Antibiotika a alkohol


S partnerem bereme antibiotika na chlamýdie a on na ta antibiotika pije alkohol. Nesnižuje tím účinek prášků? Moc děkuji za odpověď.

Všeobecně je při užívání všech léků pití alkoholu zakázáno. Navíc pokud jde o antibiotika, ovlivnění jejich účinnosti alkoholem je zřejmé. Pokud partner na antibiotika pije...

 

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Veronika

Týden jsem brala antibiotika augmentin. Dobrala jsem je v pondělí v noci a v pátek večer máme rozlučkovou oslavu, kde bych si nějakou tu skleničku alkoholu ráda dala. Chci se...

Tato antibiotika (tj.penicilinová) se metabolizují poměrně rychle, už cca po 24 hodinách můžete alkohol.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Patrik

Paní doktorko od pondělí 8.9. beru DOXYHEXAL 200 mg 1 tabletu denně po 10 dní, dostal jsem to na zánět středního ucha, ale pan doktor říkal že je to čistý, že tam nic není, ale...

Doporučuji během užívání Doxyhexalu alkohol nepít - tvrdý alkohol spolu s tímto antibiotikem by mohl vést k závažnému poškození jater a ztrátě účinnosti antibiotika. Také nelze...


Antibiotika doxybene a alkohol

| Dotaz od: Markéta

Mám akné a beru na něj tetracyklinová Doxybene 1 měsíc. Chci se zeptat, po tuto dobu nesmím pít alkohol? Pokud příležitostně piju, antibiotika nejsou účinná? Děkuji

Nemyslím si, že by se zásadně snížila účinnost antibiotik při jednorázové konzumaci alkoholu, ale rozhodně si tak ničíte svá játra.

Dnes v 20:00 dobírám Augmentin 1g po angíně. Zítra máme rozlučku se svobodou (1x za život) a tak se chci zeptat, zda už můžu pít alkohol, popřípadě, jaká jsou rizika. Děkuji za...

Žádná zvláštní rizika z kombinace Augmentinu a alkoholu nevyplývají.

Alkohol na antibiotika

| Dotaz od: Martin

Ráno jsem si bral antibiotika ospamox (cca v 10 hodin), večer chci jít s kamarádama zapít narozeniny (jen pár piv). Nebude mi z toho zle?

Pane Martine. Váš dotaz příliš nechápu - jste-li nemocen, je už s toho důvodu nerozumné pít alkohol, bez ohledu na to, zda berete nebo neberete antibiotika. Ospamox by v...

Práve jsem zacal brat OSPEN 1000 na anginu ale v sobotu me ceka oslava na ktere nesmim chybet a urcite se chci napit.Muzu?nebo to bude mit nejake vazne nasledky?nebo mam den...

Marku, musím Vás zklamat, máte-li anginu, je nezbytně nutné, abyste antibiotika užíval přesně podle plánu a tak, jak Vám je předepsal Váš lékař. Pokud byste je předčasně vysadil...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Jiří

Ovlivňuje nějak alkohol ceftriaxon (dnes infuze 1g) a azitromycin (zítra 2 tablety, v neděli 1 tableta). Mám na mysli zda léčbu ovlivní zejména pivo. Léčím se s kapavkou a jsem...

Pokud byste si dal jedno pivo, tak to nevadí, ale větší dávka alkoholu s kombinaci s antibiotiky by mohla mít negativní vliv.

Dnes jsemdostala antibiotika ospen 1500 na anginu . Na 10 dni . Pristi patek (11.12.) mam maturitni ples, je mozne jiz den po dobrani pit alkohol? Nebo je mozne antibiotika...

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, čili je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední...

Antibiotika + alkohol

| Dotaz od: Jiří

Chci se zeptat jestli můžu pít alkohol s užívání Penbene 1500 000 Potahované tablety a jestli ne po jaké době bych se mohl napít :) děkuji za odpověď

Jiří, určitě byste alkohol spolu s užíváním antibiotik pít neměl, mohl byste si snadno způsobit poškození nejednoho tělesného orgánu. Napít byste se bez újmy mohl teoreticky...

Chtěla bych se Vás zeptat na pár věcí. Jsem teďka nemocná, mám angínu. Prášky beru do pátka a mm dotazem je, zda-li bych mohla v sobotu, 20.9. .. pít alkohol (tvrdší). Jde o...

Antibiotika v krvi přetrvávají déle, čili v sobotu je jistě ještě budete mít v těle a alkohol v této situaci není rozhodně dobrá volba. Sice to vyšlo takto nešťastně, ale...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Petr

Paní doktorko, užívám již 9. den doxybene 100mg na boreliozu. Cítím se ale zcela zdráv a občas se jdu s přáteli trochu napít. Piji ale výhradně jen pivo, žádný tvrdý alkohol...

Pokud bude Váš lékař chtít kontrolovat odpověď na ATB, rozhodně není nutné vyšetření provádět ihned po využívání léků. Laboratorní nálezy nejsou specifické z hlediska původce...

Alkohol na antibiotika

| Dotaz od: Adam

Dobrý ďen,chcem sa informovať. Neviem presne čo mi bolo ale doktorka mi predpisala: V PNC 500 každych 8 hodin jednu tabletku,nič mi nieje iba ma trošku bolelo hrdlo a kašlal som...

Ano, pít alkohol v principu můžete - léčba penicilinem nepředstavuje sama o sobě překážku požívání alkoholu. Ale je nutné vzít v úvahu i Váš celkový stav, pokud se nebudete...

Chtěl bych se zeptat, beru antibiotika v-penicilin 0,8 biotika beru je po 8 hodinách,dostal jsem je na angínu. V krku už mě nebolí páty den ale mám ešte 2 tabulky prášku. Mužu...

Vzhledem k tomu, že jak antibiotika, tak alkohol zatěžují játra, bylo by vhodné, kdybyste si i to pivo po dobu užívání antibiotik odpustil.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Dita

Mám spálovou angínu a beru Ospen 1000, chtěla bych se zeptat za jak dlouho dobu po vysazení mohu pít alkohol? Stačí 24, nebo bych měla po spálové angíně počkat déle? Děkuji za...

Ospen je penicilín, který má poměrně krátký poločas vylučování, proto se taky užívá po 6-8 hodnách, tudíž po ukončení léčby je velmi rychle z těla eliminován. Alkohol po nemoci...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Joe

Chci se zeptat když si vezmu ve čtvrtek ráno naposledy antibiotikum zinnat 500 mg na anginu mužů v patek večer už pozit alkohol ne tvrdej ale pivka a více? Děkuji :)

Alkohol byste neměl požívat ne z důvodů dokončené antibiotické léčby, ale z důvodů infektu, pro který jste léčen. Dobrání antibiotik neznamená automaticky, že jste zdráv, je...

V sobotu ve 4 ráno dobírám poslední OSPEN 1000,takže v 18h už můžu pít?už jsem sem jednou psal

Vážený pane Marku, výrobce neuvádí žádné interakce Ospenu a alkoholu. Konzumace je ve Vašich rukou. S pozdravem, MH.

Užívám na zánětlivé kožní onemocnění kombinaci dvou antibiotik Benemicin a Dalacin C,v 7:30 ráno a v 19:30 večer po dvou tobolkách.Chci se zeptat zda je možné si dát k obědu...

Milý Martine, není vhodné nikdy pivem antibiotikum zapíjet. Snižuje to účinnost antibiotika.

Alkohol a antibiotika

| Dotaz od: Zdena

Chci se zeptat, jak dlouho po dobrání antibiotik můžu pít alkohol. Dnes jsem musela nasadit antibiotika, abych se zbavila nemoci. Mám V - PENICILIN 0,8 MEGA BIOTIKA. Po 8...

Tohle je v ordinaci velice častý dotaz a nedá se na něj jednoznačně odpovědět. Všeobecně se alkohol a ATB nemají moc rádi z důvodu metabolizace obojího v játrech.Každý má...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Patrik

Chtěl bych se zeptat, jestli můžu na antibiotika Klaritromycin Mylan 500mg užívat alkohol nebo ne. Předem děkuji za odpověď.

S žádnými antibiotiky není doporučeno požívat alkohol, tedy ani s Klaritromycinem.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: lado

. chcel by som sa opýtať. Užívam od utorka. Cize 3 dni ATB Augmentin 625mg. Trhali mi zub. Poslednú tabletu som užil o 9 ráno. Večer mam s priatelmi rozlúčku. Môžem vypiť...

Nevím, zda je má odpověď ještě aktuální, ale antibiotika Augmentin mají poločas setrvání v těle 24 hodin a tedy by bylo vhodné setrvat 24 hodin po požití poslední dávky ve...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Josef

Měl jsem angínu a bral jsem nejdříve 3 dny antibiotika Azitrox 500 a poté 10 dní V-Penicilin 1,2 mega biotika. Chtěl bych se zeptat po jaké době od poslední dávky antibiotik si...

Alkohol ve větším množství nekonzumujte nikdy. Nicméně po PNC alkohol nevadí po 24 h. Po Azitroxu je doba dlouhá - 7 dní.

Antibiotika, alkohol

| Dotaz od: Marek

Potreboval by som vedieť, či môžem piť alkohol (myslím tvrdý a vo vačšom množstve) 3 dni po 17 dennej liečbe akné anitbiotikami doxybene. Ak nie, po akej dobe je to bezpečné...

Biologický poločas doxycyklinu po opakovaném podání je cca 23 hodin, takže po 72 hodinách po ukončení užívání by obecně konzumace alkoholu neměla vadit, pokud máte v pořádku...

Antibiotika - alkohol

| Dotaz od: Jana

Chci se zeptat, ode dneška 14.10. jsem začala brát antibiotika Nitrofurantoin ratipharm, tento víkend bych chtěla jít na rozlučku, kde se bude popíjet a chtěla bych se zeptat...

Jano, u užívání antibiotik není obecně vhodné konzumovat alkohol. Hezký den.

Mám angínu ale už se cítím skoro zdráv, v neděli jsem začal brát antibiotika. Rád bych se šel v sobotu večer bavit a trochu se i napít, myslíte že by to bylo možné potom co si...

Antibitotická léčba by se s alkoholem kombinovat neměla. Je důležité dodržet dávkovací schema, tedy počet dnů jak dlouho antibiotika máte užívat, léčbu bych nezkracovala.

Alkohol na antibiotika

| Dotaz od: casey

Beru Duomox 750 a v sobotu jdu na větší akci kde se bude pít.Vím že to není dobré ale co se mi muže stát kdyz si toho dám víc ? a dá se to z krve poznat kdyz je to v sobotu a v...

Alkohol na antibiotika penicilínové řady příliš nevadí, přesto doporučuji jeho konzumaci s mírou. Doporučuji Duomox doužívat přesně dle rady Vašeho lékaře, bez ohledu na...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Michal

Měl bych malý dotaz. Dnes jsem byl na nosním kvůli rýmě, no a odešel jsem s Antibiotiky Amoksiklav 1g. Budu je brát jeden týden. Problém je v tom, že 5 dní po dobrání mám...

K prvnímu dotazu- můžete! 5 dnů po dobrání ATB už budou z těla vyloučeny a nic se nestane. K druhému bodu- nejedná se ani tak o braní ATB, ale o to, že když se nasadí ,je to pro...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Adam

Mám dotaz beru V-PENICILIN 1,2 MEGA BIOTIKA 30 tablet 784 mg. Poslední prášek beru v 10 večer 31.12 můžu pít alkohol ? nebo za jakou dobu nebo můžu prášek vynechat a vzít si ho...

Obecně se nemá pít alkohol při užívání antibiotik (zatěžujete játra). Antibiotika nelze vynechávat, musí se užívat pravidelně ve stanovenou hodinu (aby neklesala jejich...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: miroslav

Prosím mám dotaz dostal jsem tyto léky COTRIMOXAZOL AL FORTE 10X960MG Tablety. k vůli nálezu v moči a jelikož jsem pivař chci se zeptat zda mohu pít pivo na tyto léky děkuji s...

Alkohol se při užívání antibiotik nedoporučuje. Vyčkejte s ním po dobrání, nebude to jistě trvat tak dlouho. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat jestli můžu s antibiotikami pít alkohol. Od 28.6 jsem měla Ospen 1000 a pak jsem dostala Ospen 500 a ten mám i nyní. Děkuji za odpověď a přeji hezký den :-)

Na antibiotika byste alkohol pít neměla.

Alkohol na antibiotika, ciplox

| Dotaz od: Lucky

Beru antibiotika Ciplox 500, již týden, chtěla bych se zeptat jestli požití alkoholu na tato antibiotika, může zásadně ovlivnit jejich účinnost a nebo dokonce ohrozit mé zdraví...

Závažné komplikace není nutné očekávat, samotná kombinace Ciploxu a alkoholu příliš riziková není. Na druhou stranu v době nemoci je lepší alkohol nepít anebo jen minimálně.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Simona

Slyšela jsem několik odlišných názorů na problematiku požívání alkoholu při užívání antibiotik. Chtěla bych se teda zeptat, co vlastně hrozí, když budu pít alkohol při užívání...

Obecně nelze požívání alkoholu při léčbě antibiotiky doporučit. Hlavní důvody jsou dva: jednak alkohol neprospívá rekonvalescenci (zotavení z nemoci), jednak většina řada působí...

Alkohol na antibiotika

| Dotaz od: casey

Potřebovala bych poradit , beru antibiotika Duomox 750 na nosní dutiny aby se mi rozpustily hleny a podobné věci které dutiny zanicují.Antibiotika beru od pondělí 4.6. a v...

Když se nic nepřihodí, váš lékař konzumaci alkoholu nepozná. Nedá se ale vyloučit riziko velmi závažné akutní zdravotní komplikace podobné závažnému alergickému stavu...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: NAT

Potřebuji se poradit. (potřebuji vynechat ATB)Mám antibiotika Doxybene. Dávkování mám určené 1xpo 12 hod. Nyní ve čtvrtek večer jsem vzala, zítra si vezmu též ráno a večer. Ale...

Tento postup bych rozhodně nedoporučil, hladina antibiotik musí být udržována na stále hladině, alkoholovou akci oželte. Příjemný den

Týden musím užívat klabax 2krát za den a když si dam poslední tabletku v pondělí večer o 8 mohu v úterý večer začít pít tvrdé ve větším množství? Nebo po jakém čase bych mohla?

Není rozumné pít alkohol ve větším množství ani během antibiotické léčby, ani během rekonvalescence (zotavení po nemoci). Jde o zbytečnou zátěž pro játra, pití tvrdého alkoholu...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Karolina

Beru Amoxiklav 1g antibiotika již týden mám zasebou a týden před sebou ! chci se zeptat když antibiotika doberu po jaké době mohu konzumovat alkohol po 24 hodinách nebo ještě...

Ano, po 24h

Užívam antibiotiká Klacid SR 500mg uz viac ako dva týždne. O dva dni mam ist na stuzkovu kde by som chcela trosku viac vypiť atak sa chcem opytat ci je možné aby som v priebehu...

Záleží i na důvodu, proč Klacid užíváte. Obvykle se užívá k léčení infekcí dýchacích cest (zánět průdušek atd.), ale i při infekcích chlamydiemi a podobně. Klacid se...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Jana

Beru antibiotika Doxybene (100 mg), mohu se optat, zda je mohu míchat s alkoholem případně co by to mohlo způsobit? Čeká mě svatba a nerada bych ji celou trávila na vodě. Předem...

Doporučuji omezit alkohol na minimum, například na přípitek. Kombinace alkoholu a Doxybene zatěžuje významně játra a zpomaluje rekonvalescenci /zotavení se z nemoci...

Chtěl bych se zeptat na antibiotika azitromicyn sandoz z 500 mg ve 3 tabletach. Dobral jsem je včera 2.5. V první řadě mám hrozné obavy, že jsem si zbytečně zatížil imunitu...

Azitromycin se užívá např. k léčení infekcí dýchacích cest, některých pohlavně přenosných chorob (nákaza chlamydiemi), kožních infekcí, infekcí v oblasti hlavy a krku. Záleží na...

Alkohol s antibiotiky

| Dotaz od: Radoslav

Chtel bych se zeptat jiz 3 dny beru ospen 1500 na hnisavou anginu. A za 5 dni me ceka oslava chtel bych zeptat jestli tady nejaka moznost abych mohl konzumovat alkohol aspon v...

Radoslave, alkohol by se s antibiotiky neměl vůbec konzumovat, bohužel. Hezký den a brzké uzdravení.

Alkohol a antibiotika

| Dotaz od: Daniel

Chci se zepta,beru antibiotika(Ospen)Od pondělka a v sobotu tatka slaví 40.Můžu na to pít?Co to semnou udělá?Děkuji nashle

Při léčbě antibiotiky se konzumaci alkoholu vyhněte, šetříte vaše játra do budoucnosti, budete je ještě potřebovat. hezký den.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Martina

Chtela jsem se zeptat jak je to opravdu s uzivanim alkoholu behem brani antibiotik. Tyden beru antibitoika Tolexine Ge 100 (doxyciklin mnohohydrat) na akne, mam je predepsane na...

Alkohol je při léčbě ATB zakázaný a je potřeba toto respektovat. S pozdravem

Začal som užívať antibiotiká Ospamox 1000 mg po 2 týždňoch kašlania, začal som vo štvrtok 2 tablety denne každých 12 hod(teploty nemávam)..už sa cítim lepšie kašlem menej a...

Obvyklá doba užívání těchto antibiotik je 7 - 10 dní. Při jejich předčasném vysazení hrozí, že si bakterie vytvoří odolnost na tento lék a příště již nebudou dobře účinkovat...

Alkohol a antibiotika

| Dotaz od: Tereza

Minulý týden ve středu mi byly vytrhnuty dvě osmičky. Dostala jsem antibiotika duomox, které jsem dobrala dnes v úterý ráno (1 tableta po 8 hodinách). V dolní čelisti se mi však...

Hezký den Terezo, bohužel antibiotika Duomox a Dalacin jsou naprosto odlišná, na odlišné spektrum bakterií, jinak fungující. Čili kdybyste nyní vysadila Dalacin dříve, riskujete...

Ďakujem pekne za odpoveď , problém je ze tie antibiotiká (ospamox) som začal užívať sám po 2 týždňoch kaslania a lekár o tom nevie .. Je to riziko také závažné piť keď som začal...

Největší riziko, budete-li konzumovat alkohol po antibiotikách, je v poškození jater. Ospamox však má poměrně krátký poločas a v tomto případě není riziko po dvoudenní pauze...

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Lucie

Včera jsem začala užívat antibiotika Fromilid uno 500mg, užívám dvě tablety najednou každých 24 hodin po dobu 10 dní. Problém je v tom, že v pátek odjíždím na dovolenou k moři...

Konzumace alkoholu při antibiotické léčbě se velmi důrazně nedoporučuje.

Antibiotika, sport, alkohol

| Dotaz od: Tonda

Beru antibiotika Zinnat 500 na zánět dutin. Beru je 10 dni a doberu je v pátek. V sobotu večer bych se chtěl jít pobavit s přáteli na ples. Mohu tam pít alkohol ? A také bych...

Pokud se cítíte dobře,alkohol můžete.Příští týden bych doporučila lehký běh,posilování a fotbal raději ještě vynechejte. Mějte se hezky.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Pavel

Beru DEOXYMYKOIN tablety,1 krát za 24 hod.na drobné vyrážky na kůži. V pátek mám jít na oslavu a chtěl bych vědět, jak by to bylo ve spojení s alkoholem,v menším množství.

Pavle, Deoxymykoin jsou antibiotika, sám i bez alkoholu může způsobit zvýšení jaterních testů, takže alkoholem se riziko zvyšuje. Jaká je bezpečná dávka vám asi nikdo neřekne...

Antibiotika + alkohol

| Dotaz od: Sumamed

Chcela by som sa spytať či sa mi niečo stane ak k sumamedu ktory uživam každych 24 hodin budem miešať alkohol či ho mam na deň vysadiť alebo piť aj do neho vopred vďaka za odpoveď

Doporučuji alkohol během užívání Sumamedu omezit na minimum, např. 1 pivo, více ne. Protože Sumamed zůstává v těle účinkovat dlouho, doporučuji ještě 14 dní relativní abstinenci.

Alkohol a antibiotika

| Dotaz od: Klára

Chci se zeptat za jak dlouhou dobu se může pít na antibiotika. Děkuji

Během užívání se alkohol na antibiotika nedoporučuje, může se začít následující den po vysazení.

Antibiotika a alkohol

| Dotaz od: Pavel

Chci se zeptat ve stredu mi vytrhli 8-7-6 zuby v pravo dole zasili mi to a dali mi antibiotika mam odebrane 4 tablety po 12 hodinach tak se chci zeptat zda se daji antibiotika...

Antibiotika se v žádném případě nedají vysazovat na 1 den. Je důležité je brát stále, protože když vynecháte 1 prášek, klesne koncentrace antibiotika v krvi pod minimální...

Augmentin a alkohol

| Dotaz od: Nicol

Od pondělí beru na angínu antibiotika Augmentin 1 g, budu dobírat v neděli. V pátek mám rozlučku se svobodou a chtěla bych se zeptat jak je to s Augmentinem a alkoholem? Snažila...

Jedna sklenička šampaňského na toto antibiotikum nevadí, jste-li jinak zdráva. Doporučuji však toto množství alkoholu nepřekračovat.

Zápal plic-antibiotika

| Dotaz od: Pavel



Alkohol po atb cefzil 500 mg

| Dotaz od: Verča

Chtěla bych se Vás zeptat, za jak dlouhou dobu je možné pít alkohol po užívání antibiotik Cefzil 500 Mg, popřípadě zda je velký problém požít nějaký alkohol zhruba po 12...

Přípitek by neměl být problém. Pokud plánujete opít se více, problém by to být mohl, ne však přímo kvůli antibiotikům, ale spíše kvůli čerstvě proběhlému onemocnění a s tím...

Paní doktorko, beru antibiotika Xorimax 250 mg 2 tablety denně po 12 hodinách a budu je brát 10 dní, tedy 20 tablet. Chci se zeptat 1.: můžou antibiotika ovlivnit příchod...

Xorimax by neměl menstruační cyklus nijak ovlivňovat. Protože se po Xorimaxu poměrně často dostavuje postantibiotický průjem, doporučuji současně užívat např. laktobacily, Hylak...

Angína a antibiotika

| Dotaz od: Jakub

Mám prý zánět nosohltanu od steptokoka a beru již dva dny antibiotika, která má ještě na dalších 8 dní (penicilin 3x denně). Zajímalo by mě, jestli když mi bude dobře, tak...

Jakube, při infekci všeobecně by měl být pacient v klidu a nesportovat z důvodu správné funkce imunitního systému. S antibiotiky byste alkohol užívat neměl vůbec, 2 týdny bez...

Chlamydie a alkohol

| Dotaz od: Jitkus

Já a přítel berem anitibiotika na chlamydie chci se zeptat jake tam je riziko toho ze kdyz se napijem alkoholu muze se nám neco stát nebo to nebude tak učíné to léčení??já je...

Alkohol v malé míře můžete, ale antibiotika sama o sobě zatěžují játra, takže to nepřehánějte. Sex s ochranou by teoreticky možný byl.

Pendepon a cigarety a alkohol

| Dotaz od: Karin

Kvůli opakovaným angínám (od začátku září jsem měla 5x angínu a 5x antibiotika) mi začali píchat injekce pendepon, 3x po 3 týdnech. Chtěla jsem se zeptat jestli se během léčby...

Milá Karin! Pokud užíváte antibiotika, není nejlépe zatěžovat vaše játra ještě alkoholem. Samozřejmě pokud slavíte narozeniny, jednu skleničku vína na přípitek si jistě dát...

Antibiotika

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla jsem se zeptat. Beru antibiotika Amoksiklav 625. Doberu je v úterý 3.4. 2012. V pátek 6.4. 2012 chceme jít s kamarády oslavit narozeniny. Můžou mě antibiotika stále...

Již můžete popíjet, samozřejmě s mírou.

Duomox 1000 a alkohol

| Dotaz od: Dušan

Před několika týdny mi zjistili z krve hraniční borelii. Nejprve jsem dostal na 14 dní antibiotika Duomox 500 3x denně a potom Duomox 1000 2x denně. Celková doba braní...

Už si můžete na narozeninách připít.

Antibiotika klacid

| Dotaz od: Lucka

Za jak dlouho ze mě vyprchají antibiotika Klacid 500mg(1 tableta za 24h)a antibiotický sprej Bioparox? Respektive, kdy po skončení léčby si mohu dát drink? Děkuji

Vážená slečno Lucko, výrobci neuvádějí konzumaci alkoholu mezi kontraindikacemi uvedených léčivých přípravků. Záleží tedy pouze na Vaší vůli vyčkat s požíváním alkoholu cca 3...

Zinnat a antibiotika

| Dotaz od: Michaela

V pátek ve 21:00 bych měla dobrat antibiotika na angínu a zánět močových cest Zinnat 250. Chtěla bych se zeptat, po jaké době se Zinnat vyplaví z těla, aby byla konzumace...

24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet (s mírou) můžete.

Chtěl bych se zeptat, za jak dlouhou dobu mohu pít alkohol po dobrání 4x Doxyhexal 100mg, který jsem užíval po 12 hodinách v délce 20 dnů. Děkuji

Alkohol po dobrání antibiotik je vhodné vynechat na 1-2 týdny.

Duomox 1000

| Dotaz od: Honza

Chtěl bych se zeptat jestli když beru antibiotika Duomox 1000, tak jestlil 2 dny před dobráním (když už budu zdravý) budu moct pít alkohol? Jdu na oslavu. Děkuji za odpověď.

I když už Vám bude nejspíš dobře, pořád ve Vás bude kolovat antibiotikum. Proto se v pití raději mírněte, viz příbalová informace k přípravku.

Zánět močového měchýře

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat zda mohu pít alkohol když beru Nitrofurantoin-ratiopharm 100mg. Předem děkuji za odpověď. LN.

Lucie. Obecně se nedoporučuje pít alkohol při součastném užívání antibiotik.

Amoksiklav 1g

| Dotaz od: Adam

Rád bych se zeptal na ATB Amoksiklav vs. alkohol.Vím, že rada je jasná vyhnout se alkoholu úplně, ale přeci, je lepší vynechat ten den uplně a pak navázat dále, nebo pokračovat...

Adame! Odpověď vás pravděpodobně zastihne už po oslavě, tak alespoň pro příště: máte pravdu, při léčbě antibiotiky je vhodné se alkoholu vyhýbat. Pokud se přece jen rozhodnete...

Augmentin a pivo

| Dotaz od: Tomáš

Dobré odpoledne, Od soboty beru na zánět v zubech lék Augmentin (2x denně, co 12 hodin). Dnes odpoledne mám dobrat poslední tabletu, zajímalo by měl, jestli si pak můžu...

Jste-li jinak zdráv, žádné závažné následky by pití piva na Augmentin nemělo mít, přesto doporučuji omezit konzumaci alkoholu na minimum kvůli možné vyšší zátěži jater. Zůstaňte...

Klacid versus duac gel

| Dotaz od: Tomáš

Užívám dvakrát denně antibiotikum Klacid 500 kvůli zánětlivému karbunklu který se mi udělal nad pravým obočím a se kterým sem byl hospitalizovaný i v nemocnici. Nyní antibiotika...

Duac gel používat klidně můžete, na sluníčko můžete podle mého názoru hned. Alkohol cca po týdnu od skončení léčby antibiotiky.

Dva dny jsem brala tato antibiotika, vždyy ráno a večer. Včera jsme si šli na večeři do restaurace a já si dala víno (2dcl), jelikož sem si neuvědomila, že vlastně antibiotika...

S největší pravděpodobností se nic nestalo, doporučuji však po dobu léčení a rekonvalescence alkohol omezit na naprosté minimum.

Léky

| Dotaz od: juraj

Chtěl by sem se zeptat na lékové interakce. Léčím se na chalmýdiovou infekci, lékařka mi předepsala už po druhé antibiotika, protože prvé mi nezabrali. Nyní užívám Klacid...

Klacid můžete užívat spolu s Egilokem, o žádných závažných interakcích těhto dvou léků nevím. V příbalovoých letácích jsou popsané všechny možné nežádoucí účinky léků - i ty...

Antibiotika

| Dotaz od: Jirka

21.12.2015 jsem dostal antibiotika.Dneska jsem dobral 3 tabletku taky posledni která v balíčku byla. Azithromycin Actavis 500mg por.tbl.flm.3x500mg II. Chtěl jsem se zeptat zda...

Tak již zřejmě máte po všech výstupech ... Pokud jste neměl teplotu a cítíte se dobře, tak můžete. Záleží na celkovém stavu, LRJ

Antibiotika+nealko pivo

| Dotaz od: Martin

Rád bych se zeptal jak je to s antibiotiky a nealko pivem??nikdy by mě nenapadlo pít alko na jakýkoliv prášky jelikož si svého zdraví vážím.Je známo že na nekterý antibiotika...

Nealko pivo na Duomox můžete v jakémkoli množství. V případě Duomoxu - neberete-li současně jiné léky- můžete i alkoholické pivo.

Fromilid uno 500 a alkohol

| Dotaz od: Karel

V uterý 16.12 doberu dopoledne antibiotika FROMILID UNO 500. Večer v 7 hodin máme se třídou maturitní věčeři a později okolo 10 hodiny bych si chtěl dát 2-3 pivka. Mohu vůbec...

Doporučuji při maturitní večeři max. 2 malá piva a při maturitním plese alkohol rovněž s mírou. Nejde jen o vliv antibiotik a alkoholu na játra, ale i o to, že po prodělané...

Většina z nás to zná: blíží se Silvestr a s ním i oslavy dlouho do noci. A také alkoholové radovánky. Následující ráno ale bývá úděsné. Vězte, že to jde i jinak. A ráno máte jen...

 celý článek

Klacis sr a alkohol

| Dotaz od: Pavlína

Užívám atb Klacid SR. Dnes jsem dobrala poslední. Jak dlouho zůstávají atb v těle a kdy můžu začít požívat alkohol? Děkuji.

Vážená slečno Pavlíno, většina antibiotik (včetně klarithromycinu) je cca za 3 dny po ukončení léčby již nezjistitelná v tělesných tkáních. Podle zákona můžete alkohol začít...

Chtěl bych se zeptat. Dnes jsem byl u lékaře a předepsal mi léky clarithromycin teva 500g. Za 4 dny mam maturitní ples. Mužů nebo nemůžu pit alkohol. Děkuji za odpověď.

Doporučuji omezit se maximálně např. na dvě malá piva nebo sklenici vína, a to jen v případě, že máte játra v pořádku. Alkohol může ovlivnit metabolismus tohoto antibiotika v...

Dobrání antibiotik duomox

| Dotaz od: Kateřina

O prázdninách jsem brala antibiotika duomox nejdříve 750 a asi po 14dnech 1000 kvůly borelioze. od té doby mám problémy s žaludkem. je mi stále špatně a křeče v břiše. po...

Nakupte nějaká probiotika (volně prodejné v lékráně), zkuste acidofilní mléko a obecně zdravou nekořeněnou stravu a vynechte alkohol. Pokud se obtíže do 14 dnů nespraví, tak by...

Chtěl bych se zeptat. Dnes jsem byl u lékaře a předepsal mi léky clarithromycin teva 500g. Za 4 dny mam maturitní ples. Mužů nebo nemůžu pit alkohol. Děkuji za odpověď.

Doporučuji omezit se na max. dvě malá piva nebo sklenici vína, konzumace alkoholu během užívání těchto antibiotik značně zatěžuje játra a může mít vliv na efekt léčby.

Retarpen a alkohol

| Dotaz od: Magda

Chtěla bych se zeptat, zda mohu po aplikaci Retarpenu pít alkohol a případně v jakém množství. Dnes jsem dostala první injekci a za 3 týdny dostanu druhou. Také bych se chtěla...

Pokud dostáváte Pendepon - silné, dlouhodoběji působící antibiotikum, vyloučila bych alkohol už kvůli příčině podávání tohoto antibiotika - přetrvávající zánět, angina s...

Jsem léčen na Helicobacter pylori trojkombinací Duomox 1000,Fromilid 500 a Helicid.Chci se zeptat,zda mohu po dobrání antibiotik pít alkohol a zda to nějak neovlivní vyléčení HP...

- není snadné Vám odpovědět., léčen jste byl v souvislosti se zánětlivým postižením žaludeční sliznice. Jen Váš ošetřující lékař- praktik nebo gastroenterolog-zná Váš celkový...

Užívám antibiotikum roxithromycin-ratiopharm po 12h. Chtěla jsem se zeptat jestli se během užívání mám vyhnout konzumaci alkoholu a jaká z toho vyplívají rizika. A případně za...

Rocithromycin je starsi makrolidove antibiotikum, ktere se z vetsi casti metabolizuje v jatrech, v mensi cast ledvinami. Obecne neni dobra kozumace alkoholu s antibiotiky, ale...

Nevolnost-alkohol-jídlo

| Dotaz od: Jan

Je mi 18 let, aktivně sportuji a poslední dobou (asi poslední 4 měsíce) mě trápí nevolnost až zvracení po požití malé dávky alkoholu stačí 1 pivo nebo panák vodky, rumu a hned...

Může se jednat o zánět žaludeční sliznice, případně žaludeční vředy. Z vyšetření rozhodně minimálně biochemické odběry, zkusmo nasadit antibiotika na helikobaktera pylori + léky...

Rád by som vás požiadal o radu. 5.4. som doužíval antibiotiká Azithromycin Sandoz 500mg a lekár mi povedal, že účinkujú ešte 10 dní po dobratí. Malo by nejaký negatívny vplyv a...

7 dní po dobrání poslední tablety by již neměla být konzumace alkoholu azithromycinem ovlivněna. Nicméně doporučuji spíše střídmé popíjení, přeci jen nejspíše doléčujete...

Antibitoika a alkohol

| Dotaz od: Pavla

Beru antibiotika Azitrox 500. Ve středu je mám dobrat, ale prý mají účinek 5 dní po dobu těch 5 dní, co účinkují nesmím pít alkohol?

Vzhledem k riziko poškození jater doporučuji alkohol zcela během podávání léku eliminovat.

Macmiror + alkohol

| Dotaz od: Jitka

Mám lehký zánět a užívám macmiror 500. Vím, že jsou to antibiotika, ale jak moc ovlivňuje jejich účinek pití alkoholu? - tím že jsou podávány vaginálně! Lze si dát alkohol v...

2 dcl vína určitě můžete, navíc vaginální podání je v tomto ohledu šetrnější než polykání tablet.

Antibiotika augmentin 1g

| Dotaz od: zdena

Neni mi jasny zpusob pouzuti antibiotik Augmetin 1g. V lekarne napsali pul hodiny pred jidlem, v pribalovem letacku pisi uzit na zacatku jidla.Jak tedy uzit tento lek aby...

Zdeno. Užití antibiotik před jídlem je vhodné proto, aby nepodráždila trávicí trubici. Těsně před jídlem je nejvhodnější doba, jak je to psáno v příbalovém letáku. Kromě...

Antibiotika a sportování

| Dotaz od: Pavel

Včera jsem u doktora dostal antibiotika Doxybene 200mg - mám totiž už delší dobu flek po klíštěti. Vypadá to jako borelioza a protože jsem ji před 2 lety měl, tak to lékařka...

Pokud nemáte fyzické problémy, ůnavu nebo bolesti a pouze přeléčujete skvrnu po klíštěti, s kamarády jedte, ale rozumně, šetřete se!!! Kombinace auta a kola je docela super...

Alkohol

| Dotaz od: michaela

Užívám antibiotika ciplox 250 a nevím, jak se to mohlo stát, ale zapomněla jsem se a užila malé množství 4,5% ovocného piva... zhruba půl sklenky. Jak hodně alkohol při užívání...

Vážená slečno Michaelo, uvedené množství piva velice pravděpodobně neovlivní Vaši antibiotickou léčbu, ani nepoškodí Vaše játra. Přesto Vám doporučuji po dobu užívání Ciploxu...

Chtěla bych se zeptat od lékařky mám napsané antibiotika nitrofurantoin na 3 měsíce jednou denně kvůli opakovaným zánětům močového měchýře a bojím se že to bude mít vliv na...

Alkohol se obecně k žádným lékům nedoporučuje, vliv na antikoncepci je menší než se traduje,pokud chcete mít absolutní jistotu po dobu užívání použijte ještě kondom. Příjemný den

Na kožní boreliózu /čtyři týdny flek na lýtku/ jsem dostala lék Zinnat 500mg po 12 hod. 6 balení. V balení je 10 tobolek. Do týdne flek zmizel, ale léky jsem vybrala. Po...

Záleží na Vaší tělesné hmotnosti, ale dávka Zinnatu 2x500 mg denně je zcela obvyklá. Naopak dávka 2x250 mg denně postačuje jen u dětí a jedinců s podprůměrnou hmotností...

Antibiotika a pivo

| Dotaz od: Jiri

Mam dotaz, dnes jsem byl na chirurgickem odstraneni zubu a Dostal jsem Antibiotika Dalacin C. Muzu si dat pivko....Dekuji....

Jedno malé pivo by nemělo vadit, jinak ale doporučuji počkat až 2-3 dny po doužívání antibiotik. Kombinace Dalacinu a alkoholu zvyšuje zátěž jater. Pití alkoholu obecně není...

Lékařem mi byl předepsán lék Fortecortin s tím, že pokud u mě nastanou problémy s dýchaním a inhalátor (ecosal) zabírat nebude, tak si mám vzít jednorázovou dávku 5ti prášků...

Pane Pepo. Omlouvám se za pozdní odpověď, nevím zda je to ještě aktuální... Lék Fortecortin po jednorázovém užití neovlivňuje významně Vaší způsobilost vyrovnat se s rozumnou...

Penicilin a alkohol

| Dotaz od: Josef

Měl jsem angínu a bral jsem nejdříve 3 dny antibiotika Azitrox 500 a poté 10 dní V-Penicilin 1,2 mega biotika. Chtěl bych se zeptat zda po 3 dnech od poslední tabletky již mohu...

Doporučuji alkohol maximálně omezit, resp. užívat v umírněném množství, protože efekt Azitroxu přetrvává asi měsíc. Po tuto dobu jsou játra zaměstnána zpracováváním Azitroxu a...

Dithiaden a alkohol

| Dotaz od: Michal

Dostal jsem na alergii(z antibiotik) lék dithiaden(od zentivy). Beru jednu tabletu ráno a jednu večer. V příbalové informaci se píše, že během užívání se nesmí konzumovat...

Problém je jinde - jestli už odezněly projevy alergie,či nikoliv. Pokud odezněly,vysaďte Dithiaden a vyrazte na večírek. Pokud se jen zmírnily,vysaďte Dithiaden a vyrazte na...

Jsem poměrně často nemocný - několikrát ročně a i po zaléčení antibiotiky přetrvává pokašlávání. Vše začalo před dvěmi lety, kdy jsem měl sled nemocí: zánět průdušek...

Jednak by bylo vhodné udělat test na ASLO ( prokáže eventuálně možné následky po streptokokových infekcích a jestli je nutno je řešit dlouhodobým podáváním antibiotik ) a pak i...

Antibiotika

| Dotaz od: koky45

Chtěl bych se zeptat beru antibiotika Zinnat 500mg a v sobotu jedu na koncert v pátek doberu poslední tabletu můžu pít alkohol ne tvrdý jen třeba 3 piva.Děkuji za odpověď

Doporučuji alkohol omezit, max. 1 pivo. Kombinace alkoholu s cefalosporinovými antibiotiky sice není příliš nebezpečná, přesto k zátěži jater dochází, navíc alkohol po...

Antibiotika na revma ??

| Dotaz od: Jiří

Chtěl bych se zeptat na možnou příčinu bolesti, píchání uprostřed dlaní a chodidel. Bolí mě klouby záprstních kůstek i šlachy v dlaních. Zejména při doteku s tvrdým předmětem...

Obávám se vám nejvíce ublížilo to "léčení" Klacidem... :-(( opravdu bych velmi důrazně všem doporučoval takou léčbu velmi zvážit a nebrat takovou dávku v případě že není zcela...

Azitromycin a alkohol

| Dotaz od: Michal

Beru Azitromycin 500 mg. Mám dvě balení, druhé balení budu užívat pondělí až středa. Ve středu poslední tabletu. Mohu v sobotu alkohol? Děkuji

Doporučila by jsem abstinenci cca. týden po doužívání antibiotik, mohlo by Vám po alkoholu být špatně. Malé množství asi nebude na škodu. S pozdravem, Dr. Horáková

Můj dotaz je trochu delší, prodělala jsem punkci lévé dutiny u lícní kosti a lékařka mi na to předepsala na 10 dní antibiotika Rovamycine. Jinak jsem se cítila dobře žádné...

Kopřivka může s antibiotiky souviset (po podávání antibiotik je alergická reakce celkem častá kolem 7.-9. dne), pokud ještě antibiotika užíváte, ukažte se lékiařce - nejspíše...

Antibiotika a pivo

| Dotaz od: Jiri

Mam dotaz, dnes jsem byl na chirurgickem odstraneni zubu a Dostal jsem Antibiotika Dalacin C. Muzu si dat pivko....Dekuji....

Jedno malé pivo by nemělo vadit, jinak ale doporučuji počkat až 2-3 dny po doužívání antibiotik. Kombinace Dalacinu a alkoholu zvyšuje zátěž jater. Pití alkoholu obecně není...

Růžovka. Slovo, které může připomínat houbu nebo třeba český televizní seriál z lékařského prostředí. Ve skutečnosti se jedná o poměrně časté onemocnění kůže, které postihuje...

 celý článek

Antibiotika

| Dotaz od: Lukáš

Dnes jsem dostal Biseptol 480. Můj dotaz zní: Paní doktorka mi dala dávkování 1 tabletu, co dvanáct hodin. Podle rad lékárnice jsem se rozhodl praktikovat 2 tablety ráno a 1...

Nepíšete o jakou diagnosu se jedná. Pokud je to z nějaké ORL indikace je Biseptol lék zcela nevhodný, není to antibiotikum a i dávkování l tbl denně je špatné. Více vám...

Alkohol po ofloxinu

| Dotaz od: Marcela

Mám zánět močových cest - dostala jsem antibiotika ofloxin. Po dvou dnech braní jsem prakticky bez problému a cítím se naprosto zdráva. Tak se chci zeptat, kdy po skončení léčby...

Milá Marcelo, pokud si dáte v sobotu 2-3 piva, nic by se nemělo stát. Tou dobou bude ve Vašem těle pravděpodobně jen zanedbatelné množství účinné látky. Stejně tak je to se...

Macmiror + alkohol

| Dotaz od: Jitka

Mám lehký zánět a užívám macmiror 500. Vím, že jsou to antibiotika, ale jak moc ovlivňuje jejich účinek pití alkoholu? - tím že jsou podávány vaginálně! Lze si dát alkohol v...

2 dcl vína určitě můžete, navíc vaginální podání je v tomto ohledu šetrnější než polykání tablet.

Dithiaden a alkohol

| Dotaz od: Michal

Dostal jsem na alergii(z antibiotik) lék dithiaden(od zentivy). Beru jednu tabletu ráno a jednu večer. V příbalové informaci se píše, že během užívání se nesmí konzumovat...

Problém je jinde - jestli už odezněly projevy alergie,či nikoliv. Pokud odezněly,vysaďte Dithiaden a vyrazte na večírek. Pokud se jen zmírnily,vysaďte Dithiaden a vyrazte na...

Alkohol a atb

| Dotaz od: Veronika

Dneska mi byly předepsány antibiotika Azibiont NEO, kvůli problému s akné. První balení mám sníst během tří dnů, další tři balení mám brát v průběhu devíti týdnů, tedy jednu...

Po dobu užívání ATB byste neměla užívat alkohol. Účinnou látkou Azibiotu neo je azitromycin, který působí dlouhodobě. S pozdravem Jana Harnová

Klacid a alkohol

| Dotaz od: Michal

Beru antibiotika Klacid 500. Jaký na ně má tvrdý alkohol vliv(jestli mi bude zle a podobně, jestli se sníží účinek antibiotik, atd...). Děkuji za odpověď.

Ano, alkohol opravdu může ovlivnit účinnost Klacidu- doporučuji tedy po dobu užívání určitě nepít. S pozdravem, MUDr. KLímová

Penicilin a alkohol

| Dotaz od: Josef

Měl jsem angínu a bral jsem nejdříve 3 dny antibiotika Azitrox 500 a poté 10 dní V-Penicilin 1,2 mega biotika. Chtěl bych se zeptat zda po 3 dnech od poslední tabletky již mohu...

Doporučuji alkohol maximálně omezit, resp. užívat v umírněném množství, protože efekt Azitroxu přetrvává asi měsíc. Po tuto dobu jsou játra zaměstnána zpracováváním Azitroxu a...

Atb terapie a alkohol

| Dotaz od: Václav

Dnes mi byla předepsána antibiotika Fromilid 500mg. Chtěl bych se zeptat, jak moc léčbu ovlivňující je požití trocha alkoholu (2-3 piva). Popřípadě jaké účinky se mohou dostavit...

Václave, obecné doporučení zní ATB terapii nekombinovat s alkoholem. Kombinace ATB a alkoholu může vést k řadě potíží, nebo se nemusí nijak projevit, je to zcela individuální. K...

Antibiotika

| Dotaz od: koky45

Chtěl bych se zeptat beru antibiotika Zinnat 500mg a v sobotu jedu na koncert v pátek doberu poslední tabletu můžu pít alkohol ne tvrdý jen třeba 3 piva.Děkuji za odpověď

Doporučuji alkohol omezit, max. 1 pivo. Kombinace alkoholu s cefalosporinovými antibiotiky sice není příliš nebezpečná, přesto k zátěži jater dochází, navíc alkohol po...

Chtěla bych se zeptat od lékařky mám napsané antibiotika nitrofurantoin na 3 měsíce jednou denně kvůli opakovaným zánětům močového měchýře a bojím se že to bude mít vliv na...

Alkohol se obecně k žádným lékům nedoporučuje, vliv na antikoncepci je menší než se traduje,pokud chcete mít absolutní jistotu po dobu užívání použijte ještě kondom. Příjemný den

Odplaveni antibiotik z tela

| Dotaz od: Richard

1)Potreboval bych vedet za jak dlouho se uplne dostanou antibiotika z meho tela , abych mohl pit alkohol(tata ma 50), nemelo to zadne vedlejsi ucinky. (atb - v- penicilin 750mg...

Přípitek si dát můžete, aniž by Vás to nějak poškodilo, tedy pokud nemáte sníženou funkci jater. Pokud byste chtěl pít více, tak penicilin se odplaví cca za 12 hodin, bezpečné...

Azitrox 500

| Dotaz od: Josef

Měl jsem angínu a bral jsem nejdříve 3 dny antibiotika Azitrox 500 a poté 10 dní V-Penicilin 1,2 mega biotika. Chtěl bych se zeptat po jaké době od poslední dávky antibiotik si...

Azitrox má dlouhý účinek, je rozumné omezit alkohol na co nejmenší množství ještě po dobu měsíce od jeho doužívání. K penicilinu alkohol nijak zásadně nevadí. Toto ale platí...

Hnisava angina

| Dotaz od: Veronika

Mam 4.den hnisavou anginu a beru antibiotika ospen 1500,muzu na ne pit alkohol?prede dekuji za odpoved.

Veroniko! Vřele Vám to nedoporučuji. Dost rychle Vám otrnulo, což?

Bolerióza

| Dotaz od: Mišule

Chtěla bych se zeptat v pondělí jsem začala brát antibiotika DEOXYMYKOIN tento pátek má moje maminka kulatiny kdbych si dala malé množství alkoholu může se něco stát děkuji za...

Můžete vypít max. 1 skleničku vína, více alkoholu při užívání deoxymykoinu nedoporučuji, mohlo by vám být špatně.

Infekce lymeskou borreliózou může podle nejnovější americké studie způsobovat i tak závažné psychiatrické choroby, jako je například autismus. Ten se může rozvinout u dětí...

 celý článek

Borelioza

| Dotaz od: Iveta

V neděli 26.6. se mi zapilo klíště, zhruba po 5 hodinách jsem ho vytáhla. Nicméně se mi udělal větší růžovoučký flek, hned ve středu mi doktor předepsal preventivně antibiotika...

Ani pobyt na slunci, ani přílišná námaha se při braní antibiotik nedoporučuje. Hezký den.

Streptokok v pleti

| Dotaz od: Eliška

Hezký den paní doktorko, mam problém, mám špatnou plet, krupička plus akné, ale né typické akné ale vřídky, má kožní lékařka mi dělala stěr z pleti: kultivace ++staphylococus...

Já bych ve vašem případě postupovala následovně: Pokud kromě zanícených boláků máte i černé tečky či drobnou krupičku - cystičky - pak doporučuji mechanické čištění pleti...

Anitibiotika

| Dotaz od: Tereza

Vím, že tu je spousta podobných otázek, ale nenašla jsem tu dotaz se stejnými léky. Potřebovala bych vědět zda je antikoncepce Chloe ovlivněna antibiotiky Nitrofurantoin...

Přípitku se určitě nebojte. Ani Nitrofurantoin nesníží účinek hormonální antikoncepce.

Borelioza

| Dotaz od: Mišule

Píši vám ještě jednou skrz moje antibiotika DOEXYMYKOIN a alkohol psala jste mi že bych mohla sklenku vína. Víno nepiji mohla bych si dát 2 piva? děkuji za odpověd

Pivo max. 1 malé, nepít ho v tu samou dobu jako užíváte antibiotika.

Odpověděla jste mi, že malé množství piva nemá vliv na azitrox, přítel mi řekl, že měl 4 piva..:-( je možné někde zjistit, jestli mu to na ten mikrob zabralo? nějaký test nebo...

Předpokládám, že účinek Azotroxu snížen nebyl. Poučte však přítele pro příště, ať vynechá alkohol během léčby antibiotiky.

Cefzil 500 mg

| Dotaz od: Andrea

Chtěla jsem se zeptat, jesli můžu požít alkohol po antibiotikách cefzil 48 hodin po dobrání, aniž by mi to způsobilo nějaké komplikace. Moc děkuji za odpověď !

Ano, 48 h je dostatečně dlouhá doba.

Duomox1000

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se zeptat ,sestra dostala 7.1. ATB na zánět průdušek,má o víkendu odjet na chatu a doporučené dávkování má 1 tbl. po 12 hodinách.Od včerejška si bere za den 4 tbl a...

Jak správně usuzujete, sestřin postup je opravdu hodně hloupý - nejde ani tak o to, že by hrozily nežádoucí účinky léku (Duomoxu se "snese" hodně a bývá tolerován dobře), ale...

Helicobactery pylori

| Dotaz od: Gabriela

Chci se zeptat .. Na Gastroskopii mi našli vřed, který už částečně zaniká mám antibiotika na 7 dní. Loseprazol 20 MG, Claritromycin TEVA 500mg a Duomoc 1000 mg. Po dobrání mám...

Milá Gabrielo..Chápu, že stonání je nepříjemná věc, samotný prožitek obtíží je trápení, režimová omezení činí celou záležitost ještě trpčí..Neznám Váš celkový zdravotní stav...

Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, peptický vřed, je defekt ve výstelce (sliznici) příslušných oddílů trávicího ústrojí. Typicky se projevuje bolestí v nadbřišku...

 celý článek

Vedlejší účinky substituční léčby metadonem nejsou časté, nelze je však brát na lehkou váhu. Především pokud se objeví alergické projevy nebo příznaky předávkování, je potřeba...

 celý článek

Genitalni herepes

| Dotaz od: Kateřina

Před týdnem se u mě vyskytl gen. opar a byl mi podán lék a mast herpesin na 5 dní. to jsem dobrala, ale ke konci léčby se mi vytvořily další 2 puchýřky a tak mi dnes na kontrole...

Ideální by bylo počkat s pohlavním stykem až do úplného využívání Zoviraxu. Sportovat můžete, alkohol v malém množství jednorázově můžete.

Pálení a řezání v podbřišku, pocity, že už nedojdete na toaletu. Většině žen nechvalně, ale o to více známý zánět močového měchýře. Jde sice o velmi nepříjemnou zdravotní obtíž...

 celý článek

Celosvětově na ně ročně zemře okolo milionu lidí. Nejvíce jsou ohroženi oslabení jedinci se sníženou imunitou, kojenci a batolata a staří lidé.

 celý článek

Chtěla jsem se zeptat: Prodělala jsem zánět dutin, byly mi nasazeny atb Clabax po dobrání mi paní doktorka udělala testy a zjistila zvýšené jaterní testy (alt 0,71. alp 2,93...

Pokud se zjistí přetrvávající vyšší hodnoty jaterních testů, není dlouhodobě vhodné užívat žádné léky, které mohou játra zbytečně zatěžovat. Vaše hodnoty by mohly svědčit i pro...

Informací o tom, co vyvolává relapsy čili znovuvzplanutí kolitidy, je na internetu spousta. Často se ale jedná spíše o domněnky nebo individuální zkušenosti. Co na to vědci a...

 celý článek

Rozhodnutí vyhledat pomoc kliniky asistované reprodukce je velkým krokem v životě každého páru. Aby proces in vitro fertilizace neboli mimotělního oplodnění měl co největší...

 celý článek

Jak předejít zánětu močového měchýře? Časté nutkání na malou, bolest v podbřišku a pálení při močení - to jsou hlavní příznaky zánětu močového měchýře. Takzvaná cystitida...

 celý článek

Všechna klíšťata v některém stadiu svého vývoje žijí jako cizopasníci. To znamená, že ke svému přežití potřebují nějakého hostitele. Tím bývají většinou obratlovci, ať už lidé...

 celý článek

Bolesti u srdce, deprese nebo chudokrevnost. I když se to nezdá, tyto jevy mohou signalizovat poruchy spojené s trávicím traktem. Napovíme, jak rozpoznat, o co se jedná a kdy...

 celý článek

Kvasinky má v těle téměř každý. Ve zdravém organismu se ale vyskytují jen v malém množství. Když se přemnoží, mohou se objevit zdravotní problémy. Těm lze naštěstí předcházet. A...

 celý článek

Vady srdečních chlopní jsou celoživotním handicapem. Postižený ale nemusí mít až do vysokého stáří žádné potíže. O to pak může být srdeční selhání dramatičtější. A skončit třeba...

 celý článek

Nevzhledné pupínky trápí snad každého teenagera a někdy také dospělé. Tzv. akné je velmi častá kožní choroba, která vzniká v důsledku „ucpání“ vývodů mazových žlázek...

 celý článek

Mrazivý vítr a přitom nízká vlhkost vzduchu mohou nepříznivě ovlivnit charakter kůže kteréhokoli člověka. Ta se tak velmi lehce stává vysušenou, podrážděnou a popraskanou...

 celý článek

Zkažený žaludek, nevolnost, průjem. Zdravotní potíže, které dokážou zkomplikovat nejen letní dovolenou. Ideální je, když se vám tyto nepříjemnosti vyhnou obloukem. Pokud se to...

 celý článek

Neberete léky podle předpisu a uvědomujete si to? Pak nastal čas s tím něco udělat! Upřímný dialog s lékařem a opravdová snaha změnit postoj vůči doporučené terapii mohou...

 celý článek

Doporučení na různé čajové směsi k pročištění a na ochranu jater slýcháme často. Pokud nás však svět bylinek míjí, často nevíme, po jakém výrobku sáhnout – v každé lékárně...

 celý článek

V průběhu zimy často trpíme zarudlou a svědící kůží. Důvodem je snížená vlhkost vzduchu, a to jak venku, tak i ve vytápěných prostorách. Suchá pokožka ale může být odrazovým...

 celý článek

Doba, kdy vleklé onemocnění znamenalo naprostý konec cestování, je dávno pryč. V současnosti se občasných výletů do zahraničí nemusí bát ani takto nemocní lidé. Na místě je...

 celý článek

Přisáté klíště obvykle snadno sami odstraníme. Lékaře vyhledáme tehdy, pokud při odstraňování část klíštěte (hlavička) zůstane v ráně.

 zobrazit článek

Člověk je po takovém zákroku vždy moc vděčný za záchranu života. Teprve později se objevují otázky, například co si počít s pooperační jizvou? Je nutné si uvědomit, že jizva...

 celý článek

Důsledné dodržování dietních opatření zásadním způsobem zlepšují vyhlídky na zdárné uzdravení v případě onemocnění zánětem jater.

 celý článek

Azitrox

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se ještě zeptat na účinek azitroxu při požití alkoholu.já i můj přítel jsme dostali azitrox, protože mi byl nalezen mikrob ureplasma urealitikum, moje dr. předepsala...

Malé množství piva zřejmě neuškodilo ani nesnížilo účinek Azitroxu, jinak se běžně pití alkoholu společně s užíváním antibiotik nedoporučuje.

Již 2 měsíce mě trápí tinnitus, začal společně s nachlazením (silná rýma, antibiotika). Přes den ho slyším jako "vysoké šumění" v levém uchu. Zejména při zakrytí ucha (při...

Martine, děkuji za dotaz. Problematika tinnitu je velmi rozsáhlá a ne vždy zcela jasná, pokusím se tedy o krátké shrnutí. Tinnitus dělíme na subjektivní (90% slyší jen...

Ráda bych znala Váš názor, zda lze prožít plnohodnotný život a dožít se relativně klidného stářípo po prodělání akutního zánětu slinivky břišní? Známý - muž, který do té doby...

Jak se podaří diabetikovi vyrovnat se s nemocí (nemocemi) a jak rychle, to je individuální. Velmi záleží na jeho celkovém stavu, na tom, jak "udržovaný" byl před aktuálním...

Potíže s krkem

| Dotaz od: Hanka

Trápí mě už delší dobu jeden problém. Už rok chodím na krční kvůli potížím s krkem, zahleněním, obtížným polykáním, chrchláním. Z výtěrů mám neustále pozitivní nález, po dnešním...

Zlatý stafylokok se často vyskytuje u lidí se sníženou imunitou. Doporučuji Vám poradit se s Vaší praktickou lékařkou, která by Vás měla vyšetřit, provést krevní testy a zjistit...

Únavený organismus

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Určitě je dobře, že bude znovu zkontrolováno endokrinologické vyšetření, snížená funkce štítné žlázy může být jedna z příčin únavy. Dále bych doplnila krevní obraz - k...

Rád bych se na Vás obrátil s mým problémem. V prosinci 2015 jsem se vrátil z dovolené v Asii, kde jsem pravděpodobně utrpěl otravu mořskými plody (barracuda, krevety)...zvracení...

Vyzkoušejte znovu dodržovat dietu a probiofix a pokud se obtíže nezmírní vyhledejte lékaře, nejprve bych doporučila ultrazvuk břicha pak případně fibroskopii. Potraviny do...

Zánět jícnu

| Dotaz od: Monika

V listopadu jsem byla na gastr.vyšetření a byla mi sdělena diagnoza zánět jícnu+plíšeň.Brala jsem antibiotika a ještě něco k tomu ted už jsi nepamatuji přesný název. Mám astma...

Pokud v listopadu byla provedena gastroskopie nádor v únoru je málo pravděpodobný. Spíše došlo ke zhoršení zánětu nebo se objevily nějaké pozánětlivé změny na jícnu. Omeprazol...

Pálení žáhy

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat, mám problémy se žaludkem, při gastroskopii mi lékař našel v žaludku jezírko naplněné žlučí ve vetším množství a helicobactera rozsáhlého, nedovírající...

Lucie, jaký typ blokátorů protonové pumpy užíváte? Je to první terapie nebo už jste předtím nějakou vyzkoušela? Velmi důležité, protože se občas stává, že jeden typ blokátorů...

Poslední dobou cca dva týdny mne trápí potíže se zažíváním s celkovým pocitem nepohody. Ty se projevují občasnou slabou bolestí v oblasti břicha, někdy v levém někdy v pravém...

Martine. Vaše potíže budou nejspíše spojené s nedomykavostí jícnového svěrače. Je možné, že je vyvolalo používání antibiotik. Bylo by vhodné alespoň krátkodobě nasadit...

Vaginální mykóza

| Dotaz od: Jana

Ráda bych se ze zeptala, již několik měsíců mě lékař léčí s vaginální mykózou, předepisuje mi stále ten samý lék a to clotrimazol, ale jak se zdá vůbec nezábírá. Poprvé jsem ho...

Je nutno léčit mykozu i u partnera a hlavně dodržovat protikvasinkovou dietu,aby jste byla zcela v pořádku Léčba kvasinkového onemocnění, obzvláště pokud se ho nemůžete zbavit...

Ucinost leku

| Dotaz od: Dyndandong

Od utery mam antibiotika Klacid a mam po nem bilej jazyk je normalni po antibiotikach mit bilej jazyk nekdo mi rikal ze to jsou nezadouci ucinky.

Antibiotika narušují přirozenou mikrobiální flóru, tzn. ke vzniku bílého povlaku (přemnožení kvasinek) dochází běžně. Doporučuji jíst denně bílý jogurt a zakoupit si stěrku na...

Spálová angína

| Dotaz od: Michaela

Dnes mi paní doktorka diagnostikovala spálovou angínu za přítomnosti streptokoků. Mam antibiotika a hodně pít. Chci se zeptat jaké tekutiny bych měla preferovat? Studený nebo...

Vhodné jsou veškeré nedráždivé nápoje, jaké snesete (tj. nic vyloženě pálivého, ne alkohol, ne silná vařicí káva...ne grapefruitový džus, kvůli interakcím s léky) - voda, čaje...

Léčba angíny

| Dotaz od: Pavel

Chci se zeptat zda můžu kombinovat antibiotika Ospen společně s tinkturou Lichořeřišnice a sprejem Streptokill. Na výtěrech mi našli streptokoka, angíny mam často a někdy dost...

Pavle, sprej Streptokill k antibiotikům používat můžete. Co se týká lichořeřišnice, jedná se o bylinu, která působí antibakteriálně a používá se jako podpůrný přípravek. Sice se...

Pokusím se popsat svůj problém. Asi před třemi týdny mě začalo bolet v podbřišku (spíše to jakoby píchalo v různých intervalech, takové sekání)... došla jsem si tedy na...

Z Vašeho popisu sice není jasná řada důležitých detailů (např. proč jste, je to přece jen poněkud neobvyklé, zamířila nejdříve k vyšetření ohledně pohlavní infekce), ale i tak...

Léčím se opakovaně na záněty ledvin, močových cest, gynekologické záněty,zánět akné na tváři, angíny.. Vždy ATB od nejhoršího pomohou a do 2 měsíců mám potíže jako je : velká...

Vzhledem k tomu, že opakovaně trpíte záněty, bylo by vhodné absolvovat podrobné vyšetření (nejlépe za hospitalizace), které by mohlo odhalit nějaké ložisko, které může být...

Mononukleóza je infekční onemocnění lymfatických tkání způsobené EB virem. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a zvětšením krčních lymfatických uzlin. Základem...

 celý článek

Pnc

| Dotaz od: Kateřina

Chci se zeptat, za jak dlouho po dobrání antibiotik (penicilin - penbene 1500 000) se můžu napít alkoholu? Stačí 24 hodin od poslední tabletky, nebo mám počkat déle? Děkuji za...

Biologický poločas, tj. poločas rozpadu a působení dané látky je u PNC krátký - 8 h. Alkohol můžete teoreticky po 12h od užití poslední tablety užít. 24 h je bezpečná doba...

Cirhoza

| Dotaz od: P

Vážení, již si nevím rady s nemocí mé maminky. Před 14 dny ji hospitalizovali v Oblastní nemocnici Příbram s podezřením na ucpání žlučových cest. Později se ukázalo, že má...

I v příbramské nemocnici jsou odborníci. Stav hospitalizovaného pacienta, tedy i Vaší maminky, se vždy probírá (konzultuje) na hlášeních, kde jsou přítomni všichni lékaři daného...

Pane doktore. Je to moje již druhá otázka na toto téma. Takže to zkusím lépe popsat. 19.12.2016 mi na ORL diagnostikovali polyp 2-3 mm na hlasivkach (poslední rok jsem...

Pane Pavle. Užívání antibiotik skutečně mohlo vést ke "spuštění" nebo zhoršení tzv. refluxní choroby jícnu. Vámi popsané symptomy by tomu celkem odpovídaly (návrat kyselých...

Candidoza

| Dotaz od: Martina

Vážená paní doktorko, můj bratranec má dlouhodobé problémy se zdravotním stavem. Jeho potíže se zhoršily od minuleho roku, kdy měl úraz prstu, který byl léčen atibiotiky a za...

Pouze podle popisu projevů, které jsou velmi různorodé, nelze určit konkrétní diagnosu. Důležité je vyšetření jak klinické , tak laboratorní včetně podrobné anamnézy. Začala...

Krev ve zvratcích

| Dotaz od: Monika

Mám takový problém. Nestává se mi často, že bych zvracela - během posledního půl roku to bylo jen 3x. (Důvodem byl alkohol, nebo že mi nesedlo jídlo.) Zvracení jako takové...

Slečno Moniko. Je sice pravděpodobné, že příměs krve ve zvratcích byla dána jen drobným zakrvácením z povrchových cévek v jícnu, i tak je ale vhodné provést endoskopické...

Suché rty

| Dotaz od: Lucie | z mobilní aplikace

Je mi 19 a asi tři měsíce jsem v podstatě závislá na balzámech na rty. Používám konopný a pak eos. Mám neustále suche rty a to i když je snad každou půl hodinu natřu. Vím že mám...

Suché rty mohou být způsobeny např. nedostatkem vitaminů skupiny B, popř. železa (ale to by bylo vhodné zjistit laboratorně- neléčila jste se někdy např. s chudokrevností...

Rosacea

| Dotaz od: jana

Nedávno jsem zjistila, že pravděpodobně trpím rosaceou (červené tváře, nos, postupně se to rozšiřuje na čelo, nesvědčí mi horko, alkohol...). Mamka má ty samé obtíže, ale...

Doporučuji změnit lékaře, podle typu pleti a závažnosti rosacey je možné volit z řady lokálních či celkových přípravků. Na běžnou péči je velmi dobrý např. krém Toleriane ultra...

Akné- neustálé potíže

| Dotaz od: Neuvedeno

Jsem 18. letý student a obracím se na Vás s problémem ohledně akné, konkrétně na obličeji. Už asi 6 let bojuji s akné a už asi 3 roky navštěvuji dermatologii a snažím se tak...

Zdravím., potřebujete celkovou terapii retinoidy, předepíše dermatolog

Už cca 4 roky mám problémy se zánětem močových cest. Vždy mi to buď obvodní nebo gynekolog zaléčí antibiotika. Minulý rok v létě to ale vygradovalo a po nálezu bílkovin, krvi a...

Častým vyvolávajícím faktorem zánětu močových cest je i prochladnutí (vč. nepřevlečených mokrých plavek), nedostatečný pitný režim (není vhodný alkohol, káva a perlivé nápoje...

Rakovina hlasivky

| Dotaz od: Eva

Můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika. Léčba nezabrala tak šel na ORL a tam mu zjistili nárůstek na hlasivce, který následně vyoperovali...

Evo! Obecně je léčba rakoviny dnes nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. V drtivé většině typů rakoviny je plná úzdrava nejen možná, ale i velmi pravděpodobná. Záleží...

Únava a alter.léčba

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Pokud proděláme infekci virem EBV, tak tento virus trvale zůstává v našem tělě v lymfocytech, jakákoliv i jiná infekce může navodit produkci protilátek, zcela nespecificky...

Před 14 dny jsem prodělala zánět ledvin, při celkovém vyšetření v nemocnici mi na sonu našli zvětšená játra(170x140mm v MDCL, bez ložisek). Léčila jsem se antibiotiky - Ofloxin...

Dano ! Na dálku se mi k tomu dost těžko vyjadřuje... Dva týdny po léčbě se ještě považujte za rekonvalescenta. Lehké přetrvávající obtíže bych v tomto období nehodnotil nijak...

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Nedávno jsem prodělala flebotrombozu. Nyní užívám Varfarin. U lékaře mě zběžně řekli. že nesmím listovou zeleninu,rajčata,někde jsem vyčetla,že ani zelený čaj. Byla bych ráda...

Účinnost warfarinu snižují potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Jedná se o listovou zeleninu, brokolici, avokádo, zelí, řepkový olej, pažitku, koriandr zelená část, slupky...

Akné a atopický ekzém. Dvě kožní onemocnění, která mohou vypadat podobně. Každá nemoc však vyžaduje specifickou léčbu.

 celý článek

Invazivní pneumokoková onemocnění patří mezi závažné nákazy dospělých, zejména osob starších 65 let. V pokročilém věku totiž velká část lidí trpí nějakou chronickou nemocí...

 celý článek

Chci se zeptat jestli při užívání Léků Dalacin C 150 mg a Klion D 100 mohou nastat nějaké komplikace, případně jestli na sebe tyto léky nějak působí? Klion D 100 užívám na...

Vzájemné ovlivnění účinku Dalacinu (kapsle) a Klionu (vaginální tablety) by nemělo nastat, ani nežádoucí účinky. Alkohol se všeobecně po dobu užívání antibiotik nedoporučuje...

Kvůli opakujícím se kvasinkovým (Candida) infekcím pochvy jsem dostala léky Nizoral tablety, mám brát dvě denně, 5 dnů. Chtěla bych se zeptat, zda tyto léky hodně dráždí...

Nizoral většinou závažné žaludeční obtíže nepůsobí, ale každý ho snáší jinak. Vzhledem k Vašemu věku předpokládám, že neužíváte žádné jiné léky (např. na cholesterol, tlak...

Máte zdravotní potíže, které sice nejsou vážné, ale vy se necítíte stoprocentně fit? Pokud vás dlouhodobě trápí únava, jste často nemocní, pobolívá vás břicho či špatně spíte...

 celý článek

Paní doktorko, obracím se na vás s dotazem ohledně mého zdravotního stavu. prosím o jakkoukoliv radu, jsem už bezradná, lékaři nemohou nic najít. problémy začaly zhruba před...

Domnívám se, že by asi bylo vhodné imunologické či revmatologické vyš. a znovu neurologické vyšetření. Nepíšete, nakolik jste měla vyšetřený mozek, asi MR mozku je, dle mého...

Hiv

| Dotaz od: Josef

Mam pupínky vzadu na jazyku a měl jsem opakovanou angínu a za cca 5měsíců jsem shodil cca 6-8kg ale také jím minimálně cca jednou maximalně 2-3 v týdnu hlavní jídlo jinak jen...

Nechejte si opakovaně udělat testy na HIV, at máte jistotu a potom dodržujte režim na zvýšení imunity /konzultaci na imunologii jste již prodělal, jste v jejich péči, kdyby se...

Průjem

| Dotaz od: Luboš

Pane doktore. Rád bych se zeptal na něco ohledně mého trávení. Je to možná po léčbě antibiotiky, ale již přes měsíc mě trápí průjem. Bral jsem Hylak pouze týden od dobrání...

Vážený pane Luboši, mohlo by se jednat jak o dysmikrobii v důsledku léčby antibiotiky, tak o prostý průjem v závislosti na skladbě stravy. Doporučuji Vám vyčkat na další vývoj v...

Tmavé kruhy pod očima

| Dotaz od: Pavla

Přeji krásný den, Trpím na kruhy pod očima i na víčkách už od školky. Zároveň s kruhy mám i tmavé lokty, kolena - klouby všeobecně. Objevili se mi po několikátým užití...

Obávám se, že váš problém asi nebude mít řešení. ten alkohol možná způsobí větší prokrvení až otok - prosáknutí podkoží a tak přestane být pigmentace méně patrná. Zkuste kolem...

Žaludeční vředy

| Dotaz od: Lucie

Již týden mě bolí žaludek a hlavně, když mám hlad a vystřeluje to až k hrudní kosti. Doktorka mi řekla, že to jsou nejspíš žaludeční vředy, které má i můj otec. Dala mi Helicid...

Lucie. Bolesti břicha v epigastriu - hlavně na lačno, jsou opravdu typické pro vředovou nemoc. Pokud je potvrzená vředová nemoc u Vašich blízkých - s pozitivitou Helicobactera...

Před 8 měsíci mne začalo bolet v nadbřišku, poté se přidalo pálení žáhy ačkoli jsem na pálení ž.nikdy netrpěla. Po vyšetření gastr. žaludku mi byla zjištěna drobná brániční kýla...

Bolesti mohou s tou brániční kýlou souviset, ale slinivku jste také zmínila dobře... Aby se slinivka jako příčina vyloučila, doporučuji vyšetření amyláz (ukážou na funkci...

Divný tlak od prostaty?

| Dotaz od: Adam

Chtěl bych vás poprosit od radu. Již od září (8 měsíců) trpím zvláštním pocitem v močových cestách. Vše začne vždy po mikci: Nejprve cítím zvláštní chladný tlak v močové...

Určitě omezte všechny dráždivé tekutiny a stravu. Vhodné by bylo vyšetření močového ústrojí kompletně včetně prohlédnutí kamerou. Mohlo by se jednat i o potíže s konečníkem nebo...

Lékař mi řekl, že mám bakteriální zánět pochvy. Léčím se s tím 2 měsíce. Nejdřív mi tvrdil, že mám kvasinkový zánět. Když mi dvě léčby nezabraly, znova poslal stěr do laborky. A...

Je možné že po kvasinkové infekci nasedla bakteriální bylo by potřeba u vás i přítele znovu pronést kultivaci včetně citlivosti a dále postupovat podle výsledku a dodržovat 1...

Pane doktore. Nezlobte se, že Vám zas píšu, ale potřeboval bych od Vás radu, jelikož už sám si nevím rady. V minulých vzkazích jsem Vám psal, že jsem prodělal rakovinu varlete a...

Ofloxin je je jedno z těch spíše silnějších antibiotik. Pokud je infekce lokalizována v prostatě, což by Vám Vaše potíže mohlo způsobovat, tak je potřeba léčbu prodloužit až na...

Akné

| Dotaz od: Jiří Kučera

Mám problémy s akné už asi tak 4 roky. Mám 18 let. Kožní lékaři v nemocnici moc nepomůžou, tak se obracím tady na vás. Používám od Herbalifu "Radiant C Pleťový peeling" dvakrát...

Je dobře, že se snažíte žít zdravě, ale asi vás moc nepotěším: akné se stravovacími návyky téměř nesouvisí. Neuvádíte, jakou léčbu jste doposud měl, ani jak se o pleť doma...

Poslední dobou mě pálí močová trubice, a to v přední části, jako by hned při vstupu do ní, v hloubce okolo 1 cm. Mám pocit, nikdy dokonalého vyčůraní, jako by nějaká moč, ve...

Pokud nic neprokázaly testy a nedošlo ke zlepšení po lécích, tak zřejmě nejde o infekční záležitost. Mže jít jen o podráždění nebo poranění sliznice. Měl byste vypít alespoň 2,5...

Mohli byste mi prosim sdelit Vas nazor na vyznam tzv. setrici diety zejmena s minimem tuku a cukru pro uplne uzdraveni pacientu se salmonelozou (zbaveni se bakterii salmonely z...

Vážený pane Jane, eradikace bacilonosičství je obtížná, vedle užívání příslušných antibiotik je někdy nezbytné odstranit pacientovi žlučník (v případě jeho ověřené afunkce nebo...

Chronický zánět močových cest

| Dotaz od: Michaela

Trpím záněty močových cest, mívám je třikrát až čtyřikrát do měsíce, trvá to už tři roky, ale poslední rok je to děsné. Léčili mě již dva urologové i gynekolog a neúspěšně. Krev...

Michaelo. Není mi zcela jasné z Vašeho dopisu, zda se u Vás taky objevují příznaky zánětu, tedy: štípání, pálení při močení, časté nutkavé močení, bolesti v podbřišku a pod...

Lymfaticke uzliny

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Mam uz tri roky zvetsene tvrde uzliny na krku.Boli moc po alkoholu a kdyz je zima.mam jednu i na dasnich.za uchem se zvetsuji , vzadu u hlavy....Je jich moc hlavne na tom krku...

Uzliny za ušima jsou charakteristické pro toxoplasmosu, nevím zda toto vyšetření bylo provedeno...dále bude nutné provést sonografii s objasněním povahy uzlin s ev. FNAB...

Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest - hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí. Typicky se projevuje bolestí v krku, suchým dráždivým kašlem a chrapotem...

 celý článek

Žaludek

| Dotaz od: Dana

Mám dotaz ohledně žaludku,před rokem,mě byl zjištěn bacil v žaludku,přeléčen antibiotiky a na kontrole už v pořádku,podle pana doktora zůstal chronický zánět 2 stupně a...

Dle výsledku kontrolní gastroskopie máte mírně podrážděný jícen refluxem žaludečních šťáv. Mohly by Vám pomoci i prokinetika, která předchází refluxu. Můžete si pomoci ale i...

Stálé nemocná....

| Dotaz od: aja4

Měla bych na vás dotaz. v minulosti jsem prodělala anorexii a blimii s čimž jsem si narušila asi chod těla. Do té doby jsem evěděla co je nemoc a od doby vyléčení je to...

Ájo! Při onemocnění bulímií a anorexií jste vaše tělo trápila, teď bude potřeba věnovat mu zvýšenou péči. Dbejte na pravidelnou stravu, zvlášť teď v zimě jezte každý den...

Extrakce zubu

| Dotaz od: Lucie

Jsem tři dny po trhání osmičky, ještě mam stehy, je už možné pit alkohol po tomto výkonu? Beru warfarin, mam poruchu srážlivosti krve.(vim, ze se na tento lék pit nema, ale...

Tři dny po extrakci zubu již alkohol pít lze (pokud ovšem neužíváte antibiotika). Důležité je stále nechat ránu co nejvíce v klidu, aby se nevyplavila krevní sraženina, která je...

Chtěla bych poprosit o radu. Antikoncepci Jeanine užívám 3.rokem. Již od začátku braní se mi menstruace nedostatvovala během "volého týdne" tj po dobrání platíčka, ale...

Vaše problémy s krvácením se občas vyskytují. Myslím si ,že je čas na změnu antikoncepce , aby se nedostavovalo pravidelné krvácení mimo 7 denní pauzu. Těhotenství se ale při...

Potřebovala bych se s Vámi poradit. Už si přijdu trochu jako hypochondr, ale od porodu před 5 lety nějak nepoznávám své tělo. Po porodu jsem si nechala dát tělísko Mirena...

Hezký den Moniko, nejprve k Vaši alergii-nealergii, udáváte, že nejste alergická na roztoče, byly Vám provedeny testy i na ostatní standardní alergeny, jako např. pyl, prach...

Zdraví a správná funkce mužských pohlavních orgánů jsou odrazem celkové tělesné i psychické pohody dotyčného. Pokud je něco špatně, často dojde k poklesu kvality sexuálního...

 celý článek

Jaterní testy a crp

| Dotaz od: zuzana

V rámci předoperačního vyšetření mi bylo zjištěno CRP 12, a jaterní testy ALT 0.83 a AST 0.67, GMT v normě. Před asi 5 týdny před odběrem jsem měla celkový zánět sliznic...

Zuzano! Nevím, jaké mezní hodnoty udává konkrétní laboratoř, kde Vás testovali. Dle mého názoru se nejedná u uvedených výsledků ani o zvýšené hodnoty, rozhodně bych mimo...

Akné

| Dotaz od: Andrea

Již čtvrtí měsíc se neúspěšně léčím s akném v té nejtěžší formě, kterou má zatím na dekolktu, na zádech ale postupuje mi do obličeje.Již téměř tři měsíce beru doxebene a lokální...

Andreo! Nevím a na dálku si nedovolím hádat, zdali má akné souvislost s užíváním meridie a pseudoefedrinu. Řekl bych ale, že byla chyba tyto přípravky kombinovat a rozhodně...

Únava a alter.léčba

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Chápu,že pocit nejistoty patří k těm nejhorším.Dojem.,že "lékař neví" a je na Vás,abyste se sám o sebe postaral,taky nebude to nejpozitivnější.Nechci kritizovat a zevšeobecňovat...

Sirup na dráždivý kašel

| Dotaz od: Eva

Dnes jsem ukončila pobírání antibiotik na nález na plicích, na průduškách, brala sem je týden Dnes mi Dr. řekla, že nález je pryč, že stačí již brát jen sirup Hedelix, na něm...

Jak Hedelix, tak Ambrosan (nebo Bromhexin nebo Ambrobene; prostě cokoli, v čem je léčivou látkou nebo jejím derivátem ambroxol, a v čem není alkohol) můžete v těhotenství užívat...

Antibiotica

| Dotaz od: Jiří

Beru Augmentin 1g na zánět od zubu ( 1 tableta po 12h ) , mám to až do nedělní půlnoci. Jenže v pátek večer a v sobotu máme dlouho připravovanou rodinou oslavu, nikdy jsem na...

Raději jen jedno, bude vám zle. Můžete mít zažívací potíže. Dejte si nealko

Interakce

| Dotaz od: Adela

Dnes jsem byla u gynekologa a předepsal mi entizol. Bylo mi řečeno, že při užívání nesmím požívat alkohol, bohužel máme o víkendu svatbu a při tom se samozřejmě pije. Nestane se...

Ano...myslím že ten víkend to počká...raději to nechte až na pondělí aby byl vyloučen zbytkový alkohol.

Bolest břicha a zad

| Dotaz od: Vendula

Již delší dobu tady pozoruju články, a pořád se snažím přijít na to co by to mohlo být,tak se obracím sem k vám pro radu. Začalo to tím že jsem si našla práci. Je to práce...

Vendulo. Je vidět, že Vás Váš zdravotní stav velmi trápí. Také poukazujete, že by to mohlo souviset s Vaší psychikou. Spousta chorob je totiž v dnešní době tzv. psychosomatická...

Atb amoksiklav

| Dotaz od: D.

Dnes jsem kvůli ne příliš silné bolesti v krku, kašli a chroptění začala brát antibiotika Amoksiklav 1g (14 tabletek), poslední tabletku si budu brát v neděli v 8 večer. Den...

Sklenku vína či vinného střiku si dát můžete, jste-li jinak zdravá (zejména netrpíte-li onemocněním jater). Na akné antibiotika penicilínové řady většinou přiliš nezabírají...

Obracím se na vás s dotazem jelikož už fakt nevím kam se obrátit.... Začalo to před zhruba třemi měsíci byla sobota a vzpomínám si že jsem neměl moc chuť k jídlu a bylo mi...

Andreji, kdyby mi nějaký člověk s popsanými potížemi potvrdil také to, že měl v minulosti co do činění s větší dávkou alkoholu či s měkkými drogami (byť jednorázově), pak...

Mám dotaz beru ´V-penicilin 1,2 mega biotika´ začal jsem je brát s tím že mě bolí v krku podle doktora to je začínající angína ale v krku mě bolet prestalo už ani nekašlu...

Michale, pokud Vám jednou byl penicilin nasazen, měl byste ho dobrat. Takže ano, vysazení vadí. Předčasným vysazováním antibiotik se významně zvyšuje rezistence bakterií, což je...

Obava z rakoviny nosohltanu

| Dotaz od: Milan

Mam dotaz. Asi pred tremi tydny jsem onemocnel anginou, bolest v krku, teplota, bile cepy na mandlich. Dostal usem antibiotika a ty do 72 zabraly a citil jsem se zdravy. Jenze...

Milane, chápu Vaše obavy a chválím Vás, že se zajímáte o své zdraví a řešíte svůj zdravotní stav. Ve Vaši situaci bych se však spolehla na ty dva specialisty lékaře z ORL, kteří...

Únava

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na ekg...

Zdá se mi,že se Vám nakumulovalo více problémů.Virus infekční mononukleosy je v populaci velmi rozšířený,do mladé dospělosti se s ním setká většina lidí.Patří mezi herpetické...

Imunita

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Jak jsem Vám již psala v předešlých odpovědích, doporučovala bych imunologické vyšetření, podrobné interní vyšetření. Zatím omezte fyzickou námahu, pokud byly jaterní testy...

Čepy v krku

| Dotaz od: M

Cca před dvěma týdny jsem měla náběh na rýmu - trochu škrábání v krku, mírný kašel. po dvou dnech to přešlo, cítila jsem se zdravá. před třemi dny mne začalo obtěžovat cosi v...

Pokud nepocitujete bolest v krku návštěva lékaře není nutná, chronický čep ošetřujete správně, dělejte to tak i nadále. Hezký den.

Akné

| Dotaz od: Lucie

2 roky mám problematickou a velmi citlivou pleť. Každý den se mi udělá nový a nový uher, který se léčí asi 4 dny. Jenže do toho mám ještě krupičku na tvářích okolo nosu. Líce...

1) K čištění používejte pouze pleťovou vodu bez alkoholu, 2x denně. Žádné agresivní mycí gely či peeling. 2) Vlastní léčbu je třeba svěřit do péče odborníka, pro váš typ akné...

Jaterní testy

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 32 let a už 8 let beru antidepresiva.Za 8 let jsem jich brala spousty.Ve 30 jsem otěhotněla a po porodu mi byli zjištěny špatné jaterní testy.Musela jsem držet jaterní...

Moderní antidepresíva většinou jaterní funkce nezhoršují, naopak antibiotika (azitromycin , který jste užívala), mohou k poškození jater vést. Určitě je nutné bližší došetření...

K obraně organismu před chřipkou přispěje nejen očkování, které je nejúčinnější prevencí, ale i dobrá odolnost organismu – imunita. V průběhu zimy je dobré dodržovat několik...

 celý článek

Chlamydie?

| Dotaz od: petr

Po prodelané viroze před9měs.mam hlavě po fyz. namaze(po ní velka slabost a nepríjemný pocit na levé straně hrudníku a taky v oblasti pr.žeberního oblouku, oblast jater...

Petře! Obávám se, že podle popisu Vám nebudu příliš nápomocen... Příčinou Vaších potíží MŮŽE být chronická infekce chlamydiemi, vzhledem k pozitivní serologii a podezřelým...

Angína

| Dotaz od: Dominik

Je mi 20 let a chtěl bych se Vás zeptat. Přibližně od pátku (13.6.2014) cca kolem 14:00h jsem dostal silné horečky a začali se mi dělat bílé povlaky na mandlích a tak jsem...

Antibiotická léčba angíny by měla trval mininálně 7 dní, záleží ale na druhu zvolného preaparátu, a to bez přerušení, je nutno dodržovat doporučené intervaly mezi jednotlivými...

Astma bronchiale

| Dotaz od: Kateřina

Ráda bych se zeptala... Mám vrozené astma a pokud nenastydnu da se to celkem ukočírovat. Beru nějaké inhalátory občas kortikoidy atd. Mám dny kdy se třeba malo vyspím a dam si...

Paní Kateřino. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Vaše potíže si jistě žádají pozornost lékaře, ale takto na dálku to adekvátně nezhodnotím - je možné...

Těhotenství a léky

| Dotaz od: Vaclava

Je mi 43 let, mám 3 zdravé děti (20,19,14). Před 3 týdny (v 7.+4 týdnu. těhotenství) jsem použila potratové tablety (myfegyne a pilulku pro vyvolání menstruace)(důvodem bylo...

Kouření a alkohol zcela jistě mají vliv na kvalitu spermií, spermiogram zhotovi sexuolog ale rozhodně bych nedoporučoval další graviditu dříve než za 3 měsíce Příjemný den

Chtěla bych se zeptat na problém, který trápí mého manžela. V posledním měsíci ho několikrát začalo silně bolet nad levým obočím - jakoby čelní dutina - k tomu měl i rýmu...

Paní Jano. Je pravděpodobné, i přes normální nález při vyš. na ORL, že příčinou potíží Vašeho manžela je přece jen problém "s dutinami" související s proběhlou a doznívající...

Bolest palce u nohy po viróze

| Dotaz od: dobromila



Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Rebeka

Dnes jsem byla na vyšetření krve, kvůli přijetí na VŠ. Vše jsem měla v pořádku, až na zvýšené jaterní testy. Ty měly hodnotu 0,94 a bylo mi řečeno, že s touto hodnotou nemohu...

Milá Rebeko, pod pojmem "jaterní testy" rozumíme obvykle více hodnot - enzymy ALT, AST, GMT, ALP a k tomu bilirubin. Popisované zvýšení se zřejmě týká některého z enzymů ALT...

Ráda bych se na Vás obrátila s žádostí o radu. Nevím, jestli mají všechny projevy spolu něco společného, ale raději to ucelím. Zhruba před půl rokem jsem prodělala střevní...

Děkuji za podrobné vylíčení příznaků a snahu zahrnout všechny jednotlivosti. Bohužel, Vaše potíže jsou necharakteristické a takto na dálku bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti...

Chtěl bych se zeptat a zárověń poradit, protože už jsem z mého problému dost nešťastný. Je mi 21let, nekuřák,alkohol piji příležitostně. Zhruba 2měsíce zpět mě začala bolet obě...

Lu88! Asi polovina mužů během života prodělá zánět prostaty, dle příznaků by se o něj mohlo jednat. Jinak samozřejěm Vám v internetové poradně neporadím lépe nežli Váš...

Kandidóza

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem, se kterým se jistě setkáváte velice často. Jedná se o kvasinkovou infekci, která mě opakovaně trápí asi 3 roky, samozřejmě jsem...

Ten výčet je úžasný,jinak bych Vám psala vše, co již víte.ještě bych vynechala nošení upnutých kalhot.doporučuji dlouhodobě užívat wobenzym.mám s ním dobré zkušenosti z...

Paní doktorko, moc prosím o Vaši odpověď i o Váš názor. Mám zvýšené jaterní testy, zatím se přesně neví příčina: S-ALT 6,13 mikrokat/l S-AST 0,86 mikrokat/l S-GGT 2,82...

Tyto přípravky by si neměly vadit, esenciální fosfolipidy a silymarin v ostropestřci by se neměly negativně ovlivňovat.

Předem mého dotazu bych ráda upozornila, že jsem velký hypochondr. Bude mi 28 let a mám dva problémy. První z nich jsou trávicí problémy, které se projevují poslední půl rok...

To že v úvodu a následně během dotazu opakovaně uvádite, že jste hypochondr, sama tuto poruchu vnímáte, také vnímáte negativní pohled okolí na Vaše chování, časté návštěvy u...

Léčba biseptolem

| Dotaz od: Andrea

Dnes mi paní doktorka předepsala Biseptol. Trápí mě škaredý kašel až dušení a bolest v krku. předepsala užívání 1,5tablety co 12hodin. Což mi tedy moc nevyhovuje, za týden mám...

Andreo, běžně se užívá 960 mg 2x denně (1 tableta má nejčastěji 480mg, tedy 2 tablety 2x denně - á 12 hodin). Takto antibiotika užívat můžete. Léčba by měla trvat 7-10 dnů dle...

Rakovina jater

| Dotaz od: Renata

Paní doktorko, mám bratra kterému je 47 let. Ve 43 letech mu byl zjistěn Gist - vřetenobuněčný nádor na tlustém střevě. Ten mu byl vyoperován , ale bohužel se objevily meta na...

Milá Renato, myslím, že bohužel opravdu Váš bratr je již v konečném stadiu svého onemocnění. Vezmu-li popořadě Váš dotaz: samozřejmě teoreticky větší užívání alkoholu během...

Před 14 dny mi byla na odběru krve zjištěna mírně zvýšena jaterní hodnota ALT. Prý opravdu jen mírné, o kolik nevím, byl jsem objednán na preventivní prohlídku, kde se případně...

Doporučila bych antibiotika dobrat. Vzhledm k průjmu dieta (jogurty, lehčí nedráživá strava, zákaz konzumace alkoholu) + v lékárně ev.zakoupit proiotika (Lactobacillus). Užíváni...

Dovolte mi, abych se na Vás touto cestou obrátil se zdvořilou žádostí o radu, protože už vážně nevím... Cca před rokem jsem začal pociťovat potíže projevující se mírným pálením...

Mohlo by se jednat jak např. o zánět, tak i o alergické onemocnění, či pohlavní chorobu. Doporučoval bych proto znovu vyšetření na urologii a popř. i na alergologii. Hezký den.

Kyselina močová

| Dotaz od: ludmila

Mám dotaz,navštěvuji ur.lékaře který mi zjistil kyselinu močovou,dostala jsem léky cyprofloxacin-teva500mg.při nichž se nesmí mléko a jiné mléčné výrobky,dále nesmím maso ani...

Ludmilko. Trochu jste si to popletla- ciprofloxacin je antibiotikum a váš lékař Vám ho předepsal nejspíč kůli nějakému zánětu v těle. Kyselina močová se běžně v lidském těle...

Akné

| Dotaz od: Petr

Mám dotaz ohledně tvorby akné. Od puberty mám problémy s akné, ně příliš veliké, ale myslím, že v mém věku (23 let) už bych tyto problémy mohl mít za sebou. Akné se mi tvoří na...

Akné je genetického a hormonálního původu, tzn. mazové žlázky reagují nadměrně na působení pohlavních hormonů. Akné může přetrvávat celý život. pokud jste vyzkoušel už celou...

Přeji Vám krásný den . Trápí mne bodavá bolest v krku při polykání jídla , bolest se objevuje jen na právé straně v krku a bolest mirně vystřejuje do pravého ucha .Žádné jiné...

Zajděte si k praktickému lékaři, asi se bude jednat o angínu - ty teď docela řádí.... nebo o virový zánět nosohltanu....Podívá se na Vás, vyšetří hrdlo a předepíše antibiotika v...

Kvasinky ve strevech

| Dotaz od: Tomáš

Pan doktorko, chtel bych se zeptat, jestli je nejaka ucinna a prirodni lecba kvasinek ve strevech? Myslim nejaka dieta, popr. nejake vhodne doplnky stravy, ktere jsou volne...

Je fyziologické, že ve střevě se za normálních okolností vyskytuje určité množství kvasinek. Dojde-li ale k jejich přemnožení, mohou nastat nejrůznější zdravotní komplikace. K...

Bolava dasen

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Mam prosbicku. Nevim jak to dokonale popsat, ale pokusim se. Jsem ve 29tt a cely prubeh tehotenstvi je spatny. Od zacatku mam zdravotni problemy, opakovane zanety a antibiotika...

Bohužel není možné zhodnotit příčinu a určit řešení Vašich obtíží bez řádného vyšetření dutiny ústní. Pro zmírnění bolestí dásní můžete po dobu max. 2 týdnů vyplachovat ústní...

Zhruba před měsícem jsem začal pozorovat že se semnou něco děje. Byl sem na pár dní pryč, po cestě jsem po velmi, velmi dlouhé době užil trochu amfetaminu, abych vydržel celou...

Nepíšete, co provázelo úvodní příhodu po užití amfetaminu, nebylo to provázeno i poruchou vědomí ? byly nějaké jiné další doprovodné příznaky ? Toto je třeba zhodnotit, asi...

Uz delsi dobu mam problemy s zaludkem. Drive me jen ponolival ale poaledni cca měsíc mam pocit jak kdyz tam mam bublinu ktera me tam tlaci, skoro kazdy den mam pocit na zvraceni...

Vážená slečno Nikolo, vzhledem k uvedeným údajům by se mohlo jednat o psychické onemocnění, např. poruchu příjmu potravy, s řadou obvyklých komplikací a následků. Doporučuji Vám...

Atb

| Dotaz od: DaliborJ

Mam dotaz, dobral jsem ATB konkrétně fromilid 500 , jak dlouho po požití posledního antibiotika mužu bezpečně pít alkohol?

Cca 24 hodin.

Na konci ledna/začátku února mně popíchavalo v oblasti jater cca 2 týdny, bylo to chvílemi i jako kdyby nepříjemné říznutí. Myslím, že to bylo způsobeno především tím, že jsem...

Víceméně jste si odpověděl již sám - příčinou zvýšených jaterních testů byla patrně špatná životospráva. Zkuste vyloučit tučné, smažené, kořeněné pokrmy, také alkohol. Kontrola...

Jsem už zoufalá, v prosinci jsem po pěti letech šla na odstranění krčních mandlí z důvodu opakovaných angín. Od svých 17ti let jsem na ně trpěla čím dál častěji. Nakonec v posl...

Doporučila bych vám vzhledem k častým a opakovaným infektům vyšetření na imunologii.

Dyspareunie

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat.. Už přes rok mám velké bolesti při pohlavním styku, moje gynekološka mi poradila, že mám přestat brát na 4 měsíce antikoncepci a tím by to mohlo pomoct a...

Lenko, před rokem jste měla normálně nebolestivý sex nebo vás obtíže trápí už od začátku sex. života? Bohužel můžu poradit pouze obecně, při těchto obtížích je někdy účinný ve...

Pupínky na jazyku a mandlích

| Dotaz od: Lucie

Už druhý týden pozoruji když déle mluvím tak mi začne přeskakovat hlas (jako bych mutoval) hůře se mi polyká. I trochu bolest v krku. Dneska se mi na jazyku vzadu udělaly jakoby...

Nebojte, podle popisu se daleko spíše než o nádorové onemocnění jedná o infekci na sliznicích jazyka a patra a krku. Popsané obtíže ukazují ze všeho nejvíc na počínající zánět...

Tlak žaludka

| Dotaz od: Erika

Pred 6 mesiacmi mi lekár pri vyšetrení gastroskopii zistil helikobakter pylori a nasadil mi liečbu s antibiotikami, ktoré pomohli a aj pri kontrole gastroskopii mi lekár...

Dle Vašeho popisu byla u Vás provedena eradikace H . pylori. Bakterie bezne se vyskytující v žaludku a napomahajici k vzniku vředů žaludku či dvanácterníku. Dále popisovaný...

Je mi 33, mám 6 měsící zánět prostaty a bolesti, které neustupují, bral jsem 8 antibiotik v radě bez úspěchu, bolest přetrvává a byla mi diagnostikována chronická prostatitída...

Potíže u chronické prostatitidy jsou bohužel urputné a dlouhodobé a léčba svízelná. Určitě se vyvarujte sedu na studeném a prochaldnutí, masáž prostaty je dobrá, rovněž můžete...

Ráda bych se zeptala co znamená přesněji výsledek z gastroskopie: Částečka antrální sliznice s mírně aktivní chron. Gastritis fokálně s těžkým stupněm atrozace; Druhá částečka...

Můžu říci, že Vaše terapie je správná. Již máte chronický zánět žaludeční sliznice. Nic jiného, než pravidelní gastroksopiké kontroly s event. eradikaci H.pylori Vám nepomohou...

Psychika a imunita

| Dotaz od: Peter

Mohu poprosit o konzultaci? Poslední rok prožívám hodně stresové období, jednak v práci, kterou jsem nakonec vzdala, poté dokončení kombinovaného studia VŠ a nyní nástup a...

Milá Petro. Mám zlozvyk. Vždy si překládám to, co pacient u mě nebo na netu řekne anebo napíše do takzvané " otevřené češtiny:" Počítám totiž,že z vrozeného respektu k...

Byl jsem na vojenské prohlídce a zjistili mi 1.4 a 1.04 ALT a AST a také zvýšené leukocyty v moči. Může to být způsobeno nachlazením v týdnu před testy? Nebral jsem antibiotika...

Davide, hodnoty jaterních enzymů které uvádíte jsou pouze mírně zvýšené. Příčin může být spousty. Jistě i nachlazení, jistě tučná strava a zejména pak alkohol, jaterní enzymy...

Červené fleky

| Dotaz od: David

Mel jsem za sebou 2x antibiotika a pak jsem se celej osypal, sel jsem na kozni a paní lékařka mi diagnostikovala lupenku. Takze tedka chodím na solarko a na sprchu kde je 15...

Tyto akutní výsevy lupénky většinou velmi obtížně reagují na terapii. Jako první je třeba vyloučit vnitřní příčiny - přetrvávající infekce v těle, zhoršení funkce jater ( vadí i...

Bronchiální laváž je diagnostický výkon, při kterém lékař provádí „výplach“ určité oblasti plic. Výplach se provádí za pomoci endoskopického přístroje tzv. bronchoskopu...

 celý článek

Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti...

 celý článek

Chlamydie a doxybene

| Dotaz od: Martin

Vloni touto dobou jsem měl chlamydie a dostal jsem antibiotika na týden. Nyní je mám znovu a dostal jsem předepsané doxybene na 3 týdny. 1) Proč jednou na týden a nyní na 3? 2...

1. první infekce, týden antibiotica 2. opakovaná infekce, 3 týdny antibiotica z důvodu zabránění rezistentních forem nemoci 3. dva týdny - opět by mohli zůstat rezistentní...

Bulka pod vytrzenym zubem

| Dotaz od: Monika

. omlouvam se za delku mam dotazu nekolik pred nekolika mesici jsem podstoupila extrakci leve dolni sedmicky z duvodu infekce. Uz pred osetrenim jsem mela pod celististi...

Pokud byl zub vybaveny cely, rana dukladne vycistena, na rentgenu nebyl znatelny zadny problem, melo by byt vse po popodani antibiotik v poradku. Pokud nalezate bulky ruzne po...

Akne

| Dotaz od: Hana

V obdobi puberty me trapilo akne. V 16 letech jsem zacala brat antikoncepci a ma plet byla hezka az do 25 let (antikoncepci jsem vysadila kolem 23. roku). Nyni je mi 28 let a...

Ano příčinou akné mohou být polycystické vaječníky, tím i hormonální nerovnováha. Zynerit jen jako samotná léčba nestačí, vždy je důležitá kombinace více látek. Kožní lékař by...

Alergie na léky

| Dotaz od: Sandra

Leden 2016 operace anální píštěle a polypu. Mám alergii na spoustu věcí (celer, houby, soja, mléko,banán,jablka, cibule, ryby, mořské plody, avokádo),antibiotika- penicilin...

Sandro, mrzí mě Vaše potíže, vyzkoušela jste na bolest obyčejný Panadol? Ten je volně prodejný, nebo byste mohla zkusit Aulin, ten by Vám ovšem musel předepsat Váš praktik...

Akné

| Dotaz od: sssss

Mám takový problém.Od svích 14let trpím aknéa je mi 17.Léčil jsem se antibiotiky a eclaranem5.Akné se vyléčilo ale teď se mi opět vrací a zarudla my i celá pleť když používám...

To podráždění pleti může být vyvoláno nesnášenlivostí daného přípravku nebo nevhodnou domácí péčí. K čištění používejte jen pleťovou vodu určenou pro citlivou pleť /bez alkoholu...

Ještě prosba

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Obávám se,že v dnešním světě je velmi málo "zaručených"informací.Lidská dělba práce ja založena na důvěře,že stejně jako já se snažím ve své oblasti pracovat co nejlépe,činí tak...

Ještě prosba

| Dotaz od: Lukáš

Tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na EKG...

Můžete zkusit i alternativní vyšetření , ale přeci jenom bych spíše důvěřovala klasické medicíně. Na imunologické vyšetření byste měl mít doporučení, kde by měly být shrnuty...

Prosím Vás o radu. Od včera odpoledne jsem začala pociťovat bolest v pravém podbřišku (řekněme na místě, které leží 2-3 cm od pravé kyčle). V sedě, leže a pohybech v těchto...

Jak sama uvádíte, může se jednat o jakýkoliv problém - např. zažívací, urologicky, gynekologický apod. Vyšetření je proto nutné.

Trápí mě bolest v krku při polknutí, nateklé uzliny a bílé "čepy", flíčky na mandlích, které hodně zapáchají. Mandle mám dost velké a mám v nich spoustu děr (už delší dobu), ve...

Slečno Katko. Vámi popsaný stav odpovídá tzv. chronickému zánětu mandlí, což je jev, který může mít řadu příčin - jednak opakovanou nebo přetrvávající infekci, ale i jiné, třeba...

Chtěl bych se zeptat moje přítelkyně trápí bolestmi v podbřišku a břicha objevují se jednou za 14 dní ale practická lékařka je neochotná a vše řeší antibiotiky. Nyní přecházíme...

Periodicita potíží vaší přítelkyně napovídá na bolesti břicha při ovulaci, t.j. uvolnění vajíčka z vaječníku, kdy se do dutiny břišní může dostat i malé množství krve...

Atb a chlamydie

| Dotaz od: pet.

D.den mám rok po infekci. Z různých vyšetření krve infekční odd. imunolog. vyšetření mě byly zjištěny chlamyd pn.udajně nízké hodnotyIgG positivní a IgA slabě posit.(červen)dnes...

Tady je každá rada drahá. Já osobně bych antibiotika v této fázi nemoci nevděla jako smysluplná, ale rozhodně se objednejte na imunologii, kde vám udělají komplexní rozbor...

Už tak 7 let mne trápí střední forma akné. Jsou období, kdy se stav zlepší a kdy naopak prudce zhorší. Obávám se, že negativní vliv mají určité potraviny - jako jsou mastná...

Akné je samozřejmě léčitelné jak lokálními přípravky (krémy nap. Skinoren krém, který lze zakoupit v lékárně bez předpisu, při aplikaci může štípat,ale jen chvíli a je nutné...

Ovoce na atb

| Dotaz od: Karolína

Salmonela u syna (2 roky)

| Dotaz od: Radim

Chtěl bych poprosit o radu. U našeho dvouletého syna se 2.dubna ukázaly projevy salmonely. Měl průjem s hleny, bolesti břicha a moc nechtěl jíst. Teploty neměl, ani nezvracel...

Pane Radime! Pokud již nemá dítě problémy a dodržujete základní hygienu, tak byste strach mít nemusel. SAlmonely jsou takové šikovné potvůrky, kterým se z našich útrob moc...

Tromboza

| Dotaz od: Lenka

Již jsem dotaz posílala, ale zatím jsem nedostala odpověď, tak nevím zda to došlo. Nedávno jsem prodělala trombozu u lékaře jsem byla trochu informována, že nesmím listovou...

Účinnost warfarinu snižují potraviny s vysokým obsahem vitamínu K. Jedná se o listovou zeleninu, brokolici, avokádo, zelí, řepkový olej, pažitku, koriandr zelená část, slupky...

Užívání doxybene

| Dotaz od: Pavel

Dnes byla manželka u gynekologa a přišla s tím že je nutné, aby jsme se oba léčili lékem Doxybene. Zjistil jsem, že tento lék se užívá proti chlamýdiím. Lékařka se nezmínila o...

Pavle. Při terapii chlamýdií je opravdu nutné léčit i sexuální partnery pacientek - a to i tehdy, když žádné potíže nepociťují. Léčba má probíhat najednou u obou partnerů...

Zvýšený imunoglobulin g

| Dotaz od: Stanislav

Před třemi měsíci jsem prodělal bezprostředně ihned po očkování tetanu zánět močových cest CRP 180. Byl jsem odeslán na hospitalizaci, kde jsem strávil 4dny. V nemocnici mi...

Pane Stanislave. Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Zvýšení IgG (nepíšete ale, jak nápadné, což je důležitý údaj) je "nález", který sám o době neukazuje...

Boule na krku

| Dotaz od: Pavlína

Pane doktore, můj dotaz spočívá v tom, že před dvěma lety jsem měla streptokoka a po léčbě (antibiotiky - klabax - na jiná jsem alergická) mi zůstala na levé části krku pod...

Nepíšete zásadní informaci- co vám vlastně SONO řeklo!!! Předpokládám, že se jedná o pozánětlivou uzlinu, která ale může perzistovat celý život, aniž by se jednalo o nějakou...

Hiv

| Dotaz od: Rena

Paní doktorko,moc Vás prosím o radu.Pred peti tydny jsem mela bohuzel nechraneny styk.Rano potom jsem mockrat zvracela a oslabila se- nejspis z den predtim poziteho alkoholu.Den...

Nákaza HIV po 1 nechráněném styku je málo pravděpodobná, ovšem jistotu budete mít pravdu až z testu ta 3 měsíce. je možné, že ATB byla na bakteriální zánět, nasedla později...

Zvysene jaterni testy

| Dotaz od: Marian

Na predoperacnom vys. mi zistili zvysene hodnoty ALT (1,19) a celk.bilirubinu (33) v sere. (moč negat.). AST je v norme. Sono brucha je OK. Dalsie zvysene hodnoty boli cholest...

Významnější zdravotní zátěž ve spojitosti se sníženým pohybem může mít určitý vliv na výsledky laboratoří. Žloutenka typu A nezanechává žádné "následky".

Pane doktore, jsem velmi zoufalá. Je mi teprve 15 let a minulý týden jsem při požití alkoholu měla nechráněný sex. Vím, bylo to velmi nezodpovědné, ponesu si to celý život s...

Krvácení po sexu může být z čípku nebo máte lehce poraněnou pochvu. Menstruaci určitě by bylo třeba dostávat pravidelně, to je v moci Vašeho gynekologa, nebo se můžete stavit i...

Urgentní močení

| Dotaz od: Pavel

Je to skoro půl roku, co jsem byl u doktora s tím, že mám potíže při močení. Pří močení to trochu řezalo, když jsem nemočil tak jsem měl takový divný pocit v žadulu, (svědění...

Určitě nesmíte kouřit, pít alkohol a kořenit, nejsou vhodné ani kyselé a sycené nápoje - to vše dráždí. Močení 8x za den je ale normální. Intenzivní náhlé nucení na močení ale...

Bolest hlavy tedy může být způsobena různými faktory a současně také může mnoho stavů doprovázet. Ve velké většině případů není bolest závažná a dá se řešit pouze pomocí běžně...

 celý článek

Žaludek

| Dotaz od: Jana

Před rokem mi našli helikobakter pylori, lékař mi dal antibiotika, po čase mi bylo po jídle zase špatně a bolesti žaludku.Můj lékař mi řekl že je to v pořádku.Prosím porat te mi...

Určítě může docházet k znovuobjevení Helikobaktera v časovém odstupu po léčbě. Trvejte na dalším vyšetření u lékaře, za těmito potížemi se mohou skrývat i jiná onemocnění...

U stomatologa jsem obdržel antibiotika DALACIN C a v příbalovém letáku jsem bohužel nenašel informace o ovlivnění účinku. Předpokládám, že alkohol je společně s Dalacinem tabu...

Nemělo by docházet k žádné interakci s mléčnými výrobky.

Je to pár dní kdy pozoruji mírně problémy se stabilitou,např.jdu a místo na plosku slapnu trochu na hranu chodidla,rovněž když něco dělám rukama není tam taková stabilita.jako...

Nejprve by bylo potřeba zkontrolovat protilátky proti boreliím. Doporučovala bych Vám také neurologické vyšetření. Někdy i po léčbě antibiotiky může dojít k reaktivaci...

Únava po angíně

| Dotaz od: Pavel

Hezký den, asi před měsícem jsem prodělal angínu, na kterou jsem 10 dnů bral antibiotika. Teď, po měsíci mi moje lékařka dělala kontrolní odběr krve a zjistila, že hodnoty...

Je škoda, že nevíte, které výsledky nemáte v pořádku... když se odebírá krev, tak se nesleduje jen krevní obraz, ale třeba i jaterní testy, CRP, ASLO atd... všechno samozřejmě...

Výtěr z močove trubice

| Dotaz od: monii

Ve stredu mam jit na vyter z mocove trubice(protoze chodim nekdy casto na zachod) a chci se zeptat, zdali nevadi, ze beru antibitoika-ospamox 1000,a ze mam z duvodu antibiotik...

Monii! Výtěr antibiotika samozřejmě ovlivní. Na druhou stranu, pokud jsou bakteria na daná ATB citlivé, budou přeléčena ospamoxem, ne-li, kultivačně stejně vyjdou. Užívejte...

Prostatitida

| Dotaz od: Libor

Léčil jsem se se zánětem prostaty,antibiotika jsem již dobral,užívám jen doplňky a čaje,potíže se z 80 procent zlepšili,ale ještě přetrvává takový silný pocit při ejakulaci...

Jelikož je jediným dostupným lékem na prostatitidu antibiotikum a to nelze brát do nekonečna a potíže ustupují, tak bych vyčkával. Lze přidat léky na uvolnění močových cest a...

Pohlavna choroba ?

| Dotaz od: marek

Uz asi treti mesiac ma trapi nespecifikovany symptom. Cca pred tromi mesiacmi som mal asi nechraneny pohlavny styk (mnozstvo alkoholu bolo take vysoke ze si cca 4-5 hodin vobec...

Marek. Vo Vašom prípadě by bolo vhodné ( ak sa dá ) vylúčiť chlamýdiovú a ureaplazmatickú infekciu. Ide o pohlavně prenosné baktérie, ktoré sa veľmi obtiažne diagnostikujú a...

Na únavu si stěžuje až jedna čtvrtina pacientů v ordinacích praktických lékařů. Kolik z nich trpí chronickým únavovým syndromem?

 celý článek

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje průjmy, bolestí břicha a poruchou trávení. Přesné příčiny nemoci neznáme. Podle jedné z ...

 celý článek

Pálení při močení

| Dotaz od: Niki

Včera ráno jsem při močení pocítila pálení - nejdříve je vše v pořádku a postupně to pálí víc a víc a ke konci už je to opravdu dost bolestivé (někdy je to lepší jindy horší...

Podle všeho trpíte zánětem močové trubice a bez antibiotik se neobejdete. Vyčkáváním si můžete jenom pohoršit - zánět se může rozšířit na vyšší etapy močových cest a až na...

Trpím roztroušenou sklerozou a na ataku dostávám 3 g infuze SoluMedrolu. Vždy po kapačkách mám zvýšené jaterní testy, nyní i testy slinivky. ALT 7,16 a AST 2,45. Trpím šílenými...

Vážená slečno/paní Lucie, specifický "jaterní" léčivý přípravek neexistuje, stejně tak jako "jaterní" dieta. Játra jsou cosi jako chemická továrna, která zpracovává suroviny...

Opožděná menstruace

| Dotaz od: Marina

Mám zpoždění menstruace 1 den.Beru hormonální antikoncepci. Nikdy před tím se mi to nestalo. Neuživala jsem antibiotika ani alkohol.

Zpoždění jeden den může klidně být,není žádný důvod k panice,když by se nedostavily do týdne, udělejte si těhotenský test. Příjemný den

Dieta a kvasinky

| Dotaz od: Michaela

Zajímal by mne Váš názor na dodržování přísné protikvasinkové diety, tzn. nejen vyloučení cukru, bílé mouky a alkoholu, ale také výrazné omezení mléka a mléčných výrobků...

Toto je nejlepší souhrn rad jak předcházet mykoze 1. Dodržujte pitný režim 2-3 litry tekutin denně, nejlépe minerální vody, slabé ovocné čaje, zeleninové šťávy. Při...

Paní doktorko, přítelkyni (a mně také) doktor předepsal entyzol na 10 dní, jde o nějakou vaginální infekci nebo něco. Chtěl bych se zeptat, zda můžeme při užívání tohoto léku...

Entizol je antibiotikum, takže i zde platí obecná pravidla při užívaní této skupiny léčiv, tzn. klid. Záleží ovšem, jaký sport se chystáte provozovat a v jaké intenzitě. Pokud...

Hrudky v espermatu

| Dotaz od: Karel

Již delší dobu pozoruji ve spermatu takové žluté rosolovité kousky,někdy je toho více,někdy méně,ale pořád.Byl jsem s tim u urologa,ten mi nechal udělat kultivaci spermatu.Ta...

Pokud jste již přeléčen antibiotiky a ani změna stravovacích návyků nepomohla, mohlo by se jednat pouze o běžnou součást spermatu - jeho složení je totiž u mužů velmi...

Prosím o pomoc. Chtěla bych zmínit, že jsem od listopadu 2015 po operaci mandlí ( uplné odejmutí obou mandlí. Z důvodu hodně častých angín. Nyní jsem více než 3 týdny opravdu...

Milá Adélo, Vaše obtíže jsou s největší pravděpodobností infekčního původu. Podle příznaků, které popisujete, by se mohlo jednat o virové onemocnění infekční mononukleózu...

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: