5 měsíců přetrvávající kašel - jak dále postupovat?

Dobrý den paní doktorko, již od června mě trápí mokrý dávivý kašel. Zpočátku (až do srpna) jsem k němu mívala horečky, teď už naštěstí ne. Kašel bývá nejčastěji ráno a večer s vykašláváním hlenů a častým dávením. Krevní testy vyloučily běžné respirační viry a také černý kašel a chlamidie. Diagnózu lékaři stále nemohli stanovit, dostala jsem asi 5 balení atb (3 druhy), RTG byl v pořádku, jen spirometrie trochu horší (FVC: 66,3, FEV1: 73,0, Tiff.102,5 MEF:75=58,8 lehká smíš. porucha ventilace) až v srpnu jsem šla místo k plicní ke své alergoložce a ta to diagnostikovala jako astma. Dostávám Flutiform a Castispir, problémy se ale ani po poctivém braní Flutiformu (ten beru 2x až 4x denně) a Castispiru nelepší, spíše naopak. Jsem navíc velmi unavená a zhubla jsem asi 7 kg, takže jsem už podle BMI v podváze. Chtěla jsem se zeptat, jaký by měl být další postup? Obávám se, že lékař na alergologii mi opět napíše stejné léky a tím to hasne. Mám změnit lékaře nebo se obrátit na jiné oddělení? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to co líčíte vypadá jako přetrvávající respirační infekce. Bylo by třeba zjistit její příčinu, obraťte se na jiného plicního lékaře, snad najde lepší postup. Kašel trvající déle než dva měsíce je indikován i bronchoskopii.

MUDr. Jindřich Lahovský
MUDr. Jindřich Lahovský

Specializace: Alergologie a klinická imunologie
Pracoviště: Ordinace pro alergologii a lékařskou imunologii, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: