Abnormální ekg, astma, zánět moč. měchýře

Dobrý den, můj dotaz směřuje k vysvětlení výsledků EKG, které potvrdilo normální sinus rytmus, ale jak prosím chápat termíny: „abnormal ecg: borderline left atrial abnormality, Rate 59, PR 171, QRSD 83, QT 369, QTc 365; AXIS: P 65, QRS 43, T 63“? Podle paní doktorky je i tak srdce zdravé. Na EKG mě poslala moje praktická lékařka, poté, co mi předepsala antibiotika na infekci močových cest prokázanou v moči. Během vyšetření si všimla bušení srdce a vysokého kr. tlaku. Nepociťuji však žádný klasický příznak zánětu moč. cest a netrpím na ně (jsem bez teplot, bolestí). Krevní testy (včetně štítné žlázy) v pořádku. K praktické lékařce jsem šla pro dýchací potíže, které trvají již téměř 2 týdny a ke kterým se přidal vysoký kr. tlak (až 160/95), obtíže při vyjití schodů, svírání a tlak na hrudi. Protože jsem se domnívala, že jde o zhoršené astma a CHOPN (infarkt mě ani nenapadl), na které beru léta léky, byla jsem ještě před návštěvou praktické lékařky na plicní ambulanci na kapačkách (hormonální infúze). Kupodivu mi ale nepomohly, ač jindy při astmatu ano. Podle praktické lékařky mohou být za vším skutečně ledviny, které vyhnaly tlak nahoru, a proto se těžko dýchá. Budu Vám vděčná, pokud mi pomůžete se v nálezech vyznat. Nemusím se nechat znepokojit nalezenou lehkou abnormalitou levé srdeční předsíně? Je mi 30 let, nekuřačka. Děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejprve k EKG - některé EKG přístroje provádí tzv. "strojový" popis, z něhož jsou předpokládám popsané výsledky. Nicméně ty je vždy nutno dát do vztahu se stavem pacienta a tím, proč se vlastně EKG vyšetřuje, protože počítač často nalezne a vyhodnotí i drobné nevýznamné odchylky na EKG jako patologii - jako předpokládám v tomto případě u možné abnormity síně (ostatní uvedené hodnoty jsou v normě - jde o údaje o frekvenci, délce jednotlivých úseků EKG a o tzv. elektrické srdeční ose). Strojovým popisem nelze nahradit popis lékařem. Myslím tedy, že ohledně samotného výsledku EKG si nemusíte dělat starosti. V případě pochybností by bylo potřeba provést ultrazvuk srdce - echokardiografii. Jinak se mi dle Vašeho popisu jeví situace poněkud zvláštní - pokud jste dlouhodobě léčená pro asthma s nutností pravidelného užívání léků, je samozřejmě nejpravděpodobnějším vysvětlením dechových potíží zhoršení této choroby (jak jste sama správně zvážila), v některých případech akutní léčba infusemi nemusí přinést dostatečný efekt - pokud jste byla v plicní ambulanci, mělo podle mého názoru rovnou být zhodnoceno proč (a vyloučena např. plicní infekce). Neuvádíte, jaký jste měla výsledek spirometrie - zda odpovídal Vaší dušnosti, nebo ne... Neuvádíte také, proč Vám vlastně byla testována praktickou lékařkou moč (když jste neměla žádné močové potíže), každopádně ne každý "nález" v moči je nutné brát jako močovou infekci a léčit. I kdyby o močovou infekci šlo, je velmi nepravděpodobné, že by samotná nekomplikovaná infekce močových způsobila zvýšení krevního tlaku a také, že by toto případné zvýšení s takovou hodnotou tlaku, jakou uvádíte, vysvětlovalo Vaše vstupní potíže. Zvýšení tlaku i případné bušení srdce mohlo spíše souviset s efektem léků, které jste nedlouho předtím dostala v infusi na plicním (hormonální složka - kortikoid, zvyšuje krevní tlak...). Z jedné hodnoty krevního tlaku, pokud není dramaticky vysoká (což 160/95 není), nelze rovnou vyvozovat definitivní diagnózu hypertenze, je potřeba tlak vždy opakovaně zkontrolovat. Nechci nějak zpochybňovat postup Vaší praktické paní doktorky, protože z Vašeho dotazu nejsou jasné všechny nutné detaily, ale myslím si, že pokud Vaše dechové potíže trvají, je potřeba podrobnější dovyšetření, pokud výsledky EKG, spirometrie a krevních testů nevedly k vysvětlení, je potřeba doplnit RTG plic a zvážit např. také diagnosu proběhlé plicní embolie - která by, pokud bychom uvažovali o opravdu závažných příčinách Vašich obtíží, byla pravděpodobnější, než Vámi zmiňovaný infarkt (a na EKG by se nemusela nijak projevit). Doufám, že jsem Vás moc nevylekal, doporučuji každopádně konsultovat stav znovu s praktickou lékařkou a domluvit se s ní na dalším postupu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: