Alkoholismus a fobie

Dobrý den, již přes půl roku požívám velmi často alkohol, jinými slovy již přes půl roku se nestalo, že bych déle než tři dny vydržel nepít. Jedná se většinou o množství 2 lahve vína, či 5+ piv a občas nějaký tvrdý alkohol. Druhý den mám většinou výpadky paměti z předešlého večera. Vím, že to není normální a chtěl bych svůj problém řešit, anonymní alkoholici mi bohužel s mým problémem nepomohli, ale bojím se jít k lékaři, protože pracuji v bezpečnostních složkách a nechci přijít o řidičák (v práci a za volantem jsem vždy střízlivý). Piji jen doma, když jsem sám, nebo s přítelkyní, kterou ale moje pití začíná obtěžovat, proto bych s tím chtěl něco dělat. Možná to souvisí s mojí fobií ze smrti, kterou trpím již od dětství (trochu za to asi mohou rodiče, kteří mi neustále vštěpovali do hlavy, že pokud udělám něco špatně, je to hřebíček do jejich rakve a neustále řeči o tom, že brzy umřou). Dokonce chodím vždy spát oblečený ve slušném pyžamu a upravený, protože mám strach, kdybych ve spánku zemřel, abych neumřel nevzhledný. Při sebemenší nemoci či poruše těla jsem neskutečně paranoidní, ačkoliv jsem schopen si uvědomit, že přeháním a obávám se zbytečně. Kromě toho mám také hlavu narvanou různými příběhy a postavami, kterým se věnuji více, než skutečnému životu, ačkoliv nejsem blázen a vím, že nic z toho není skutečné a je to pouze v mé hlavě. Nechci ale řešit mé myšlenky, ale spíš to pití a tu fobii, protože to mi evidentně zhoršuje kvalitu života. Chci se tudíž zeptat, mohu navštívit psychiatra, aniž bych přišel o práci či o řidičský průkaz? Děkuji, Thomas

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z toho, co píšete, si myslím, že máte velkou šanci přestat pít, ale potřebujete odbornou pomoc. Důležité je, abyste nezvyšoval svou potřebu alkoholu a nepil čím dál více. Mnohokrát jsem již viděla, jak alkohol dokázal rozbortit třeba i vážný vztah. Tím Vás nechci inspirovat, že byste mohl pít doma potají, tím by se to ještě zhoršilo. Napsal jste, že se bojíte o řidičák, když půjdete k psychiatrovi. Rozhodnutí o tom, zda ponechat ŘP nebo pozastavit závisí pouze na dohodě s tímto psychiatrem. Záleží na tom, jka vyhodnotí danou situaci a nedokáži Vám tedy slíbit, že by ŘP Vám zůstal. Záleží na psychiatrovi zda Vám dá šanci a vezme si tzv.na triko, abyste mohl řídit dále. Doporučila bych Vám kontaktovat ambulanci adiktologickou, např. tím, co jste napsal mně, aby Vám sdělili další postup. Zeptal byste se zcela nezávazně a v bezpečí. Nadměrné pití alkoholu, které popisujete, může opravdu ve Vás vzbuzovat nepříjemné zážitky z dětství. S tím byste mohl pracovat v rámci psychoterapie se zkušeným psychologem, protože já věřím, že u psychologa byste se nemusel bát, že přijdete o ŘP a zároveň danou situaci, která Vám není příjemná, byste mohl začít řešit s ním. Zkušený psychoterapeut by Vám potom měl doporučit další postup., zda potřebujete i psychiatra. Toto můžete brát jako radu a něco si z toho vzít, jste dospělý muž, ale já se domnívám, že každý dospělý si nese své zkušenosti po celý život. Někdo se s tím vyrovná snadno, ale někdo může mít špatné pocity a řešit to potom např. alkoholem. Píšete, že Vaší přítelkyni vadí jak často pijete, věřím, že o ní nechcete přijít, takže s tím budete muset něco dělat. Toto všechno nebude jednoduché, budete potřebovat hodně podpory od Vaši přítelkyně, ale měl byste jí ukázat, že jste zde jeden pro druhého. Blíží se svátky a Silvestr, po Novém roce byste se mohl do toho pustit, protože záleží pouze na Vás a já Vám držím moc palce do toho boje, který je zde před Vámi, ale věřím, že to zvládnete. Děkuji za Vaši důvěru a přeji klidné prožití svátků a hodně sil do Nového roku. Přeji hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: