Alkohol a ad

Dobrý den, jmenuji se Petr je mi 27let a rok trpím panickou poruchou. Můj dotaz se týká antidepresiv a alkoholu, protože ohledně tohoto tématu dostávám jen odpovědi typu nemělo by se apod., tak jsem se chtěl zeptat , jak to ve skutečnosti je. Beru citalec 20mg. , argofan 75 , buspiron 10 a mirtazapin 30. Protože ze začátku u mně nemoc propukla ve větší míře, kdy jsem i ochrnul na ruky a nohy, tak silné byli mé první záchvaty. Nyní se cítím mnohem lépe a chtěl bych za nějakou dobu na oslavě něco popít. Od doby, kdy beru AD jsem asi za 1 rok byl tak 3krát opilý, kdy jsem vypil pokaždé asi 2l vína, neměl jsem úzkosti ani záchvaty( před léčbou po alkoholu ano). Takže jsem se chtěl napřímo zeptat, jestli když se třeba třikrát do roka opiju, jestli mně to může vážně ublížit, nebo je to nebezpečné z hlediska dlouhodobého užívání, nebo jestli jsou případy, kdy alkohol někoho zabil v kombinaci s AD třeba hned, když se na ně opil poprvé. Jen chci poznamenat, že nejsem žádný alkoholik, ale občas to posezení ve společnosti mezi kamarády, udělá člověku dobře. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Obecně je opravdu nutno říci ,že psychofarmaka se nemohou kombinovat s alkoholem.Ale vždy je situace určena převážně individuálně.Tzn. konzultujte tuto skutečnost s Vašim psychiatrem, který Vás zná a s kterým můžete dojít k optimálnímu zá věru. Napijete-li se třikrát za rok ,tak asi zřejmě to moc vadit nebude - ale to poznáte sám. A Vy už ty zkušenosti máte.Myslím ,že Vás střídmě a sporadicky konzumovaný alkohol nezabije

doc. PhDr. Jiří Kocourek, PhD
doc. PhDr. Jiří Kocourek, PhD

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Privátní ambulance v Praze 6, Vítězné náměstí 10,
Vedení Institutu aplikované psychoanalýzy,
Vedení Psychoanalytické kliniky v Opocně,

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: