7 měsíční kojenec, stále rýma a už i kašel

Dobrý den paní doktorko, předem děkuji za odpovědi na můj dlouhý dotaz:) Mám 7 měsíčního chlapečka, už na první prohlídce dostal Pamycon kvůli zeleným nudlím, zabral a cca na měsíc jsme měli klid.Pak to začalo, neustálá rýma, většinou jsem každý den odsávala (někdy jednou, někdy víckrát). Navštěvovali jsme naší doktorku, několikrát ORL, výtěry, atd. Pak jsem to vzdala, protože většinou se podle naší paní doktorky nic nedělo, chodila jsem jen když nemohl dýchat, nebo když nudle změnili barvu. Kojila jsem asi do 12 týdne s dokrmováním, pak už byl jen na UM Hipp. Od 4 měsíce jsme začali s příkmy zeleninou, pak maso, ovoce, atd. Tak od 4-5 měsíce začal z ničeho nic špatně spát, od porodnice spinkal krásně budil se tak 2-3, ale teď vstává klidně i 7x špatně usíná(pláče), pořád sebou šije a strašně pláče ze spaní.. Každou noc! Nevíte čím by to mohlo být? chvíli po tom začal i špatně jíst, do té doby snědl všechno. Jsou i dny kdy nechce jíst vůbec nic. Všechno trvá do teď. V 5 měsíci dostal konečně první dávku Hexy+prevenaru, reakce byla hrozná, 2 dny horečky zvracel a hystericky plakal. Pár týdnu po té, se mu rýma zhoršila, začal kašlat, měl teploty a za 2 dny snědl pár lžiček. Vyrazili jsme na pohotovost, vzali krev, moč, vše relativně v normě, poslechově taky dobrý, dostali jsme Sinecod a Pamycon a diagnostikovali atopický ekzém. Po pár dnech se to zlepšilo. Bohužel opět na chvíli. Po Vánocích jsme měli jít na další očkování,ale v krku měl afty, nejedl, ale pil takže jsme to zvládli naštěstí doma. (očkování propadlo:/)No a před 14-ti dny jsme byli u nového lékaře(s přístupem paní doktorky jsem nebyla spokojena, nic nevysvětlí), protože začal opět kašlat a hroznou rýmu(Nasivin nezabíral), pan doktor řekl že poslechově je čistý, ale hrozně zahleněný. Podle rady jsem dávala 10 kapek Sinecodu a 10 Fenistilu na noc a přes den dvakrát 2,5ml Mucosolvanu. Zabralo to skoro ihned, tak na 4 dny od té doby kašle pořád, lékaře jsme navštívili, nic nenašel ani na ORL nic. Ale ten kašel je hrozný, většinou suchý málokdy něco odkašle, kašle hlavně v noci, je mi ho líto, musí to být vyčerpávající. Jídlo se začíná zhoršovat. Sinecod ani Mucosolvan nezabírá, občas má teploty, ale tu bych spíše přikládala zubům. Už jsme z toho unavený oba:(.. Napsala jsem všechno důležitě kdyby to mělo souvislosti. Lékaři už na mě koukají, jak kdybych si vymýšlela, ale mě nebaví koukat se jak se moje dítě trápí. Nevíte co by to mohlo být? Co se spánkem? Ten noční řev je strašný. To jídlo mi taky trápí.. a hlavně co ten kašel, rýma??..Nedávno jsem narazila na článek, že takové problémy mohou způsobovat paraziti(kašel, oslabená imunita, exém), ale nešlo mi do hlavy kde by k tomu mohl přijít, každý týden kompletně vše desinfikuji. Tam ale bylo psáno, že se paraziti dokáží "prokousat" přes placentu k plodu. Tudíž, že jsem mu mohla něco předat já. Máme psy, kočky králíky, domácí zeleninu..Je to možné??Nevím, už jsem zoufalá.. Velmi Vám děkuji, že jste to dočetla až sem a moc prosím o odpověď na všechny otázky a popřípadě nějaké rady. Děkuji a pěkný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Nevím, zda se mi sem všechny odpovědi vejdou. Vezmu to odzadu- zdroj všech obtíží klidně může být v tom, co píšete na konci- máme psy, kočky, domácí zeleninu. Pokud má dítě ekzém, pak je jeho příčina mnohozdrojová- genetika, prostředí, jídlo, kosmetika atd. Přílišná hygiena ku prospěchu věci bohužel není- viz vaše věta, každý týden vše desinfikuji- dítě si nemá šanci udělat protilátky proti běžným "věcem" a reaguje pak na každý podnět jako by to byl potencionálně nebezpečný podnět. Asi Vám nyní převracím celý svět, ale ani domácí zelenina není zárukou toho nejlepšího, co se jistě snažíte svému dítěti dávat. V návaznosti na očkování, požádala bych lékaře, zda by nebylo možné očkování 3.dávkou rozložit- zvlášť hexu a za 14dní pneumokoky- reakce bývá pak minimální. Nevím, co znamená tvrzení očkování propadlo, přeci nebudete očkovat nemocné dítě. Hledala bych zdroj infekce v rodině- babička, otec, sourozenec? Pamycon je super lék, nevýhodou však je, že funguje jen po dobu podávání a je nutné skladování v ledničce a likvidace po 7mi dnech. Lze jej ale podávat opakovaně. Buzení v noci může mít opět více příčin- napolykané hleny, zuby, uši, bolesti bříška, hlad- zkusit na noc kaši. Vaše dítě neznám a takto na dálku to nelze hodnotit. Můžete zkusit na noc Nurofen čípek. Mucosolvan ani žádné léky zvyšující tvorbu hlenů dítě do 2 let nemá vůbec dostat- neumí odkašlávat. Fenistil 10kapek na noc je nedostatečná dávka- 3x15kapek min.5-7dní, klidně ale delší dobu. Je toho moc, zkuste postupně pomalu něco z toho vyzkoušet. Je to na delší diskusi. Paraziti přes placentu jsou nesmysl, existují onemocnění vrozená, na to ale upozorní jiné příznaky. Pokud bude vše trvat- nové odběry, rentgen, pátrat po refluxu, alergolog.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: