Alergicka reakce?

Dobry den, Minuly ctvrtek jsem citila zvetsene mizni uzliny a trochu me skrabalo v krku. Postupne se mi uzliny zvetsovaly, v krku me skrabalo vic, nemohla jsem polykat, nejdrive jsem mela zvetsene rude mandle s cepy, pote "jen" zvetsene rude mandle a nakonec zvetsene rude mandle a hlen (aniz bych kaslala ci smrkala). Mela jsem zvysene teploty (do 38), otoky v oblasti krku, ktere se tahly az k dolni celisti, bolelo me ucho. K lekari jsem sla az v utery, sla jsem na krevni obraz a ve stredu vysledky ukazaly, ze mam zanet (CRP 20,9 /norma 0,0 - 5,0/ a FW za 1 hod 15 /norma 3 - 10/). Byla mi nasazena antibiotika Klacid 500, jako analgetikum jsem ve stredu a ve ctvrtek uzivala Panadol (cca 5 tablet za den). V patek jsem se jiz citila mnohem lepe, uzliny se zmensily temer do sve normalni velikosti, krk je jen trosicku zarudly a jen trosicku me v nem skrabe, cepy a hleny jiz nemam, uz mohu bez problemu polykat, teplotu mam normalni a otoky krku a dolni celisti zmizely, ucho me jiz neboli. Avsak objevila jsem vyrazku - cervene flicky na lytkach (viz priloha), ktere se tahnout az k chodidlum a stehnum. Postupne vyrazka pribyvala. Objevil se mi otok a bolest (temer jsem nemohla chodit, dnes je to lepsi) v oblasti hlezenni kosti. Take bych se asi mela zminit, ze jeste pred timto problemem me bolela leva ruka (oblast zapesti), ta bolet prestala, ale nyni me boli prava ruka (taktez oblast zapesti). A take bych mela zminit, ze jsem se pred 6 lety, kdy jsem byla nemocna a brala antibiotika, predavkovala Panadolem (1 platek behem dne), mela jsem po cele tele koprivku a musela jsem byt hospitalizovana. Jelikoz je vikend, nemohu navstivit sveho lekare na ORL. Nevim tedy, zda nemam vysadit antibiotika. Jsou to ma 5. antibiotika behem 7 mesicu. Nechci nemoc nedolecit, aby se mi zas vratila a jeste k tomu v horsim stadiu (mam s tim zkusenosti). Predem dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Báro. Za daných okolností je třeba co nejčasnějšího kontrolního vyšetření lékařem, které předpokládám v době, kdy Vám píšu tuto odpověď, již proběhlo (za načasování odpovědi se omlouvám, ale poradna není určena k řešení akutních zdravotních potíží...). K situaci bych tedy jen poznamenal, že ačkoliv kožní změny mohou být dány alergií, není podle fotky jejich vzhled pro alergickou reakci typický a obvyklá pro alergii není ani bolest, kterou popisujete - o možných příčinách je tedy třeba uvažovat šířeji (může jít o komplikaci infekce jako takové...). Nevím, proč jste brala paracetamol (Paralen, Panadol), když víte, že jste na něj nejspíše alergická - stav před 6 lety, který popisujete byl spíše alergií než předávkováním (to se neprojevuje kopřivkou a 1 plato za den, tedy 10 tablet, je sice více než doporučené množství, ale jen mírně a pro jinak zdravého člověka by to nemělo znamenat riziko otravy - tehdy se samozřejmě mohlo jednat také o alergii na antibiotika, ne Paralen...). Dále, jak již uvádějí kolegové, je před nasazením antibiotik vždy vhodné provést mikrobiologické vyšetření (tedy v tomto případě stěr z mandlí) - uváděné laboratorní výsledky nejsou z hlediska rozhodnutí o nutnosti nasazení antibiotik příliš přesvědčivé (zvýšení CRP i sedimentace je jen malé - zde ale může hrát roli to, že vyšetření bylo provedeno až 6. den trvání stavu). Ohledně dalšího postupu se domlouvejte s příslušným ošetřujícím lékařem, který Vás zná (a ví mimo jiné proč, jaká a s jakým efektem jste brala antibiotika v předchozích měsících).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: