste neměl pít, pokud druhý den budete vykonávat soustředěnou činnost (např...

Alkohol k oslavám konce roku neodmyslitelně patří. Jeho nežádoucí účinky přitom zná asi každý: nevolnost, ztráta sebekontroly, dehydratace nebo bolesti hlavy. Někdy se k nim může přidat i alergická reakce, především po požití vína.


Léčba antibiotiky

| Dotaz od: chossova

Prosím Vás o odpověď zda je dostatečně dlouhá a silná léčba na infekci v krku spojenou s bolestí v krku,kašlem a chrapotem antibiotikem Zinnat 500 2* denně po dobu 5 dní.Před...

5 dní je minimální doba na zvládnutí popsané bakteriální infekce. Takže odpověď je ano, může to být dostačující. Po ukončení léčby byste měla být bez obtíží; pokud tomu tak...

Citalon A ALKOHOL

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, prosím Vás již tak cca 6 týdnů neberu Citalon. Chystám se na oslavu, zřejmě se bude pít trochu více alkoholu než obvykle, mohu? Je ze mne již citalon po těch 6...

Vážená a milá Petro, přestože jste již „čistá“, co se týče antidepresiva, DOPORUČUJU JEN MALÉ MNOŽSTVÍ ALKOHOLU, nikoliv to, o kterém se zmiňujete. Alkohol totiž může spu...

Chtěla jsem se zeptat, beru antikoncepci Adele. V pátek 10.8. jsem začala brát na 5 dní antibiotika-Zinnat(cefuroximum axetili) na anginu. Během užívání antibiotik jsme s...

Vliv antibiotik na antikoncepci se obecně přeceňuje a týká se to jen některých například proti TBC takže myslím, že nemusíte mít obavy,. Příjemný den

Antibiotika

| Dotaz od: ivonroh

Dostala jsem antibiotika ospen 1500 na angínu , mohu se snima opalovat( co slunce může způsobit) a koupat, teplotu jsem neměla na škrábánív krku jsem zvyklá antibiotika beru...

Při léčbě antibiotiky by se měl člověk rozhodně alespoň v prvních dnesch vyhnout jak přímému slunci, tak i zvýšené fyzické námaze. Hezký den.

Chtěla jsem se zeptat, jestli antibiotika Duomox1000 ovlivňují antikoncepci Minerva? V příručce je jen napsáno, že ovlivňují antikonecpci.. ale nevím, za jak dlouho po dobrání...

ATB opravdu snižují účinnost antikoncepce, doporučovala bych opatrnost do začátku dalšího cyklu braní antikoncepce.

Antibiotika a slunce

| Dotaz od: Petra

Mám angínu a beru antibiotika penbene, ve středu je mám dobrat, ale v pondělí jedu k moři. Jak dlouho myslíte, že se mám vyhýbat slunci. A je to bezpečné odjet? Ale peníze mi...

Antibiotika penicilinové řady nevyvolávají fotosenzitivní reakce - ty bývají např. po tetracyklinech. Tak jako tak byste měla alespoň první 3 dny u moře používat krémy s...

Lékař diagnostikoval boreliozu- skvrna typická 30 cm. Naordinoval antibiotika Doxybene na 3 týdny, beru je 4 dny a na zubech se mi dělají černé skvrny. Nevím zda zůstanou, nebo...

Zbarvení zubů při léčbě doxycyklinem bylo popsáno při jeho podávání u dětí do 8 let věku. Po přerušení léčby byl popsán ústup skvrn. Borreliozu je možné léčit i jinými...

Duomox 750 a alkohol

| Dotaz od: Zuzana

Od středy jsem zahleněná, ale už se to výrazně zlepšilo. Přesto jsem si zašla k lékaři a dostala jsem užívat od dneška do neděle duomox 750 ( na odhlenění). V sobotu slavím...

Z hlediska užívání Duomoxu není zcela nutné alkohol úplně vyloučit, doporučuji však jeho množství minimalizovat, např. omezit se při oslavě na 1 - 2 sklenice vína, více ne.

Ráda bych se zeptala na náhlé zarudnutí dekoltu, krku a tváří po požití alkoholu (vína). Již delší dobu sleduji, že po víně se mi udělají malé flíčky na dekoltu (jakoby rozlité...

Tato reakce vzniká jak po alkoholu, tak po dalších složkách alkoholických nápojů. Tyto nápoje nekonzumujte vůbec. Je pravděpodobné, že až pomine toto stresové období, reakce...

ATB Cefzil 500mg a alkohol

| Dotaz od: Stanislav

Chtěl bych se zeptat, jaké jsou interakce léku Cefzil 500mg s alkoholem a jestli je možné na něj pít alkohol. Je mi 19 let. Zároveň užívám léky Theoplus 300 v intervalu 1-0-1...

Určitě není vhodné pít alkohol a užívat léky, minimálně to snižuje účinek leku ale může vyvolat i jiné komplikace, jako jaterní poškození nebo poškození žaludku ve smylsu zánětu...

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: Tereza Podpinková

Chtěla jsem se zeptat jestli antibiotika Ospen 1000 mají nějaký vliv na antikoncepční pilulky Mercilon, pokud ano, jak dlouho po ukončení užívání těchto antibiotik mohu mít...

Antibiotika snižují účinnost antikoncepce, proto se ještě min. týden po dobrání doporučuje chránit bariérovou antikoncepcí - kondom.. Hezký den.

Antibiotika a sluníčko

| Dotaz od: Alice

Zajímalo by mě, zda se s antibiotiky nesmí opravdu na slunce nebo je to jen pověra. V příbalovém letáku jsem žádné varování nenašla. Jaké problémy by mohly v případě pobytu na...

Při užívání antibiotik je doporučen klidový režim na lůžku. Jedná se totiž o léčení zánětu v těle. Navíc sluneční záření může částečně u některých antibiotik způsobit kožní...

Alkohol a antikoncepce

| Dotaz od: Janča

Chtěla bych se zeptat, jestli se na antikoncepci (Tri-minulet) smí požívat alkohol. Můj doktor mě přesvědčoval, že ensmí, ale v příbalovém letáku o tom není nic napsaáno. A...

Antikoncepce zatěžuje stejně jako alkohol játra, proto je jeho konzumace nerozumná. Menší množství alkoholu u užívání HA by ale vadit nemělo //jedna sklenička sektu, vína, malé...

Mám na vás takový dotaz. Včera jsem byla u své praktické lékařky jelikož mě bolí v krku. A ta mi dala antibiotika Augmentin. Jenže je to zhruba rok a to jsem tenkrát měla angínu...

Váš nález v krku jsem neviděla, ale v dnešní době se upřednostňuje přístup k nasazování antibiotik především metodou CRP. Současné užívání lactobacilu s Augmentinem by mělo...

Antibiotika

| Dotaz od: Martin S.

Mam dotaz ohledne uzivani antibiotik. Byl jsem na sluzebni ceste a onemocnel jsem. Zvysena teplota, bolesti v krku, vykaslavani tmave zeleneho hlenu. Bohuzel nebyla moznost...

Rozhodnně bych doporučoval Vašeho ošetřujícího lékaře o užití Sumamedu informovat. S největší pravděpodobností k žádné interakci nedojde, nicméně je třeba vyloučit všechna...

Angína, antibiotika a kojení

| Dotaz od: ALICE

Chci poprosit o radu: jsem 9 týdnů po porodu, kojím. Od neděle mám horečku 39, bolely mě všechny svaly, hlava. Dnes teplota jen ráno 38, ale začalo mě bolet v krku, mandle mám...

Dnes jsou již překonány obavy, že nelze s antibiotiky kojit, pokud vám lékař předepíše vhodná antibiotika, lze i kojit. Raději jděte k lékaři a nechte se vyšetřit a i ev. ATB...

Můj osmatřicetiletý manžel má stále zvýšenou teplotu v rozmezí od 37,1 do 37,5 oC. Obvodní lékařka mu už třikrát předepsala antibiotika, ty mu ovšem vůbec nepomohly. Vyšetření...

Pokud vašemu manželovi jinak nic není, nemá kašel, rýmu, bolesti kloubů, zimnice a pod, zbytečně bych se zvýšením tělesné teploty nezabývala a rozhodně bych pouze dle zvýšení...

Antibiotika

| Dotaz od: šárka

Kojím již 3 měsíce a dostala jsem po druhé zánět do prsu, dostala jsem antibiotikum unasyn, chtěla jsem se zeptat jestli to nevadí až tak miminku..a je dobře účinné?Mám úplně...

Doporučoval bych dodržovat spíše klidový režim a tělo nadměrně nezatěžovat. Co se prostupu antibiotik do mléka týče, může k němu docházet, ale pro dítě by nemělo hrozit žádné...

"můj" problém spočívá v tchánovi,kterého nikdo nedostane za nic k lékaři. Žijeme s manželem,1,5letou dcerou a s manželovými rodiči ve společné domácnosti a "jeho problém" se nás...

Paní Lenko! Vaši situaci bohužel nedokážu vyřešit. Podle popisu nelze vyloučit u tchána infekční onemocnění, avšak je pravděpodobné, že v tom případě byste díky častému a...

Znovu ještě jednou vám přeji dobrý den, již jsem se ptala na !Helicobactera pylori", odpověděl jste mi, že pokud maminka neměla větší potíže, a't antibiotika užívá. Ale pravdou...

Petro. Kauzální léčba (léčba příčiny) je v tomto případě opravdu jenom pomocí této dvojkombinace antibiotik. Ostatní přípravky mohou zmírnit příznaky, ale neodstraní HP infekci...

Přibližně milion Čechů má vážné problémy s nadměrnou konzumací alkoholu a 300 000 z nich se dokonce potýká s alkoholovou závislostí.


Hepatitida typu B a C představují závažná onemocnění. Poměrně často totiž přecházejí do chronické formy. Obzvlášť "céčko" je v tomto ohledu nebezpečné. Po letech se u nemocných...  celý článek

Antibiotika

| Dotaz od: šárka

Dobrý dne, chtěla jsem se zeptat , beru unasyn 350 mg, jelikož jsem měla zánět v prsu při kojení, dostala jsem dvě krabičky po 12 práškách, po dvou dnech se mi udělalo dobře...

Šárko! Nedobráním antibiotik riskujete návrat onemocnění a víc než to - můžete vypěstovat odolnou variantu, na niž už penicilinová antibiotika nemusejí dobře fungovat. 6 dní...

Alkoholismus

| Dotaz od: Hana

Potřebuji poradit.Můj dospělý syn vypije denně dost piv, takže je už asi alkoholik. Chtěla bych mu nějak pomoci, poradíte mi prosím za jakým doktorem nebo co dělat. Děkuji

Zda je člověk alkoholik nebo nikoli, to posuzuje ošetřující lékař - v první řadě obvodní, nebo internista, a alkoholismus jako takový spadá z hlediska závislosti na alkoholu do...

Prohlédl jsem si Vaše www stránky, velmi se mi líbí a snad mi pomůžete svou radou. Je mi 44 let a v souvislosti s mou diagnózou, se kterou ale nesouhlasím, mi vyvstal téměř...

Vážený pane Karle, mám plné pochopení pro Vaši nelehkou situaci a také Vaše vysvětlení se mi jeví jako logické. Vzhledem k tomu, že nikdo není neomylný, jsou možné opravné...

Mám 16 měsíční holčičku, stále ještě částečně kojenou. V současné době se mi po několikáté vrátilo nachlazení, nyní doprovázené zánětem průdušek a vedlejších dutin nyosních...

Je nutné, aby antibiotika předepsal lékař, který stav zhodnotí - jejo návštěvu neodkládejte. U kojících matek se antibiotika předepisují pouze v případě, že je to opravdu nutné.

Antibiotika, helicobacter pylori

| Dotaz od: Kupková Petra

Chtěla jsem vás poprosit o radu. Moje maminka (67 let) byla hospitalizovaná proto, aby jí byl odstraněn polyp z žaludeční stěny. Zákrok byl proveden přes krk a navíc se...

Petro. Dvojkombinace antibiotik, kterou Vaší mamince předepsal lékař, je skutečně jedinečná. Pokud nebyly důvodem vážné zdravotní potíže, doporučil bych celou antibiotickou...

HA Jeanine a antibiotika

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se zeptat,jak dlouho po dobrání V-Penecilinu 500mg bych se měla chránit jinou antikoncepční metodou při pohlavním styku?Beru HA Jeanine. Děkuji za odpověď.

Většina antibiotik účinost hormonální antikoncepce nesnižuje. Po Penicilinu tedy není nutné se chránit další antikoncepční metodou.

Sertralin a alkohol

| Dotaz od: Veronika

Chtěla by jsem se zeptat jestli se může něco stát, když při užívání sertralinu budu pít větší množství alkoholu. Děkuji.

Veroniko, obecně se nedoporučuje užívat jakékoliv léky společně s konzumací alkoholu. U psychiatrických léků to platí dvojnásob. Interakce mezi antidepresívem a alkoholem jsou...

|Dobrý den, prosím o radu co dělat, příp. na koho se obrátit. Maminka(80) před dvěma lety prodělala po léčbě atb(borelie) zánět žaludku a od té doby žádné atb nesnese (těžké...

Stav Vaší maminky ják jej popisujete velmi odpovídá popisu léku Arsenicum album. Dejte jí Arsenicum album 9CH co nejdřív a dávejte jí to první týden 2xdenně 5 granulí a pak...

Před 3měsíci jsem prodělala angínu, na kterou jsem dostala zinnat, ten mi ji ale nevyléčil a po dobrání mi byl nasazen klacid, po něm už jsem se doléčila. Nyní mám angínu znovu...

Pokud se obtíže horší nebo do cca 3 dnů neustupují, je vhodné lékaře vyhledat, aby posoudil aktuální stav a podle potřeby změnil léčbu - nejen jen na jiná ATB, pokud by to bylo...

Alkohol 24hodin po ATB ?

| Dotaz od: Jenda 1982

Momentálně užívám ATB,název Deoxymykoin,je mi jasné,že bych neměl a také nepiju alkohol během užívání,ale jinak mám rád pivo a po 10-denním "půstu",kdy si posl.tabletu vemu ráno...

Ubližujete svým játrům, které extrémně zatěžujete, alkohol by se neměl v době braní ATB konzumovat vůbec. Pokud to bez něj nevydržíte, proč si nedáte nealko pivo? Je to ve...

Těhotenství a antibiotika

| Dotaz od: Evelina

Užívala jsem antibiotika Duomox 1000,Analergin a kapky na kašel Ditustat,za jak dlouho po dobrání se mohu pokusit otěhotnět? Kdybych během léčby otěhotněla, jak je riziko pro...

Diustat by neměl být během těhotenství užíván, proto by bylo lepší, když by k otěhotnění v průběhu léčby nedošlo - použijte spolehlivou antikoncepční metodu. Léky ale nejsou...

Už 3 den používám antibiotika Tevaklav 1g a odrázu jsem přestal slyšet na jedno ucho.Je to normální,mám zajít ušnímu ,do kdy to bude asi trvat?Aneb umíte mi poradit co s tím??

Vážený pane Pavle, přípravek Tevaklav není registrován v České republice. Doporučuji Vám kontaktovat Vašeho předepisujícího lékaře. S pozdravem, MH.

Dají se nahradit antibiotika?

| Dotaz od: Pebal



Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: Tatiana

Pravidelně užívám antikoncepci Bonadea, ale teď jsem zrovna platíčko dobrala a beru antibiotika Klacid. Měla jsem s přítelem sex bez kondomu a až potom jsem četla na internetu...

V tomto případě by to mělo být v pořádku, každopádně až začnete nové platíčko, bylo by dobré cca 1 týden po dobrání ATB se chránit. Hladina ATB nezmizí z těla ihned.

Dnes jsem byla opět u lékaře s výtokem (s příměsí i krve) a předepsal mi antb. doxyhexal 200 - brát 2 x denně po dobu 10 dnů a polygynax vaginální tobolky 6 ks. Výtoky mám...

Dávkování dle rozhodnutí lékaře je naprosto správné. Není také se třeba obávat, že by antibiotika zvyšovala pravděpodobnost výskytu rakoviny děložního čípku.

Milovníci alkoholu by si měli dávat dobrý pozor na míru jeho spotřeby. Třeba jen jediný večírek, kdy to přeženete s pitím, může znamenat nebezpečí pro vaše zdraví.  celý článek

Jeanine a antibiotika Duomox

| Dotaz od: Michaela

Beru antikoncepci Jeanine a dostala jsem antibiotika Duomox. První prášek z Duomoxu jsem si vzala v úterý a poslední z antikoncepce hned ve středu. Antibiotika jsem brala týden...

Slečno Michaelo,hladina antibiotik, která může ovlivńovat účinnost antikoncepce, přetrvává v organismu ještě určitou dobu, u Duomoxu cca týden, jistá šance na otěhotnění tedy ...

Alkoholismus

| Dotaz od: T

Problém se netýká mě, ale mého kamaráda. Každý pátek i sobotu chodí s kamarády do hospody nebo na diskotéku a opíjí se. Nikdy není pouze "v náladě", ale je hodně opilý...

Bohužel může, ve formě tzv.kvartálního pití.

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: Míša

Paní doktorko/pane doktore. Chtěla bych se zeptat - 8 dní jsem brala ATB Zinnat 500 po 12 hodinách. Další 4 dny pak po 24 h. Byla jsem cca v polovině platíčka antikoncepce...

Vliv antibiotik na antikoncepci zde nejspíše nebyl žádný. 1-2 dny nepovažujeme za zpoždění a nelze v tom vidět problém. Výsledek těhotenského testu Vás doufám přesvědčil.

Antikoncepce a Antibiotika

| Dotaz od: Martina

Do zítřka mám brát ATB Ospen 1500 a v pátek začínám s novým platíčkem Antikoncepce Logest. Chci se proto informovat, zda už jsem v první den braní plně chráněná?

Antibiotika nesníží účinek antikoncepce, pokud antikoncepci užíváte pravidelně, jste před otěhotněním plně chráněna.

Kašel a antibiotika

| Dotaz od: markéta

Můj 18 měsíční syn má již přes měsíc kašel bez horečky.Tento týden se to hodně zhoršilo.Byla jsem u doktorky která předepsala ospen400.Poslech byl však dobrý.Je nutné...

Na samotný kašel paní doktorka jistě antibiotika nepředepsala. Kromě kašle syna vyšetřila, vyslechla od Vás průběh nemoci a vzala v úvahu také epidemiologickou situaci ve vašem...

Změna antibiotik

| Dotaz od: Hana

Již čtvrtý den beru antibiotikum Fromilid (makrolid), bez zlepšení stavu. Myslíte, že je vhodné ho vyměnit za Penicilin? (alergii nemám) Lze provést výměnu antibiotik před...

Vážená paní/slečno Hano, časté střídání antibiotik může vést k selekci bakterií, které jsou odolné vůči většině běžně používaných antibiotik. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším...

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: Pavlína

Chtěla bych se zeptat ohledně antikoncepce stodette a antibiotik ospen 1000 . Ovlivní uživání antibiotik účinost antikoncpce ? jestli ano, na jak dlouho? ... děkuji za odpověď

Ospen by neměl snižovat účinek hormonální antikoncepce. Pokud však chcete být opatrná, lze doporučit užívání kondomu během užívání antibiotik.

Ráda bych bych věděla, jak mohu jako laik zamezit "zbytečnému" podávání antibiotik. Naše dětská lékařka zpravidla nasazuje atb. bez předchozích stěrů či vyšetření krve, i když...

Paní Pavlo, dítě by zpravidla před nasazením mělo mít nabránu sedimentaci, udělány stěry na kultivaci a citlivost- vyhodnocení může trvat až týden, výborné a značně sdělné je...

Bdělý a opilý zároveň – není to nesmysl. Přesně tak se člověk totiž cítí, když tvrdý alkohol míchá s energetickými drinky. Stav je to zdánlivě lákavý, ale mnohem nebezpečnější n...  celý článek

Mám na vás takový dotaz. Včera jsem byla u své praktické lékařky jelikož mě bolí v krku. A ta mi dala antibiotika Augmentin. Jenže je to zhruba rok a to jsem tenkrát měla angínu...

Při antibiotické léčbě se může průjem objevit, právě proto , že dojde k narušení střevní slizniční flory, což se projevuje průjmem. Je dobře, že jste si k Augmentinu koupila i...

Pane doktore. Mám na Vás dotaz. Mám už 2. angínu během 1 měsíce. Nejprve jsem byla léčená antibiotiky OSPEN a nyní antibiotiky ROVAMYCINE 3M. I.U. Po těchto prášcích mám...

Může se jednat i o alegickou reakci na léky, určitě by váš lékař o tom měl vědět, sama léky nevysazujte.

Sport a antibiotika

| Dotaz od: Šárka

Dcera byla na výtěru a vyšel ji spálový bacil na tři křížky.Dostala Ospen.Nic jí není kromě oparu na puse.Jak dlouho musí být doma a jak dlouho nesmí sportovat?Navštěvuje totiž...

Vážená paní Šárko! Spálový bacil (Streptoccocus pyogenes) je vhodné skutečně přeléčit antibiotiky, nepatří do žádného krku (nosu, mandlí, uhru), ani když zrovna nezpůsobuje...

Alkohol v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Dnesk jsem dle gravitestu zjistila,že jsem těhotná. Spočítala jsem si, že nejspíše v 11tt těhotenství. Bohužel byl celý minulý měsíc v práci plný oslav a hodně se pilo. Teď mám...

Jako každá jiná těhotná žena budete podstupovat screeningová vyšetření ke sledování zdárného vývoje plodu. Žádné speciální testy vám nemohu nabídnout.

Alkohol

| Dotaz od: Andy

Mám takový celkem pro mě důležitý dotaz. Je mi 13 let, občas s kamarádama pijeme... Většinou si dám jen 1 malý pivo, zatímco ostatní lemtají vodku. Jenže se asi 1x měsíčně...

Andy, dobrý den! Váš dotaz ne mne velmi zapůsobil. Rád bych Vám pomohl, na dálku jsou mé možnosti ale značně omezené. Bohužel Vám musím říct, že si opravdu myslím, že na pití...

Antibiotika+slunce

| Dotaz od: Hana

Minulý týden jsem brala antibiotika Klacid, a ted jsem dostala Fromilid250. V lékárně nám řekli, že je to stejne jako ten Klacid a že je jen jiný název. V nějake diskuzi jsem se...

Není mi jasné proč jste dostala stejné antibiotia po druhé za sebou, navíc dávka 250 mg pro dospělého je nízká - dospělí mají užívat 500 mg á 12 hod a ano je to to samé, co...

Antibiotika x antikoncepce

| Dotaz od: Jarmila

Chtěla bych se zeptat, zda antibiotika Curam 1g, ovlivňují účinnost antikoncepce. Měla jsem nechráněný pohlavní styk a poté jsem si shodou okolností nevzala jak předepsané...

Tato antibiotika by neměla snížit účinnost antikoncepce, nicméně otěhotnět byste mohla, a to z toho důvodu, že neužíváte antikoncepci pravidelně. Těhotenský test si udělejte po...

Ještě jednou se omlouvám že znovu otravuji, ale chtěla jsem se zeptat když beru ty antibiotika augmentin a chci k tomu užívat i probiotika Lacto seven kdy je mám užívat po...

Užívala bych probitika tak 2 - 3 hodiny po antibioticích, vždy s jídlem ne nalačno.

Antibiotika a antikoncepce

| Dotaz od: Barbora

Chtěla bych se zeptat, zda antibiotika Klacid SR snižují účinnost antikoncepce Minisiston? Předem děkuji za odpověď.

Klacid SR by neměl snižovat účinnost, pro jistotu užívejte 7 dní po dobrání ATB kondom.

Antibiotika a antikoncepce

| Dotaz od: Kristýna

Ovlivňuje užívání antibiotik u partnera účinnost hormonální antikoncepce?

Neovlivňuje.

Ještě jednou se omlouvám že znovu otravuji, ale chtěla jsem se zeptat když beru ty antibiotika augmentin a chci k tomu užívat i probiotika Lacto seven kdy je mám užívat po...

Hezký den, byl by dobrý odstup nejméně 4 hodiny (jinak antibiotika část probiotik "zničí").

Regenerace jater po alkoholu

| Dotaz od: Lukáš

Chci se zeptat jak dlouho přibližně trvá regenerace jater u mladého zdravého člověka po požití většího množství alkoholu za jeden večer(cca 7 piv, nebo 10 panáků tvrdého 40ml...

Každý člověk reaguje na příjem alkoholu individuálně, tzn. existují individuální rozdíly v regeneraci jaterní tkáně po příjmu většího množství alkoholu. Ukazatelem normální...

Chronický zánět jater, tedy chronická hepatitida, je stav trvalé změny funkce jater. V játrech probíhá mírný zánět, který se vyvíjí dlouhodobě. Jaterní tkáň je zánětem změněna a...  celý článek

Antibiotika

| Dotaz od: Ivana

Má dvouletá dcera poprvé užívala ATB-OSPEN 400.pátý den měla křeče v žaludku a pálení sliznic úst a vulvy a opakovaně zvracela.ATB dostala na streptokoka v krku.Po pěti dnech...

Nechte provést kontrolní výtěr z krku a podle výsledků buď v léčbě pokračujte nebo ne.

Antibiotika

| Dotaz od: 8lucky8

Jak antibiotikum Rovamycine ovlivní účinnost kombinované hormonální antikoncepce? Podle mé gynekoložky by neměla být účinnmost narušena. Je možné si udělat těhotenský test během...

Domnívám se, že toto antibiotikum skutečně nemá vliv na antikoncepci. Těhotenský test udělat můžete i při užívání HA.

Dochází při této kombinaci léčiv ke snížení účinnosti antikoncepce? Bude stačit další ochrana 7 dní po dobrání antibiotik? Nebo pro jistotu do konce cyklu, avšak počítá se jako...

Tyto dva léky se navzájem ve svých účincích neovlivňují, není třeba mimořádných opatření.

Antikoncepce, antibiotika

| Dotaz od: zuzana

Dnes mi byly predepsany antibioticke prasky a kapky(pamycon a cotrimoxazol al forte) s pritelem jsem mela sex, tak doufam, ze po prvnim dnu ucinky antikoncepce jeste v ohrozeni...

Mnoho studií potvrdilo, že užívání většiny typů antibiotik nesnižuje účinek užívané hormonální antikoncepce. Pokud však chcete být opatrná, užívejte kondom po dobu užívání...

Antibiotika a antikoncepce

| Dotaz od: Kateřina

Mám dotaz ohledně vlivu antibiotik a antikoncepce YAZ. Bylo mi řečeno, že v tu dobu co beru antibiotika Augmentin je snížen účinek antikoncepce - čili se musím chránit i jinak...

Podle mých znalostí Augmentin nesnižuje účinek hormonální antikoncepce. Menstruace zcela pravděpodobně přijde tak, jak ji čekáte.

Lamotrigin a alkohol

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat. V dubnu jsem měla epileptický záchvat(grand mal). Byl to můj první a (doufám)poslední. Po všech vyšetřeních (EEG, CT, MR) mi na nic nepřišli. Epilepsii...

Alkohol tlumí aktiviti enzymů v játrech, které jsou nutné pro zpracování léků. Dsledkem je prodloužený a zesílený účinek léků, který je potom nevyspytatelný, následkem může být...

Užívání léků s alkoholem

| Dotaz od: Veronika

Užívám na poškození nervu aescin-teva 3xdenně - 1 tabletu a neuromultivit 2x denně - 1 tabletu. V příbalovém letáku se nepíše nic o současném užívání s alkoholem. Chtěla bych se...

Užívání léků společně s alkoholem není vhodné, nicméně u těchto léků by větší potíže alkohol působit neměl. Ale není ani problém, léky krátkodobě vysadit. M. Hlavačková

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: