16ti mesicni syn

Dobrý den.Mám 16 měsičniho syna.Nikdy to nedělal a teď posledni měsic když přijde někdo na návštevu a má děti hlavně holčičky,tak je žduchá,tahá za vlasy,že vytrhne dost vlasu..Ale hrat si chce,ale ikdyž třeba od sestry dcera ma hračku a on ji chce,tak breči a pak hned ji zatahá za vlasy.Nevite co se stim da dělat?Jak ho to odnaučit,nebo mu vysvětlit,že to nesmi dělat?Nevim,jak na to.Vždycky mu řeknu,že to nesmi,zvyšim hlas,nebo ho plácnu po zadečku po plince.,ale on stejně jde a uděla to znova..Nebo přijde a aniž by si hrali nebo se nějak hadali děti o hračku,stejně to on udělá.Děkuji moc za radu. A ješte,jsem se chtěla zeptat.Syn vubec nespal v postylce,nikdy ji nechtěl a teď když ho tam dám tak breči vzteky.Myslite,že když koupim normálni postel a budu ho tam učit spat,že se to nauči a nebude chtit pořád spát umě? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Marto! Váš synek je v období, kdy začíná zkoumat svoje okolí. Návštěva dětí je pro něj zážitkem a zkouší si nové situace - co se stane když se dotknu dlouhých vlásků holčičky? můžu si je zkusit utrhnout? holčička se brání a pláče, bude zase plakat když to udělám znova? funguje to tak pokaždé? V tomto věku se nejedná o projev agresivity, ale spíš o poznávání nových věcí a situací. Nejde ani tak o to synka tahání a šťouchání do dětí "odnaučit", spíš je potřeba stanovit pevnou hranici. Buďte dětem stále nablízku, můžete si třeba s kamarádkou povídat v pokojíčku u dětí, a ukažte synkovi hranici - nemusíte ho plácat, stačí důrazně říct: za vlásky nikoho netaháme, holčičku to bolí, (když to bude potřeba dejte mu samozřejmě ruku z vlásků pryč) a současně mu nabídněte alternativu: ale můžeš holčičce ukázat svoje nové autíčko, nebo vyndáme vodovky?...Tento postup bude třeba MNOHOKRÁT opakovat, syn si bude chtít testovat, jestli toto pravidlo platí opravdu vždycky nebo jestli přestává platit poté co si jdete např. vypít kávu do kuchyně, nebo když se nedíváte... Na přesun do malé postýlky bych nepospíchala, váš synek asi ještě potřebuje pro svůj klidný spánek cítit vaši blízkost. Pokud ve vaší posteli "jen" spí (v noci se nedožaduje rozsvícení, jídla, pití, hraní, zábavy), považovala bych to za normální stav, je ještě maličký. Můžete zkusit dětskou postýlku úřirazit k té vaší a v noci ho pohladit nebo držet za ruku když to bude potřebovat. Zkuste se také zajít podívat do obchodu s dětskými postelemi pro "velké děti", třeba se mu některá zalíbí a bude chtít začít spát sám jako velký kluk. Držím palce a přeji hodně radosti z chlapečka.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: